Scorţişoara este folosită din cele mai vechi timpuri ca leac universal, fiind considerată un veritabil energizant şi un fortifiant al sistemului circulator, folosita pentru tratarea infecţiilor din timpul iernii dar şi ca afrodisiac. Gospodinele o utilizeaza pentru parfumarea vinului, prajiturilor sau a sosurilor, insa scortisoara a fost încercată chiar si in contracararea marilor epidemii.
Scorţişoara este un condiment ce provine din scoarţa unui arbust numit Cinnamomum ce creste in India şi Asia de sud-est, fiind comercializata sub formă de baton, măcinată sau ca ulei esenţial.
In Evul Mediu i se cunoşteau proprietăţile si era folosita de către farmacişti pentru tratarea spasmelor musculare, varsaturilor, diareei, infectiilor, racelii, pierderii poftei de mancare si a disfunctiei erectile.
Scorţişoara este un condiment ce provine din scoarţa unui arbust numit Cinnamomum ce creste in India şi Asia de sud-est, fiind comercializata sub formă de baton, măcinată sau ca ulei esenţial.
In Evul Mediu i se cunoşteau proprietăţile si era folosita de către farmacişti pentru tratarea spasmelor musculare, varsaturilor, diareei, infectiilor, racelii, pierderii poftei de mancare si a disfunctiei erectile.
Actiunile scortisoarei
Ca si nutrienti, scortisoara contine carbohidrati, proteine, grasimi si fibre, vitamine precum A si C, tiamina, niacina, riboflavin. Este o excelenta sursa de mangan, continand si fier, sodiu, potasiu, calciu si fosfor. In plus, contine un puternic antioxidant numit glutation. Toate aceste „ingrediente” ofera scortisoarei calitati terapeutice deosebite:
- calmează durerile menstruale, dentare şi din timpul naşterii, fiind sedativa, analgezica, antispastică si decontracturantă
- are acţiune antiseptică, antiinfecţioasă, antibacteriană (distruge peste 96% din bacteriile patogene), antivirală, antifungică (Candida, Aspergilu), antiparazitară
- are efecte bune la nivelul circulatiei sanguine: îmbunătăţeşte circulaţia prin efectul hiperemiant, este vasodilatatoare periferica, hemostatica (opreşte sângerarea) si antihipertensiva, reduce colesterolul
- actioneaza ca un tonic general, fiind revigorantă, combate oboseala şi stresul
- este cicatrizantă, antiulceroasă, citoprotectoare, anticancerigena
- este afrodisiacă
Indicatii terapeutice
Scorţişoara este recomandată în caz de infecţii ginecologice (vaginite, leucoree), digestive (enterocolite, colopatii fermentative, dizenterii, parazitoze intestinale, amoebiaze, candidoze), infecţii respiratorii (gripă, bronşite, pleurite, viroze), afecţiuni neuropsihice (impotenţă, astenie, somnolenţă, depresie).
Accelereaza metabolismul
Cu un gust usor astringent, dar dulceag, scortisoara este un condiment excelent daca iti doresti sa slabesti. Specialistii spun ca jumatate de lingurita de scortisoara adaugata in mancare contribuie la accelerarea metabolismului si la arderea mai rapida a celulelor adipoase. Scortisoara confera rapid o senzatie de satietate si reduce pofta de mancare. Condimentul accelereaza digestia grasimilor si stimuleaza activitatea tripsinei, o enzima ce descompune proteinele in intestinul subtire.
Stimuleaza circulatia periferica
Fiind folosita in mod traditional ca si "condiment pentru incalzire", uneori in combinatie cu ghimbirul si, bineinteles, cu vinul fiert, scortisoara combate simptomele membrelor reci, dar si a afectiunilor respiratorii din timpul sezonului rece.
Elimina respiratia urat mirositoare
Respiratia urat mirositoare (halena) poate fi anihilata cu ajutorul scortisoarei. Studiile arata ca acest condiment minune contine anumite substante care distrug bacteriile din cavitatea bucala.
Scortisoara indiana previne diabetul, stimulând productia de insulina. Numeroase studii facute in laboratoarele unor universitati de prestigiu arata că scortisoara Ceylon conţine elemente susceptibile de a lupta împotriva diabetului de tip 2. Testele au demonstrat o ameliorare a nivelului glicemiei post-prandiale (după masă) la pacienţii care consumau un gram de scorţişoară pudra pe zi timp de cel puţin o lună.
Este puternic antioxidanta
Scortisoara se clasează pe locul 3 dintre alimentele ce conţin cei mai multi antioxidanţi, dupa cuisoare si tarate de sumac. Astfel, ea ajută în lupta împotriva îmbătrânirii datorate stresului şi redă strălucirea pielii obosite.
Elimina maladia Alzheimer
Cercetătorii de la Universitatea California din Santa Barbara au descoperit că doi compuşi din scorţişoară, aldehidă cinamică şi epicatechin, pot să oprească procesul care declanşează maladia neurodegenerativă Alzheimer.
Regleaza menstruatia
Scortisoara regleaza menstuatia si reduce durerile din aceasta perioada. Efectele apar daca folosesti constant scortisoara sau daca bei ceai de scortisoara: o lingurita rasa de pudra, la o cana de apa fierbinte, in care adaugi miere si lamaie pentru gust.
Stimulează sistemului imunitar
Foarte cunoscută pentru proprietăţile sale antivirale şi antimicrobiene, scorţişoara stimulează funcţionarea sistemului imunitar. Scortisoara ajută cu succes la înlăturarea febrei, iar combinata cu miere de albine e un aliat pretios in lupta cu raceala si gripa.
Este anticancerigena
Scortisoara Ceylon are efecte anticancerigene, scazand cantitatea de sange care ajunge la tumori, astfel ca celulele bolnave mor. Studiile pe soareci arata ca mirodenia reduce riscul de limfom, melanom, cancer cervical si colorectal, dar si alte forme ale acestei boli.
Uleiul volatil de scortisoara
În anumite afecţiuni, uleiurile volatile sunt cel mai rapid remediu al aromoterapiei şi al fitoterapiei. Acestea sunt foarte puternice, constituind un adevarat concentrat natural si, in plus, sunt bine asimilate de organism si nu necesita administrare in doze mari.
Uleiul esential de scortisoara este un antibacterian cu spectru larg, antiviral, antifungic, antiparazitar, stimulent digestiv, carminativ, stimulent respirator, circulator şi nervos, antitusiv, expectorant, antireumatic, afrodiziac de tip stimulent, emenagog.
Uleiul esential de scortisoara este un antibacterian cu spectru larg, antiviral, antifungic, antiparazitar, stimulent digestiv, carminativ, stimulent respirator, circulator şi nervos, antitusiv, expectorant, antireumatic, afrodiziac de tip stimulent, emenagog.
Stiati ca...
- scortisoara are puternic efect antibacterian si adaugata in preparate are efectul unui conservant natural
- o jumatate de lingurita pe zi de scortisoara scade nivelul colesterolului rau, la fel de eficient ca si o dieta.
- scortisoara cu miere aplicata pe fata vindeca acneea rezistenta la tratamente clasice
- doar mirosind scortisoara, este stimulata functia cognitiva si memoria
- consumata dimineata, aceasta are capacitatea de a reduce senzatia de foame
- o cana de ceai cu scortisoara calmeaza articulatiile inflamate, amelioreaza durerile de burta si previne balonarea
- scortisoara are un efect de anti-coagulare a sangelui
ATENTIE !
Exista doua tipuri de scortisoara care se comercializează: Ceylon si Cassia.
Scorţişoara adevărată (Ceylon) nu are efecte negative asupra organismului, însă în anumite cazuri poate produce alergii şi iritarea mucoaselor. Este considerată sigură şi benefică organismului, însă nu trebuie consumată în cantităţi foarte mari pentru perioade îndelungate.
În ceea ce priveste scorţişoara Cassia, aceasta are efecte negative puternice, în special asupra persoanelor ce suferă de afecţiuni hepatice (diabet). Toxicitatea scorţişoarei Cassia este dată de conţinutul ridicat de cumarină - substanţă hepatotoxică, cancerigenă, nefrotoxică şi anticoagulantă.
Nu este recomandat consumul de scorţişoară în timpul sarcinii şi alăptării şi trebuie exclusă din alimentaţia copiilor.
Scortisoara măcinată nu poate fi identificată decat dacă pe ambalaj este menţionată ţara de origine sau daca producatorul specifică varietatea folosită. Doar India si Sri Lanka exporta scorţişoară Ceylon, iar scorţişoara Cassia este din China, Vietnam sau Indonezia.
In cazul in care scortisoara este sub forma de batoane, diferentele sunt prezentate in tabelul urmator:
Criteriu | Scorţişoară adevărată (Ceylon) | Scorţişoară Cassia |
Gust | Dulce şi delicat | Puternic |
Culoare | Maro deschis | Maro închis |
Aspect | Aspect de ţigară din foi având mai multe straturi subţiri. | Un sigur strat gros ce se curbeaza în ambele direcţii. Aspect de tub gol. |
Textură | Catifelată | Aspră, rugoasă |
Ţara de origine | India, Sri Lanka | China, Vietnam*, Indonezia*. |
Conţinut de cumarină | Scăzut | Ridicat |
Preţ | 55-65 USD / kg | 20-25 USD / kg |
*ţările care produc scorţişoară cu cel mai mare conţinut de cumarină
Ar trebuii sa spuneti ce contraindicatii are pentru persoanele ce au probleme cu coagularea singelui.
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru indictiile pretioase .incep sa folosesc acest produs naturist.
RăspundețiȘtergere