PERICOLUL DIN GUMA DE MESTECAT

    Chiar si in acest produs, destinat cu precadere copiilor, producatorii au gasit de cuviinta sa introduca printre ingrediente, cel putin de 7-8 tipuri de substante chimice, multe dintre ele fiind pe lista celor suspecte sau declarate deja ca fiind nocive. 
    Intr-o pastila de guma se pot gasi: E 171, E 320, E 330, E 420, E 421, E 422, E 950, E 951, E 967 si alte asemenea chimicale.     Dupa cum veti vedea in continuare, gumele de mestecat sunt cele mai toxice “alimente”, iar dumneavoastra va expuneti zilnic, in mod voluntar, organismul la atacul substantelor sintetice prezente in acestea.
    Pentru cine nu stie, guma de mestecat contine aproape in exclusivitate numai produse si derivate chimice.


    Gumele de mestecat sunt fabricate din cinci componente majore: cauciuc sintetic, plastic, indulcitori, arome si coloranti. De obicei, oamenii nu inghit guma de mestecat, asadar nu acorda o atentie prea mare ingredientelor acesteia, presupunand ca nu sunt motive de ingrijorare. De fapt, aceste ingrediente intra in fluxul sanguin mai repede si in concentratii mult mai mari decat cele din alimentele obisnuite, deoarece sunt absorbite direct prin peretii gurii.
     Acestea chimicale sunt adesea asociate cu: alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato-biliare, tulburarile tubului digestiv, tulburarile nervoase si cresterea nivelului de colesterol, tumorile si cancerul.


Indulcitori
    In functie de firma producatoare sau de tipul de guma de mestecat, acesta poate contine intre 1 si 6 indulcitori. Cei mai cunoscuti sunt sorbitolul si aspartamul. Mai exista si malitol, manitol, acesulfam, etc.
    Cercetatorii care studiaza efectele aspartamului (E 951) au aratat ca acesta declanseaza si agraveaza urmatoarele boli cronice: tumori pe creier, scleroza multipla, epilepsie, boala Parkinson, sindromul Alzheimer, retardare mintala, fibromialgie, diabet, obezitate etc.
    Cateva dintre efectele sorbitolului (E 420) asupra organismului sunt: slabirea sistemului imunitar, hipotensiune, afectiuni cardiovasculare, retinopatie, cataracta, dureri abdominale, flatulenta, balonare, dureri de cap, spasme musculare, depresie, probleme de vedere, cancer etc. 
    Trebuie sa va ganditi ca in foarte multe gume se folosesc mai multi indulcitori, fiecare venind cu “doza” lui de efecte nedorite.

Arome
    Sa nu va imaginati ca atunci cand este produsa o guma de mestecat cu aroma “naturala” de pepene sau capsuni vine cineva si arunca acolo un kilogram de capsuni sau cateva felii de pepene.
    Aromele identic naturale sunt substante extrase din diverse materii prime de origine animala sau vegetala si au fost procesate cu ajutorul unor substante artificiale. Asadar, doar o mica parte din acestea ramane in extras. 

    Aromele artificiale sunt substanţe sintetice care dau gust şi miros alimentelor, le imită pe cele naturale, dar sunt obţinute chimic şi se pare că nu sunt lipsite de riscuri. Unele persoane sunt sensibile la aceste arome artificiale, confruntandu-se cu puternice dureri de cap, greata si somnolenta – printre alte simptome, de asemenea, prezente.

Coloranti

    Culorile artificiale alimentare sunt lipsite de valoare nutritivă sau beneficii pentru sănătate si pur si simplu ele sunt adăugate pentru a da un aspect atrăgător si apetisant. Majoritatea colorantilor alimentari artificiali sunt preparati din petrol, un derivat de gudron de cărbune si produse petrochimice. Insa, unii coloranţi alimentari conţin metale grele ca plumb şi mercur. 
    Aceste substante chimice s-au dovedit a provoca mai multe tipuri de cancer, sterilitate masculină, slăbirea sistemului imunitar si alte probleme de sanatate mai usoare ca diaree, balonare, dureri de cap, etc. In cazul copiilor, acestia pot produce sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare. Cei mai folositi coloranti in gumele de mestecat sunt: oxidul de titan, rosu 40, tartrazina si curcumina.

Gumele de mestecat mai contin:
- baza de guma – un amestec de cauciuc, rasina si elastomeri ce contine si acetat de vinil, substanta posibil cancerigena
- uleiuri hidrogenate – pline de grasimi trans si similare uleiurilor hidrogenate din margarina
- glicerol – provoaca dureri de cap, ameteala, balonare, greata si diaree
- BHA, BHT – se acumuleaza in organism, fiind greu de eliminat si avand ca efect secundar boli ale ficatului si pancreasului, cancerigen pentru animale
- agenti de ingrosare si glazurare – ceara de Caruba, guma arabica, guma Guar, guma Xantan. Acestea sunt substante produse cu ajutorul microorganismelor sau prin sinteza chimica si pot produce diaree, balonare, alergii etc.
- acid citric – aditiv alimentar ce produce iritarea mucoaselor si distruge smaltul dentar

Concluzii
    Guma de mestecat este un “aliment” aproape 100% artificial, iar ingredientele nu au nicio valoare pentru organism, dimpotriva sunt foarte periculoase pentru sanatate.
    Atunci cand mestecati guma, organismul, crezand ca este ora mesei, secreta inutil saliva, suc gastric si enzime. Acest lucru duce la balonare si supraproducere de acid in stomac ceea ce poate insemna ca organismul nu va mai putea secreta substantele necesare atunci cand va fi intradevar nevoie de ele.
    Datorita consumului frecvent de guma de mestecat, muschii implicati in masticatie, consuma energie degeaba si obosesc, producand dureri de cap. In acest mod se uzeaza inutil articulatiile mandibulei, ceea ce poate produce dureri pe perioade indelungate.
    Guma de mestecat poate sa distruga aparatele dentare, smaltul dintilor si plombele, iar substantele chimice din care este facuta guma sunt toxice si pot genera cancer.


    Guma de mestecat poate fi inlocuita cu propolis. Acesta este un excelent antibiotic natural, care va poate asigura imunitatea pentru foarte multe boli. 

Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...