HIPERTIROIDIA – CAUZE SI TRATAMENT NATURIST

    Hipertiroidismul sau tiroida hiperactiva desemneaza o stare caracterizata prin exces de hormoni tiroidieni in organism, datorita unei productii excesive sau prin aport din exterior. Drept urmare, acesti hormoni intensifica activitatea majoritatii organelor si a tesuturilor organismului. Hipertiroidismul poate sa apara la orice varsta, iar cele mai afectate sunt femeile.
    Hormonul tiroidian controleaza metabolismul (metodele prin care organismul transforma alimentele in energie), contribuie la maturarea sistemului nervos, influenteaza rata batailor cardiace, digestia, tonusul muscular si nivelul colesterolului, favorizeaza procesul de crestere si de osificare.

CAUZE FIZICE
    Cauzele cele mai frecvente de hipertiroidism (pana la 95% din cazuri) sunt boala Basedow-Graves, gusa polinodulara hipertiroidizata si adenomul toxic tiroidian.
    Exista si alte cauze, mai rare: adenom hipofizar secretant de TSH (un nodul la nivelul hipofizei care secreta TSH si creste astfel productia de hormoni tiroidieni), hipertiroidism gestational (o forma de hipertiroidism care apare in primul trimestru de sarcina si are evolutie autolimitanta), carcinom tiroidian hiperfunctional, hipertiroidii pasagere (Tiroidita subacută, Tiroidita Hashimoto).

CAUZE MENTAL-EMOTIONALE
    Hipertiroidia indică o hiperactivitate, o prea mare activitate a glandei tiroide. Metabolismul meu creşte, am stări de căldură şi transpir mult. Am o dezamăgire mare deoarece nu pot face ceea ce vreau cu adevărat sau nu pot exprima ceea ce am de spus, deoarece răspund aşteptărilor celorlalti, nu alor mele. Mă simt depăşit de evenimente. Acumulez tot ceea ce nu exprim şi îmi distrug propria personalitate. Prin urmare, trăiesc ranchiună, frustrare şi ură fată de tot ceea ce nu corespunde cu adevărat aşteptărilor mele. Imi concentrez atentia doar pe lucrurile negative. Pot să ascult tot timpul sfaturile celorlalti, fără să mă ascult pe mine. Imi construiesc singur o inchisoare din care imi este greu să mai ies, deoarece îi resping pe cei care ar putea să mă ajute. Mă simt neputincios să schimb lucrurile în viata mea. In plus, îmi fixez termene foarte scurte în sarcinile pe care le am de facut, ceea ce imi cere tot timpul să mă depăşesc pentru a termina la timp proiectele în cauză. Trebuie să stric totul deoarece mă grăbesc prea tare (mai ales in afaceri) şi acest lucru îmi provoacă un stres puternic. Am impresia că lucrurile sunt prea fugare, că dispar foarte repede şi nu am timp să profit de nimic, ca şi atunci cand copiii cresc prea repede şi eu imi fac prea multe griji pentru ei. Am o multime de dorinte neîmplinite. Când tiroida mea este hiperactivă, am dificultăti legate de timp şi de intârziere. Sunt asemenea unui copil naiv şi fără griji, care speră că ceilalti se vor ocupa de lucruri de care eu nu vreau să fiu responsabil. Corpul meu transmite un mesaj in acest caz. Mi-am pierdut contactul cu eu-l meu profund. Prefer să rămân la suprafata lucrurilor, a emotiilor mele, decât să merg în profunzime şi să risc să am descoperiri neaşteptate.

Atitudine sanatoasa
    Accept faptul că viata nu este o cursă de viteză, ci mai degrabă un maraton. Imi conştientizez puterea interioară, iau propriile decizii şi îmi creez acţiunile in functie de discernământul meu interior. Sunt coautor al vietii mele.

SIMPTOME
    Pacientii pot prezenta numeroase semne si simptome deoarece hormonii tiroidieni au efecte la nivelul intregului organism. Semnele si simptomele nu coexista toate la aceeasi persoana si nu sunt specifice acestei afectiuni, de aceea de cele mai multe ori sunt puse pe seama oboselii, a varstei, a stresului cotidian sau a menopauzei (in cazul femeilor). Din punct de vedere clinic, hipertiroidia prezintă manifestări la nivelul mai multor sisteme, astfel:
- aparatul locomotor: este afectat atât sistemul osos (osteoporoza generalizată) cât și cel muscular (atrofii musculare), stare de oboseala nejustificata
- aparatul cardio-vascular: apare tahicardia (creșterea ritmului bătăilor inimii), hipertensiune arterială moderată și în stadii avansate se poate instala insuficiența cardiacă, puls rapid, respiratie grea, chiar la eforturi mici.
- aparatul digestiv: tranzitul intestinal este accelerat, bolnavul având mai multe scaune pe zi dar de consistență normală. Se mai poate constata un apetit crescut dar cu scădere ponderală. In formele severe de boală pot apare leziuni hepatice cu hepatomegalie (creșterea volumului hepatic) și icter (colorația galbenă a pielii și mucoaselor)
- funcția reproductivă: este deficitară la ambele sexe, tulburari de ciclu menstrual la femei
- sistemul nervos: pot apare o serie de tulburări neuro-comportamentale (nervozitate, labilitate psihică, tulburări de memorie, incapacitate de concentrare, depresie, insomnie), tulburări ale sistemului nervos motor (tremurături ale mainilor)

Alte simptome:
- transpiratii excesive
- mancarime la nivelul intregului corp
- umflatura la nivelul gatului (tiroida marita, gusa)
- intoleranta la caldura sau o toleranta mai mare la frig
- exoftalmie unilaterala sau bilaterala (ochii sunt mai proeminenti)
- marirea extremitatilor

DIAGNOSTIC
    Diagnosticul se pune pe baza simptomatologiei si a palparii glandei tiroide situate la baza gatului, fiind apoi confirmat prin dozarea sanguina a hormonilor tiroidieni.
    Investigațiile necesare pentru diagnosticul hipertiroidiei sunt pe mai multe planuri:
- biochimic (glicemie: crescută, proteine totale și albumine: scăzute, colesterol și trigliceride: scăzute, acizi grași liberi: crescuți, metabolismul bazal: mult crescut)
- hormonal (hiperfuncția tiroidiană este confirmată de creșterea hormonilor tiroidieni și hormonul tireotrop hipofizar în mod normal ar trebui sa fie scăzut ca să inhibe secreția de hormoni tiroidieni)
- imagistic (ecografie tiroidiană, computer tomografie-CT sau rezonanță magnetică nucleară-RMN)
- teste tiroidiene in vivo (indicii de iodocaptare sunt mult crescuți și scintigrama)
- in cadrul bolii Graves Basedow datorită oftalmopatiei, se impune un consult oftalmologic

TRATAMENT NATURIST
    Tratamentul clasic se bazeaza pe prescrierea de medicamente antitiroidiene de sinteza, care blocheaza sinteza acestor hormoni. Tratamentul este in general de lunga durata si este insotit deseori de efecte indezirabile, care necesita o supraveghere atenta.

    Din cauza accelerarii metabolismului este necesara o alimentatie bogata in glucide, proteine animale si vegetale, branzeturi, lactate, fructe, legume, vitamine. Fara eforturi fizice mari sau munca intelectuala intensa.
    Deoarece hormonii tiroidieni necesita prezenta iodului, este indicat consumul de alimente care pot interfera cu iodul utilizat de organism pentru a minimiza impactul hipertiroidismului. Astfel de alimente sunt: soia, mei, legumele crucifere ca varza, conopida, varza de Bruxelles (in general legumele cu frunze verzi ), precum si legume radacinoase ca napii si ridichiile. In plus, anumiti nutrienti precum zincul, seleniul, calciul, coenzima Q10, vitaminele A, B12, C si E sunt de un real folos in ameliorarea problemelor cu tiroida hiperactiva.

    Cura de sucuri din fructe (mere, struguri), legume (telina, morcov) si/sau plante (urzica, papadie, orz verde – cate un pahar/zi), timp de 5-7 zile. Se va consuma cate 250 ml de suc la 2 ore si jumatate. Intr-o zi se vor administra 1,5-2 litri de sucuri. Se vor folosi produsele de care dispuneti in sezonul respectiv.

    Ceaiurile din plante ajută organismul să gestioneze mai bine excesul de hormoni tiroidieni din sânge. Plantele care acţionează la nivelul tiroidei sunt: sânzienele, paducelul, salvia, roiniţa, talpa gastei si ceaiul verde. Se consuma minimum două căni pe zi.

    Talpa-gâştei se întrebuinţează sub formă de infuzie, care se prepară din 1,5 grame de plantă uscată la o cană cu apă. Zilnic se beau câte trei căni din acest ceai. Folosirea acestei plante este contraindicată femeilor însărcinate.

    Tinctura de cervana, ce se găseşte la magazinele de tip plafar, este în mod special eficientă în fazele timpurii ale hipertiroidiei. O administrare eficientă inseamna câte 30 de picături de trei ori pe zi.

    Bun reglator tiroidian este şi iarba de ghimpe. Aceasta se administrează sub formă de pulbere, din care se iau câte trei linguriţe pe zi. Cura durează trei săptămâni, cu pauză de zece zile.

    Spirulina, ginsengul siberian şi uleiul gras obţinut din luminiţa de seară reglează, de asemenea, funcţionarea tiroidei.


Un comentariu :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...