METODE PENTRU TRATAREA SFORAITULUI

    O mare parte a populatiei are o problema cu sforaitul, dar aceasta nu este luata in serios. Medicii, însa, considera ca este o boala grava, care poate duce la complicatii sau consecinte serioase. Zgomotul sforaitului este adesea neplacut si poate crea efecte secundare nedorite. O persoana care sforaie frecvent, are un somn agitat, fapt care ii provoaca oboseala, iritabilitate si somnolenta. Iar efectul somnolentei este o atentie distibutiva redusa, ceea ce scade performantele la locul de munca sau poate crea accidente. De asemenea, zgomotul sforaitului afecteaza in aceeasi masura si partenerul de viata, punand in pericol relatia de cuplu.

    Dovezile sugereaza ca sforaitul se poate înrautati daca este lasat netratat. Sforaitul poate duce la îngrosarea arterelor, iar acest lucru constituie un factor de risc pentru aparitia hemoragiilor cerebrale, a accidentelor vascular cerebrale si a atacurilor de cord. La copii, sforaitul contribuie la tulburari de hiperactivitate si deficit de atentie.

    Sforaitul este simptomul principal al apneei de somn, care este o afectiune mult mai grava. Apneea de somn obstructiva afecteaza în jur de 4% dintre persoanele de varsta mijlocie si este asociata cu somnolenta excesiva in timpul zilei.
    În cazul apneei obstructive de somn (AOS), persoana se poate opri din respirat de sute de ori intr-o noapte, pentru 10 secunde sau mai mult si se va trezi scurt, chiar înainte de fiecare inspiratie, deoarece organismul o obliga sa ia o gura mai mare de aer. În afara faptului ca sufera de oboseala pe termen lung si lipsa de concentrare pe parcursul zilei din cauza somnului întrerupt, persoana risca atac de cord si accident vascular cerebral, ca urmare a tensiunii arteriale crescute care duce la marirea inimii.

CAUZE
    In primul rand, este foarte important sa fie identificata exact cauza sforaitului, fiindca tratamentul difera, în functie de ceea ce-l provoaca.

Exista 5 zone diferite ale nasului si gurii care pot fi raspunzatoare de sforait:
1. caile nazale
2. amigdalele – doua glande asezate deasupra limbii, în capatul gurii
3. uvula (omusorul) – organul în forma de con care atarna de valul palatin dintre amigdale
4. valul palatin la capatul cerului gurii
5. baza limbii

    Sforaitul poate apare sau este agravat de orice boala care îngusteaza caile respiratorii la nivelul nasului, gurii (cavitatii bucale) sau gatului, cum ar fi alergiile nazale, guturaiul, amigdalele marite, o raceala sau schimbarile hormonale ce au drept cauza sarcina.
    Sforaitul cronic, însa, are si alte cauze: deviatia de sept, scaderea tonusului muscular odata cu avansarea în varsta (valul palatin moale), cresterea greutatii corporale, consumul de alcool sau fumatul.

    Cu cat caile aeriene sunt mai ingustate, cu atat sforaitul devine mai zgomotos. Sforaitul nu apare in afara somnului, deoarece musculatura gatului mentine fixe tesuturile din partea posterioara a gatului. In timpul somnului aceasta musculatura se relaxeaza permitand tesuturilor sa se apropie, micsorand astfel spatiul de trecere a aerului.

REMEDII
    In functie de cauza care provoaca sforaitul, aceste metode pot sa fie foarte bune pentru unele persoane si mai putin eficiente pentru altele. De aceea, este bine sa incercati mai multe tratamente si sa observati care se potriveste cel mai bine. Daca nu observati vreo imbunatatire, atunci cereti parerea unui specialist.

Spray-uri nazale
    Daca sforaitul apare ca urmare a îngustarii, inflamarii sau blocarii cailor nazale, e indicata curatirea narilor sau folosirea unor medicamente cum sunt spray-urile pentru desfundarea nasului (decongestionante si corticosteroizi). Aceste medicamente cresc deschiderea cailor aeriene, permitand patrunderea mai usoara a aerului. Spray-urile însa nu trebuie folosite pe o perioada mai lunga de timp, fiindca pot da dependenta si afecta mucoasa nazala.

Benzi nazale
    Se gasesc de obicei în farmacii (diverse marci) si se cumpara fara reteta. Se aplica foarte usor pe nas, avand un efect instantaneu. Benzile ridica narile si maresc deschiderea cailor nazale, ameliorand sau chiar îndepartand sforaitul. Sunt foarte utile atunci cand aceasta afectiune apare din cauza nasului înfundat (congestie nazala), insa, nu sunt eficiente daca sforaitul este cauzat de faptul ca limba aluneca spre gat, de apneea de somn sau de un palat moale.

Dispozitiv nazal
    Dispozitivul nazal consta intr-un mic aparat pliabil care se potriveste in interiorul narilor, pentru a ajuta in privinta sforaitului cauzat de respiratul pe gura. In testele clinice, aparatul acesta a redus sforaitul cu mai mult de 50%, iar 88% dintre partenerii celor care sforaiau au raportat o imbunatatire in calitatea somnului.

Proteze antisforait
    Aceste proteze speciale împing în fata maxilarul si limba, eliberand caile respiratorii si permitand astfel o respiratie normala. Ele se monteaza usor pe dantura, prin înmuiere în apa calda. Singurul dezavantaj este ca nu pot fi utilizate de pacientii care au prea putini dinti, neavand suportul necesar pentru a fi montata.

Dormi pe o parte
    O pozitie care favorizeaza sforaitul este dormitul pe spate. De aceea, incearca sa iti corectezi pozitia de somn, astfel incat sa dormi pe o parte. In plus, poti sa folosesti mai multe perne si sa dormi cu capul mai sus decat corpul. Exista perne speciale impotriva sforaitului, menite sa mentina gatul intr-o pozitie care favorizeaza pastrarea libera a cailor respiratorii si sa impiedice limba sa alunece spre gat.

Curata nasul mereu
    Sforaitul este provocat de problemele de respiratie, de aceea este recomandat sa iti cureti frecvent nasul cu apa de mare (sau apa usor sarata) si sa folosesti un umidificator de camera pentru a mentine constanta umiditatea aerului.

Evita alcoolul, fumatul sau mancatul tarziu
    Cu cat mananci mai greu seara, cu atat o sa ai un somn mai putin odihnitor, iar sforaiturile vor fi mai intense. Incearca sa mananci seara cat mai usor si sa eviti excesul de alcool, dar si fumatul, care nu face decat sa irite mucoasele.

Uleiuri volatile
    Inhalatiile cu uleiuri esentiale sunt remedii eficiente pentru sforait dar si in cazul multor afectiuni respiratorii. Printre cele mai eficiente uleiuri volatile pentru sforait se numara uleiul de eucalipt, de rozmarin, de menta, de brad si de pin. Aroma lor puternica iti va desfunda imediat nasul si iti va da o stare generala placuta. Se pun cateva picaturi de ulei intr-un recipient cu apa fierbinte si se inhaleaza aburului cald timp de aproximativ 10 minute, inainte de culcare. Ori asezi pe perna o batista pe care ai picurat cateva picaturi de ulei, fie folosesti o lampa de aromoterapie.

Ulei de masline
    Este bine sa luati cateva picaturi de ulei de masline înainte sa mergeti la culcare, reduce substantial sforaitul.

Ceai de urzica
    Ceaiul din frunze de urzica are proprietati antialergice, astfel ca poate fi folosit daca stii ca sforaitul este cauzat de anumite alergii. Este recomandat sa bei doua cani de ceai pe zi, ultima inainte de culcare, pentru ca rezultatele sa fie cat mai eficiente. Adauga cateva felii de lamaie si putina miere, pentru a-i da un gust si o aroma placute.

Ceai de salvie
    Este recomandat sa faceti gargara cu ceai de salvie, înainte de culcare. Ceaiul trebuie sa fie la temperatura camerei. Repetati procedura în fiecare seara timp de o luna. Cu timpul, acest remediu naturist reduce intensitatea sforaitului.

Ceai de ceapa
    Un leac babesc pentru combaterea sforaitului este ceaiul de ceapa. Se ia o ceapa, se taie bucati si se fierbe timp de un sfert de ora. Strecoara infuzia obtinuta si consum-o cu 1-2 ore inainte de culcare.

Aparat de aer
    Aparatele pentru respiratie orala imping limba si mandibula inainte, imbunatatind astfel respiratia. Aceste aparate pot fi de folos uneori in tratamentul sforaitului, mai ales daca acesta este cauzat de pozitia mandibulei in timpul somnului. Aceste dispozitive reprezinta tratamentul standard pentru apneea de somn si sunt mai rar folosite in tratamentul sforaitului.

Interventiile chirurgicale
    Daca sforaitul este sever si nu dispare prin alte mijloace, se poate apela si la interventii chirurgicale. E vorba despre o tehnica specifica cu laser, care îndeparteaza excesul de tesut din gat, scoaterea amigdalelor, daca acestea sunt crescute în volum si blocheaza caile aeriene, îndepartarea polipilor nazali sau operatie de sept nazal.

Radiofrecventa, o tehnica moderna
Aceasta este o tehnica mai putin dureroasa decat interventia chirurgicala clasica sau laserul si e utila atunci cand sforaitul e provocat de îngrosarea sau alungirea valului palatin, care împiedica libera circulatie a aerului inspirat. Interventia consta în înteparea nedureroasa cu o pensa a catorva puncte ale valului palatin (de care atarna omuletul). Prin intermediul pensei vor trece undele de radiofrecventa. Acestea actioneaza în profunzime, avand ca efect retractia si scurtarea omuletului aflat pe valul palatin.

   De obicei, modificarea stilului de viata este suficienta pentru a scapa de problema sforaitului. Iata cateva sfaturi utile:
1 - Evitati sa dormiti pe spate! Coaseti un buzunar pe spatele pijamalelor in care puneti o minge de tenis, pentru a reînvata sa dormiti pe o parte.
2 - Nu consumati alcool, lactate si nici somnifere înainte de culcare! Efectul relaxant al alcoolului ingusteaza caile respiratorii.
3 - Dormiti cu capul un pic mai sus decat corpul! Ridicati capului patului cu 10-15 cm, cu ajutorul unor caramizi introduse sub picioarele patului.
4 - Curatati bine nasul, ca sa respirati usor! Tratati prompt afectiunile respiratorii!
5 - Renuntati la fumat! Fumatul irita caile respiratorii si provoaca inflamatii, ceea ce va duce la îngustarea lor si la sforait.
6 - Daca sunteti supraponderal, încercati sa mai scadeti în greutate! Persoanele care au multa grasime în jurul gatului sforaie mai mult decat cele care au o greutate normala.
7 - Folositi dispozitive nazale speciale, care maresc diametrul narilor si imbunatatesc fluxul de aer care patrunde prin nari!

Un comentariu :

  1. Se gaseste si in austria? Daca da care este forma de prezentare spre comercializare?

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...