CIRCULATIA PERIFERICA DEFICITARA

    Milioane de oameni din întreaga lume suferă de insuficienţă circulatorie periferică. Aceasta nu se refera doar la răcirea extremităţilor, respectiv a mâinilor şi picioarelor, ci problema afectează la modul cel mai serios şi buna funcţionare a creierului, determinând apariţia ameţelilor, a durerilor de cap şi, în ultimă instanţă, a aterosclerozei şi infarctului cerebral. În aceeaşi măsură, sunt prejudiciate şi funcţiile altor organe vitale, cum sunt ficatul sau rinichii. 
    Aceasta situaţie nu trebuie trecută cu vederea. Este mult mai intelept sa fie tratată, mai ales că măsurile de activare a circulaţiei sanguine sunt foarte simple şi la îndemâna oricui.

    Circulatia proasta afecteaza intregul organism:
CREIER – oboseala, ameteli, pierderi de memorie, dureri de cap frecvente
INIMA- incapacitatea de a efectua activitati fizice simple, dificultati de respiratie, hipertensiunea arteriala, angina pectorala, infarct miocardic si atac cerebral vascular
FICAT – lipsa apetitului, scaderea in greutate, modificari ale nuantei pielii
RINICHI – umflarea mainilor, a picioarelor si a gleznelor, oboseala
MEMBRE – crampe musculare, senzatia de amorteala, varice, parestezii, senzatie de raceala

Cauze fizice
    Arterele au, de obicei, pereti netezi care permit sangelui sa curga liber. In timp, pe peretii interiori ai arterelor se formeaza o placa de aterom, alcatuita din colesterol, calciu si tesut fibros. De-a lungul anilor, aceasta placa continua sa se depuna, peretii vaselor de sange se subtiaza, iar fluxul de sange este diminuat. Am vorbit deja in alte articole despre modul cum acidifierea corpului creeaza colesterol in exces si duce la imbatranirea prematura.

    In situatia inversa, atunci cand vasele de sange se dilata, sangele stagneaza in vene si capilare, aparand astfel insuficienta circulatorie. Aceasta se datoreaza mai multor cauze si boli, cele mai importante dintre ele fiind insuficienta cardiaca (cand inima nu mai pompeaza cantitatea de sange corespunzatoare), insuficienta respiratorie (cand plamanii nu mai oxigeneaza corect sangele), bolile infectioase, intoxicatiile sau afectiunile altor organe.

Alte cauze ale circulatiei periferice deficitare pot fi:
- sarcina, fumat, anxietate, diabet, dieta alimentara nesanatoasa
- hipercolesterolemie, boala tiroidiana, obezitate, hipertensiune arteriala
- boli cardiace, neurologice, anemie, astm, bronsita
- pneumonie, emfizem, tulburari ale alimentatiei, alergii alimentare

    Avand in vedere ca sangele ingrosat circula mai greu, acest fapt poate fi o cauza serioasa a circulatiei periferice proaste. De aceea, este foarte bine si util sa faceti si cure de purificare a sangelui. Mai multe informatii gasiti aici.

Cauze mentale si emotionale
    Circulaţia sanguină este legată de inimă şi de sange - simbolul vietii. Sangele circulă prin toate vasele din corp: artere, arteriole, vene, capilare. Aceste vase sunt necesare pentru a distribui iubirea, bucuria şi viaţa in întreg corpul. Inima mea (sediul iubirii) accepta să transmită sangele (energia) in fiecare parte a fiintei mele, indiferent de importanta acesteia, fără discriminare. Sangele reprezintă vigoarea mea, plăcerea de a trăi şi ceea ce sunt acum.
     Toate problemele legate de circulatie au legătură cu sangele şi cu fiinţa mea. Dacă trăiesc o situaţie dificilă sau tensionata pe plan emoţional sau mental, energia care imi animă fiinţa, se pierde. Această slăbire a sangelui şi a circulaţiei sanguine simbolizează faptul că mă retrag, la nivel emoţional, dintr-o situaţie care mă afectează pe moment, deoarece nu am destulă "energie" pentru a merge inainte. Mă protejez de emoţiile care consumă prea multă energie, deoarece este dureros să le simt atat de puternic. Nu las să circule destulă iubire in viata mea. Mă autocritic foarte sever, sufar şi trăiesc multă tristeţe interioară. Bucuria mea de a trai şi buna dispoziţie se diminuează, gandurile mele devin confuze. Am o viaţă socială anostă, plictisitoare şi plată. Am nevoie să fac "să circule" multe proiecte, idei, senzaţii. Dacă nu, totul va "inţepeni" din cauza stresului meu, a suferinţei, a oboselii, a furiei mele.
    Acelaşi efect il poate avea şi o stare de supraexcitabilitate sau o obsesie, care produc un dezechilibru in circulaţia sanguină. Lipsa bucuriei ma determină să îmi neglijez responsabilităţile. Am unele blocaje care mă obligă să evit anumite situaţii.
    O circulaţie sanguină proastă care imi afectează picioarele, are legătură cu direcţia mea emoţională, cu emotiile pe care pot conta şi la care ţin. La nivelul mainilor, reprezintă expresia emoţiilor mele şi o dorinţă de a mă opri din ceea ce fac in prezent. Mainile şi picioarele reci indică o retragere din participarea emoţională in universul meu interior. Nu mai vreau să fac parte din spectacol, voi sta la distanta.

Atitudine sanatoasa
    Accept sa ma privesc in fata si mai ales imi observ atitudinea fata de viata. Imi deschid inima spre iubire, am grija de mine si ma las indrumat de viata. Am incredere ca intotdeauna se va petrece tot ce este mai bun pentru mine.

Remedii naturiste pentru circulatia periferica deficitara

Gingko Biloba - Această plantă este nepreţuită pentru capacitatea ei de a contribui la îmbunătăţirea memoriei, prin stimularea circulaţiei la nivelul creierului. De asemenea, ea întăreşte vasele de sânge şi activează fluxul sanguin, fiind o primă opţiune în insuficienţa circulatorie periferică.

Gotu kola - Iniţial, această plantă, originară din India, a fost folosită ca tonic pentru memorie, dar şi pentru relaxare. Recent însă, cercetătorii au descoperit că ea ajută şi la îmbunătăţirea circulaţiei în asamblu, inclusiv a celei periferice. Mai exact, studiile clinice au arătat că gotu kola întăreşte întregul sistem vascular, prevenind apariţia arteritei, a trombozei şi a varicelor.

Amestecă 5 linguriţe de ardei iute mărunţit cu jumătate de pahar de oţet şi 250 ml alcool sanitar. Lasă preparatul şapte zile la macerat şi apoi păstrează-l în sticluţe închise la culoare. Freacă zilnic, cel mai bine seara, la culcare, atât mâinile, cât şi picioarele cu această soluţie şi starea de bine, caracterizată de o căldură mult aşteptată, nu va întârzia să apară.

Cataplasmele cu malai si hrean ras, aplicate pe picioare, imbunatatesc circulatia la extremitati. Se prepara amestecand doua parti de malai si o parte de hrean. Aplicati cataplasma pe picior, puneti deasupra o folie de plastic si apoi incaltati sosetele. Se tine toata noaptea, tratamentul fiind indicat sa fie facut 3 nopti la rand. In prealabil, pentru a preveni arsuri ale pielii, se unge locul cu cremă de gălbenele.

Seara, fa o baie fierbinte la picioare, la care adaugi un pumn de sare grunjoasa. Vasele de sânge se vor dilata, stimulând circulaţia. Poţi să adaugi în apă si ulei esenţial de scortisoara sau rozmarin pentru a scăpa şi de eventualele dureri ale picioarelor şi de senzaţia de oboseală. După „tratament”, pune-ţi şosete groase, ca să păstrezi căldura.

"Dusurile scotiene" au efect stimulator asupra circulatiei periferice deficitare. Se fac bai la nivelul picioarelor, alternativ: 2-3 minute cu apa rece si alte 2-3 minute cu apa foarte calda - se repeta de mai multe ori. Se mai pot face bai cu apa calda, o data la doua zile, in care se amesteca infuzie concentrata din radacina de urzica si frunze de nuc. Baia dureaza aproximativ 10 minute.

Usturoiul este binecunoscut ca un excelent vasodilatator, mai ales in cazul arterelor periferice de la nivelul capului (actioneaza benefic pe arterele cerebrale si retiniene), dar si in cazul arterelor de la nivelul membrelor. Mancati zilnic cate 3 catei de usturoi proaspat sau luati tablete ori capsule cu usturoi de la magazinele naturiste pentru prevenirea formarii cheagurilor si a astuparii vaselor de sange.

Tinctura de castane se foloseste pentru imbunatatirea circulatiei de la nivelul picioarelor. Se dau castanele prin masina de tocat, apoi se pun intr-un borcan si se acopera cu alcool. Se agita o data pe zi. Dupa 1-2 saptamani se strecoara, storcand castanele. Tinctura se aplica frectionand usor picioarele de la degete spre genunchi.

Afinele si macesele, consumate ca atare sau sub forma de suc proaspat, tonifica peretii vasculari, stimuleaza circulatia sanguina si calmeaza durerea. Strugurii contin foarte mult resveratrol, care este un puternic antioxidant. Pe langa alte beneficii, acesta are si efecte favorabile asupra circulatiei periferice. Astfel, previne agregarea plachetara si favorizeaza mentinerea integritatii peretelui endotelial al vaselor de sange.

Infuziile de sulfina, mesteacan sau urzica, decoctul de coada-calului sau radacina de osul-iepurelui, se pot folosi singure sau in combinatie. Se beau 2 cani pe zi, intre mese. Paducelul se poate utiliza ca infuzie, o cana/zi sau tinctura, cate 10-15 picaturi de 3 ori pe zi, diluate in 50 ml de apa, timp de 30 de zile.

Pentru activarea circulatiei sangelui, este buna orice activitate fizică: fitness, aerobic, înot, ciclism sau alte exerciţii care presupun o mişcare neîntreruptă şi declanşează bătăi accelerate ale inimii. Chiar şi mersul pe jos în ritm susţinut este de mare utilitate. Se indica sa se efectueze exercitii fizice, timp de minim 30 de minute pe zi.

3 comentarii :

  1. am 80 de ani, am insuf. circl.periferica cronica si nu remarc forme, tulburari majore.... dar 'ieri am stat mult in picioare(6-7 ore), era si tare cald si eu deshidratat, totul a fost ca o oboseala fireasca care cu un repaos normal a trecut..., noaptea am avut un carcel puternic ( eu am destul de des asemenea carcei si ca sa 'scap' imi string buza superioara, ca la un stranut, si dupa cateva secunde carcelul dispare, / manevra asta am aplicat-o ani la rand, am invatat-o pe internet); dimineata cand m-am sculat, am remarcat ca in zona carcelului, ca niciodata, mi-a aparut o zona irizata ,de aspect sanguin (aprca la unii 'betivi' apar asa forme..?) iar in mijlocul zonei astfel remarcate (cu multe arteriole, rosii, deci cu sange arterial) era o pata alba; acum seara vad ca arterioleel s-au cam restrans dar pata din centru a devenit , parca, mai alba si pare a fi un sector de piele, muschi, neirigat de sange...
    Sunt tare speriat si poate exagrat dar nu stiu carui doctor, care-i specialitati sa ma adresez
    .va rog sa ma indrumati, cred ca este vb. de o manifestare acuta legata de circulatie, dar nu stiu dece sa fie legata de acel carcel?
    Sunt antrneor de inot si am mobilul 0722476223; va rog sa ma ajutati - nu am avut nimic leagt de asa ceva in viata si sunt speriat, daca se necrozeaza si va fi nevoie sa mi se taie piciaorul..... vai mie...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Manevra pe care ati aplicat-o ani la rand a fost ca sa scapati de simptom (carcelul), dar cauza lui a ramas in continuare si aceasta este lipsa de calciu. Avand in vedere varsta pe care o aveti, aceasta lipsa de calciu poate fi din cauza acidifierii sangelui. Mecanismul este explicat in articolul "Acidifierea si Bolile Batranetii".

      Va recomand sa faceti mai multe cure de purificare a sangelui, sa eliminati sursele de acidifiere si sa mancati mai multe alimente alcaline. Tot in articolul de mai sus gasiti toate informatiile si de descarcat un tabel cu alimente acide si alcaline.

      Pentru problema cu pata albicioasa pe care o aveti acum mergeti la un medic specialist.

      Ștergere
  2. Am 43 de ani si am dureri ale coapselor si al picioarelor de la genunchi in jos, o neliniste continua a picioarelor, pierderi de memorie,o deficienta respiratorie, ameteli, luipsa concentratiei, dureri persistente in piept. Ce pot sa fac, ce-mi recomandati?

    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...