ECHINACEA - PLANTA IMUNITATII

    Echinacea este una dintre plantele cel mai mult studiate în ultimii 30 de ani, fiind faimoasă pentru acţiunile sale puternic imunotonice, dar nu numai. Este o plantă aclimatizată şi la noi în ţară, originea ei fiind în America. Creşte de la 50 cm pană la un metru. Cu ajutorul ei se tratează o gamă largă de afecţiuni, fiind cunoscută încă din vechime de către amerindieni pentru „efectul de purificare al sângelui, aceştia folosind-o în combaterea tumorilor.
    Cercetările au arătat că Echinacea stimulează organismul să producă mai multe globule albe, în special limfocite şi o cantitate mare de interferoni (una dintre cele mai puternice substanţe anti-infecţioase naturale), îmbunătăţind abilitatea ficatului de a reduce efectele factorilor toxici din mediu. De asemenea, încurajează producţia substanţelor naturale care ajută organismul să lupte împotriva cancerului şi a altor afecţiuni. 

    Folosita inca din vremuri indepartate pentru tratarea diverselor infectii si pentru intarirea sistemului imunitar, in zilele noastre extractul de Echinacea este cunoscut si pentru efectele benefice pe care le aduce in caz de gripa, raceala si sindromul oboselii cronice.
     Pe langa actiunea imunostimulatoare pe care o manifesta, Echinacea este recomandata persoanelor cu leziuni ale pielii (de exemplu, furuncule).

    "Persoanele care prezinta leziuni ale pielii, mai ales cauzate de infectii bacteriene se pot bucura de efectele benefice ale acestei plante. De asemenea, fiind un reglator hepatic excelent, Echinacea ajuta la detoxifierea organismului, usurand foarte mult functia hepatica. Astfel, o cantitate de Echinacea administrata pe o perioada de 3 luni in anotimpurile reci are un puternic efect de drenare a ficatului si de stimulare intensa a activitatii sale", explica biolog - nutritionistul Livia Nena.

     Echinacea are proprietati antibacteriene, antifungice si antivirale. Prin urmare, poate lupta impotriva oricarui fel de infectie microbiana. Efectele sale antipatogene se datoreaza unei combinatii de elemente constitutive care includ flavonoide, polizaharide, fenoli, alkylamide si unele minerale cum ar fi cupru, potasiu, iod şi fier, împreună cu vitaminele A, E si C. În trecut, Echinacea a fost folosită la tratarea febrei tifoide, difterie, sifilis şi cangrene. Combinata cu smirna se utilizează pentru reducerea febrei. În zilele noastre este folosită cel mai adesea sub formă de tinctură sau tablete, dar efectele rapide şi puternice se obţin prin consumul pulberii obţinut din plantă.

Beneficiile Echinaceei
· Echinacea este una dintre cele mai folosite remedii naturiste pe baza de plante pentru a vindeca bolile respiratorii. Este cunoscuta pentru scurtarea duratei de raceala, tuse si gripa.
· Amelioreaza glandele limfatice extinse si durerile in gat.
· Stimuleaza sistemul imunitar prin activarea productiei si migrarea celulelor albe din sange, care lupta impotriva infectiei.
· Una dintre reactiile imune ale organismului impotriva microbilor includ fagocitoza, care reprezinta distrugerea corpurilor straine de catre celule albe din sange. Se considera ca Echinacea creste fagocitoza cu 20-30%.
· Datorita proprietatilor antibacteriene, vindeca multe boli infectioase. Ceaiul de Echinacea este prescris de fitoterapeuti pentru tratarea infectiilor tractului urinar.
· Extractul de Echinacea este utilizat pentru vindecarea herpesului genital si candidoza.
· Ajuta pielea sa lupte impotriva infectiilor, sa vindece ranile si sa se regenereze.
· Consolideaza mecanismul de aparare al corpului prin cresterea nivelurilor de properdina (complex de anticorpi naturali), care la randul sau activeaza o parte a sistemului imunitar.
· Echinacea ajuta la productia de interferon. Aceasta creste activitatea antivirala impotriva diferitelor infectii virale precum gripa si herpesul.
· Este utilizata extern pentru tratarea psoriazisului, artritei, eczemelor, edemelor limfatice si altor boli inflamatorii ale pielii.
· Echinacea stimuleaza organismul in ce priveste conditiile de vindecare ale pielii, cum ar fi arsuri, muscaturi de insecte, acnee si ulcere.
· Aceasta inhiba o enzima, numita hialuronidaza, eliberata de bacterii. Hialuronidaza stimuleaza bacteriile sa invadeze celulele sanatoase. Astfel, Echinacea previne raspandirea infectiei bacteriene.

Proprietăţi:
a) intern - imunostimulent puternic, antibiotic, bacteriostatic, antiviral, diaforetic, depurativ, reglator hepatic excelent, analgezic, antitoxic, alterativ limfatic, antiinflamator uterin, puternic afrodisiac tonic, fungistatic, antiseptic, regenerator;
b) extern - antiseptic, stimulent al imunităţii locale, cicatrizant.

Indicaţii:
a) intern 
- guturai, faringită, laringită, traheită, amigdalită, bronşită, pneumonie (1g pulbere de 4 ori pe zi sub limbă sau administrat cu miere);
- gripă, infecţii respiratorii în fază acută (pulbere luată des - din oră în oră câte un vârf de cuţit - se poate asocia cu un vârf de cuţit de pulbere rădăcină de brusture, tătăneasă sau ciuboţica cucului);
- adjuvant în combaterea tumorilor benigne, a bolilor canceroase, leucemie - 1g de 4 ori pe zi minim 6 luni;
- mastoză - 1g de 4 ori pe zi minim 3 luni;
- limfadenită, inflamaţii uterine, endometrită infecţii cu candida, chlamidia, infecţii virale cronice, herpes simplex, vaginită, arsuri, muşcături de insecte, acnee şi ulcere ;
- infecţii cronice, inflamaţii ganglionare, infecţii cu stafilococ auriu, infecţii urinare - pulbere sau macerat la rece;
- reumatism infecţios, artrite, eczeme infecţioase recidivante, psoriazis - 1g de 4 ori pe zi;
- adjuvant în herpes, hepatită virală - 1g de 4 ori pe zi , se poate combina în proporţii egale cu pulbere de anghinare;
- oboseala cronică - 1g de 4 ori pe zi, poate fi asociată cu alte plante vitalizante precum ginseng, ashwaganda, etc.
- pentru producerea efectului afrodisiac - 1g de 4 ori pe zi timp de 5 luni sau macerat la rece dintr-o linguriţă de plantă la un pahar de apă de izvor, timp de 6-8 ore - câte 4 căni pe zi, dacă se urmăreşte un efect de lungă durată; pentru efectul afrodisiac rapid - 3g sublingual timp de 15-20 de minute, cu 4 ore înainte de actul amoros, apoi se înghite cu puţină apă şi miere.
- Echinacea este valoroasă în susţinerea sistemului imunitar la pacienţii de cancer, după chimioterapie.
    Tratamentul cu Echinacea devine foarte eficient dacă se asociază utilizarea plantei cu alimente naturale care sunt bogate în vitamina C, E, caroten, zinc şi cupru.
b) extern
- răni cu risc de infectare, plăgi supurânde, purulente - spălare cu macerat de Echinacea şi apoi aplicare de cataplasme timp de o oră, apoi rana se spală din nou;
- eczeme infecţioase şi alergice - cataplasmă timp de 30 minute de 2, 3 ori pe zi;
- cangrenă - cataplasmă aplicată timp de 4 ore pe zi, după care se lasă 2-3 la aer pentru a se usca.

Precautii si contraindicaţii: 
    Echinacea este considerata o optiune destul de sigura, chiar si in cazul in care este administrata in doze mai mari. Se pare ca studiile nu au indicat o toxicitate in niciun caz. Insa, exista unele persoane care sufera de alergii si care ar putea constata o reactie adversa la Echinacea - pruritul (mancarime) la nivelul ochilor si a gatului. "Dar nu prezinta niciun pericol pentru persoanele care sufera de cancer sau diabet, care trebuie sa aiba sistemul imunitar bine intarit", precizeaza Livia Nena.
    In ciuda vestilor ca Echinacea ar putea fi daunatoare pentru femeile insarcinate si care alapteaza, cercetarile au demonstrat ca utilizarea acestui supliment pe perioada sarcinii nu creste riscul de aparitie a defectelor din nastere sau alte probleme legate de sanatatea fatului. Ba mai mult, "este mult mai indicat pentru o femeie insarcinata sau care alapteaza sa ia Echinacea in locul asprinei sau a altor medicamente administrate pentru tratarea racelii", spune biolog - nutritionistul Livia Nena.

    Planta este contraindicată persoanelor care prezintă sensibilitate la vreuna din componentele conţinute. E vorba de acele persoane care sunt alergice la crizanteme, rugina, margarete si galbenelele, care sunt predispuse de a dezvolta anumite efecte secundare in urma consumului de Echinacea.
     In general, sunt afectate intenstinele, aparand complicatii care includ dureri abdominale si problemele asociate cu defecarea. Unele persoane pot experimenta, de asemenea, eruptii cutanate, astm si anafilaxie. 


    Echinacea actioneaza in mod direct asupra sistemului imunitar. Prin urmare, utilizarea acesteia nu este recomandata pentru cineva care sufera de vreo tulburare legata de imunitate. Cateva exemple de astfel de boli pot fi SIDA, leucemie si multe boli autoimune precum artrita reumatoida si lupusul. De asemenea, Echinacea este contraindicată persoanelor care iau tratamente imunosupresoare. In aceste cazuri e necesar consultul unui specialist de ierburi si urmarea instructiunilor si sugestilor acestuia pentru a exploata beneficiile Echinaceei in conditii de siguranta.
     Nu se administrează în perioada ciclului menstrual.


Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...