COLOANA VERTEBRALA si SANATATEA ORGANELOR

    Creierul comunica, prin intermediul nervilor spinali din coloana vertebrala, cu tot corpul. Nervii sunt extensii ale creierului prin care acesta coordoneaza si controleaza activitatea fiecarei celule, a fiecarui tesut si a fiecarui organ din corpul uman. Daca aceasta comunicare este perturbata de o disfunctie a creierului sau de o problema aparuta la nivelul coloanei vertebrale, apar puncte de presiune asupra nervilor, ce pot perturba functionarea organelor.
    Nervii spinali ies din coloana vertebrala si in functie de categorie, transmit semnale diferitelor grupe de muschi si organelor interne. Lezarea oricarei sectiuni ale coloanei vertebrale va afecta imediat starea de sanatate a acelor parti ale corpului, care corespund terminatiilor nervoase ale respectivei categorii spinale. Chiar si mici deplasari ale vertebrelor au ca rezultat inflamatia terminatiilor nervoase, consecinta fiind durerile si bolile organelor interne.

    Coloana vertebrala este formata din 33 de vertebre care sunt conectate intre ele, formand cinci categorii diferite: cervicale, toracice, lombare, sacru şi coccisul. Alinierea deficitara a vertebrelor si a discurilor intervertebrale poate afecta transmiterea de impulsuri nervoase prin nervii adiacenti respectivei zone a coloanei, lucru ce se poate resimti in organele inervate de acestia.

    Medicul chiroterapeut, Maria Kant, explica: "Dacă o vertebră este deplasată din naştere, suferă mai târziu, pe parcursul creşterii, organele interne. Dacă este vorba de o vertebră din zona cervicală, au de suferit toate funcţiile legate de creier. De zona cervicală a coloanei depind durerile de cap, ameţelile, tensiunea intracraniană, vederea, insomniile, auzul... O vertebră toracală deplasată îmbolnăveşte organele din dreptul toracelui, adică plămânii, inima, timusul, esofagul şi plexul brahial. Dacă este lezată o vertebră lombară, suferă organele abdominale.
    Când coloana vertebrală a unui copil a suferit o traumă la naştere - provocată cu forcepsul sau prin apăsare - pentru a ieşi mai repede, întreg corpul poate fi afectat. De pildă, când este traumatizată vertebra a patra cervicală, poate să apară tetrapareza. Strabismul şi torticolisul pot să fie cauzate tot de o traumă a vertebrelor.
    Vertebrele deplasate din partea lombosacrată a coloanei dereglează funcţia organelor genitale. La bărbaţi, adenomul de prostată este cauzat nu numai de dereglări hormonale, dar şi de faptul că impulsurile nervoase nu sunt conduse ritmic de coloana lombosacrată. Tot din cauza asta poate să apară şi impotenţa."

    Pentru probleme legate de deplasarea vertebrelor trebuie sa luati legatura cu un medic osteopat sau cu un chiropractician (care practica chiropraxia). 
    Medicul osteopat actioneaza manual asupra structurilor craniului, coloanei, coastelor, bazinului, sacrului, articulatiilor, aparatului musculo-ligamentar si fascial sau asupra organelor interne, cu scopul de a indeparta disfunctiile identificate din respectivele structuri si a restabili mobilitatea lor.
   Chiropraxia este o terapie concentrata asupra problemelor de functionare sau de structura ale coloanei vertebrale, in care sunt implicate o serie de proceduri manuale. Mai este cunoscuta si sub denumirea de tehnica de "tragere a oaselor".

    In urmatorul clip video este aratata legatura dintre vertebre, partile inervate de nervii aferenti si posibilele simptome care indica o afectare a coloanei vertebrale.



    Un experiment ce a fost facut la Universitatea din Pennsylvania de Dr. Henry Windsor, demonstreaza legatura dintre starea coloanei vertebrale si problemele de sanatate.
    Medicul a studiat cadavre si a aflat prin disectie care a fost cauza mortii respectivelor persoane. Apoi a analizat celulele si tesuturile bolnave din fiecare corp pentru a avea dovada obiectiva a cauzei mortii. Sa spunem, de exemplu, ca persoana studiata murise din cauza unei boli de ficat. Dr. Windor a urmarit nervii ce inerveaza ficatul pana la locul emergentei lor din coloana vertebrala si a facut asta pe mii de cazuri. Asa a descoperit ca persoanele care mureau de boli de ficat, rinichi, inima, stomac, splina, plamani, in procent de 97% aveau probleme grave de coloana la locul de unde ieseau nervii corespondenti acestor organe, din coloana vertebrala. La aproape 100% din cazuri existau subluxatii la nivelul de la care porneau nervii spre organele interne respective.

Beneficiile exercitiului fizic
    Foarte multă lume suferă din cauza coloanei vertebrale. Flexibilitatea coloanei indica starea de sanatate generala. In Coreea si China se stie ca restaurarea coloanei vertebrale elimina pana la 70% din toate afectiunile si bolile de care sufera o persoana. Pentru aceasta, terapeutii recomanda ca zilnic sa se faca exerciţii si masaj pentru a restabili postura si a consolida muschii spatelui, pentru flexibilitatea si mobilitatea coloanei vertebrale.
    Persoanele care se confruntă cu dureri de spate trebuie să întărească muşchii coloanei vertebrale şi pe cei abdominali, fiindcă şi abdomenul este susţinut de coloană. Mai ales la bărbaţi, daca abdomenul e mai voluminos şi trage toată coloana după el, atunci ea nu poate să rămână dreaptă. Dacă vreti să aveti o coloană şi un organism sănătos, trebuie să va impuneti ca regulă cate 30 de minute de gimnastică pentru abdomen şi pentru spate, în fiecare dimineaţă.



10 exercitii simple pentru coloana vertebrala:
1. Rotirea capului – se roteste capul in sensul acelor de ceas, incet si amplu, de 10 ori. Apoi se repeta aceeasi miscare in sens antiorar.
2. Pendularea capului – se apleaca capul spre stanga si apoi spre dreapta, repetandu-se miscarea de mai multe ori. Treptat se poate mari viteza de executie.
3. Flexia coloanei – Fiind in picioare si avand mâinile pe lângă corp, balansam umerii alternativ in sus si in jos, de mai multe ori. Bazinul rămâne nemiscat.
4. Extensii fata-spate – Se ridica mainile deasupra capului si se fac doua miscari spre spate, iar apoi va aplecati in fata realizand alte doua miscari.
5. Extensii stanga-dreapta – Se executa ca exercitiul anterior, dar miscarile se fac spre stanga, respectiv spre dreapta.
6. Rotirea trunchiului – Mentineti bazinul nemiscat si aplecati-va catre in fata. Acum rotiti trunchiul in sensul acelor de ceas, de cateva ori, iar apoi in sens invers.
7. Rotirea bazinului – Se executa ca exercitiul anterior, dar acum bazinul este cel care se misca, iar capul ramane nemiscat.
8. Torsiunea coloanei - Avand picioarele usor departate, se ridica mainile in fata si apoi rotim trunchiul si mana stanga cat mai mult spre stanga, realizand un semicerc orizontal si urmarind degetele cu privirea. Se revine cu mainile in fata si se face la fel pe partea dreapta. Se repeta procedeul de mai multe ori, alternand rasucirea stanga-dreapta si urmarind ca bazinul sa ramana nemiscat.
9. Elicea - Se realizeaza similar ca exercitiul anterior, dar acum trunchiul este aplecat in fata, paralel cu solul, iar mainile sunt intinse lateral spre stanga si respectiv spre dreapta. Privirea urmareste mana care se ridica. 
10. Întinderea coloanei vertebrale - Depărtăm picioarele la o distanţă de aproximativ de două ori lăţimea umerilor, cu tălpile orientate oblic. Aşezăm podul palmelor pe coapse, chiar în unghiul dintre coapse şi bazin şi ne lăsăm în jos cât mai mult, expirând pe gură. In timp ce ne ridicam, inspirăm pe nas şi reţinem aerul. Pozitia finala seamana cu un scaun cu spatar. Acum trebuie sa ne lasam cu toata greutatea pe maini, fara ca acestea sa fie indoite din coate (mainile raman in continuare pe coapse). Este bine sa impingem bazinul si sa ridicam capul pentru a intinde cat mai mult coloana vertebrala. Se ramane asa un timp, apoi se expira si se revine in pozitie verticala. Se reia exercitiul de mai multe ori si daca va este prea dificil se poate realiza si cu spatele lipit de perete.
   Acest exercitiu poate aduce discurile intervertebrale la locul lor si corecta deplasarea vertebrelor. 

Exercitiile pentru abdomen sunt prezentate in acest videoclip:


Un comentariu :

  1. Calitatea somnului si salteaua de pat are un rol important pentru coloana vertebrala.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...