COENZIMA Q10 = ENERGIE = VIATA

    Coenzima Q10 este o substanta liposolubila, prezenta in fiecare celula a organismului, ajutand la producerea energiei si la protejarea organismului impotriva actiunii distructive a radicalilor liberi. Cea mai mare concentratie de coenzima Q10 din organism se regaseste la nivelul inimii, explicatia constand in faptul ca pomparea sangelui necesita multa energie si prin urmare si o cantitate mare de coenzima Q10.
    Coenzima Q10 poate fi considerata ca fiind o vitamina, dar in biochimie este preferata, insa, denumirea de coenzima Q10 in loc de vitamina Q10, deoarece substanta functioneaza precum o coenzima. Se stie ca o substanta definita ca vitamina nu poate fi sintetizata in mod natural in organism prin urmare, coenzima Q10 reprezinta o exceptie.
    Organismul poate produce cantităti suficiente de coenzima Q10 până pe la 30 de ani, apoi nivelul scade progresiv cu vârsta, iar această scădere este asociată cu aparitia diverselor afectiuni, mai ales dacă din alimentatie lipsesc vitaminele B3, B6 si acidul folic, necesare în productia de Q10. De asemenea, s-a descoperit ca vitamina E si seleniul au rol in sinteza coenzimei Q10.


    Oamenii de stiinta care au investigat rolul coenzimei Q10 au estimat ca, in momentul in care nivelul acesteia scade cu 25%, apar diverse afectiuni. Daca nivelul coenzimei Q10 in organism scade sub 75%, survine moartea. Un alt studiu a arătat o dependentă statistică semnificativă între nivelul scăzut plasmatic al coenzimei Q10 (deficientă) si diagnosticul de cancer de sân. Nivele scăzute în sânge ale Q10 s-au raportat si la pacienti cu alte tumori maligne decât cele de sân, inclusiv: mielom, limfom, cancere ale plămânului, prostatei, pancreasului, colon, rinichi, cap si gât.
    S-a dovedit stiintific că administrarea zilnica de 300 mg de coenzima Q10 stimulează sistemul imunitar, conducând la nivele ridicate ale anticorpilor, un mai mare număr si/sau activitate a macrofagelor si a limfocitelor T, si o rezistentă crescută la infectii, putandu-se vindeca astfel diferite tipuri de cancer. S-a raportat de asemenea ca coenzima Q10 creste nivelul anticorpului IgG (imunoglobulina G).

    In anul 2005, cercetătorii de la Universitatea din Miami (FL) arata ca: "Pentru prima dată în istorie am putut să învătăm celulele canceroase să se sinucidă cu Q10, printr-un mecanism al mitocondriilor, fără a afecta celulele normale." - dr. S.L. Hsia
    Dr. Knud Lockwood (cu experientă de peste 35 de ani) spune că "nu am văzut niciodată o regresie completă spontană de la o asa dimensiune a tumorii si niciodată cu nici un tratament conventional anti-cancer." Este vorba de disparitia unei tumori de sân de 1.5 - 2 cm, într-o lună, după cresterea dozei de Q10 la 390 mg/zi.

Actiunile coenzimei Q10

Coenzima Q10 = energie = viata
    Coenzima Q10 se gaseste in membranele mitocondriilor numite si “uzinele energetice ale organismului” – componente celulare responsabile de producerea a 95% din energia necesara organismului. Ea are rol in producerea de ATP, principalul depozit de energie din organism. Fara coenzima Q10, lantul energiei celulare este rupt, iar fara energie nu exista nici viata. Pe langa rolul esential in producerea de energie, mai ajuta si in regenerarea si dezvoltarea celulara.

Coenzima Q10 – intareste sistemul imunitar
    Cand imunitatea este scazuta, la fel sunt si rezervele de coenzima Q10. In timpul unei perioade de afectare a imunitatii, individul se poate simti secat de energie. Semnele si simptomele sunt: febra, astenie, nervozitate, apatie. Lupta cu boala necesita activarea a milioane de celule, combinata cu producerea de celule suplimentare si de “armele chimice” ale acestora. Energia suplimentara necesara, rezulta in urma unor procese celulare al caror catalizator principal este coenzima Q10.
    Atentie ! Unul dintre cele mai dezavantajoase efecte secundare ale medicamentelor imunostimulatoare puternice este faptul ca ele produc o superabundenta de celule imune noi, motiv pentru care splina se mareste foarte mult, dovedind toxicitatea acestor remedii chimice.

Coenzima Q10 – un antioxidant puternic, previne imbatranirea
 
    Imbatranirea are ca rezultat o deficienta de coenzima Q10, in paralel cu scaderea in greutate a timusului (glanda deosebit de importanta in apararea organismului). Una dintre cele mai importante realizari ale biochimiei ultimului deceniu a fost descoperirea agentilor chimici cunoscuti sub denumirea de radicali liberi. Aceste molecule active ataca si dezechilibreaza lantul vital al furnizarii de oxigen la nivel celular. Daca nu sunt rapid inactivati, radicalii liberi pot genera alti radicali liberi, distrugand sau alterand componente ale celulelor. Concentratia intracelulara de radicali liberi creste odata cu varsta, cauzand scaderea resurselor sistemului imunitar. In prezent se considera ca radicalii liberi joaca un rol important in imbolnavirea tesuturilor, in favorizarea infectiilor si mai ales in procesul de imbatranire.
    Coenzima Q10
stimuleaza imunitatea si neutralizeaza radicalii liberi, prevenind imbatranirea si afectiunile legate de varsta. Mentinerea echilibrului intre factorii antioxidanti si radicalii liberi permite desfasurarea normala a vietii si a cresterii celulare, precum si a proceselor de aparare a organismului, ceea ce duce la cresterea longevitatii. S-a constatat ca intre coenzima Q10 si vitamina E exista o legatura vitala. Coenzima Q10, la fel ca si vitamina E, neutralizeaza excesul de radicali liberi, actionand ca un antioxidant.

Coenzima Q10 – previne si trateaza afectiunile cardiace
    Una dintre cauzele afectiunilor cardiace ar putea fi lipsa elementului vital - coenzima Q10. De aceea, coenzima Q10 poate fi folosita in tratamentul acestor afectiuni, ea amplificand procesele bioenergetice ale inimii, prelungindu-i astfel perioada de viata si capacitatea de efort. Inima este unul dintre cei mai puternici si mai solitari muschi ai organismului, iar la nivelul ei se afla cea mai mare cantitate de coenzima Q10. S-a constatat ca, in cazul atacului de cord, coenzima Q10 are un efect profund asupra contractilitatii muschiului cardiac, sau mai bine zis asupra capacitatii lui de a utiliza oxigenul. Coenzima Q10 nu numai ca imbunatateste functiile inimii, dar o si protejeaza de pericolul ce ar putea surveni in cazul cardiopatiei ischemice sau infarctului miocardic.
    Deficitul de coenzima Q10 se poate manifesta si prin tulburari de ritm cardiac. Terapia naturala cu coenzima Q10 la pacientii cardiaci trebuie efectuata pe perioade mari de timp sau chiar pe tot restul vietii. Daca o persoana este sedentara si nu face exercitii fizice regulat sau pur si simplu nu este activa fizic, cresterea aportului de alimente naturale bogate in coenzima Q10 constituie un mod sigur si eficace de imbunatatire a performantelor inimii si de asigurare a rezistentei la efortul de zi cu zi.

Coenzima Q10 – scade tensiunea arteriala
    Mecanismul exact al actiunii antihipertensive ale coenzimei Q10 nu a fost elucidat, dar date experimentale sugereaza faptul ca ea are o posibila semnificatie clinica in tratarea hipertensiunii arteriale.

Coenzima Q10 – are rol in tratarea parodontozei
    Boala membranei periodontale constituie o mare problema a societatii noastre si se manifesta prin pierderea timpurie a dintilor. Folosirea coenzimei Q10 in tratarea acestei boli a aratat ca gingiile s-au revigorat, iar progresul bolii a fost stopat, cu tendinte spre vindecare.

Coenzima Q10 – actioneaza impotriva obezitatii
    Coenzima Q10 nu este cheia rezolvarii problemei obezitatii, dar asociata unui regim alimentar echilibrat, ajuta persoanele obeze sa scada mai usor in greutate. S-a constatat ca pacientii cu grad mare de obezitate prezinta deficiente de coenzima Q10 de pana la 50% din concentratia normala.

Coenzima Q10 este indicata pentru:
- afectiuni alergice
- scaderea imunitatii
- afectiuni cardiovasculare in general,
hipertensiune arteriala
- afectiuni hepatice
- afectiuni ale pancreasului,
diabet zaharat
- cancer
- obezitate
- distrofie musculara
- boala Parkinson si Alzheimer, afectiuni degenerative ale sistemului nervos central
- schizofrenie
- astm bronsic
- parodontoza,
gingivita
- boala Raynaud 
- pentru mentinerea tineretii

Surse naturale de coenzima Q10
    Desi peste tot se spune ca cele mai importante surse de coenzima Q10 sunt, in special, in peste, carnea de vita si organe (inima, ficat, rinichi), prin gatire si transformare termica, acest antioxidant este inactivat. In plus, se stie ca consumul de carne aduce mai multe prejudicii organismului, decat beneficii.

    De aceea, necesarul zilnic de coenzima Q10 trebuie luat din alte produse cum sunt: galbenus de ou (crud), ulei de soia sau de catina, germeni de grau, orz sau in, broccoli, cartofi, ceapa, morcovi, rosii, spanac, usturoi, varza, vinete.
    Coenzima Q10 se mai gaseste si in: alune, nuci, fistic, flori de lucerna, boabe de piper negru, seminte de susan, boabe de soia.


Un comentariu :

  1. Eu folosesc Q10 de 2 ani si folosesc de la o companie daneza care se numeste Pharma Nord. Inainte luam de la Alevia dar apoi am aflat ca ei nu au niciun studiu pe produs care sa demonstreze eficienta sa. Danezi m-au convins cu doua studii de succes pe care l-eau desfasurat: Kisel10 si Q-Symbio. Fie de la ei, fie de la altii (cum sunt posibilitatile) eu va recomand cu incredere sa luati Q10.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...