PROPOLISUL si TINCTURA DE PROPOLIS

    Propolisul, cel mai "medicinal" produs apicol, a fost folosit în scopuri terapeutice din cele mai vechi timpuri, avand sute de indicaţii şi peste 70 de proprietăţi farmacologice dovedite: antibacterian, antibiotic, antispastic, antiviral, antitoxic, antifungic, antiinflamator, antitumoral, diuretic, analgezic, cicatrizant, regenerator şi stimulator al sistemului imunitar, etc.
     Oamenii de ştiinţă, preocupaţi din ce în ce mai mult de proprietăţile extraordinare ale acestui medicament natural, au observat că acesta distruge nu mai puţin de 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite şi neutralizează 30 de tipuri de virusuri, inclusiv varietăţile lor. Dintre toate antibioticele naturale, doar argintul coloidal mai are o actiune atat de puternica.

    Culoarea, aroma şi compoziţia chimică a propolisului diferă în funcţie de speciile vegetale de la care s-au colectat materiile prime. In medie, propolisul contine: 55% rasini si balsamuri, 7,5-30% ceruri, 10% uleiuri volatile, 5% polen, 5% acizi grasi si 4,5-10% impuritati.
    In detaliu, acest amestec de substante naturale, este format din: derivati flavonici, acid ferulic (un puternic bactericid activ contra germenilor Gram pozitiv si Gram negativ), ceruri, aminoacizi, enzime, balsamuri, fermenti, hormoni naturali, microelemente (siliciu, magneziu, cupru, molibden, arsen, staniu, aluminiu, vanadiu, wolfram, fier, aur, iridiu, calciu, cadmiu, cobalt, strontiu), substante antibiotice, rasini, acizi aromatici si vitamine: A, B1, B2, B3, C, D şi E.

     Fiind un adevărat "protector al vieţii", propolisul a fost folosit cu succes în tratamentul multor boli aparţinând următoarelor domenii medicale: cavitatea bucală, oftalmologie,  otorinolaringologie, boli infecţioase, boli pulmonare, afecţiunile aparatului digestiv, ginecologie, dermatologie, radiologie si oncologie.
    Propolisul este activ in infectiile cu stafilococi, streptococi si cobacili, intervine în distrugerea unor paraziţi intestinali (Giardia), contribuie la vindecarea ranilor, a plagilor, a afectiunilor cailor respiratorii, ale aparatului digestiv, ale ochilor si ale prostatei. Pentru actiunea sa antivirala propolisul este de asemenea indicat in hepatite, zona Zoster si herpes.

    In comparatie cu antibioticele din farmacii, care ataca ficatul si strica flora intestinala, propolisul nu are actiune toxica asupra organismului, nu are efecte secundare si nu creeaza dependenta. S-a constatat ca aproximativ 1-2% din populaţie are alergie la propolis. Din aceasta cauza, inainte de administrare el trebuie testat, folosind numai cantităţi foarte mici la început.
    Atat intern, cat si extern, se foloseste ca atare, dupa ce au fost indepartate eventualele impuritati. Intern: se tine in gura cat mai mult timp posibil (chiar si 24 de ore) si apoi se inghite. Se mai poate folosi sub forma de ovule ori supozitoare. Extern: se modeleaza la caldura si apoi se aplica pe piele, peste locul afectat, apoi se fixeaza cu o fasa.

Propolisul brut poate fi folosit cu succes si pe post de guma de mestecat.

Tinctura de propolis
    Tinctura este obtinuta prin macerarea propolisului in alcool de 70-90 grade. Toate indicatiile pentru propolis sunt valabile si pentru tinctura. Se administreaza sub forma de picaturi puse pe o felie de pâine, în miere sau in lapte cald, de 2-4 ori pe zi, cu o oră înainte de masa. Nu se recomandă diluarea cu apă deoarece anumite substanţe din compoziţia propolisului precipită în contact cu apa, devenind insolubile.
    Din cauza conţinutului de alcool nu se recomandă administrarea în: hepatite virale, toxice şi metabolice, steatoză hepatică, ciroză hepatică, sarcină şi alăptare. Se administrează cu prudenţă la persoanele cu gastrită hiperacidă, ulcer gastric şi duodenal.

Terapii naturale cu tinctura de propolis
- Toate bolile interne infectioase care duc la stari febrile se trateaza cu 30 picaturi pe zi.
- În tratarea bronşitei acute, a astmului infecţios şi abcesului pulmonar se iau câte 15-30 picături de 3 ori pe zi.
- La menopauza, timp de un an, 10 picaturi zilnic.
- La inflamarea prostatei, zilnic 30 picaturi.
- La hipertensiune, zilnic 30 picaturi, pana la vindecare.
- În cardiopatia ischemică şi angină pectorală, cu aritmii şi insuficienţă cardiacă, se recomandă de 2-3 ori pe zi, câte 10 picături, după mese, timp de 15 zile pe lună.
- La inflamarea rinichilor si ficatului, zilnic de doua ori cate 40 picaturi, pana la vindecare.
- In cazul ulcerului de stomac sau enterite, zilnic 40 picaturi puse in 100 ml lapte cald. Se bea pe stomacul gol.
- La gastrite hiperacide şi ulcere (gastric şi duodenal) se pun 30 picături pe o felie de pâine albă şi uscată care se mestecă bine în gură şi se înghite pe stomacul gol, de 4 ori pe zi, având efecte cicatrizante şi de reglare a secreţiei sucurilor acide (de aceea nu se consumă fără pâine).
- Bataturile, cheratitele se trateaza astfel: inainte de culcare se imbiba o bucata de vata in tinctura de propolis, se aseaza pe locul dureros si se trage o soseta peste ea.
- In cazul TBC pulmonar, de trei ori pe zi cate 30 picaturi intern, si saptamanal, de doua ori se fac inhalatii cu 100 picaturi de tinctura de propolis la litru de apa fierbinte.
- In boli micotice intre degete, locurile bolnave sunt unse cu tinctura de propolis.
- La dureri de stomac, se recomanda 50 picaturi tinctura de propolis. Durerile dispar repede. Compozitia este recomandata si in cazul parazitozelor intestinale, de doua ori pe zi, pe stomacul gol.
- La durerile de masele, se pune o vata imbibata cu tinctura de propolis (propolisul curat pus pe gingia dureroasa sau pe maseaua cariata alina durerea si impiedica infectia).
- În cazul rănilor vechi, se spală rana cu extracţie de lipan, apoi se unge de mai multe ori cu tinctură de propolis. După o perioadă scurtă, edemele şi durerile dispar.
- În cazul arsurilor de gradul 1 rana trebuie unsă de mai multe ori cu tinctură de propolis. În aceste cazuri se formează vezicule.
- În cancerul mamar, genital, hepatic, tiroidian, de colon şi în metastazele pulmonare se ia tinctura de propolis în doză de 30-50 picături înainte de mese, de 3-4 ori pe zi, într-o cură de lungă durată.
- În cancerul de piele se aplică o compresă cu tinctură de propolis care se ţine 60 de minute pe locul afectat după care se lasă pielea la aer timp de 30 minute şi se completează cu un strat subţire de unguent, aplicat pe plăcile canceroase. Rezultate extraordinare are si uleiul de canepa.

5 comentarii :

  1. Eu raceam de 2-3 ori pe an. Cand m-am saturat de medicamente, am incercat cu tinctura de propolis... Am luat picaturile cu miere timp de 7 zile, fara nici un efect. La urmatoarea raceala, de la primul simptom, am luat doar propolis brut, cat o boaba de mazare si l-am tinut in gura o zi intreaga. A doua zi nu mai aveam nimic. In acel an am avut mai multe tentative de raceli, dar toate le-am tratat intr-o singura zi cu propolis brut. De fapt, raceala nici nu apuca sa mai porneasca. De atunci am observat ca am capatat si un soi de imunitate, in sensul ca racesc mult mai greu si mai rar. Pentru mine, dupa atatia ani de raceli cu pastile si injectii, este o adevarata MINUNE.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu m-am vindecat de hiperaciditate cu tinctura de propolis,30% concentratie,luata direct pe stomacul gol,o lingurita,fara apa,fara lapte,fara sa beau nimic 1/2 de ora dupa ce am inghitit tinctura! asa l-am vindecat si pe sotul meu,inginerul,berbecul,de ulcer duodenal! cu aceasta reteta! o luna de zile de tratament!

    RăspundețiȘtergere
  3. Recomand tinctura de propolis,o lingurita (eu am luat o lingura plina de tinctura de propolis,timp de un an,pe stomacul gol,fara apa; doar am inghitit-o si apoi nu am mancat nimic timp de o ora)deci o recomand sa se ia dimineata la trezire,tuturor celor care vor sa scape de mirosul neplacut al gurii,de halena,cum se mai numeste! nici o pasta de dinti,nici o guma de mestecat,nici o super-apa de gura,nu este ca tinctura de propolis(cu alcool preparata),plimbata prin gura,incet si apoi inghitita cu propria saliva,fara apa!

    RăspundețiȘtergere
  4. in cazul trtamentului citostatic dac se foloseste tictura de propolis cu alcool ,este bine sau nu?

    RăspundețiȘtergere
  5. Toate produsele apicole sunt benefice pentru sanatate.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...