AGUDELE, O SURSA DE SANATATE IGNORATA

    Agudele sau dudele, banalele fructe care cresc în copacii de la marginea drumului, au beneficii nebănuite pentru sănătate. Fructele de culoare mov, roşie sau albă sunt bogate în vitamine şi minerale care contribuie la menţinerea sănătăţii organismului, la protejarea împotriva bolilor şi chiar la tratarea anumitor afecţiuni.
    Despre dude se spune ca ii inzestreaza cu puteri deosebite pe cei care le consuma, oferindu-le sanatate si longevitate. Acestea sunt o sursă bogată de proteine vegetale, o raritate în lumea plantelor și un bonus imens pentru cei care favorizează dieta raw si nu numai. In plus, agudele negre contin resveratrol, un antioxidant foarte puternic cu efecte pozitive asupra sănătății inimii.

    Radacinile lungi si puternice ale dudului scot din adancurile pamantului multe minerale si vitamine benefice organismului uman, care dau fructului gustul specific, dar si multi fitonutrienți esențiali unui organism sănătos:

- polifenoli: antocianină, resveratrol
    Antocianina este un pigment cu valențe antioxidante care protejează organismul împotriva afecțiunilor neurologice sau a bolilor inflamatorii. Tot acest pigment este și un colorant natural foarte prețios care poate fi extras și folosit ulterior în scop alimentar la prepararea unor produse sau la colorarea deserturilor.

    Resveratrolul, un alt colorant polifenolic, este considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum. Aceasta substanta mentine capacitatea de functionare normala a trombocitelor, ajuta la scaderea vascozitatii sangelui, imbunatatind astfel circulatia sangelui, arterele ramanand elastice. Are un puternic efect antiinflamator si antibacterian, mentine elasticitatea si fermitatea pielii, impiedica imbatranirea prematura.

- minerale: magneziu, mangan, potasiu, fosfor, fier, calciu
    Mineralele conţinute de dude ajută la reglarea tensiunii şi a bătăilor inimii. Conţinutul de fier din fructe ajută la detoxifierea sângelui, previne anemiile şi este benefic pentru menţinerea sănătăţii ficatului. Magneziul ajuta la absorbtia si metabolizarea calciului, impiedicand formarea de calculi. Manganul are efecte benefice asupra memoriei şi înlătura senzaţia de oboseală. Potasiul intervine în toate procesele metabolice şi ajută la buna funcţionare a muşchiului cardiac. Fosforul, impreuna cu calciul, asigura rezistenta oaselor si a dintilor, jucand un rol important si in producerea de energie.

- vitamine: A, complex B, C, E, K
    Vitamina C contribuie la întărirea sistemului imunitar şi protejează organismul împotriva răcelilor şi infecţiilor. Vitaminele A şi E ajută la menţinerea sănătăţii ochilor. Vitamina B2 ajuta organismul la echilibrarea aciditatii si transformarea grasimilor, carbohidratilor si proteinelor in energie. Vitamina K previne hemoragiile, scade riscul de atac de cord, reduce riscul de menstruaţii abundente şi dureroase, împiedică formarea pietrelor la rinichi, vă poate feri de greaţă, stări de vomă, osteoporoză, artrită şi alte afecţiuni ale oaselor şi favorizeaza refacerea epidermei după intervenţiile chirurgicale.

- carotenoizi: luteină și zeaxantină care protejează ochii de acțiunea radicalilor liberi

- fibre: contribuie la sănătatea sistemului digestiv

    Printre cele mai importante beneficii pe care agudele le au pentru sanatate, se numara:
- intarirea sistemului imunitar
- prevenirea bolilor inflamatorii
- accelerarea metabolismului si pierderea in greutate
- reducerea nivelului de colesterol
- protejarea creierului si imbunatatirea capacitatii de concentrare si memorare
- combaterea imbatranirii premature a pielii
- prevenirea cancerului
- calmarea durerilor
- imbunatatirea starii de spirit
- imbunatatirea digestiei si ameliorarea bolilor gastro-intestinale
- combaterea constipatiei
- prevenirea căderii părului
- elimina anemia

    In urma studiilor facute, cercetatorii din Scotia, Anglia si Franta, au demonstrat ca agudele negre (numite si „mure de copac”), contin numeroase proteine, albuminice, lecitine si derivati glutaminici, necesari dezvoltarii si intretinerii sistemului muscular. In cantitate mult mai mica, acesti factori de crestere a puterii musculare se gasesc si in adevaratele mure, in fragi si capsuni, fructe cu care aguda se inrudeste de departe.

    In cazul barbatilor, consumul de agude ajuta la dezvoltarea muscularii, oferindu-le si o rezerva de calciu utila activitatii psihice si intelectuale, scade agresivitatea masculina produsa de excesul unor hormoni androgeni, creste virilitatea si intarzie andropauza.

    Potrivit Daily Mail, aceste fructe previn anemia. Agudele sunt excelente pentru organism, fiind la fel de bogate in fier ca si carnea. Ele contin 1,85 mg de fier la 100 de grame, adica 23% din portia recomandata zilnic, la fel ca si o portie de friptura.

    Sucul din fructele de dud este folosit pentru prevenirea căderii părului. În ţara de origine, chinezii folosesc sucul rezultat din stoarcerea fructelor pentru masarea scalpului. Metoda naturistă a dat rezultat şi împotriva firelor albe.

    Persoanele care suferă de constipaţie pot consuma dimineaţa, pe stomacul gol, 100-150 de grame de dude de culoare închisă. Este un laxativ natural cu efect benefic în combatarea constipaţiei.

* * *

    In scop medicinal se mai folosesc si frunzele, atât de la dudul alb, cât şi de la cel negru. Pentru ceai, se recolteaza frunzele tinere, fara codiţa. Frunzele de dud conţin tanin, acid aspartic, arginina, acid folic, acizi organici, betacaroten şi substanţe minerale.

    Principiile active din frunzele de dud au o acţiune hipoglicemianta, sudorifica şi antidiareica. Preparatele din frunze de dud sunt un mijloc adjuvant în tratamentul diabetului zaharat. Mai pot fi folosite în diaree, gastrite, ulcer gastric şi ulcer duodenal.

    Se administreaza sub forma de infuzie, care se prepara din 2 linguri de frunze la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi.


Un comentariu :

  1. Mulțumim pentru informații ...foarte util și interesant mult succes în continuare !

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...