VISINELE – SUPERFRUCTE cu 17 ANTIOXIDANTI

superfructe cu antioxidanti
    In practica terapeutica naturista, aceste fructe si coditele lor, cat si produsele derivate (sucuri, decocturi, infuzii) sunt cunoscute si indicate drept unele dintre cele mai bune depurative naturale. In plus, au efecte foarte bune in tratamentul persoanelor obeze, in cazul indigestiilor si in tratarea afectiunilor ce pot surveni la nivel renal. 
    Visinele sunt recomandate cu precădere celor care au o dietă bogată în grăsimi de origine animală, deoarece împiedică depunerile de colesterol pe vasele sanguine şi formarea cheagurilor de sange în artere.
    Se culeg in lunile iunie-iulie, in functie de soi.

    Visinele au proprietati astringente, analgezice, antiinflamatoare, diaforetice, laxative, depurative, diuretice, antianemice, hemostatice, sedative, antimigrenoase, antigripale, hipotensoare si hipoglicemiante, antireumatismale, remineralizante, energizante fizic şi psihic, tonice, reconfortante si racoritoare.
    Consumate proaspete, congelate sau uscate, acrisoare si apetisante, visinele au un continut bogat in elemente nutritive. Acestea contin: 88,6% apa, zaharuri, acizi, pectine, proteine, celuloza, tanini, saruri minerale (potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu, cupru, zinc) vitamine (A, B1, B2, B3, B6, B9, C şi E), caroten, antioxidanti.

ANTIOXIDANTII DIN VISINE
    Vişinele sunt o sursă importantă pentru 17 compuşi din clasa antioxidanţilor. Aceştia sunt extrem de utili în prevenirea cancerului şi a bolilor cardiovasculare. De asemenea ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire. Doi dintre aceşti antioxidanţi care există în vişine sunt kaempferolul şi quercetina, substanţe care sunt utilizate în suplimentele alimentare care îmbunătăţesc memoria, concentrarea şi vederea. De asemenea, conţinutul de quercetină a vişinelor face ca consumul acestor fructe să intareasca sistemul imunitar si sa crească rezistenţa organismului la infecţii virale.

    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Michigan, Arizona şi de la laboratoarele Brunswick au efectuat un studiu pe persoane sănătoase în vârstă de 18-25 ani care au consumat vişine o anumită perioadă de timp. Testele au arătat creşteri semnificative la nivelul antioxidanţilor. Ei au ajuns la concluzia că prezenţa acestor compuşi reduc inflamaţiile, influenţează favorabil tensiunea arterială şi insuficienţa cardiacă, contribuind şi la scăderea nivelului de colesterol
    Aceste proprietăţi se datorează pe de o parte fibrelor alimentare din categoria pectinelor, iar pe de altă parte, antocianidinelor (substanţe cu proprietăţi antioxidante). Pectinele sunt cele mai active fibre alimentare în absorbţia colesterolului şi scăderea glicemiei. Antocianidinele sunt pigmenţii responsabili pentru culoarea roşie a vişinelor. Antocianidinele împiedică depunerile de colesterol pe vasele sanguine şi formarea cheagurilor de sange în artere. De asemenea, antocianidinele întăresc pereţii vaselor sanguine, îmbunătăţesc ritmul cardiac şi previn creşterea tensiunii arteriale.

    Antocianidinele au si proprietăţi antiinflamatorii. Acestea sunt de asemenea inhibitori ai durerii, acţionând similar medicamentelor nesteroidiene cum ar fi aspirina şi ibuprofenul. 20 de vişine conţin aproximativ 25 de miligrame de antocianidine. Această cantitate este suficientă pentru a începărta o durere care este eliminată de 200 mg de ibuprofen (un comprimat de Advil).
    Tot datorită efectelor antiinflamatorii pe care le au vişinele, ele ajută, alături de alte remedii, la vindecarea artritelor, bronşitelor şi chiar a astmului bronşic. Gustul dulce-acrişor şi bogăţia de vitamine şi minerale a acestor fructe le face deosebit de utile în eliminarea indispoziţiilor psihice, a depresiilor şi uneori chiar a insomniei.

    Consumul de visine are efecte vindecatoare in:
- boli ale aparatului digestiv (constipatie, gastrite, atonie hepatica, vome, colite de fermentatie si de putrefactie, hepatite cronice, litiaza biliara, dureri de stomac, gastroenterite, indigestie)
- boli cardiovasculare (hipertensiune arteriala, ateroscleroza, insuficienta cardiaca, arterita)
- afectiuni respiratorii (tuse, gripa, stari febrile, faringita, laringita, bronsite, pleurezie, favorizarea transpiratiei)
- afectiuni renale (litiaza urinara, nefrita, uretrita, catar urinar)
- afectiuni ale sistemului venos: varice
- are actiune tonica si vitalizanta pentru sistemul nervos si organism, combate anemia, demineralizarea organismului si cresterea intarziata la copii
- elimina toxinele din organism, datorita proprietatilor depurative
- combate obezitatea si celulita (se consuma zilnic 0,5-1 kg visine, fara alte alimente)
- previne intarzierea procesului de imbatranire
- scade nivelul de acid uric din sânge (guta, artrita)

    Visinele ajută şi la stabilizarea fluctuatiilor hormonale şi a efectelor negative ale acestora ce apar odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, vindecă afectiunile de la nivelul cavităţii bucale si întăresc dantura slăbită.

    Visinele contin mai mult betacaroten decat ciresele, iar ciresele contin de 19 ori mai mult betacaroten decat afinele si capsunile. Betacarotenul este transformat de organism in vitamina A. Stim cu totii ca aceasta vitamina esentiala contribuie la mentinerea elasticitatii pielii si la prevenirea imbatranirii ei, protejand totodata vederea.

    Visinele pot reduce riscul de diabet de tip 2. Cura cu vişine le este de ajutor diabeticilor datorită vitaminei E şi fructozei. Consumul acestor fructe nu este însă recomandat persoanelor cu aciditate gastrică mare.

    Consumul a 300 g de vişine în fiecare zi poate reduce masa de grăsime de la nivelul abdomenului, adesea asociată afecţiunilor cardio-vasculare. Prin conţinutul lor, aceste fructe au un efect înviorător asupra digestiei şi, în caz de nevoie, pot servi ca purgativ pentru tratarea constipaţiei uşoare.

    Prin aplicarea exterioară de creme şi măşti cu conţinut de vişine, datorită componentelor antioxidante din visine, se obţine un rezultat de împrospătare, revitalizare si întinerire a ţesutului cutanat. In tratamentul extern, fructele zdrobite au actiune favorabila in:
– combaterea migrenelor si ametelilor prin aplicarea fructelor pe frunte
– tonifierea tenului si decongestionarea fetei
– redarea elasticitatii pielii, pe obraji si gat
– combaterea semnelor de pecingine, pistrui si cuperoza
- vindecarea taieturilor, plagilor si crapaturilor pielii

SUCUL DE VISINE
    Sucul de visine e la fel de bun ca ibuprofenul sau ca unele medicamente antiinflamatoriii. De aceea, sunt recomandate in afectiuni inflamatorii, insotite de durere precum artrita, guta, dureri musculare, dureri de spate, boli vasculare si neurovegetative.
ATENTIE! Sucul de visine nu este recomandat persoanelor cu aciditate ridicata a sucului gastric, celor care sufera de diaree sau diabet zaharat, obezitate sau afectiuni cronice ale plamanului.

COZILE DE VISINE
    Cozile de vişine au aceleasi proprietati terapeutice ca si cele de cirese, avand puternice efecte diuretice, datorită conţinutului ridicat de săruri de potasiu şi flavonoide. În plus, s-au constatat şi proprietăţi astringente şi antidiareice (datorită conţinutului în taninuri), apoi proprietăţi depurative, antifebrile şi antiinflamatoare renal.
    Pentru aceste proprietăţi, ceaiul din cozi de vişine este foarte recomandat în:
- afecţiuni renale (pielite, nefrite, pielonefrite, cistite, uretrite, retenţie urinară, colici renali, infecţii renale, hidropizie)
- afecţiuni ale aparatului digestiv (diaree, ascită)
- reumatism, gută, artrite
- prevenirea aterosclerozei şi pericarditei
- tratarea edemelor şi a celulitei

FRUNZELE DE VISIN
    Datorita iodului si potasiului din compozitie, ceaiul din frunze de visin se recomanda în tratarea afectiunilor cardiace si a diareei.
    Tampoanele de vata imbibate in infuzie de frunze proaspete de visin se folosesc pentru stoparea hemoragiilor nazale, iar bandajele cu aceasta infuzie sunt cicatrizante in leziunile pielii.

Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...