SUCUL DE MORCOVI ESTE FOARTE BUN
PENTRU OCHI, INIMA, FICAT, COLON SI PIELE

    Exista peste 100 de specii de morcovi la nivel global, care variaza de la culoarea portocaliu intens, pana la mov, galben sau alb. Nuanta portocalie a morcovului este data de catre antioxidantul beta-caroten. Acesta este absorbit in intestin si transformat in vitamina A, in timpul digestiei. Vitamina A este o substanta folosită de ficat pentru evacuarea toxinelor din corp. Consumat cu regularitate, morcovul mentine sanatatea organismului si in special pe cea a ochilor, dar si pe cea a oaselor, datorita continutului de vitamina K. De asemenea, fibrele din morcovi ajuta la curătarea optimă a colonului si la eliminarea parazitilor intestinali, contribuind la sănătatea tractului intestinal.
    Cel mai frecvent, este consumata radacina morcovului sub forma de salata, suc sau ca ingredient in mancarea gatita, insa si tulpina verde se poate mânca, desi nu este o practică obisnuită.

CURA CU SUC DE MORCOVI
    Multe dereglări ale ficatului şi sistemului digestiv sunt cauzate de deficienţa unor anumite elemente ce pot fi obţinute din sucul de morcovi. Diverse alergii de piele, eczeme, erupţii şi tulburări ale sistemului limfatic dispar dacă beţi cu regularitate suc proaspăt de morcovi. Sucul de morcovi ajută la curăţarea organismului - se ştie că multe toxine suprasolicită ficatul. Un ficat care nu funcţionează bine nu va putea să facă faţă singur substanţelor toxice care trebuie inlăturate din corp. Acestea sunt transferate sistemului limfatic şi apoi eliberate in piele, prin pori. Toxinele dizolvate au culoarea galbenă sau portocalie. Dacă in organism sunt multe depozite toxice, pielea se ingălbeneşte. Este un fenomen normal, iar pielea va reveni la culoarea sa naturală odată ce substanţele toxice sunt eliminate. În unele cazuri, acest proces poate dura intre 6 şi 12 luni.
    Sucul de morcovi este asemănător cu sangele, ca structură şi conţinut, cu excepţia faptului că are un atom de magneziu in loc de atom de fier. În Antichitate, oamenii trebuie să fi observat, de asemenea, ceva extraordinar în „sangele” morcovului — îl descriau adesea ca fiind regele legumelor.
    Un pahar de suc de morcovi conţine intreaga doză zilnică recomandată de vitamine şi microelemente. Acestea hrănesc organismul şi ajută la intărirea sistemul imunitar impotriva infecţiilor prezente şi viitoare, reducand acidifierea organismului. In acest fel, sistemul imunitar poate lupta chiar şi impotriva celor mai periculoase boli. Alte efecte ale curei cu suc de morcov se refera la faptul ca imbunătăţeşte aspectul dinţilor, părului şi unghiilor, inlătură ulceraţille stomacului şi a duodenului, are un efect pozitiv asupra ochilor şi a gatului.

ATENTIE ! Deoarece morcovii contin substanţe solubile în apă, conţinutul nutritiv este mult mai bine absorbit în prezenţa uleiului. Astfel, este indicat să amestecaţi sucul de morcovi cu o picătură de ulei de măsline, pentru ca organismul nostru să absoarbă toate elementele nutritive.

    Unii oameni sunt sceptici în ceea ce priveşte eficienţa terapiei cu suc de morcovi, deoarece li se pare prea simplu. Enumeram câteva dintre proprietăţile terapeutice ale banalului morcov: antianemic, remineralizant, tonic, reglator intestinal, hepatoprotector, hipotensiv, antioxidant, carminativ, antispastic, cicatrizant, antidiareic, laxativ, depurativ, diuretic, galactogog, vermifug, alcalinizant.

    Calităţile nutritive ale morcovului îi sunt conferite, pe lângă vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, C, E, K, beta-caroten) şi de numeroase minerale din compoziţia sa – indicate in ordine descrescatoare, dupa cantitatea continuta: potasiu, clor, sodiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, bor, zinc, mangan, brom, cupru, fluor, vanadiu, molibden, nichel, aluminiu, crom, iod, cobalt, seleniu.
    Fibrele din morcovi sunt constituite, in cea mai mare parte, din celuloza. Gustul dulce sau zahărul din morcov este furnizat de glucoza, xiloza, fructoza si dextroza. De asemenea, morcovul mai conţine aminoacizi, proteine, lipide, apa si daucarină, o substanţă cu efect puternic vasodilatator.



EFECTE TERAPEUTICE: UZ INTERN

Imbunătăţesc vederea
    Morcovii sunt bogaţi în betacaroten, un compus care se transform în mod natural în vitamina A atunci când sunt consumaţi. Cu cât morcovul este mai oranj, cu atât este mai bogat în betacaroten. La nivelul retinei, vitamina A se transformă în rodopsină, un pigment purpuriu care te ajută să vezi noaptea. În plus, betacarotenul protejează împotriva degenerării maculare (afecţiune care include o varietate de boli de natură oftalmologică) şi a cataractei.

Elimina pietrele la rinichi
    Oricine care sufera de pietre la rinichi, reumatism, guta sau artrita sa consume morcovi, ca atare sau sub forma de suc, dar nu gatiti. Sucul de morcovi are proprietatea de a elimina acidul uric din organism.

    Beti zilnic o cana de suc de morcovi. Prelungiti cura pana ce durerile dispar. Sunt interzise alimentele prea sarate, berea si bauturile alcoolice.

Combat anemia
    Atât sucul proaspăt de morcovi, cât şi morcovii consumaţi în stare crudă ajută în combaterea anemiei. Sucul obţinut din stoarcerea morcovilor este un lichid uşor digerabil, nu irită pereţii stomacului şi aduce un aport considerabil de fier şi de vitaminele B şi C.

Previn creşterea glicemiei
    Glucidele pe care le conţin morcovii au avantajul că eliberează treptat glucoza sau energia. De aceea, salatele cu rădăcinoase previn şocurile insulinice, creşterea sau scăderea bruscă a glicemiei

Buni pentru alăptare
    Consumul regulat de morcovi îmbunătăţeşte calitatea laptelui mamei, iar infuzia de seminte de morcov creste secretia de lapte.

Previn apariţia bolilor cardiace
    Morcovii scad nivelul colesterolului rău care cauzează ateroscleroza, iar fibrele pe care le conţin eliberează fluxul sanguine de excesul de lipide. De asemenea, morcovii conţin potasiu, care ajută la echilibrarea nivelului de sodiu, asociat cu hipertensiunea, şi ţin presiunea sângelui sub control.

Hipertensiunea arterială
    HTA poate fi tratată cu ajutorul sucului de morcovi. Pentru persoanele hipertensive este nevoie de 100 mililitri de suc de morcovi zilnic, de două ori pe zi. Terapia trebuie să se prelungească pe o perioadă de 30 de zile.

Reduc riscul de accident vascular cerebral
    O cercetare efectuata de Universitatea Harvard a demonstrat ca oamenii care consuma peste 6 morcovi pe saptamana sunt mai putin predispusi unui accident vascular cerebral, comparativ cu persoanele care mananca un morcov pe luna sau mai putin.

Ţine astenia la distanţă
    Stările de tristeţe şi de melancolie frecvent întâlnite la începutul primăverii pot fi combătute cu ajutorul unei cure de morcovi. Aceştia se pot consuma atât cruzi sau sub formă de suc, cât şi adăugaţi în supe.

Morcovul reglează activitătile ficatului
    La nivel hepatic, morcovul actionează asupra bilei în special, dar se pare că poate să regleze ansamblul activitătilor din ficat. Morcovul este si cel mai bun prieten al intestinului. Este cel care reglează tranzitul intestinal, cel care are o actiune de dezinfectare si de cicatrizare a mucoasei.

Ajuta la pierderea in greutate
    Un morcov de 100 de grame are aproximativ 41 de calorii si cantitati neglijabile de grasime si colesterol. In schimb, completeaza aportul zilnic de nutrienti cu vitamine si fibre alimentare, care hranesc organismul, induc senzatia de satietate si mentin sanatatea tractului intestinal.

Mentin sanatatea colonului
    Vitamina A este substanta folosita de ficat pentru evacuarea toxinelor din corp. Fibrele din morcovi contribuie la curatarea optima a colonului si stimuleaza eliminarea eficienta a materiilor fecale.

Morcovul, un excelent vermifug, elimina tenia si oxiurii
    Morcovul este si un excelent vermifug si dacă încă problema mai persistă se poate folosi ca drept adjuvant pentru un tratament mai complex. Mai are si o actiune benefică asupra mucoasei gastrice pe care o protejează si pe care o cicatrizează. 
    Pentru a elimina teniile sau oxiurii, mancati morcovi cruzi, rasi, dimineata pe stomacul gol si cu cateva minute inainte de mesele principale. Dupa 8 zile, in general, viermii sunt eliminati.

De ajutor în caz de constipaţie
    Persoanele care suferă de constipaţie ar trebui să ţină o cură cu suc de morcovi până la dispariţia problemei. Se recomandă 250 ml de suc de morcovi pe zi. Se bea un pahar pe stomacul gol, imediat după trezire şi unul la culcare. Se recomandă în combinaţie cu suc de mere, deoarece are un gust mai uşor de tolerat. De asemenea, morcovii se pot folosi şi sub formă de supă-cremă: un kilogram de morcovi se fierb într-un litru de apă şi, după aceea, se pisează. Pentru un gust mai bun se va adăuga un pic de ulei, mărar şi cimbru.

Combate diareea la copii
    Morcovul este în acelasi timp un laxativ moderat însă care poate să reducă si diareea. Datorită nivelului său ridicat de fibre, morcovul are capacitatea de a retine apa, de aici si actiunea sa de a combate diareea.
    În cartea „Tratamentul bolilor prin legume, fructe şi cereale”, doctorul Jean Valnet recomandă sugarilor cu diaree suc de morcovi cruzi în locul obişnuitei supe de morcovi. Sucul de morcovi se combină cu apă în proporţie de 50:50. Este bine de ştiut că reluarea alimentaţiei lactate se va face numai după dispariţia tulburărilor intestinale, aproximativ după 2-3 zile.

Previn cancerul
    Studiile arată că morcovii reduc riscul apariţiei cancerului de plămâni, mamar şi de colon cu până la o treime datorită conţinutului de falcarinol, un pesticid natural din componenţa acestora.

Afectiuni pulmonare
    De asemenea, morcovul este un remediu excelent în caz de afecţiuni pulmonare (tuberculoză, bronşită, astm), având rol expectorant. Un studiu a constatat ca riscul dezvoltarii cancerului pulmonar la fumatorii care nu consuma morcovi este de trei ori mai mare, comparativ cu cei care consumau morcovi mai mult de o data pe saptamana.

Cancerul de prostata
    In randul barbatilor tineri, dietele bogate in beta-caroten ar putea juca un rol de protectie impotriva cancerului de prostata, potrivit unui studiu realizat de Harvard School of Public Health’s Department of Nutrition.

Leucemie
    Intr-un studiu din 2011 s-a constatat ca sucul din extract de morcov distruge celulele leucemice si inhiba progresia acestora.

EFECTE TERAPEUTICE: UZ EXTERN

Sanatatea pielii
    Proprietatile detoxifiante ale morcovilor ajuta la eliberarea ficatului de toxine si la vindecarea acneei, prin curatarea fluxului sanguin. Tot morcovii trateaza pigmentarea inegala a pielii, iar vitamina A din aceste legume hraneste celulele dermei, previne deshidratarea si alte probleme dermatologice comune.

Prevenirea infectiilor
    Medicina traditionala considera morcovul a fi un bun antiseptic natural, excelent pentru prevenirea infectiilor. Leguma poate fi utilizata pentru vindecarea mai rapida a ranilor, fie in forma cruda, fie fiarta sau zdrobita. Poate fi de ajutor în caz de arsuri, eczeme, pecingine, degerături sau crăpături la nivelul călcâielor.

Impetigo, panaritiu si furuncule
    Radeti cativa morcovi, puneti totul intr-un tifon si aplicati aceasta cataplasma rece pe locurile bolnave. Crustele vor cadea in curand si infectiile se calmeaza.

Previn apariţia ridurilor
    În cazul femeilor, sucul de morcovi este un aliat imbatabil în lupta cu ridurile. Studiile au arătat că în morcovi se găseşte o cantitate importantă de estrogen, hormon specific femin care previne pierderea elasticităţii ţesutului. Astfel, pielea se menţine suplă şi strălucitoare.

Efecte anti-imbatranire
    Beta-carotenul, antioxidantul puternic cu beneficii multiple asupra organismului, are si o actiune protectoare asupra celulelor organismului, ajutandu-le sa lupte impotriva radicalilor liberi. Prin urmare, morcovii au si proprietati anti-imbatranire importante, incetinind fenomenele biologice specifice inaintarii in varsta.

Celulita
    Se fac aplicatii cu suc de morcovi. Vitamina A este o sursa de intinerire pentru piele.

Protejeaza dantura
    Morcovii curata dantura dupa fiecare masa, actionand ca un abraziv natural care elimina eficient resturile alimentare si placa bacteriana de pe suprafata dintilor si a limbii. Totodata, morcovii stimuleaza productia de saliva, pentru o curatare naturala a cavitatii bucale si prevenirea halenei.
    În general, cei mai mulţi părinţi le dau copiilor să roadă morcovi în perioada de creştere a dinţilor, deoarece înlesnesc ieşirea acestora.

Mătreaţa îndepărtată cu morcovi
    Mătreaţa şi problemele scalpului pot fi rezolvate cu ajutorul morcovilor. Radeţi 200 de grame de morcovi proaspeţi, apoi căliţi morcovul la foc mic, adăugând sare. Consumaţi acest amestec o dată pe zi.

ATENTIE !
    In caz de supraalimentare indelungata cu morcov, semnele ca vitamina A este in exces in organism sunt:
- pielea capata o nuanta portocalie
- epiderma se descuameaza
- vedere incetosata, fotosensibilitate, urticarie solara, cristalizari la nivelul cristalinului
- greturi ori ameteala
    In cazuri extreme cel in cauza se poate confrunta cu caderea parului sau cu o splina si ficat marite.
    Nu se recomanda consumul de morcov in caz de cataracta si glaucom.

Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...