Putini oameni din ziua de azi mai stiu ca sarea este unul din cele mai vechi remedii din lume, pomenita in tratatele medicale ale Antichitatii, studiata de alchimisti in Evul Mediu si mult apreciata de medicina populara ca leac in diferite afectiuni.
Baile in lacurile cu apa sarata sunt un remediu natural excelent pentru tratarea afectiunilor aparatului locomotor (diferite forme de reumatism) si ale coloanei, afecţiunilor dermatologice, respiratorii si ginecologice.
Băile sărate acţionează asupra întregului organism, avand mai multe proprietati: calmant, relaxant fizic si psihic, antiinflamator, vasodilatator, sterilizator de piele şi mucoase, cicatrizant. De asemenea, un alt efect foarte important este si mineralizarea de exceptie datorita sarurilor din apa, ce sunt absorbite de organism prin piele.
Prezentam in continuare, intr-o ordine aleatoare, cateva zone din Romania unde se gasesc astfel de lacuri si baze de tratament. Unele dintre acestea sunt amenajate pentru turism, in timp ce altele au doar un minim de utilitati. In general, salinitatea acestor lacuri este foarte ridicata - de cateva ori mai mare decat cea a Marii Negre - astfel incat oamenii plutesc fara nici un efort.
Sangeorgiu de Mures – jud. Mures
Este cunoscuta inca din anul 1880, cand s-a folosit pentru prima data un bazin amenajat pentru bai sarate, alimentat cu apa dintr-un izvor de suprafata. Este renumita pentru apele sarate si namolul mineral.
Mineralizarea de exceptie, prin concentratie (135,586 mg/l) si prin continut (iod, calciu, magneziu, potasiu, azotati), confera acestor ape sarate reale virtuti terapeutice. Apa are cel mai mare continut de iod (11,4 mg/l) din Transilvania.
Ocnele Mari – jud. Valcea
Spicuim din relatarea unui turist: „Sunt doua bazine, unul mai mare si unul mai mic, pentru copii. Salinitate excelenta, cea mai mare din cat am constatat pana acum, in cazul bazinului mic. Adancimea acestuia este intr-o latura pana la genunchi, iar in cealalta pana la piept. Dar daca plutesti, chiar nu conteaza, decat daca vrei sa plutesti in pozitie verticala, iar in acest caz te duci in bazinul mai mare. In bazinul mic am simtit la talpi nisip. Am luat un pumn si am constatat cu placere ca ma inselasem. Era sare. Cand iesi din apa, din cauza salinitatii ridicate, sarea ramane pe corp in broboane, nu doar in strat fin ca la alte lacuri sarate. Are mai multe dusuri cu apa rece si un instant electric pentru apa calda, pe care il folosesc copiii sau femeile mai sensibile.”
Valea Stelii - jud. Prahova
Staţiunea balneoclimaterică Valea Stelii dispune de două bazine cu apa sărata. Unul dintre bazine conţine apă cu nivel foarte ridicat de sare, care permite practic să pluteşti intins pe suprafaţa apei. Celălalt bazin, de dimensiuni mai mari, conţine apă cu un nivel mai scăzut de sare.
Ordinea tratamentului constă în ungerea cu nămol, extras din bazinul cu nivel foarte ridicat de sare, uscarea la soare, iar după ce nămolul s-a uscat complet se intră în bazinul mic pentru circa 15 minute în prima zi de tratament; în zilele următoare se creşte timpul cu 5 minute. După baia de 15 minute se stă din nou la uscat, după care se intră în bazinul de dimensiuni mai mari. Dupa efectuarea tratamentului este indicat ca până la sfârşitul zilei să nu se facă duş pentru ca proprietăţile nămolului să işi facă efectul.
Lacul Sarat - jud Braila
Lacul, cu o suprafaţă de 1,72 km pătraţi, este format pe un vechi curs al Dunării, care acum este complet izolat, este înconjurat de 70 hectare de pădure, care atenuează climatul de stepă şi constituie un plăcut loc de recreere. Adâncimea apei variază între 0,6 şi 1,80 metri, iar fundul lacului este acoperit pe întreaga suprafaţă de un nămol terapeutic, cu un grad foarte mare de mineralizare si un conţinut ridicat de iod, rezultat în urma descompunerii anaerobe a unei specii de nevertebrate, artemia salinas.
Principalii factori naturali de cură ai staţiunii sunt:
- apa sulfatată a lacului, clorurată, sodică, magneziană cu o mineralizare de 83,955 mg/l
- nămolul sapropelic, care conţine 41% substanţe minerale şi 39 % substanţe organice
Sovata – jud. Mures
În prezent există la Sovata şase lacuri sărate mai importante şi două lacuri de apă dulce. Lacurile sărate din Sovata sunt de tip carstic formate din doline de sare în depresiuni mici sau mari, însă formarea lor este legată si de exploatarea sării din trecut. Cele mai importante sunt lacul Ursu si lacul Negru.
Salinitatea lacului Ursu prezintă o variaţie mare în funcţie de adâncime: 0-2 m până la 100 g/l şi de la 2 m până la fundul apei 220-300 g/l. Acest fapt produce efectul de heliotermie, unic in Europa, ceea ce înseamnă că la sfârşitul perioadei de încălzire, respectiv mijlocul sau sfârşitul lunii iunie, temperatura apei la adâncimea de 1,5 metri (termoclima lacului) poate să ajungă la 50 de grade Celsius. La sfârşitul lunii iunie, când se deschide sezonul de balneaţie, straturile din lac se omogenizează, apa ajunge la 33-34 grade, iar apoi urmează încontinuu să se răcească, în special din luna august, când încep nopţile răcoroase.
Pentru a se pastra ecosistemul lacului, baile in lac se fac doar intre orele 10-18, cu o pauza intre orele 13-15, deoarece in acest interval expunerea la razele soarelui asupra luciului de apă este maxim, iar în aceste două ore se petrece fenomenul de împrospătare, de recirculare naturala a apei, datorita curentilor subacvatici.
Lacul Negru s-a format datorită unei surpări de ocnă de sare, se găseşte la o altitudine de 501 m, suprafaţa este de 3400 mp, cea mai mare adâncime este la 7 m, conţinutul de sare este de 277g/l.
Slanic Prahova – jud. Prahova
Staţiunea Slănic este o staţiune balneoclimaterică deosebită deoarece include Muntele de Sare – unic în lume (in prezent este surpat) – şi a doua mare salină din Europa.
Analiza chimica a celor 7 lacuri sarate a evidentiat caracterul clorurosodic ridicat cu o salinitate cuprinsa între 80 ÷275 g / l si prezenta oxizilor de fier (Baia Rosie). Cele mai sarate lacuri sunt situate in complexul Baia Verde. In cadrul complexului Baia Baciului se gaseste si o cantitate însemnată de nămol saturat, recomandat pentru calităţile sale terapeutice. În compozitia namolului sapropelic intra diferite substante minerale (clor, brom, nitrati, sulfati, carbonati, bicarbonati, calciu, magneziu, fier etc.) si substante organice.
Ocna Sibiului – jud. Sibiu
Atractia numarul unu a statiunii este reprezentata de cele 50 de lacuri cu calitati curative. Apele si namolul sunt folosite in tratamente reumatice, neuromotorice si ginecologice.
Cele mai importante lacuri sunt:
Lacul fara fund, format pe locul fostei saline Francisc Grube, parasita în 1775 (1.665 m.p., 34 m adâncime) - declarat monument al naturii, cu cel mai puternic fenomen de heliotermie.
Lacul Ocna pustie (Avram Iancu) format pe locul salinei Fodina Maior, abandonata în 1817 - 160 m adâncime, cel mai adânc lac antroposalin din România.
Lacul Brâncoveanu, format pe locul unei saline parasite în 1699, cel mai sarat lac din Romania (310 g/l salinitate).
Lacul Ocnita, legat cu lacul Ocna Rustic (200 g/l - salinitate), Lacurile Inului, Mâtelor, Lacul cu namol.
Praid – jud. Harghita
Aici este cel mai mare ştrand cu apă sărată din România, având o suprafaţă de aproximativ 5.200 de metri pătraţi. Ştrandul sărat şi băile calde la vană sunt alimentate cu apă sărată pompată din Salina Praid, de la o adâncime de 150 m. După o staţionare de câteva luni în bazinul din subteran, aceasta apa dobândeşte o salinitate foarte mare, astfel incat turiştii care fac baie in strand plutesc la suprafaţă asemănător unor dopuri de plută.
Lacurile Durgău de la Turda – jud. Cluj
Zona curativă si de agrement cu 6 lacuri de la Durgău-Valea Sărată (totodată rezervaţia naturală "Sărăturile Ocna Veche") se află situată la nord de municipiul Turda. Lacurile s-au format prin umplerea cu apă a unor foste mine de sare prăbuşite.
Factori terapeutici naturali specifici:
- ape minerale clorurate-sodice, de concentratie mare, cu o mineralizare totala de 19,27 - 225 g/l, cu caracter sulfatat, calcic, magnezian, cu urme de iod;
- namol mineral de lac (Lacul Tarzan);
- microclimat de salina.
- ape minerale clorurate-sodice, de concentratie mare, cu o mineralizare totala de 19,27 - 225 g/l, cu caracter sulfatat, calcic, magnezian, cu urme de iod;
- namol mineral de lac (Lacul Tarzan);
- microclimat de salina.
Alte statiuni balneoclimaterice cu lacuri sarate:
Sarata-Băi - jud. Bacău
Baile Cojocna – jud. Cluj
Sarata Monteoru – jud. Buzau
Ocna Sugatag – jud. Maramures
Ocna Dejului – jud. Cluj
Techirghiol – jud. Constanta
Cura de băi sarate are efecte benefice în cazul umătoarelor afecţiuni:
- reumatism degenerativ (artroze cu diferite localizari, spondiloze, discopatii vertebrale, necroze osoase aseptice)
- reumatism inflamator în fază de acalmie (spondilita anchilozanta, artrită psoriazică, artrită reactivă, artrită gutoasă, condrocalcinoză, poliartrita reumatoidă)
- reumatism abarticular (mialgii, periartrite, tendinite, tenosinovite, epicondilite, bursite, entezite, fibromialgia)
- tulburări de statică vertebrală (cifoze, scolioze)
- sechele post-traumatice (contuzii, entorse, luxaţii, fracturi, leziuni de menisc şi ligamente, întinderi musculare, hipotonii şi atrofii musculare)
- recuperare după intervenţii neurochirurgicale şi ortopedice (pentru hernii de disc, protezare articulară, etc.)
- afecţiuni ale sistemului nervos periferic şi central (nevralgii de sciatică, cervicobrahiale, intercostale, trigeminale, pareze faciale şi ale membrelor, hemipareze, post accidente vasculare cerebrale, sindroame astenonevrotice de suprasolicitare, boala Parkinson, polineuropaţii senzitivo-motorii)
- afecţiuni dermatologice (eczeme, psoriasis, prurit cronic, ichthyosis incipient, dermatita keratotica)
- afectiuni respiratorii cronice infectioase si alergice (rinosinuzite, faringoamigdalite, bronsite cronice, astm bronsic)
- boli ginecologice (insuficienta ovariana, cervicita cronica, metrosalpingita cronica)
- boli vasculare (varice incipienta, erythremelalgia)
ATENTIE !
Curele cu bai in apa sarata nu sunt benefice pentru toti bolnavii. Medicii interzic baile de acest tip persoanelor cu afecţiuni inflamatorii acute, cancer sau tumori maligne, afecţiuni circulatorii, tensiune arterială ridicată, tuberculoză, afecţiuni grave ale sistemului nervos central, boli epidemice, sarcină.
Am fost la Slanic Prahova si m-am simtit foarte bine. Prima data cand am intrat in apa am inceput sa rad in hohote datorita senzatiei neobisnuite de plutire. Nu mai aveam nici o grija ca trebuie sa inot, sa ma mentin deasupra apei... disparuse orice teama. A fost o experienta inedita.
RăspundețiȘtergere