ALBIREA DINTILOR PRIN METODE NATURALE

    Chiar daca ne spalam pe dinti in fiecare zi si mai folosim si alte produse pentru ingrijirea dintilor - ata dentara si/sau apa de gura - dantura noastra isi pierde din stralucire, astfel incat la un moment dat cu totii ne confruntam cu nevoia de albire a dintilor.
    In ultimii ani au fost dezvoltate mai multe tratamente pentru albirea dintilor (paste de dinti speciale, tratamente chimice, laser) care pot fi folosite acasa sau numai intr-un cabinet stomatologic. Din pacate, aceste procedee sunt costisitoare si daunatoare pe termen lung. In timpul albirii, smaltul dintilor este subtiat, provocand sensibilizarea acestora si cauzand durere. In plus, dintii sunt mai predispusi la carii. De aceea, albirea dintilor la stomatolog nu este recomandata decat ca ultima varianta.

    Pentru a putea preveni aceasta problema este necesar, mai intai, sa intelegem care este cauza. Iata cateva dintre cele mai frecvente motive ale ingalbenirii dintilor:
    Cauzele externe: consumul de cafea, bauturi carbogazoase si colorate (de tip cola), tutun, vin rosu, alimente puternic pigmentate, igiena dentara deficitara, depunerile (placa dentara si tartru), lipsa nutrientilor sanatosi si a calciului, coloranti alimentari sau naturali, fructe de padure care pateaza puternic smaltul dintilor.
    Cauzele interne: mostenirea genetica, aport excesiv de fluorura in timpul formarii dintilor (de la nastere, pana la varsta de 5 ani), care le confera un aspect patat, tratamente cu antibiotice in timpul formarii dintilor, traumatisme dentare.

Solutii naturale pentru albirea dintilor

    Sare de bucatarie: Este cea mai populara metoda de albire a dintilor, mostenita de la stra-strabunicii nostri. Este o metoda abraziva pentru indepartarea in profunzime a bacteriilor si tartrului, iar acest lucru poate zgaria smaltul dintilor. Daca optati pentru aceasta metoda, NU folositi sare iodata, ci grunjoasa, pe care o maruntiti cu rasnita de cafea, iar apoi o presarati pe periuta de dinti sau folositi degetul aratator. Ultima metoda este mai utila deoarece, in acest fel, faceti si un masaj al gingiilor.
 
    Coaja de lamaie: Acidul citric din coaja de lamaie si din sucul de lamaie contine agenti de albire. Frecati dintii cu coaja de lamaie sau cu coaja de portocala. Este un proces relativ lent, dar garantat de specialisti. Dupa ce terminati, clatiti bine si spalati-va normal dantura, pentru a elimina acidul citric. Apelati la aceasta solutie pentru albirea dintilor numai de doua ori pe saptamana, deoarece sucul de lamaie este puternic acid si exista riscul de a afecta smaltul dintilor. In cateva luni dintii dumneavoastra vor straluci.

    Otet de mere: Un amestec eficient este cel din otet de mere, putina sare si jumatate de lingura de praf de copt. Masati dintii cu o perie inmuiata in pasta obtinuta si apoi clatiti bine.
    Amesteca intr-un bol o lingura de ulei de masline cu o lingurita de otet de mere. Inmoaie-ti periuta in aceasta combinatie si spala-te pe dinti, o sa remarci ca zambetul tau va fi ceva mai stralucitor. Ai grija sa nu te speli prea des cu acest amestec, deoarece otetul poate afecta smaltul dintilor.

    Peroxid de hidrogen: Oxidantii din aceasta solutie antiseptica albeste dintii, insa folosirea ei este riscanta, deoarece poate cauza arderea tesuturilor si afecteaza plombele. O solutie mai putin periculoasa este apa oxigenata, care, de fapt, este tot peroxid de hidrogen, dar intr-o concentratie mai mica. Diluati-o cu apa si clatiti-va gura timp de 1 minut, apoi scuipati. Asteptati sa isi faca efectul inca un minut si apoi clatiti cu apa din abundenta. Metoda se poate folosi doar de cateva ori pe luna. Nu abuzati!

    Bicarbonat de sodiu: Probabil unul dintre cele mai cunoscute remedii pentru albirea dintilor. Amesteca bicarbonat de sodiu cu argila, cu sare sau cu otet de mere, daca ti se pare neplacut si vei avea dintii o idee mai albi. Este recomandat sa te speli cu aceasta solutie o data pe saptamana.

    Coaja de banana: Se pare ca este una dintre cele mai simple metode de curatare a dintilor. Albirea dintilor cu coaja de banana este o metoda sigura si sanatoasa, din moment ce aceasta este o sursa excelenta de minerale si vitamine. Freaca usor dintii cu interiorul cojii de banana timp de aproximativ 2 minute. Mineralele prezente in coaja de banana precum potasiu, magneziu si mangan sunt absorbite in smaltul dintilor si il albesc.

    Salvie sau busuioc: Usuca frunzele de busuioc (salvie) si apoi da-le prin rasnita de cafea pana ai o pudra. Aceasta pudra va fi folosita pentru a peria dintii. Dupa folosire, spala bine dantura cu pasta de dinti.

    Carbune medicinal: Absoarbe taninii (pigmenti care se gasesc in fructe sau bauturi), substante care sunt de vina pentru ingalbenirea dintilor. Adauga putin praf de carbune pe periuta de dinti si periaza timp de 3-5 minute suprafata dintilor, apoi clateste bine gura, pentru a inlatura orice urma de carbune. Procedura se efectueaza doar o data pe saptamana. Se poate realiza si cu ajutorul degetului aratator.


Recomandari
- spala-te pe dinti sau clateste-ti gura cu apa dupa fiecare masa
- mananca mere intrucat contribuie la eliminarea depunerilor de pe dinti
- alege o pasta de dinti fara fluor, caci acesta pateaza dintii (mai multe detalii, aici)
- elimina guma de mestecat ! Chiar daca este posibil sa-ti albeasca dintii, substantele chimice din ea afecteaza grav sanatatea (mai multe detalii, aici).
- renunta la fumat ! E pacat sa te sinucizi…

2 comentarii :

  1. Albirea dintilor trebuie sa se faca sub supravegherea unui medic.

    RăspundețiȘtergere
  2. De ce nu mai bine mergi tu la specialist pentru albirea dintilor? Asta ca sa nu ai de-a face cu sensibilitatea dentara...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...