CURA CU MUST. PASTRAREA MUSTULUI.

    Toamna este sezonul indicat pentru un regim de revitalizare şi detoxificare a organismului. Dacă vrei să te fortifici înainte de sezonul rece, nimic nu este mai indicat decât o cură cu must, recunoscuta pentru efectele sale regeneratoare, de vitaminizare si mineralizare.
    Actiunea reconfortanta a strugurilor si a mustului se datoreaza continutului ridicat in zahar (glucoza si fructoza) avand o mare valoare energetica, precum si a lecitinei, substanta cu continut ridicat in fosfor. Zaharul din struguri se asimileaza foarte usor de catre organism, trecand direct in sange la scurt timp dupa ingerare. Asa se explica de ce un consum de struguri proaspeti sau de must are un efect reconfortant asupra persoanelor obosite sau slabite.

    De asemenea, strugurii contin o serie intreaga de oligoelemente ce intaresc organismul si ii dau vitalitate, de aceea au fost denumiti „polivitamine naturale”. In compozitia lor intalnim: calciu, fosfor, potasiu, sodiu, fier, dar si vitamine: A, B1, B2, B3, C, PP si taninuri. Strugurii negri contin resveratrol – unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali cunoscuti, picnogenol – al doilea antioxidant exogen ca forta, licopen, luteina, bioflavonoide, acizi grasi omega 3 si omega 6, mangan, cupru, antocianide, acid elagic si melatonina.

    Cura cu must are o actiune stimulatoare pentru sistemul nervos central, impiedica procesul de putrefactie in intestinul gros, impiedica intoxicarea limitand actiunea toxinelor in organism si favorizand eliminarea lor, stimuleaza eliminarea bilei in intestine, provoaca eliminarea acidului uric si favorizeaza digestia.
    Sucul de struguri (mustul) este diuretic si laxativ, actionand benefic asupra ficatului si rinichilor. El este considerat un fel de lapte vegetal. Prin cantitatea de bor pe care o contine, mustul previne pierderile de calciu, ajutand la prevenirea osteoporozei sau a fragilitatii oaselor si stimuleaza activitatea creierului si starea de luciditate. 

    Trei paharele de must in fiecare zi (intre mese) detoxifica organismul. Înainte de a începe procesul de detoxifiere, este bine sa eliminati din dietă toate produsele de origine animală (carnea), alimentele procesate, băuturile alcoolice, cafeaua si ciocolata.
    Cura cu must incepe cu 0.5 l suc zilnic, baut in trei reprize, inainte de mesele principale. Cantitatea poate creste treptat pana la 2 l pe zi. Cu cat crestem cantitatea de must cu atat vom scadea aportul alimentelor obisnuite, ajungand chiar la o dieta formata exclusiv din must.

Stiati ca…
    Un litru de must contine 900 de calorii si este echivalent, din punct de vedere energetic, cu 10 oua, 1,5Kg de cartofi sau 650g carne. Acest "lapte vegetal" cum a fost numit, este recomandat in cazul afectiunilor reumatologice, hepatice si a bolilor infectioase.

    Zaharurile prezente in bobul de strugure sunt usor asimilate din cauza ca sunt in majoritate monozaharide: glucoza si levuloza. In urma unui experiment interesant s-a constatat ca valorile substantelor azotoase, minerale si ale zaharului din struguri sunt comparabile cu cele ale laptelui matern.

    Cura cu must este recomandata si copiilor, pentru combaterea anemiei, rahitismului si constipatiei. Acestora li se va adminstra o lingurita de must pe zi. Cu mustul din strugurii albi puteti sa va spalati fata pentru hranirea tenului. Lasati sa actioneze circa 10 minute.
 

    Resveratrolul  (pigmentul) din strugurii negri are un potential antioxidant de 50 de ori superior vitaminelor C si E la un loc, este de 10-20 de ori mai puternic decat vitamina E in ce priveste protectia antioxidativa si este un vasodilatator arterial. Resveratrolul reduce dezvoltarea melanomului malign, are actiune citostatica in cancerul de san, micsoreaza nivelul colesterolului, previne si combate eficient osteoporoza.

    Prin fermentare, cantitatea vitaminelor si cea a antioxidantilor scad, cu exceptia resveratrolului ce creste semnificativ, iar organismul va fi nevoit sa utilizeze o buna parte dintre alti antioxidanti pentru metabolizarea sau anihilarea efectelor alcoolului.

Beneficiile mustului
Păstrează tinereţea celulelor
    Polifenolii şi antioxidanţii din must blochează efectul nefast al radicalilor liberi asupra celulelor. Aceşti radicali, în exces, sunt principalii responsabili ai îmbătrânirii ţesuturilor – mai ales la nivelul pielii.
Ţine departe cancerul
    Strugurii negri au calităţi tonice mai puternice decât strugurii albi şi contin mult mai multi antioxidanti, ce intaresc sistemul imunitar si previn cancerul.
Protejează neuronii
    Studiile arată că, datorita continutului in lecitina, mustul menţine în bună stare neuronii, limitând pierderea celulelor cerebrale. Tot cercetările relevă că o dietă din care nu lipseşte mustul blochează, parţial, evoluţia maladiei Alzheimer. Se pare că există o legătură directă între consumul de must şi memorie, capacitatea motrică şi facultăţile cognitive.
Accelerează tranzitul intestinal
    Acidul tartric provenit din struguri are capacitatea de a regla digestia. Prin urmare, câteva pahare de must pot să combată, în mod eficace, constipaţia cronică.
Scade hipertensiunea arterială şi diminuează riscul accidentelor vasculare
    Prin îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, a elasticităţii arteriale şi a funcţiei vasculare, consumul de must te ajută să eviţi oboseala cardiacă şi te pune la adăpost de accidentele vasculare cerebrale. Polifenolii reduc riscul de formare a cheagurilor de sânge şi topesc colesterolul „rău”.
Ocroteşte ochii
    Consumul de must previne apariţia leziunilor retiniene şi a degenerescenţei maculare (boala oftalmologică în urma căreia se distruge vederea centrală).
Are efect antiartroză
    Mustul are capacitatea de a diminua durerile articulare.
Limitează inflamarea prostatei
    Tot datorită proprietăţilor antiinflamatoare şi antioxidante, limitează neplăcerile cauzate de mărirea prostatei.
Blochează luarea în greutate
    Compusul din must numit resveratrol diminuează luările în greutate, împiedicând astfel apariţia diabetului de tip 2 şi a obezităţii. Polifenolii din must stimulează sistemul imunitar şi reduc leziunile inflamatoare care pot să apară la nivelul celulelor pancreasului, producătoare de insulină.
Improspateaza pielea

    Sucul proaspăt de struguri este o excelentă soluţie demachiantă şi de reîntinerire a pielii. Are un efect vitaminizant, uşor răcoritor şi calmant. Este recomandat atât pentru tenul normal, cât şi pentru cel gras şi cel iritat.

Metode de pastrare a mustului

- prin fierbere: se da in 2 clocote, se culege spuma si apoi, dupa ce se mai raceste se toarna in sticle si se capseaza ermetic
- prin congelare: se toarna in sticle si se introduc in lada/camera frigorifica
- cu conservant: se cumpara de la farmacie benzoat de sodiu si se pune un varf de lingurita la 10 litri de must
- cu aspirina:o pastila la 2 litri (aspirina face rau la stomac)
- se amesteca o parte de must fiert cu 10 parti de must nefiert  (trebuie sa fie caldut, atunci cand se amesteca)
- cu hrean: 800g hrean la 50 litri must sau o lingura de hrean la 10 litri de must.
    Mustul obtinut dupa zdrobire se lasa sa se limpezeasca. Apoi se rade hreanul (spalat) prin razatoarea mica si se amesteca cu mustul, in damingeana de 50 litri. Se lasa aproximativ 2 saptamani dupa care se trage in sticle. 


3 comentarii :

  1. Mulțumesc frumos pentru rețele de tăierea mustului

    RăspundețiȘtergere
  2. Incerc acum metoda prin congelare si cea cu aspirina,sper sa reusesc ! O intrebare eu am pus o aspirina de 500mg la litrul de must ,are ceva sau e multa ?

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...