NUCUL, O ADEVARATA FARMACIE VERDE

    In scop terapeutic, de la nuc se foloseste aproape totul: frunzele, fructele si cojile verzi. Nucile constituie o sursa bogata de energie, putand inlocui cu succes proteina din carne, in cazul persoanelor vegetariene. Ele sunt pline de factori care ajuta la pastrarea unei sanatati optime, continand multi nutrienti, antioxidanti, minerale si vitamine esentiale pentru o buna functionare a organismului.
    Cojile verzi au un continut mare de iod, ce le confera un puternic efect dezinfectant, antiinfectios, depurativ, de stimulare a glandei tiroide. Au in compozitia lor aminoacizi: arginina (care este un protector hepatic, stimuleaza productia de anticorpi, detoxifica organismul), triptofan (incetineste degenerarea celulara), tirozina (mareste rezistenta organismului la boli, este anticancerigen).
    Frunzele contin taninuri (care le confera proprietati astringente), acid galic, uleiuri esentiale, principii amare, derivati naftochinonici cu proprietati vermifuge si fungicide.

NUCILE
    Miezul de nuca, prin continutul mare de proteine si grasimi bune este indicat a fi consumat in mod regulat in stare naturala, de catre persoanele in varsta si copiii subponderali cu tulburari de crestere in greutate avand o valoare calorica mare. Sunt foarte eficiente in probleme de fertilitate masculine, sterilitate si impotenta, datorita continutului de vitamina E, seleniu si zinc. De asemenea, sunt foarte utile in postaccident vascular prin efectul tonifiant asupra vaselor de sange si in disfunctii tiroidiene, nucile avand rolul de a regla tiroida. 

Proprietati:
- contin fibre alimentare si proteine, care potolesc rapid foamea, putand fi incluse în diete de slăbit, mai ales datorită capacitătii lor de a fi un inlocuitor perfect al carnii, mai bun decat soia
- sunt o sursa bogata de minerale: mangan, cupru, potasiu, fosfor, iod, calciu, fier, magneziu, zinc si seleniu
- au multe vitamine: A (esentiala pentru frumusetea pielii, sanatatea ochilor si a mucoaselor, avand si efecte anticancerigene), B1, B2, B6, B9, C, E (un puternic antioxidant solubil gras, indispensabil mentinerii membranelor celulare si in mentinerea tineretii pielii, impiedicand procesele de imbatranire din organism), D
- sunt extrem de bogate in acizi grasi monosaturati (acid oleic,) si acizi grasi esentiali de omega 3 si omega 6, care ajuta la scaderea colesterolului si a riscului de aparitie a hipertensiunii, a bolilor coronariene ale arterelor, a infarctului si a cancerului la san, colon si prostata. De asemenea, contribuie la alungarea depresiei si la dobândirea unei stări de calm.
- au lecitina, care stimulează memoria si puterea de concentrare
- contin melatonina, ce este un remediu natural contra insomniei
- contin multe substante cu efect anticancerigen si antioxidant

Contraindicatii: in hipertiroidie, colon iritabil, gastrita acida. In diabetul insulino-dependent se va supraveghea glicemia si se va scadea doza de insulina pentru a nu determina aparitia hipoglicemiei.

Uleiul de nuca
    Din miezul de nuca se poate obtine ulei de nuca, cu o aromă specifică. Dupa deschiderea sticlei, se pastreaza la racoare si intuneric, pentru ca uleiul sa nu devina ranced.


Proprietati:
- foarte util in teniaza (50-60 gr/zi, pus in salata)
- util in enurezis nocturn (cura de minim 30 zile - cate o felie de paine imbibata bine in ulei de nuca, dimineata pe stomacul gol)
- previne ateroscleroza, reface peretele vascular dupa infarct, accident vascular, actioneaza ca protector cardiac
- are puternice proprietăţi astringente
- protejeaza pielea impotriva uscaciunii
- imbunatateste circulatia sangelui
- scade riscul bolilor de inima
- este anti-inflamator
- mentine echilibrul hormonal
- catifeleaza pielea
- previne eczemele
- are efect anti-imbatranire

COAJA VERDE DE NUCA
    Cojile verzi care învelesc fructele până la maturitate sunt foarte bogate în iod şi în taninuri. Cojile verzi de la nuci se pot pune la uscat, pentru iarna. Cand se sfarama intre degete, cojile pot fi depozitate in pungi de hartie sau saculeti de panza si pastrate intr-un loc uscat, racoros si bine aerisit.

    Cojile pot fi folosite extern, la bai locale sau generale, pentru vopsirea parului, comprese pentru ten seboreic (acnee) ori rani purulente sau infuzii pentru spalarea ranilor. De asemenea, pot fi utilizate pentru accelerarea vindecarii ranilor usoare si a negilor (negii se freaca de doua ori pe zi cu coaja de nuca verde, timp de cateva saptamani)

Reteta naturista
    Se pun nuci verzi intr-un vas de sticla, se toarna deasupra ulei de masline, se inchide bine vasul si se lasa timp de 40 zile la soare, apoi se strecoara si se pastreaza la loc racoros si intunecat. Se foloseste extern pentru dermatoze, rani care se vindeca greu, varice, arsuri, enurezis, etc

Tinctura de nuci verzi
    Se taie in patru 20 de nuci verzi si se acopera cu alcool alimentar. Dupa 14 zile se filtreaza si se toarna in sticle mici, de culoare inchisa. Se pastreaza la rece. Tinctura poate fi folosita timp de doi ani.
Intern: se administreaza cate o lingura, intr-o jumatate de pahar de apa, de trei ori pe zi, timp de cateva saptamani, in reumatism si guta, hipotiroidie, incontinenta urinara.
    Alte surse o indica pentru vindecarea bolilor ce apar pe tractul digestiv, dureri de stomac, inima şi pancreas. Se administreaza cu zece minute înainte de masă. Doza pentru adulţi este de o lingură, iar pentru copii, o linguriţă (intr-un pahar cu apa).
    Extern: poate fi folosita in spalarea si dezinfectarea ranilor, varice, spalari ale gurii in caz de afte sau rani provocate de extractii.

Sirop de nuci verzi
    Se curatata o suta de nuci verzi (ca la dulceata), se taie in doua sau in patru si se pun intr-un borcan sau bidon de cinci litri. Deasupra se toarna un kilogram de zahar si se agita bine vasul, astfel incat zaharul sa inveleasca toate nucile. Vasul se pune in bataia soarelui si in mai putin de 24 de ore se obtine siropul. Dupa extragere, peste nuci se mai poate turna inca o jumatate de kilogram de zahar si siropul obtinut se amesteca cu celalalt, din prima extractie.
    Siropul astfel obtinut, se poate pastra la frigider si se ia, la nevoie, dimineata, cate o lingura adultii si o lingurita copiii. Este un întăritor excelent şi totodată un leac pentru bolile de stomac.

FRUNZELE DE NUC
    Frunzele de nuc se culeg cat sunt tinere si de un verde intens, in lunile mai-iunie. Proaspete sau uscate, preparate sub forma de infuzie sau cataplasme, sunt folosite, pentru proprietatile lor astringente, vermifuge si antibacteriene, in tratarea diverselor infectii digestive si renale, in detoxifiere, curatirea sangelui sau in tratamentul diabetului. Deoarece sunt amare, stimuleaza functionarea ficatului si a vezicii biliare, fiind eficiente si in tratarea icterului.
    
    Intern: pentru tulburari digestive si pentru curatarea sangelui, se bea zilnic infuzie din frunze de nuci. Infuzia se obtine turnand o cana de apa clocotita peste o lingurita plina varf de planta uscata.
Apoi, se acopera vasul si se lasa cateva minute.

    Extern: se fac bai generale pentru tratarea bolilor de piele, eczeme, urticarie, bube purulente, furuncule, varice, impotriva transpiratiei picioarelor si a unghiilor infectate, de la maini ori picioare. 
    Se face o infuzie din 100g de frunze uscate, la patru litri de apa clocotita care, dupa ce se infuzeaza, se toarna in apa din cada. Cat exista frunze verzi, infuzia poate fi facuta din 3-4 maini de frunze la patru litri de apa. Apa din cada nu trebuie sa treaca de mijloc, cand se sta sezut, iar baia nu trebuie sa dureze mai mult de 15 minute.
    Aceeasi fiertura poate fi folosita si de persoanele carora le cade parul.
    De asemenea, frunzele proaspete puse pe asternut indeparteaza purecii si alte insecte nedorite.

Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...