TRATAMENTE NATURISTE PENTRU OSTEOPOROZA

    Osteoporoza este o boala in care oasele devin fragile, boala ce se manifesta uneori cu dureri si ingreunarea deplasarii, dar si cu mare risc de producere a fracturilor. Cunoscuta drept boala oaselor demineralizate, aceasta afectiune apare in special la femeile cu menopauza prematura, datorita deficitului de hormon estrogen, hormon care nu mai este secretat in cantitati suficiente de ovare, care se atrofiaza. In absenta acestui hormon, apar tulburari in asimilarea si fixarea calciului, fapt ce duce cu timpul la slabirea oaselor, care la investigatiile radiologice arata nu ca o masa compacta, ci cu o anumita porozitate, de unde si numele de osteoporoza.
    S-a aratat insa ca acest deficit de hormon estrogen poate fi compensat de o alimentatie adecvata, menita sa relanseze activitatea hormonala. In aceasta alimentatie este esentiala renuntarea la produsele toxice, iar aici la loc de frunte se afla carnea, zaharul si alimentele cu aditivi sintetici. Trebuie preparata asa numita hrana vie, pe baza de legume si fructe proaspete, la care se adauga cerealele nedecorticate, semintele oleaginoase si leguminoasele.

    Printre alimentele reintineritoare, care contin acest hormon estrogen, in stare naturala, sunt:
- maslinele negre, consumate ca atare si uleiul din masline, obtinut prin presare la rece (ulei extravirgin), folosit la salate.
- germenii de grau sunt o adevarata sursa de hormoni naturali. Se consuma 2-3 linguri pe stomacul gol, de obicei in combinatie cu miere, pentru a le da un gust mai placut. Este bine daca adaugati si cateva lingurite de nuca rasa.
- laptisorul de matca, dizolvat in miere sau sub forma de drajeuri: se iau 0,5-2 ml pe zi din acest produs apicol extrem de puternic. O cura cu laptisor de matca se tine doua saptamani, dupa care se face o pauza de patru saptamani si apoi se reia.

    Alte alimente esentiale pentru relansarea activitatii hormonale sunt: radacina de telina cruda si frunzele verzi de telina, soia boabe si mai ales germenii de soia, fulgii de ovaz, miezul de nuca, semintele de floarea-soarelui neprajite, susanul pasta (asa numita tahina) si sub forma de seminte neprajite.

    Surse naturale de calciu sunt: vegetalele, cerealele integrale, semintele de susan, mac, nucile, soia, lintea, legumele cu frunze, tofu. Mai multe informatii gasiti aici!
     Lizina asigura absorbtia de calciu in intestin si intensifica depunerea de calciu in oase, contribuind astfel la prevenirea osteoporozei

Remedii naturiste
Tinctura de marar
    Semintele si florile unor plante aparent banale au niste efecte hormonale care i-au uimit pur si simplu pe oamenii de stiinta. Semintele de telina, de pilda, au un efect extraordinar de stimulare a glandelor sexuale si suprarenale, in timp ce florile morcovului sunt un reglator hipofizaro-gonadotrop exceptional, iar semintele de marar au un efect estrogen. Din acest motiv, un medicament natural redutabil in lupta cu osteoporoza este tinctura de marar, ea avand efecte exceptionale si in reglarea ciclului menstrual, dar si in cresterea sanilor si combaterea hirsutismului (cresterea anormala a parului, in anumite zone). Fara a avea un efect estrogen extrem de puternic, cum ar fi cel al radacinii de lemn dulce, tinctura de seminte de marar este foarte eficienta si potrivita in tratamentul osteoporozei.

    Aceasta tinctura se prepara din 20 de linguri de seminte de marar, care se amesteca cu jumatate de litru de alcool alimentar de 70º, dupa care se lasa la macerat 8 zile. Apoi se filtreaza si se pastreaza in sticlute mici, inchise la culoare. Se ia o lingurita de tinctura dizolvata in jumatate de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi. Tratamentul dureaza minim 6 luni.

Tratament naturist cu miere, nuca si oua
    Ingrediente: 15 oua de tara, 15-20 de lamai, un kg de miere, un kg de nuca macinata, 200 ml de tuica naturala sau de bitter suedez.
    Coaja oualor se piseaza si se face praf. Se storc lamaile si se strecoara sucul, se amesteca cu coaja de ou, astfel incat sucul sa o acopere. Se inchide vasul si se lasa la loc racoros si la intuneric, pana cand praful se topeste. Procesul va dura in jur de 15-18 zile. Din cand in cand se amesteca cu o lingura din lemn sau din plastic. Dupa ce s-a dizolvat praful de oua, se strecoara compozitia, se adauga mierea, nuca si tuica. Se pune preparatul la frigider si se poate consuma a doua zi.
    Doza recomandata este de 2 linguri, de 3 ori pe zi, dupa mese. Cura de calciu natural se poate repeta dupa sase luni. Acest tratament naturist este eficace nu doar osteoporoza, ci si pentru decalcifiere, demineralizare in bolile reumatismale, spasmofilii cauzate de lipsa de calciu, rahitism sau fracturi osoase.


Plante medicinale
    Plantele medicinale potrivite pentru aceasta afectiune sunt angelica chinezeasca, coada calului, socul (si tinctura), papadia, urzica, seminte de urzica (are estrogeni), pirul, tinctura de mielarea. Se foloseste un amestec din 3-5 plante din cele enumerate, care se maruntesc cu o rasnita electrica.
    Pentru a inlesni echilibrarea organismului si a stopa decalcifierea, sunt necesare plante calmante si remineralizante: radacina de gentiana, frunze de busuioc, maghiran, cimbru, menta dulce (rasnite si amestecate).
    In caz de osteoporoza ajuta si infuzia, maceratul sau ceaiul din: coada-calului, urzica, frunze de mesteacan, frasin, coacaz-negru, zmeur, turita-mare, troscot, pir medicinal sau teci de fasole. Aceste plante pot fi asociate cu fructe de catina-alba si macese, cunoscute pentru continutul ridicat de vitamine.
    Alt preparat este decoctul preparat din sase lingurite de lemn dulce, doua lingurite de talpa-gastei si o lingurita de salvie, la un litru de apa.
    De asemenea, puteti sa beti zilnic ceai din frunze de papadie pentru a ajuta la cresterea densitatii oaselor.
    Observatie: indiferent ce ceai folositi, se beau cate 2-3 cani pe zi, cu jumatate de ora inainte de masa sau la 2 ore dupa masa.

Comprese
    Pe locurile dureroase se pun comprese cu o solutie preparata din: trei varfuri de cutit de piper negru, un pahar de sare grunjoasa si 500 ml de coniac. Se lasa la macerat cinci zile. Pentru dureri de oase se mai pot folosi cataplasme cu argila, clorura de magneziu (are rolul de a inversa decalcefierea) si ser fiziologic. Compresele se lasa sa actioneze o ora.

ATENTIE!
- pentru tratarea osteoporozei este necesară vitamina D. Rolul ei este de a creste absorbtia calciului la nivelul intestinului, de a reduce eliminarea calciului prin urina si de a-l fixa in oase. Pentru a asigura necesarul zilnic de vitamina D este suficienta o expunere la soare a fetei si bratelor pentru cel putin 15 minute, de 3-4 ori/saptamana. Mai multe informatii gasiti aici!
- exercitiul fizic este o componenta importanta a profilaxiei si tratamentului. Marele adevar este ca, pentru a fi mentinut, osul trebuie sa fie solicitat. Eficienta exercitiilor este mai buna atunci cand sunt efectuate zilnic, sunt de scurta durata si suficient de intense pentru a produce tensiune la nivelul osului.
- evitati bauturile si sucurile carbogazoase, produsele bogate in fosfati precum branza topita, care cresc riscul demineralizarii osoase. De asemenea, fumatul, alcoolul si cafeina (din ceai negru, cafea, ciocolata) sunt factori care sporesc riscul de osteoporoza. Toate acestea cresc aciditatea sangelui, iar organismul este obligat sa preia calciul din oase pentru a mentine un pH alcalin.
- laptele NU este o sursa buna de calciu, mai ales la persoanele in varsta. S-a constatat ca excesul de consum de produse lactate pot provoca scaderea calciului din sistem.
- alti factori de risc: obezitatea, vârsta înaintată, pierderea bruscă în greutate, dezechilibrul hormonal prelungit, hipertiroidismul, menstruaţiile neregulate, alimentaţia deficitară, imobilizare prelungită.



Simptome si diagnostic
    Deşi de cele mai multe ori nu există niciun simptom până la apariţia primei fracturi, osteoporoza poate fi prevestită prin anumite semne care avertizează asupra instalării acestei afecţiuni:
1. Durere ascutita la spate, coaste, sold, coloana vertebrala sau la incheietura mainii
2. Pierdere progresivă din înălţime (aproximativ 3 cm)
3. Postură încovoiată
4. Fracturi ale coloanei vertebrale, articulaţiilor mâinii sau şoldului
5. Pierdere de substanţă osoasă la nivelul maxilarului
6. Mobilitate limitata

    Diagnosticul de osteoporoză nu se poate pune doar prin examinarea persoanei respective, cu exceptia situatiei în care semnele descrise anterior sunt evidente. Examinarea sângelui este de regulă normală, iar radiografia nu poate diagnostica boala decât într-o fază avansată, cand exista una sau mai multe fracturi vertebrale.
    Cea mai folosita metoda si cea mai fidela pentru diagnosticul osteoporozei este absorbtiometria duala cu raze X (DEXA), o metoda ce permite aprecierea densitatii osoase la nivelul intregului schelet, inclusiv la nivelul vertebrelor. Prezinta doze mici de iradiere, dar se efectueaza rapid si are rezultate foarte bune.
    Alta metoda de diagnostic este densitometria ultrasonică, care măsoară atât densitatea osoasă, cât si calitatea osului (arhitectura si elasticitatea). Este practic un tip specializat de ecografie. Fără a fi atât de precisă ca DEXA, metoda este utilă în evaluarea riscului de fractură, la un pret de cost mai redus si fără iradiere, dar nu poate servi la urmărirea eficientei tratamentului.

2 comentarii :

  1. Oasele se intaresc singure in locurile care au fost solicitate...eu consider ca nu e bine sa fiti sedentari doar din cauza ca oasele voastre sunt slabe...

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte bune informatiile,am sa le urmez.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...