GHIMBIRUL, CONDIMENT CU PROPRIETATI DEOSEBITE

    Ghimbirul (Zingiber officinale), denumit popular si ghimber, este o plantă originară din China si India. Ghimbirul este un condiment deosebit de pretuit în bucătăriile orientale, avand un gust mai mult aromat decat iute. Este folosit in absolut toate tipurile de preparate, de la sosuri, supe si feluri principale, pana la deserturi si bauturi. Uneori, ghimbirul se consumă în forma sa pisată, maruntită. În acest caz, ghimbirul devine o pulbere fină asemănătoare piperului alb.
    Ghimbirul are aproape 500 de compuşi identificaţi, avand proprietăti afrodiziace, stimulative, tonifiante, antitoxice, antioxidante, hipotensive, antitusive, analgezice, antivirale, antiseptice, antifungice si antitumorale. Uleiurile volatile din ghimbir (gingerol, shogaol si zingerol) au efecte analgezice, sedative şi antitermice. Prin grupul de fenoli numiti gingeroli, actioneaza asupra sistemului nervos, dand claritate minţii. Ghimbirul conţine proteine, carbohidraţi, fibre alimentare, aminoacizi esenţiali, vitamine  (B3, B5, B6, A, C, E) si minerale (calciu, fier, magneziu, mangan, potasiu, seleniu, sodiu, fosfor, siliciu şi zinc).

Virtutile terapeutice ale ghimbirului:
    Ceaiul de ghimbir ajută în răceli şi gripe prin inducerea transpiraţiei şi tonifică sistemul imunitar. În plus, are acţiune expectorantă, fiind benefic pentru a scăpa de tuse sau bronşită. Este un calmant ideal în inflamatiile gâtului, sinuzite, răguseală, febră, eliminare de mucozităti si congestii respiratorii. În China, este cunoscut ca antiastmatic de peste 3000 ani, folosindu-se suc de ghimbir si morcovi. Bolile cailor respiratorii se mai pot trata cu tinctură de ghimbir care eliberează plămânul de secretii sau cu praf de ghimbir care se tine sub limba.

    Indigestia poate fi tratată dacă mâncati cateva bucătele de tulpină de ghimbir proaspăt. Este calmant pentru durerile abdominale, ajută digestia, elimină gazele, dă poftă de mâncare, neutralizează toxinele si chiar o toxiinfectie alimentară. Este atât de eficient în acest sens întrucât are de 180 de ori mai multe enzime pentru digestia proteinelor decât legendara papaya.


    Ghimbirul inhiba inmultirea bacteriei Helicobacter pillori, care este asociata cu instalarea ulcerului. Radacina contine o substanta numita zingibain, care distruge parazitii si ouale lor.

    Reumatism: rapoarte medicale din diverse spitale chinezesti arată că injectarea unei solutii de 5-10% suc de ghimbir în zonele afectate, poate trata cu succes durerile reumatice. Gingerolul, o substanţă importantă din ghimbir are un rol antiinflamator şi poate să fie un remediu eficient pentru persoanele care suferă de artrită reumatoidă sau osteoartrită. Compresele cu ghimbir sau băile cu pudră de ghimbir se recomandă în cazul durerilor articulare, degerăturilor sau in cazul persoanelor cu picioare şi mâini reci.

    Ghimbirul este folosit ca antidot pentru combaterea răului de mare, de inaltime, de masină sau de miscare de rotatie. Ghimbirul actionează si împotriva stărilor de vomă, greturilor, deranjamentelor stomacale sau intestinale. În caz de greată, se tine sub limbă, o bucătică de rădăcină de ghimbir. Calmează si greţurile matinale care apar la unele femei însărcinate, atâta timp cât în sarcina se consumă o cană de ceai de ghimbir la două zile.

  
   Ghimbirul este unul dintre cei mai redutabili dusmani ai cancerului, considerat a avea un efect antitumoral in leucemii, cancer de stomac, de colon, de prostata, de san si cel ovarian. Extrasele de ghimbir stimulează imunitatea prin creşterea activităţii timusului şi splinei, precum şi producţia de fagocite.

    În medicina alternativă, terapeutii folosesc uleiurile aromatice de ghimbir pentru frictionarea zonelor unde se acumulează tensiuni negative: tâmplă, ceafă, încheieturi. Moleculele aromatice de ghimbir trimit impulsuri creierului imediat ce ating pielea, relaxând si detensionând musculatura.

    Ghimbirul scade tensiunea relaxând vasele de sânge ce înconjoară muşchii, facilitând circulaţia sanguină în tot corpul.

    Studiile recente arată că ghimbirul scade nivelul colesterolului rău din organism, reducând riscul bolilor de inimă. Ceaiul de ghimbir actioneaza eficient asupra depozitelor de grasime. Consumat cu regularitate, accelereaza metabolismul si topeste celulele adipoase, fiind indicat in obezitate.

    O cană de ceai de ghimbir are efecte puternic analgezice. Este un bun remediu împotriva stresului. Contine melatonina, care regleaza ritmurile circadiene ale organismului si stimuleaza astfel activitatea corpului si somnul.



    Cercetarile ştiinţifice efectuate asupra ghimbirului atestă faptul că această plantă aromatică este utilă persoanelor care suferă de tulburări sexuale. Ghimbirul face parte din alimentele afrodiziace puternice. Potrivit specialiştilor, efectul „viagra" al ghimbirului poate îmbunătăţi viată sexuală, acesta acţionând asupra organelor genitale, îmbunătăţind circulaţia sangvină. Este indicat în cazul disfuncţiei erectile, frigiditate sau a cuplurilor infertile.

    Ghimbirul este unul dintre cele mai utilizate remedii naturiste pentru tratarea crampelor menstruale. Puteti bea ceai de ghimbir cu miere si lamaie sau il puteti folosi din abundenta in mancare. Pentru a reduce durerile menstruale, e indicat sa beti ceai de ghimbir pe toata durata zilei.

Contraindicaţii

    Ghimbirul nu ar trebui folosit de către persoanele cu inflamaţii ale stomacului sau plămânilor. Efectele secundare sunt rare şi apar atunci când se foloseşte fără discernământ sau se consumă în cantităţi mari, zilnic.
     Totuşi, există persoane sensibile, cărora le poate provoca arsuri la stomac. În cazul femeilor însărcinate, se recomandă prudenţă; se poate administra ghimbir, împotriva greturilor şi ameţelilor, dar nu pe termen lung.
     Persoanele cu pietre la fiere trebuie să se sfătuiască cu medicul înainte de a recurge la un tratament cu ghimbir. Evitaţi să luaţi ghimbir, cu două săptămâni înainte de a suferi o intervenţie chirurgicală.
    Alte contraindicatii: hemoragii, ulcere, boli inflamatorii ale pielii, febră mare, gastrită hiperacidă.




Preparate din ghimbir
    Ceai de ghimbir - la un litru de apă se adaugă circa 5 cm rădăcină rasă sau feliata, când apa fierbe. Se lasă la fiert un minut, după care se stinge flacăra şi se lasă acoperit 30 de minute. La final, se mai poate adăuga scorţişoară, lămâie şi miere.

    Bere de ghimbir - este o băutură răcoritoare, tonica, ne-alcoolică, care se prepara din 15 g drojdie de bere, 2 lămâi, 3,5 litri apă fiartă, 200 g rădăcină de ghimbir rasă şi 400 g zahăr
    Peste ghimbirul ras, zahăr şi coaja de lămâie se toarna apa fierbinte. Când se răceşte, se adaugă drojdia dizolvată in apă călduţă şi sucul de lămâie. Vasul se acoperă şi se lasă la fermentat, la temperatura camerei pentru 1-2 zile. Apoi se strecoară în sticle mai mici şi se pastreaza la rece.

     Ghimbir cu miere - se amesteca intr-un borcan, radacina de ghimbir data pe razatoare, impreuna cu sucul de la 2 lamai si apoi se acopera cu miere de albine. Se ia cate o lingurita zilnic, in anotimpul rece, pentru imunitate impotriva racelilor.


    „Ginger ale” - este o bautura foarte populara in America de Nord. Este o limonada ce contine zahar, suc de ghimbir si apa minerala sau plata. Dupa preferinte, se mai poate adauga lamaie si o frunza de menta.

    Ghimbir murat - felii subtiri de ghimbir murate în otet. În Japonia, ghimbirul murat are culoare roz, se numeste gari si se serveste alături de sushi si sashimi.

     Dulceata de gh
imbir - este o dulceata puternic picanta, care se ia ca tonic digestiv, ca antiseptic faringian si ca stimulent nervos.
     Ingrediente: 500 g radacina de ghimbir curata, un mar, 250 g zahar, 250 ml apa. Ghimbirul şi mărul se dau pe razatoare si apoi se pun la fiert impreuna cu zahărul. Se fierb la foc mic, pentru 40 de minute, colectand spuma care se formează. Când siropul s-a îngroşat, se da deoparte. Dulceaţa se toarna în borcane sterilizate şi închise ermetic.

     Tinctura de Ghimbir - se marunteste o jumatate de cana de radacina de ghimbir si se pune intr-un borcan cu gura larga. Peste el se toarna o cana de vodca. Se lasa la macerat doua saptamani si se agita zilnic. Dupa aceea se strecoara si se toarna in sticle de culoare inchisa. Doza zilnica pentru adulti este de 50-60 picaturi.
     Se foloseste in raceli, greata, colesterol, probleme digestive, colon iritabil, artrita, guta, fibromialgie.



2 comentarii :

  1. Cum arata ghimbirul,unde crește,unde-l gasim?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ghimbirul nu creste pe la noi si se gaseste doar in supermarketuri. Mare atentie insa din ce tara provine. Pe net scrie ca ghimbirul din China este plin de chimicale de la ierbicide si ingrasaminte.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...