ADEVARUL DESPRE ALIMENTELE MODIFICATE GENETIC

    Organism Modificat Genetic (OMG) sau Transgenic este termenul cel mai folosit pentru a defini o planta de cultura sau un animal care sunt aparent normale, dar carora, prin intermediul unor tehnici de inginerie genetica li s-au transferat gene de la alte specii: plante, animale, bacterii, virusuri sau chiar gene umane, pentru a le conferi anumite proprietati noi. Primele culturi comerciale de plante modificate genetic (MG) au fost introduse in Romania in anul 1998. Este vorba de 14 varietati soia modificata genetic. Cand Romania a devenit stat membru al UE in anul 2007, soia MG a fost oficial interzisa pentru cultivare pe teritoriul Romaniei, conform reglementarilor europene.
    Deoarece soia este produsul cu cea mai larga utilizare in industria alimentara, asa apare si interesul major pentru acesta cultura din partea corporatiilor care o modifica genetic. Chiar daca la noi este interzisa cultivarea ei, importurile sunt însă permise. Romania importa anual intre 400.000 -500.000 tone de soia MG. Aceasta ajunge in primul rand in hrana animalelor (bovine, ovine, porci, pasari de crescatorie) sub forma de srot de soia MG, la un pret de trei ori mai mic decat cel al srotului de soia nemodificat genetic. Asadar, indirect, se consuma cantitati mari de soia MG deoarece aceasta se va regasi in alimentele cumparate - preparate din carne, oua sau lapte. 

    Exista nenumarate studii independente realizate timp de ani de zile despre efectele OMG-urilor asupra sanatatii, studii ale caror concluzii nu prea razbat prin hatisul media aservit corporatiilor. Principalele efecte sunt malformatiile, tumorile, insuficienta renala, grave disfunctionalitati ale ficatului, infertilitatea si diverse forme de cancer. Potrivit Greenpeace, consumul de produse transgenice este deosebit de sensibil in cazul minorilor, avand in vedere ca efectele asupra sanatatii lor pot fi mai grave si mai de durata decat in cazul adultilor.

    Nu este de mirare ca in Romania sunt luati in evidenta spitalelor oncologice cam 50.000 de noi bolnavi de cancer in fiecare an, cam cat un oras precum Giurgiul. Cu o prevalenta extraordinara a cancerului de colon si a celui de creier! Cu o incidenta fenomenala in randul copiilor sub zece ani, deci a celor care nu pot lua decizii singuri cu privire la dieta lor.

Romania – in fruntea Europei la OMG !
    România permite cultivarea pe teritoriul său a unui soi de porumb modificat genetic ce apartine companiei Monsanto. Insa, alte tari europene (Franta, Germania, Grecia, Austria, Ungaria si Luxemburg) au interzis cultivarea acestui soi de porumb modificat genetic. Oficialii celor sase state spun ca nu exista suficiente dovezi care sa ateste siguranta acestui produs pentru sanatate si pentru mediu.
In prezent, dintre toate tarile UE, România are cele mai mari suprafeţe însămânţate cu porumb modificat genetic. Numai in anul 2011, producătorii au strâns peste 11 milioane de tone de porumb MG, a doua producţie la nivel european.

    Urmatorul film documentar este un adevarat semnal de alarma, realizand o investigatie minutioasă despre adevarurile deranjante din spatele alimentelor modificate genetic si neetichetate,  care au năvălit în magazine în ultimii ani. Filmul dă voce fermierilor care au fost afectati de aceste tehnologii. Implicatiile profund negative asupra sănătătii oamenilor sunt motivele principale pentru care opinia publică este alarmată de folosirea culturilor de plante modificate genetic si introducerea acestora in alimentatie.

Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...