BUSUIOCUL - PLANTA SFANTA SAU IARBA REGILOR

    Alchimiştii obişnuiau să spună că „iarba regilor” descătuşează izvoarele iubirii. Herboriştii, la rându-le, notau în manualele lor că un ceai de busuioc, îndulcit cu miere, face să coboare peste tot trupul şi peste mintea obosită o dulce toropeală şi o prea-plăcută tihnă; că le odihneşte şi le face să simtă cum înfloresc, uitând de orice încordare, dăruindu-le binecuvântarea unui somn netulburat. In India, busuiocul este cunoscut sub numele de Tulsi si este un remediu popular natural, fiind venerat.
    Preparat sub diverse forme, busuiocul are reale efecte in cazul afectiunilor sistemului nervos, circulator, respirator si digestiv. De asemenea, este eficient si in cazul problemelor hepatice, renale sau a celor dermatologice.

Compozitie
    Busuiocul este o sursa bogata de nutrienti, minerale si vitamine esentiale. Este o foarte buna sursa de fier, calciu, potasiu, vitamina A si C. Diferitele varietăți de busuioc au arome diferite datorită faptului că planta conține un număr variabil de uleiuri esentiale (numite și uleiuri volatile sau uleiuri eterice), care sunt combinate în diferite proporții pentru diferite soiuri. Studiile de specialitate au aratat ca uleiul volatil de busuioc, are proprietati antiseptice, bactericide, antiinflamatorii si cicatrizante.

Recomandari
Febra si raceli frecvente - frunzele de busuioc pot fi utilizate sub forma de suc, ceai sau decoct pentru ameliorarea febrei si a racelilor (inclusiv la copii). Induc transpiratia abundenta. Extractul de frunze de busuioc se va subtia cu putina apa si se va bea la fiecare 2-3 ore.

Tuse - busuiocul este o componenta importanta a siropurilor de tuse expectorante. Acesta ajuta la eliminarea mucusului in caz de bronsita si astm.

Tulburari respiratorii - planta are efecte benefice in tratarea tulburarilor sistemului respirator. Decoctul din frunze de busuioc, cu miere si ghimbir este un remediu eficient pentru bronsita, astm, gripa, tuse si raceala. Un decoct din frunze de cuisoare si sare poate fi un ajutor imediat in caz de gripa. Acesta ar trebui sa fi fie fiert intr-o jumatate de litru de apa pana cand aceasta scade.

Pietre la rinichi - busuiocul este o planta diuretica si are efect de tonifiere asupra rinichilor. Daca este prezenta o piatra la rinichi, se recomanda se se bea un amestec din sucul obtinut din frunze de busuioc amestecat cu miere, regulat, timp de 6 luni. Dupa aceasta perioada, piatra (daca este de mici dimensiuni) ar trebui sa fie eliminata prin intermediul tractului urinar.

Tulburari cardiace - busuiocul are efect benefic in cazul bolilor cardiace si a slabiciunii declansate de acestea. Planta mai are rolul de a reduce nivelul colesterolului din sange.

Afectiuni pediatrice - problemele comune intalnite in randul copiilor: tuse, febra, racaela, diaree si varsaturi raspund favorabil la consumul de suc de busuioc. Daca pustulele specifice varicelei intarzie sa dispara, frunzele de busuioc vor grabi vindecarea acestora.

Stres - frunzele de busuioc sunt considerate ca fiind un agent anti-stres. Studii recente arata ca acestea pot oferi o protectie semnificativa impotriva stresului. Chiar si persoanele sanatoase pot mesteca 12 fruze de busuioc de doua ori pe zi pentru prevenirea stresului. Acestea au rolul de a purifica sangele, ajuta la prevenirea mai multor manifestari specifice stresului si intaresc sistemul imunitar.

Infectii bucale - frunzele de busuioc sunt renumite pentru eficienta lor in tratarea ulceratiilor si infectiilor gurii. In acest scop este indicat sa se mestece cateva frunze de busuioc.

Muscaturi de insecte - planta are efect preventiv si curativ in cazul muscaturilor sau intepaturilor de insecte. Pentru acest lucru se va consuma o lingurita de suc din frunze de busuioc, o data la cateva ore. De asemenea, sucul proaspat se va aplica si pe partile afectate. Pasta din radacini proaspete este la fel de utila in cazul muscaturilor de insecte si al lipitorilor.

Afectiuni cutanate - aplicat local sucul sau alifia de busuioc este benefic pentru tratarea bolilor de piele, herpesului si al leucodermei.

Probleme ale dintilor - frunzele de busuioc uscate la soare, pot fi pisate si folosite pentru spalarea dintilor. Pentru mentinerea sanatatii dentare, inlaturarea respiratiei urat mirositoare si pentru masajul dintilor acestea pot fi amestecate inclusiv cu ulei pentru a se forma o pasta cu care se vor curata dintii.

Dureri de cap - busuiocul este un remediu util pentru durerile de cap, utilizat sub forma decoctului de frunze de busuioc, amestecate cu pasta de santal si aplicat pe frunte. Compozitia este revigoranta si amelioreaza durerile de cap.

Afectiuni oculare - busuiocul este un remediu eficient pentru ochii inflamati si pentru vederea diminuata pe timp de noapte, generate in mod special de deficienta de vitamina A. Doua picaturi de busuioc negru se recomanda sa se puna in ochi, in fiecare zi, inainte de culcare.

Stimulează lactaţia - Decoctul din busuioc este indicat ca stimulent al secreţiei glandelor mamare la femeile care alăptează. Se pune un pumn de plantă uscată şi mărunţită la 250 ml de apă rece, se fierbe aproximativ două minute, se lasa acoperit încă cinci minute, apoi se strecoară. Se consumă două căni de ceai pe zi.

Indicat în andropauză - Datorită efectelor sale deosebite asupra glandelor endocrine, maceratul din busuioc este considerat pe drept cuvânt un adevărat elixir al tinereţii, fiind indicat în cazurile de îmbătrânire prematură, menopauză, andropauză, frigiditate, sterilitate.

Controleaza glicemia - Efectul unor substante componente ale busuiocului se face resimtit si in planul capacitatii hepatice de a creste sau a micsora proportia glucozei din sange. Astfel, celulele ficatului, activate specific de substantele prezente in ceaiul de busuioc, devin mult mai reactive la variatiile de concentratie a glucozei din sânge, variatiile glicemice fiind controlate cu mai multa eficienta de ficat. Cercetarile efectuate prin simulari pe calculator au dovedit ca un consum zilnic de ceai de busuioc o perioada mai lunga poate reduce cu 50% riscul crizelor de variatie de glicemie.

Alcalinizeaza corpul - Ca toate verdeturile, busuiocul furnizeaza minerale alcalinizatoare, pentru a contrabalansa dieta tipic acida. Busuiocul este asa de plin de fitonutrienti, incat este considerat planta medicinala in toate sistemele de tratare a sanatatii.

Remedii cu busuioc
    Infuzia se prepară astfel: se toarnă o cană de apă clocotită peste o linguriță de plantă uscată și mărunțită. Se acoperă vasul și se lasă la infuzat 15 minute apoi care se strecoară. Ceaiul se bea cald, neîndulcit sau îndulcit cu un vârf de linguriță de miere de albine.
    Ceaiul de busuioc are efect calmant, antidepresiv, diuretic, expectorant si tonic digestiv. Infuzia se recomandă în cazul în care pacientul suferă de crampe, infecții urinare, dureri de cap, laringită, faringită, gripă, vomă, fiind și un excelent stimulator al poftei de mâncare. Consumul zilnic al acestei infuzii ajută la tratarea și vindecarea cefaleei, colicilor intestinale, ulcerului gastric, colitelor de fermentație sau problemelor cardiovasculare.

    Maceratul se obtine prin tinerea a 4-8 lingurite de busuioc in apa, vreme de 8 ore, urmata de filtrare. Se bea acest preparat pe stomacul gol, de preferinta dimineata. Mai ales pe perioada primaverii, este recomandat ca, in paralel cu aceasta cura, sa se treaca si la o alimentatie in care sa predomine cruditatile. 
    Maceratul la rece de busuioc este considerat pe drept cuvant un adevarat elixir al tineretii, recomandat in cazurile de imbatranire prematura, in tulburari de menopauza, andropauza, sterilitate masculina si feminina, frigiditate etc. Inca nu este cunoscut efectul busuiocului asupra glandelor endocrine, dar este cert ca atat la femei, cat si la barbati, el este un regenerator rapid, oprind in acelasi timp procesele de uzura, care cunosc o accelerare in aceasta perioada de trecere.

Alifia de busuioc - Se pune la fiert o mână de busuioc într-o jumătate de kilogram de unt. Se lasă la răcit şi a doua zi se încălzeşte iar, pentru a se putea strecura. Se amestecă apoi untul strecurat cu o lingură cu ceară de albine topită şi două linguri cu miere de albine. Se omogenizează bine amestecul. Se recomanda pentru tratarea oricărei afecţiuni a pielii.

Contraindicatii
    Busuiocul poate scadea tensiunea si este interzis inainte de interventii chirurgicale sau extractii dentare deoarece poate da o sangerare excesiva. Nu este indicat in cazul femeilor gravide sau a copiilor mici.

De pe net...
    "Povestea adevarata care urmeaza, pe care am auzit-o de curand de la d-l Ioan Groza cunoscutul terapeut naturist din Arad, mi s-a parut mai convingatoare decat orice alta pledoarie pentru folosirea busuiocului. Acum ceva vreme, am cunoscut un cuplu cu adevarat neobisnuit. Ea era foarte tanara si luminoasa, iar el era foarte batran. Am crezut ca erau tata si fiica, iar cand ea mi l-a prezentat drept ,,sotul meu”, nu mi-am putut retine un zambet. Dupa ce am discutat si s-a mai destins atmosfera, la un moment dat acea femeie a zis: ,,Stiu de ce ati zambit cand vi l-am prezentat pe sotul meu. Considerati ca eu sunt tanara si el batran, dar sa stiti ca intre noi este o diferenta de doar trei ani.” Zic: ,,Nu se poate, doamna!” ,,Dar cati ani imi dati? ,,Sa tot aveti 32 de ani sau, hai sa zic, 35 de ani.” ,,Ei bine, am 65 de ani.” Eu am inlemnit. ,,Dar cum v-ati mentinut aceasta tinerete? ,,In viata mea am mancat foarte multe cruditati, paine numai neagra, carne foarte putina, chiar deloc. Dar nu numai cu aceste alimente mi-am mentinut tineretea. Eu, de la 20 de ani, consum apa cu busuioc. Pun intr-un borcan cu apa trei crengute de busuioc uscat, iarna si primavara, si verde vara si toamna. Acest preparat cu busuioc, pur si simplu imi mentine tineretea.” Si mi-au adus si buletinele, pentru ca mie nu-mi venea sa cred. ,,Sotul meu bea tuica, iar eu apa de busuioc”, mi-a explicat doamna."

Cultivare
    Busuiocul proaspăt tot timpul anului poate fi obținut de oricine, indiferent că locuiește la curte și are o mică grădină sau la bloc. În ambele cazuri, pentru a ne bucura tot anul de aroma puternică, busuiocul trebuie plantat într-un ghiveci. Cei care locuiesc la curte și au posibilitatea de a-l crește în grădină trebuie să știe că tufele de busuioc nu supraviețuiesc iernii, așa că ghiveciul rămâne și în acest caz soluția pentru a avea o plantă perenă.
    Mai multe informatii detaliate gasiti aici.

Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...