DESPRE GALBENELE: ACTIUNI, REMEDII, PREPARATE

    Galbenelele sau filimica, dupa denumirea populara, ori Calendula officinalis, dupa denumirea stiintifica, sunt cunoscute si utilizate in medicina naturista inca din timpuri stravechi de catre romani, greci, egipteni, arabi si hindusi. De pe atunci erau renumite ca flori de leac pentru bolile de stomac, intestine si ficat, cat si pentru vindecarea infectiilor pielii. 
    Sunt utilizate atat intern, cat si extern, sub forma de ceai, infuzie, tictura sau alifie pentru tratarea multor afectiuni. De asemenea, principiile active din galbenele stimuleaza circulatia sangelui la nivelul tesuturilor, ajutand la cicatrizarea si vindecarea ranilor sau a operatiilor.

    In astrologia plantelor, galbenelele sunt asociate cu Soarele. Aceste „flori de aur” au efecte miraculoase datorita compozitiei lor: taninuri, flavonoizi, carotenoide, vitamina C, uleiuri volatile, substante amare, saponine si alcooli triterpenici, steroli, rasini, mucilagii, acid malic, săruri minerale si substanţe proteice.
Substantele active din flori au actiune:
- imunostimulenta: stimuleaza sistemul imunitar
- antiinflamatoare, decongestiva, antiseptica
- antimicrobiana: inhiba dezvoltarea E. colli, Stafilococus aureus, Candida albicans, Trichomonas
- cicatrizanta: grabeste vindecarea si regenerarea tesuturilor
- regleaza ciclurile menstruale
- carminativa: calmeaza durerile abdominale si favorizeaza evacuarea gazelor din intestin
- coleretica: stimuleaza si regleaza functia biliara prin principiile amare
- hipolipemianta: reduce colesterolul si trigliceridele
- spermicida: omoara spermatozoizii
- estrogenica: regleaza productia de hormoni estrogeni

INDICATII
Uz intern - Preparatele fitoterapeutice din gălbenele au un efect terapeutic remarcabil in tulburările de ciclu menstrual, în afecțiunile stomacale, hepatice și biliare, inflamatii ale colonului: ulcer gastric si duodenal, gastrita hiperacida, icter, colecistita, ulceratii canceroase, dischinezie biliara atona si hipotona, cresterea secretiei de bila, hemoroizi, dismenoree, colita de putrefactie.

Uz extern - Principiile active din gălbenele se pretează pentru tratarea unor afectiuni ca: leucoree, acnee, eczeme, arsuri, degeraturi, micoze, muscaturi de caini, înțepături de insecte, rani purulente, ulceratii, abcese, afte bucale, fistule, boli tegumentare, plăgi care se vindecă greu, leziuni ulceroase ale sanilor, cancer mamar si de piele, entorse si luxatii, conjunctivite, blefarite, tratarea pleoapelor ridate.

REMEDII UZ INTERN
Crampe abdominale - se administreaza pulbere de galbenele, cate o jumatate de lingurita inainte si dupa masa. Mai multe experimente de laborator au aratat ca substantele active din galbenele inhiba spasmele tubului digestiv, refac epiteliile digestive lezate de afectiuni cum ar fi colita de fermentatie sau colita de putrefactie, reduc iritabilitatea colonului.

Atonie gastro-intestinala, constipatie atona - se fac tratamente cu o durata de 12 zile, timp in care se administreaza infuzie combinata de galbenele, 0,5-1 litru pe zi. Experimentele au aratat ca, sub actiunea principiilor active din galbenele, musculatura neteda a tubului digestiv este stimulata sa-si intensifice miscarile, fiind astfel accelerat procesul digestiei, dar si cel de eliminare a materiilor fecale.

Gastrita si ulcer gastric - un studiu facut de un colectiv de medici francezi a testat efectele galbenelelor asupra unui grup de 137 de pacienti cu probleme gastrice. Dintre acestia, 78 sufereau de ulcer gastroduodenal si 59 de gastrita hiperacida. Tratamentul a durat opt saptamani, iar la sfarsitul sau, aproape 90% dintre pacienti au raportat o diminuare semnificativa a durerilor, pana la disparitia completa a acestora. Interesant este ca aceste rezultate au aparut in conditiile in care aciditatea gastrica a scazut foarte putin, ceea ce a condus la concluzia ca galbenelele actioneaza in aceste afectiuni prin vindecarea epiteliului gastric, adica a acelui strat de protectie a stomacului care este lezat de boala. Se administreaza infuzie combinata de galbenele, cate un litru pe zi, in cure de 8 saptamani.

Dismenoree - principiile active din galbenele au darul de a tempera activitatea hormonala la femei. Tratamentul cu aceasta planta intarzie in multe cazuri menstruatia, cu pana la 3-4 zile, reduce hemoragia, amelioreaza crampele si are efecte de eliminare a spasmelor. Se face un tratament cu galbenele cu o durata de trei luni, timp in care se administreaza cate patru lingurite de pulbere pe zi.

Dispepsie, colecistita - se face un tratament cu tinctura de galbenele, din care se ia cate o lingurita diluata in apa, cu 20 de minute inainte de fiecare masa. O cura dureaza trei saptamani si are efect antiinflamator asupra colecistului, normalizeaza secretia de bila si ajuta la varsarea sa in duoden. De asemenea, are efecte de stimulare a digestiei.

Colita de fermentatie si de putrefactie - se face un amestec in proportii egale de pulberi (obtinute prin macinare cu rasnita electrica de cafea) de flori de galbenele si de iarba de sunatoare. Se ia cate o lingurita de 4-6 ori pe zi, in cure de 21 de zile, cu 7 zile de pauza. Este un tratament simplu, dar cu efecte puternice: reface peretii intestinali lezati de infectia bacteriana, elimina spasmele si, in timp, reduce durerea, normalizeaza tranzitul intestinal, ajuta la refacerea florei intestinale.

Boala canceroasa - un studiu facut in 2006 la laboratoarele Spitalului universitar din Granada, Spania, a pus in evidenta o foarte puternica actiune antitumorala a extractelor de galbenele. Tesuturi cu celule maligne care determina aparitia melanomului, a cancerului de san, de prostata, de pancreas, colo-rectal, ovarian etc. au fost tratate cu galbenele. Rezultatul a fost clar: sub actiunea galbenelelor, dezvoltarea tuturor acestor tipuri de celule maligne este inhibata, iar celulele sistemului imunitar (limfocitele) sunt stimulate sa atace formatiunile tumorale.
    Pulberea de galbenele administrata in cure de 2 luni, timp in care se iau cate 4 lingurite pe zi, este un excelent ajutor contra bolii canceroase. Contra tumorilor maligne situate in abdomenul inferior, se recomanda clismele cu infuzie combinata de galbenele (se folosesc 200-600 de ml), cate o serie de 12 aplicatii pe luna.

REMEDII UZ EXTERN
Leziuni produse de radioterapie - un studiu francez efectuat intre anii 1999 si 2001 a verificat efectele unguentului de galbenele pe 254 de paciente supuse la radioterapie, dupa interventii chirurgicale in cancerul de san. Pacientele au facut trei aplicatii pe zi cu unguentul de galbenele (care a fost comparat cu unguentul alopat pe baza de trolamina, cel mai frecvent recomandat de radiologi). Pacientele tratate cu galbenele au prezentat leziuni ale pielii simtitor mai reduse ca dimensiuni si frecventa, au avut mai putine dureri, au suportat mai bine tratamentul radioterapeutic si l-au intrerupt intr-un procent mult mai mic decat cele care au folosit unguentul cu trolamina.

Rani de gravitate mica si medie - se spala bine rana cu tinctura de galbenele, care se va aplica apoi sub forma de compresa de 3 ori pe zi, cate jumatate de ora. Tinctura de galbenele stimuleaza cicatrizarea estetica, mareste viteza de vindecare, previne infectia.

Contuzii (vanatai) - in primele 36 de ore se pun comprese cu tinctura de galbenele pe locul afectat, care se tin cat mai mult timp posibil. In urmatoarele zile, se fac aplicatii cu unguent de galbenele. Timpul de vindecare va fi mai scurt, contuzia va fi mai putin evidenta si mai putin dureroasa.

Ulcer varicos, rani care se vindeca greu - se fac spalaturi si se pun comprese cu tinctura de galbenele, pentru a preveni infectia si extinderea ulceratiilor, iar unguentul se foloseste pe termen lung, pentru o vindecare completa.

Infectii cu ciuperci parazite (boala piciorului de atlet, eczeme etc.) - se tin comprese cu tinctura de galbenele pe locul afectat. Aplicatia dureaza o ora si se face de doua ori pe zi (dupa-amiaza si seara), pana la vindecarea completa. La o aplicare indelungata (de minimum 3 ore pe zi, vreme de 2 saptamani), galbenelele distrug majoritatea tipurilor de ciuperci parazite.

Alaptare - se ung sanii, in special zona areolei mamare, cu unguent de galbenele dupa fiecare alaptare. Acest tratament simplu are o valoare foarte mare, pentru ca impiedica aparitia crapaturilor si a inflamatiilor sanilor, previne infectia sfarcurilor, amelioreaza eventualele dureri de sani care apar in timpul alaptarii.

Afte bucale, inflamatii ale gingiilor - specialistii germani recomanda clatirea gurii de 3-4 ori pe zi cu infuzie combinata de galbenele. O clatire dureaza cinci minute si are ca efect reducerea inflamatiei gingiilor, vindecarea mai rapida a infectiilor, previne sangerarile gingiilor si retragerea acestora.

Interventii chirurgicale - un studiu italian realizat in anul 2001 arata ca o combinatie de extracte de galbenele si de sunatoare, in proportii egale, mareste viteza de vindecare a operatiilor, favorizand o cicatrizare estetica si lipsita de complicatii. Studiul a fost facut asupra femeilor care au avut nasteri prin operatii de cezariana, iar participantele au fost mai mult decat multumite de efectele tratamentului. Se fac zilnic spalaturi si se aplica comprese cu tinctura de galbenele si de sunatoare (combinate in proportii egale), diluata cu apa distilata, in proportia de 1:5.

Micoza vaginala, hemoroizi, leucoree si metroragie – Se fac bai de sezut cu o durata de 20 de minute. Dupa ce s-a lasat la macerat peste noapte 100 g plante uscate in 3-5 l de apa rece, a doua zi amestecul se da in clocot. Apoi ceaiul se va filtra si se foloseste la baia de sezut. Este important ca apa sa acopere rinichii bolnavului.

Infectii genitale – Se realizeaza irigatii vaginale cu ceai din flori de galbenele. Se pune o lingura de flori in 500 ml de apa, se fierbe cateva minute, se strecoara si se lasa la racit. Pentru tratarea bolilor infectioase, irigatiile se fac de 2-3 ori pe saptamana, iar pentru curatarea tractului genital, o data la doua saptamani.

Depigmentari - crema de galbenele aplicata de doua ori pe zi ajuta la recapatarea pigmentatiei normale, dupa contactul cu substante chimice sau cu radiatii, care provoaca aparitia unor pete pe piele.

Semne din nastere - Sucul din tulpini de galbenele ajuta la eliminarea semnelor si petelor din nastere, iar adaugarea de extract de galbenele in apa in care sunt imbaiati copiii mici, ii va calma si le va asigura un somn linistit.

Arsuri solare - se foloseste uleiul de galbenele care ajuta la vindecarea rapida, reduce senzatia de durere si usturime. Pentru cicatrizarea estetica a arsurilor de gravitate mica si medie se folosesc compresele cu tinctura de galbenele diluata cu apa distilata in proportie de 1:3 - 1:5.

Ten uscat - pentru a inviora tenul uscat se pot face comprese cu ceai de galbenele.

Ulceratii, rani, cancer de piele - Sucul de galbenele este recunoscut ca remediu in ulceratii, rani, cancer de piele. Acesta se prepara manual sau cu ajutorul unui storcator electric. Pentru sucul de galbenele se folosesc frunzele, tulpinile si florile de galbenele.

PRECAUTII SI CONTRAINDICATII
    Galbenelele administrate intern sunt practic netoxice, neexistand contraindicatii in acest sens. Se vor administra totusi cu prudenta, atat intern, cat si extern, celor care au sensibilitate alergica la polenul plantelor, celor care iau medicamente sedative (amplifica, se pare, efectul sedativ) sau hipotensoare (amplifica si efectul hipotensiv). Dozele mari (peste 15 grame zilnic) de galbenele administrate intern pot duce la puseuri de hipotensiune, mai ales la femei si batrani. Femeile insarcinate nu vor lua mai mult de 5 grame de galbenele zilnic.

PREPARATE DIN GALBENELE
    Recoltarea florilor de galbenele se face incepand din din luna mai-iunie si continua pana in luna septembrie-octombrie, la interval de 3-4 zile. Cu cat se recolteaza mai regulat, cu atat plantele formeaza mai multe inflorescente. Se pun la uscat in straturi subtiri, la umbra. Dupa uscare, se pastreaza in pungi de hartie, la loc uscat.

Infuzia de galbenele
    Se prepară din 2 linguriţe cu vârf de floare la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 3-5 minute şi se consumă 2- 3 cani pe zi, cu o jumatate de ora înainte de mese. Se foloseste pentru tratarea afectiunilor de la nivelul stomacului, ficatului, vezicii biliare, intestinelor si aparatului genital feminin.

Infuzia combinata de galbenele
    Se pun 3-4 linguri de galbenele maruntite la macerat, in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca jumatate de litru de apa, vreme de 5 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de infuzie combinata de galbenele, care se foloseste intern (2-3 cani pe zi) sau extern sub forma de gargară (afte, stomatite, gingivite, faringite), băi de şezut (hemoroizi), comprese externe (vindecarea ulcerelor, escarelor, abcese, pustule, fisuri, degeraturi), spălături, clisme.

Tinctura de galbenele
    Se obtine din 20-30 grame de flori de galbenele proaspat culese, care sunt introduse intr-o sticla de un litru, peste care se toarna alcool de 60-80 grade pana acopera florile in intregime. Vasul se aseaza apoi langa o sursa de caldura sau la soare unde trebuie sa ramana la macerat timp de 2 saptamani. Apoi, se strecoară şi se păstrează în recipiente închise la culoare, închise ermetic. Se administrează de 3 ori pe zi câte 30 de picături diluate cu putina apa, pentru reglarea ciclului menstrual, tratarea ulcerului gastro-duodenal. Extern, datorita substantelor antiseptice, cicatrizante si antiinflamatoare prezente in galbenele, se utilizeaza pentru tratarea infectiilor, inflamatiilor si leziunilor pielii (rani, arsuri, ulceratii) dar si pentru bolile de ochi si leucoree.

Pulberea de galbenele
    Se obţine prin măcinarea florilor uscate, din care se administrează sublingual (se tine sub limba timp de 5 minute) câte o linguriţă de plantă, pe stomacul gol, de 3-4 ori pe zi pentru efectul antiinflamator, cicatrizant. Se depozitează în recipiente bine închise, in locuri intunecoase si reci, maxim 14 zile, datorită uleiurilor volatile care se evaporă rapid. .

Cataplasme cu galbenele
    O mana de flori maruntite de galbenele se lasa timp de 1-2 ore sa se inmoaie in apa calda (40-50gr.C). Se obtine o pasta de galbenele cu apa, care se aplica direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon. Se lasa vreme de o ora.

Uleiul de galbenele
    In jumatate de litru de ulei de masline se pun 10 linguri de flori de galbenele uscate si maruntite. Se lasa sa macereze la soare vreme de 2 saptamani, dupa care se filtreaza, iar preparatul obtinut se pune intr-o sticla inchisa la culoare, care se pastreaza in locuri intunecoase si reci.

Alifia de galbenele
    1. Se prepara din sapte linguri de unt, trei linguri de flori proaspete marunt tocate si cate o lingurita de miere zaharisita si ceara de albine. Mai intai se pune intr-un vas, la foc mic, untul si se lasa pana devine lichid, dupa care se adauga cele doua linguri de planta fin tocata, mierea si ceara. Se lasa combinatia pe foc vreme de 10 minute, se amesteca cat sa se dizolve complet, dupa care se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca. Cat mai este cald se filtreaza preparatul printr-o strecuratoare curata si se toarna intr-un borcan, care va fi inchis si lasat in frigider, unde se poate pastra pana la trei luni.

    2. Se topeste 100 grame de untura de porc, peste care se adauga 25 g de flori proaspete de galbenele iar apoi se lasa sa se prajeasca compozitia la foc mic. Se amesteca incet timp de 12 minute si apoi se da tigaia de pe aragaz. Se lasa la racit pana a doua zi cand se incalzeste din nou amestecul. Apoi se strecoara printr-un tifon, intr-un borcan.

    Alifia de galbenele curata, hidrateaza si tonifica pielea, avand efecte binefacatoare pentru: afectiuni ale pielii (eczema, micoze, psoriazis), hemoroizi, acnee, varice, degeraturi, arsuri, flebite, ulcere varicoase care nu se vindeca. Daca alifia este preparata din frunze, flori si tulpini de galbenele proaspete, poate ajuta multe femei sa se vindece de: noduli la san, cancer uterin, inflamatia mameloanelor, tumori mamare benigne si maligne, cancer genital, chisturi, inflamatii ale ovarelor si trompelor.


Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...