INTOXICATIA ALIMENTARA SI INDIGESTIA
SE POATE TRATA IN 15 MINUTE

Vamana Dhauti
    Poate v-ati intrebat frecvent ce se poate face rapid si eficient in situatia in care ne simtim „incarcati”, avem o indigestie, tensiuni in zona abdominala, digestie proasta, disfunctii hepatice sau biliare. Raspunsul este de a stimula impulsul natural de eliminare a ceea ce produce perturbarea la acel nivel. De cate ori nu ati eliminat prin voma continutul stomacului cand ati suferit anumite probleme?
    Dincolo de patologia specifica care poate caracteriza anumite afectiuni, totusi actul reflex de a vomita, desi este asociat cu suferinta si complexul simptomatic specific, arata capacitatea organismului nostru de a reactiona pentru a elimina toxicitatea existenta in stomac. In lumea animalelor acest reflex de eliminare este frecvent intalnit si face parte din mecanismul de aparare fata de un nivel mare de toxicitate existent in stomac. 

    In medicina traditionala indiana AYURVEDA, considerata pe buna dreptate o veritabila „Stiinta a vietii”, este descrisa o astfel de modalitate de purificare naturala a organismului, numita Vamana Dhauti.
    VAMANA DHAUTI – cunoscuta si sub numele de KUNJALA sau „Gestul elefantului” este o modalitate perfect naturala care poate, atunci cand este realizata constant, sa asigure purificarea si armonizarea energiilor la nivelul zonei abdominale. VAMANA inseamna „a elimina pe gura” iar DHAUTI inseamna „purificare” sau „curatire”. Mai precis, este vorba de o „spalatura” abdominala pe care o facem cu ajutorul apei: mai intai este absorbita, apoi se agita pentru a „spala” stomacul si in final este eliminata.

    Voma terapeutica reprezinta din aceasta perspectiva actul constient la care poate recurge un om, pe de o parte pentru a indeparta ceea ce ii creeaza „greata” sau felurite indispozitii abdominale si pe de alta parte, de a produce in timp o veritabila curatare si purificare abdominala, o „retrezire” a focului digestiv, o stare de sanatate la nivelul acesta. Iata in continuare o prezentare a acestui procedeu asa cum a fost descris si de catre medicul A. Van Lysebeth, care la randul sau a practicat cu rezultate deosebite metodele sistemului HATHA YOGA.





Etapele tehnicii Vamana Dhauti

1. Pregatirea apei
    Incalziti cel putin doi litri de apa calda, la o temperatura un pic mai mare decat a organismului (aproximativ 40 gr C), la care adaugati o lingurita de sare. In felul acesta efectul detoxifiant va fi chiar mai intens.

2. Asimilarea apei
    Stati ghemuit cu talpile pe sol. Departati genunchii, astfel incat coapsele sa nu comprime stomacul. Beti minimum un litru de apa calda intr-un ritm rapid pana cand simtiti ca stomacul este plin cu apa. Cel mai probabil, in aceasta etapa, veti simti o stare de greata. Este binevenita caci va usura eliminarea apei.

3. Agitarea apei
    Ridicati-va in picioare si urmariti sa agitati apa din stomac, realizand miscari ale trunchiului sau 10-20 de contractii rapide abdominale. In limbaj popular, aceasta contractie se face “sugandu-va burta”. Va fi destul de greu sa o executati foarte amplu cu stomacul plin, dar aceasta agitatie va amplifica efectul purificator al apei.

4. Eliminarea apei
    Apropiati calcaiele. Aplecati-va pana cand trunchiul formeaza un unghi de 90 de grade cu picioarele. Apasati cu mana stanga in plexul solar, sub stern, sugand totodata abdomenul si introduceti indexul si degetul mijlociu de la mana dreapta in gura, cat de profund este posibil. De obicei, o cat de usoara presiune la radacina limbii este suficienta pentru a declansa procesul de eliminare a apei. Asigurati-va ca aveti unghiile taiate scurt pentru a nu va rani gatul. La inceput apa va iesi in cantitati mici, dar in timp cantitatea se va mari. Continuati pana cand simtiti ca apa a iesit in intregime.
    Nu va alarmati daca apa va prezenta un fel de spuma si va avea culoare galbuie sau cu tenta verde. De asemenea puteti sa simtiti in final un gust amar. Este foarte normal. Excesul de suc biliar a fost eliminat si stomacul este curat.

5. Incheierea procedurii
    Clatiti-va gura. Beti un pahar de apa si odihniti-va, intinsi la orizontala pentru 10-15 minute. Dupa executarea acestui procedeu este indicat sa nu mancati minimum 30 de minute. Este recomandabil ca alimentele sa fie simple si usor de digerat.

Momentul propice pentru executie
    Pentru realizarea purificarii digestive, momentul cel mai favorabil este dimineata, la scurt timp dupa trezire. Daca doriti sa faceti o cura de mai multe zile (chiar daca sunt cu pauza intre ele), atunci este indicat sa se inceapa cand luna este in scadere.

Cat de des putem folosi tehnica
    Pentru o buna intretinere a sistemului digestiv, daca nu exista alte perturbari, procedeul va fi realizat o data pe saptamana. In cazurile in care se doreste eliminarea unor afectiuni, procedeul se va realiza, in functie de vitalitatea persoanei in cauza, in etape de cate 3 saptamani, cu o pauza de o saptamana intre ele, pana la vindecare. Aceasta va asigura o purificare considerabila a sistemului digestiv, precum si a intregului organism.
    Dupa incheierea acestui interval de 3 saptamani, se poate trece la realizarea procedeului cu o frecventa mai redusa – o data la 2 sau 3 zile, pana la completa vindecare. Multi dintre cei care au abordat procedeul in acest fel au relatat ulterior ca el a devenit atat de simplu, accesibil si obisnuit ca si spalatul pe dinti.

Contraindicatii
    Procedeul este interzis celor care au leziuni grave ale stomacului sau ale tubului digestiv (ulcer, cancer), celor care sufera de boli de inima. De asemenea, este contraindicata copiilor, batranilor, in caz de debilitate, sangerarea cailor aeriene superioare, in sarcina si perioada de alaptare.

Efecte
    Fiintele lacome si atasate au tendinta de a acumula mucus la nivelul stomacului si al arborelui respirator. Ele se plang de o digestie "lenesa", racesc frecvent sau se confrunta cu alte afectiuni respiratorii cu hipersecretie de mucus. In cazul lor, este indicata aceasta metoda de detoxifiere, prin intermediul careia se elimina mucusul si impuritatile acumulate la nivelul stomacului.
    Odata cu eliminarea toxinelor din organism, fenomene ca greata, durerile de cap, probleme in zona stomacului pot fi destul de rapid eliminate. Un indicator al starii de curatenie interioara a stomacului este limpezimea apei care este eliminata. Daca apar inca diferite culori, fragmente de substanta, spuma sau mucus, perseverati pentru a ajunge in timp la o purificare cat mai buna.
    De asemenea, realizati aceasta tehnica atunci cand simtiti ca va da tarcoale o raceala sau ca o salvare rapida in caz de indigestie, de intoxicatie alimentara sau otravire si veti fi uimiti de efectul ei miraculos.

Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...