Caile respiratorii sunt subdivizate in cai respiratorii superioare si inferioare. Infectiile cailor respiratorii sunt foarte frecvente, mai ales la nivelul celor superioare: nasul, gatul, sinusurile, urechea medie, corzile vocale si traheea. Printre cele mai comune infectii ale tractului respirator superior se numara raceala, amigdalita, sinuzita, laringita, gripa. Tusea este cel mai frecvent simptom al infectiei tractului respirator superior. Printre simptome se numara si durerile de cap, nasul infundat sau secretiile nazale, duerile in gat, stranutul si durerile musculare. Infectiile cailor respiratorii inferioare sunt adesea mai grave, cum ar fi de exemplu bronsita cronica, pneumonia sau tuberculoza. Principalul simptom este tot tusea, de data aceasta insotita de flegma si mucus. Mai pot aparea durerile in piept, rata crescuta a respiratiei, respiratie suieratoare etc.
Aceste infectii sunt cauzate, de obicei, de virusuri, dar pot fi cauzate, de asemenea si de catre bacterii. Fumatorii prezinta mai multe riscuri de a dezvolta infectii ale cailor respiratorii, iar simptomele acestor afectiuni sunt mai mult timp prezente decat in cazul nefumatorilor. Iata o lista a celor mai importante afectiuni respiratorii:
Raceala - prin raceala denumim o serie intreaga de infectii virale, foarte contagioase, ale sistemului respirator superior. Raceala este una dintre cele mai des intalnite afectiuni pe glob, atat la copii cat si la adulti.
Guturaiul - denumit şi „răceală comună", este cea mai frecventă infecţie din toate grupele de vârstă. Simptomele guturaiului sunt declanşate atunci când un virus se ataşează de mucoasa căilor nazale sau a faringelui.
Bronsita – reprezinta inflamarea bronhiilor si este cel mai adesea rezultatul infectiilor virale si bacteriene. Febra si tusea caracterizeaza bronsita acuta, iar tusea persistenta si productiva, bronsita cronica.
Astmul – este o afectiune respiratorie destul de raspandita si care consta in inflamarea bronhiilor, fapt ce face ca aerul sa patrunda cu greutate spre plamani. Oxigenul ajuns la plamani poate fi insuficient, intreg organismul fiind afectat de acest fapt.
BPCO - bronhopneumopatia cronica obstructiva este o afectiune grava si, asa cum o arata si numele, reprezinta obstructionarea bronhiilor, pacientul putand fi pus in incapacitatea de a expira.
Rinita alergica – poate fi o afectiune sezoniera sau se poate intinde pe toata durata anului. Ea se manifesta prin stranut, tuse si incapacitatea de a respira, iar crizele sunt declansate de praf, acarieni, polen, particule sau anumite mirosuri.
Laringita – consta in inflamarea laringelui si este adesea o infectie de natura virala sau bacteriana. Poate fi mai mult sau mai putin periculoasa in functie de localizarea afectiunii.
Sinuzita – reprezinta inflamarea mucoasei sinusurilor: cavitati aeriene situate la nivelul osului fetei, pe frunte si in dreptul obrajilor. Ele sunt in legatura cu nasul si gatul.
Tuberculoza (TBC) - este o boala contagioasa, la plamani, care de multe ori este confundata cu o simpla raceala, din cauza simptomelor care initial sunt asemanatoare.
Gripa, guturai, raceala
- pentru gripa in faza incipienta se consuma 6 lingurite pe zi de miere propolizata. Calmeaza tusea si durerile de gat,
- se prepara un amestec de miere, suc de ceapa si de hrean, in cantitati egale. Din acest amestec se ia cate o lingura, de trei ori pe zi, inainte de masa.
- mierea cu scortisoara, consumate zilnic, intaresc sistemul imunitar, prevenind raceala si gripa. Pentru amplificarea efectelor, la pasta preparata se poate adauga pudra de ghimbir. Acest remediu vindeca majoritatea cazurilor de tuse cronica si curata sinusurile.
- mierea cu scortisoara, consumate zilnic, intaresc sistemul imunitar, prevenind raceala si gripa. Pentru amplificarea efectelor, la pasta preparata se poate adauga pudra de ghimbir. Acest remediu vindeca majoritatea cazurilor de tuse cronica si curata sinusurile.
- ceai de tei, indulcit cu multa miere (de tei, salcam, poliflora sau de conifere) si cu o felie de lamaie, strivita in el, baut cald seara, inainte de culcare (dar se poate si peste zi), va scapa de probleme, fara sa mai apelati la medicamentele care, de cele mai multe ori, inlatura doar simptomele, nu si cauza.
-lamaie cu miere: amestecati jumatate de lamaie curatata cu 4-5 linguri de miere si consumati compozitia de cateva ori pe zi dupa masa sau in timpul mesei. Lamaia vindeca raceala si virozele datorita continutului bogat de vitamina C. Acest amestec creste rezistenta organismului, diminueaza toxicitatea si reduce durata bolii.
- daca se iau 50 de picaturi de tinctura de propolis de patru ori pe zi, probabilitatea de a face o infectie cu virusul gripal scade cu pana la 40%. De asemenea, folosind tinctura de propolis sau chiar propolis brut, timpul de vindecare se reduce la 3-4 zile.
- usturoi cu miere: se piseaza 2-3 catei de usturoi, si se amesteca cu 3-4 linguri de miere de albine. Din acest preparat se ia cate o lingurita din jumatate in jumatate de ora sau se ia cate o lingura de amestec (cu putina apa calduta) seara, inainte de culcare.
- catina cu miere: aveti nevoie de 100 g miere si 30 g fructe de catina, care se lasa la macerat 3-7 zile. Se administreaza cate doua lingurite pe zi. Catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele.
- Se fierbe o lamaie la foc moale, timp de 10 minute. Prin fierbere, lamaia se inmoaie, astfel incat se va obtine din ea o cantitate mai mare de suc si, in acelasi timp, se inmoaie si coaja. Lamaia se taie in doua si se stoarce bine intr-un pahar. La sucul obtinut se adauga doua linguri de glicerina (din punct de vedere farmaceutic, doua linguri echivaleaza cu 30 g). Amestecul se agita bine, apoi paharul se umple cu miere. Daca aveti un acces de tuse in timpul zilei, luati o lingurita de sirop, dupa ce amestecati bine continutul. Daca sunteti treziti noaptea de tuse, luati cate o lingurita de sirop la culcare si una noaptea, cand va treziti. Daca suferiti de o tuse rebela, luati 6 lingurite de sirop pe zi si anume: dimineata dupa sculare, inainte de pranz, dupa masa de pranz, la cateva ceasuri dupa aceasta, apoi la cina si la culcare. Pe masura ce tusea cedeaza, se micsoreaza numarul dozelor pe zi.
- o doza mica de miere data copilului inainte de culcare usureaza mult mai mult tusea pe timpul noptii precum si somnul copilului
- ceai de ceapa pentru tuse: se fierb timp de 10-15 minute, 4-5 cepe cu tot cu foi intr-un litru de apa. Zeama se strecoara si se indulceste cu miere de albine. Ceaiul de ceapa se bea cu inghitituri rare, pe parcursul unei zile.
Bronsita, boli respiratorii cu secretii abundente
- se ia de patru ori pe zi cate o lingura de miere propolizata, in cure de 3 saptamani. Propolisul este un excelent antibiotic, care actioneaza progresiv inhiband dezvoltarea bacteriilor, refacand tesuturile lezate de catre acestea, favorizand eliminarea secretiilor in exces de pe caile respiratorii.
Laringita, faringita, guturai si sinuzita
- se amesteca sucul de la o lamaie cu 100g de miere. Se ia cate o lingura de amestec seara, inainte de culcare, cu ceai
- se amesteca suc de ridiche neagra cu miere (parti egale) sau se scobeste o ridiche neagra si se pune miere inauntru. Se ia cate o lingura, de trei ori pe zi.
- se amesteca suc de hrean si miere (proportii egale) si se ia cate o lingura, de doua ori pe zi, dimineata si seara
- pentru gargara se va pregati o infuzie de musetel, la care se adauga o lingurita de miere
Tuse convulsiva
- tinctura de propolis: intr-un pahar mic cu ceai de ienupar se adauga 30 de picaturi de tinctura de propolis. Se face gargara cat mai mult, apoi se inghite.
- miere de albine de tei: in acelasi tip de ceai se adauga doua linguri de miere la o cana de 0,25ml si se beau doua cani pe zi, cu sorbituri mici. Este contraindicata la diabetici.
- miere cu scortisoara: acest amestec ajuta la vindecarea tusei convulsive si ajuta la decongestionarea sinusurilor. Tratamentul se ia timp de 3 zile cu un amestec format dintr-o lingurita de miere calduta si 1/4 lingurita cu scortisoara pudra.
- capaceala: se mesteca pana la consumarea totala.
Tuberculoza
- Un studiu facut intr-un spital din Rusia de V.H. Karinova si E.I. Rodionova pe 135 de pacienti cu tuberculoza a avut rezultate uimitoare. Ele au administrat zilnic, vreme de 10 luni, cate 7-10 ml de tinctura de propolis. La trecerea acestui interval de timp, la aproape 25% dintre pacienti s-a constatat remisia completa a bolii, iar la ceilalti - cu exceptia a 12 pacienti -, imbunatatiri substantiale ale starii de sanatate. Toti cei 12 pacienti care nu au raspuns la acest tratament sufereau de tuberculoza renala.
- Pentru bolnavii de TBC, medicina populara recomanda mierea cu lapte si aloe: 100 g miere, 15 g aloe si 10 g cacao si cu un pahar de lapte se incalzesc pe foc, fara a se fierbe. Se consuma de doua ori pe zi (dimineata si seara).
ATENTIE !!! Cand aveti raceala, gripa sau o alta afectiune care genereaza mult mucus, opriti consumul de produse lactate si dulciuri, si luati produse care contin multa vitamina C.
In general, remediile apicole au o actiune blanda. In caz de boli grave aveti nevoie de un "vaccin antigripal" facut in casa.
ATENTIE !!! Cand aveti raceala, gripa sau o alta afectiune care genereaza mult mucus, opriti consumul de produse lactate si dulciuri, si luati produse care contin multa vitamina C.
In general, remediile apicole au o actiune blanda. In caz de boli grave aveti nevoie de un "vaccin antigripal" facut in casa.
Mierea de albine
Mierea poate fi folosită cu succes în bronşite cronice, bronşite astmatiforme, astm bronşic, traheite, rinite, rinite alergice, faringite, sinuzite, laringite.
Efectele terapeutice ale mierii sunt determinate de proprietăţile plantelor vizitate de albine, respectiv de principiile active ale acestora. Iată câteva din proprietăţile farmacologice şi indicaţiile unor sortimente de miere:
- mierea de tei usureaza starile febrile si durerile gastrice, previne migrena, fiind un bun mijloc profilactic si remediu in tuse uscată, bronşite, laringite, traheite, astm bronşic, tuberculoza pulmonara
- mierea de salcâm este expectoranta si antiseptica, fiind un excelent calmant al tusei
- mierea de conifere are acţiune antiseptica şi antiinflamatoare atât pentru căile respiratorii, cât şi pentru cele urinare, acţiune diuretica;
- mierea de munte (de mană) este indicată în afecţiunile inflamatorii şi alergice ale căilor respiratorii, fiind o insumare de substante nutritive si curative
- mierea polifloră este antiseptica, sedativa, cu o puternica actiune antimicrobiana
Miere propolizata
Se obtine prin combinarea unei lingurite de tinctura de propolis cu 3 lingurite de miere. Este un produs recomandat copiilor, carora li se va administra jumatate de lingura de 3 ori pe zi, pentru intarirea sistemului imunitar, pentru combaterea infectiilor respiratorii si intestinale.
Pastura
Pastura de albine este realizată în stup prin fermentarea naturală a polenului. Valoarea nutritivă şi potenţialul antibiotic al păsturii de albine sunt de 3 ori mai mari decât cele ale polenului, păstura putându-se lăuda cu o compoziţie mult mai complexă decât polenul. Conţinutul bogat în pigmenţi vegetali şi în vitamine fac ca atât polenul, cât şi păstura să fie de un real ajutor în bolile respiratorii alergice, precum şi în epidemiile de gripă şi infecţiile virale din timpul sezonului rece.
Capaceala de la faguri
Capacelele sunt puse de albine peste mierea din fagure, ca sa nu se altereze. Albina astupa celula cu ceara, pune pastura si la urma inteapa si putin venin, sa se pastreze bine. Capaceala e buna pentru sinuzita, bolile cailor respiratorii (bronsita, astm), paradontoza, dar si pentru bolile hepatice. Se mesteca bine, iar ceara care ramane in gura se inghite cu un mar sau alt fruct, ca face bine la stomac.
Propolis brut
Este recomandat pentru dureri de gat, in faza incipienta a bolilor respiratorii, contribuind foarte mult la innabusirea bolii si la o vindecare rapida. O bucatica de propolis de marimea unei alune se suge asemenea unei bomboane, cat putem de mult, asa incat principiile sale active sa isi faca efectul local. Este un tratament recomandat in infectii la nivelul gurii, in faringite si in amigdalite.
Tinctura de propolis
Tinctura este obtinuta prin macerarea propolisului in alcool de 70-90 grade. Toate indicatiile pentru propolis sunt valabile si pentru tinctura. Se administreaza sub forma de picaturi puse pe o felie de pâine, în miere sau in lapte cald, de 2-4 ori pe zi, cu o oră înainte de masa. Nu se recomandă diluarea cu apă deoarece anumite substanţe din compoziţia propolisului precipită în contact cu apa, devenind insolubile. La angina, faringite, gripe sau pentru evitarea unor complicatii, zilnic, de doua ori cate 40 de picaturi puse in 200 ml apa calda si zilnic de mai multe ori gargara.
Sirop de propolis
Acest sirop se prepara din 50 g propolis, 200 ml apa si 50 g miere. Propolisul, bine curatat, se pune intr-o cratita smaltuita cu cele 200 ml apa. Se fierbe acoperit, la foc moale, pana scade la jumatate. Lichidul cald se strecoara prin tifon, se transfera intr-o sticla si se adauga mierea. Se omogenizeaza preparatul cat este caldut.
Preparatul este cu atat mai activ cu cat este mai proaspat. Se pastreaza la frigider cel mult doua saptamani. Siropul acesta are actiune bactericida, bacteriostatica, este usor antibiotic, dezinfectant si antitusic. De aceea, este indicat in toate bolile inflamatorii acute sau cronice ale cailor respiratorii - bronsite, traheobronsite, tuse spastica, bronsite astmatiforme, astm bronsic.
Nu se administreaza copiilor sub 2 ani, persoanelor cu hepatite cronice, alergii la propolis sau miere (si la polen), precum si in diabet.
Niciun comentariu :
Impresii, Intrebari, Experiente ...