PORTOCALA - FRUCTUL SEZONULUI RECE

    Sezonul portocalelor incepe in octombrie si se termina in februarie, de aceea, chiar daca nu sunt cultivate la noi in tara, putem spune ca portocalele sunt fructele iernii. Fiind cele mai recoltate citrice din lume, portocalele sunt atat de comune, incat multa lume nu le acorda o atentie deosebita si chiar le considera banale. Insa, portocala este considerata un super-aliment, deoarece prin continutul sau bogat in vitamine si minerale este un medicament natural, un bun remineralizant si revitalizant al organismului. Tocmai de aceea, sunt consumate in cantitati foarte mari, peste tot in lume.

    Portocala contine in jur de 90% apa, iar in afara de faptul ca potoleste setea, este si un bun detoxifiant (vezi cura cu citrice).
    Fiind un aliment care se digera repede, la fel ca si amidonul, se consuma ca atare sau sub forma de suc. Zaharul continut de portocale (in proportie de 10%) este imediat absorbit in sange, iar impreuna cu potasiul din compozitie, face ca portocala sa produca caldura si energie in corp imediat dupa ce a fost mancata. Cu toate astea, portocalele sunt sanatoase si pentru diabetici, deoarece tin glicemia sub control, in timp ce fructoza impiedica un nivel ridicat de zahar in sange.
    Cel care mananca portocale in mod regulat este sanatos si puternic. Portocala contribuie la longevitate, iar sucul de portocale, fata de celelalte sucuri, este mult mai potrivit pentru toate varstele, putand fi folosit in tratarea multor boli.

Beneficiile naturale si proprietatile curative ale portocalei

Boli ale oaselor si dintilor
    De obicei, bolile din structura dintilor rezulta din cauza lipsei de vitamina C si calciu si acest lucru poate fi rezolvat daca se mananca o cantitate suficienta de portocale. Calciul din portocale este integral asimilat de organism, datorita fosforului care-i permite fixarea. Consumul regulat de suc de portocale creste densitatea oaselor, iar sansele ca mai tarziu sa suferi de osteoporoza se reduc considerabil.

Calculi renali
    Un pahar de suc pe zi previne refacerea calculilor renali. Consumati zilnic, timp de o saptamana, 250 ml de suc de portocale amestecat cu 250 ml apa, apoi faceti o saptamana pauza, dupa care repetati procesul.

Insomnie si migrene
    Portocala te poate ajuta sa dormi mai bine ori sa invingi insomnia. La plafar sau la magazinele de produse naturiste gasesti flori si frunze de portocal din care-ti poti prepara o infuzie pe care s-o bei seara, inainte de culcare. S-a constatat, de asemenea, ca portocala combate migrenele asa ca, in loc sa iei un analgezic, produs farmaceutic de sinteza, mananca mai bine 1-2 portocale.
    De asemenea, uleiul esential de portocale alunga insomnia pe baza nervoasa: amestecati 6 picaturi de ulei esential de portocala cu o lingura de miere de tei si consumati cu 30 minute inainte de culcare.
    Portocala, plina de vitamina C, este antioxidanta si intareste considerabil sistemul imunitar. Vitamina C insa, care reprezinta 75% din totalul de vitamine pe care-l contine o portocala, combate raceala, gripa, guturaiul. De aceea acest fruct atat de popular nu ar trebui sa lipseasca din meniul nostru zilnic, mai ales in anotimpul rece.

Febra
    Portocala este un aliment excelent in toate tipurile de febra cand puterea digestiva a corpului este serios impiedicata. Sucul de portocale este cel mai ideal lichid in febra tifoida, tuberculoza si pojar. El da energie, creste fluxul de urina si mareste rezistenta corpului impotriva infectiilor, ajutand la revenirea mai rapida a pacientului.

Expectoratie grea
    Consumul de suc de portocale amestecat cu un varf de sare si o lingura de miere este un remediu eficient in caz de tuberculoza, astm, raceala obisnuita, bronsita si alte stari de tuse asociate cu expectorare dificila. Datorita actiunii sale saline din plamani, expectorarea se va face mai usor, iar protectia impotriva unei reinfectari va fi mai mare.

Indigestie
    Portocala este un aliment eficient in remediul indigestiei cronice. Ofera liniste organelor digestive si suplimenteaza nutritia intr-o forma de asimilare mult mai usoara. De asemenea, stimuleaza fluxul sucurilor digestive prin imbunatatirea digestiei si cresterea apetitului. Creaza o stare potrivita fata de dezvoltarea bacteriilor in intestine.

Constipatie
    Un pahar de suc sau un fruct, mancat dimineata, pe stomacul gol, te ajuta considerabil, mai ales daca ai o digestie lenesa si te constipi des. Fibrele alimentare din compozitie ajuta organismul sa digere mai bine alimentele. In plus, influenta stimulatoare generala a sucului de portocale exercita o activitate peristaltica si ajuta la prevenirea acumularii de reziduri in colon, care duc la putrefactie si auto-intoxicare.

Boli ale copiilor
    Sucul de portocale este considerat a fi un aliment excelent pentru copiii care nu sunt hraniti cu lapte. Acesta previne scorbutul si rahitismul si ajuta la crestere. Acest suc mai poate fi dat, avand rezultate bune, si bebelusilor cu o varsta mai mare, a caror dezvoltare normala este insatisfacatoare.

Boli ale inimii
    S-a demonstrat ca portocalele reduc riscul atacurilor de inima cu pana la 19%, in functie de cate portocale se mananca zilnic. In caz de infarct, perioada in care se recomanda numai consumarea de lichid, sucul de portocale indulcit cu miere este un mod sigur de a furniza energie. De asemenea, continutul de fibre din portocale reduce colesterolul si previne aparitia aterosclerozei.
    In coaja de portocale si in pielita subtire care acopera miezul se gaseste hesperidina, o substanta cu proprietati antiinflamatorii care reduce hipertensiunea arteriala si colesterul rau. Dar, mai eficient este uleiul volatil de portocale ce ajuta in cazul unei hipertensiuni data de stres sau depresie.

Tromboflebita
    Se consuma zilnic 750 ml de suc proaspat de portocale, amestecat cu macerat din coji de portocale care se obtine astfel: se spala patru portocale mari, se curata de coji, care se lasa in 250 ml de apa calda pentru sase ore. Se strecoara lichidul astfel obtinut si se amesteca cu sucul. Se consuma dimineata pe stomacul gol.

Acnee
    Coaja de portocala este buna in tratarea acneei si a cosurilor. Coaja zdrobita bine pe o piatra ar trebui aplicata pe zonele afectate.

Cancer de piele
    In afara de Vitamina C, portocalele contin si beta-caroten, criptoxantina si luteina, cele care vara, dar nu numai, protejeaza de actiunea nociva a razelor de soare si, implicit, de cancerul de piele.



Stiati ca...
- medicii antici foloseau sucul de portocale ca antidot pentru otravuri
- in medicina chineza coaja de portocala este utilizata in mod frecvent pentru a imbunatati digestia si a combate efectele consumul de carne grasa
- jamaicanii folosesc portocalele taiate pe jumatate pentru a curata pardoseala, iar mecanicii folosesc aceste fructe pentru a se curata de uleiul de la masina
- atunci cand sunt bagate in apa, portocalele foarte dulci vor ajunge la fundul vasului, iar cele mai putin dulci vor pluti
- coaja de portocala rasa este folosita si de gradinari pentru a tine micii daunatori la distanta de legumele si fructele din gradina
- pentru a obtine mai mult suc de la portocala, trebuie sa ai grija ca portocala sa fie calda si sa o freci usor intre palme
- stratul alb care inveleste portocalele este comestibil. Chiar daca este usor amarui, este foarte sanatos. Aceasta coaja contine peste 60 de antioxidanti si 170 fitonutrienti diferiti.

Valorile nutritive per 100 g portocale (Citrus sinensis)

Principiu activ
Valoare nutrient
47 Kcal
Carbohidrati
11.75 g
Zaharuri
9.35 g
0.94 g
Lipide
0.12 g
Fibre alimentare
2.40 g
86.75 g
Vitamine

Tiamina (B1)
0.087 mg
Riboflavina (B2)
0.04 mg
Niacina (B3)
0.282 mg
Acid pantotenic (B5)
0.25 mg
Piridoxina (B6)
0.06 mg
Colina (B7)
8,4 mg
Acid folic (B9)
30 µg
11 µg
53.2 mg
0.18 mg
Minerale

Potasiu
181 mg
40 mg
Cupru
0.045 mg
0.1 mg
10 mg
Mangan
0.025 mg
Fosfor
14 mg
0.07 mg
0.5 µg
Fitonutrienti

Beta-caroten
71 µg
Alfa-caroten
11 µg
Beta-cripto-xantin
116 µg
Luteina-zeaxantina
129 µg

Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA

Un comentariu :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...