ANTIDEPRESIVE NATURALE

    În ultimii ani, stresul şi stilul de viaţă dezechilibrat au determinat o creştere alarmantă a cazurilor de depresie. Însă, deşi se vorbeşte mult despre această boală, puţine persoane iau măsuri concrete pentru a o combate încă de la primele semne. Depresia este adesea simptomul unor anumite circumstante din viata unui om, rezultatul acumularii sau interactiunii unor factori sociali, psihologici şi biologici, la care se mai pot adauga factori economici, dezastre naturale si conflicte. Depresia inseamna un dezechilibru emotional profund, cu consecinte directe in plan personal si indirecte, asupra familiei, grupului social si a domeniului profesional.

    Dacă în cazul unei depresii severe, tratamentul se administrează numai sub supraveghere medicală strictă, depresiile uşoare se pot trata şi acasă. Episodul depresiv usor apare atunci când, timp de cel putin doua saptamani, persoana în cauză este tristă fără motiv, are tulburări de somn şi îşi pierde stima de sine.
    Depresia nu e o slabiciune. Ea este o suferinta si o durere profunda, o tristete care imbraca sufletul saptamani si luni de zile. Depresia preia controlul asupra corpului, gandurilor, emotiilor, influentand atat starea fizica, cat si modul in care se vede lumea. Este o lentila inchisa la culoare, prin care e privita viata. Din cauza ei, omul uita ce inseamna bucuria si speranta si nu mai stie sa simta decat deznadejde, lipsa de incredere, descurajare. Lucrurile altadata placute si interesul pentru lumea din jur isi pierd importanta, consecinta fiind retragerea in sine, izolarea sociala, evitarea sau ruperea legaturilor cu colegii, prietenii si uneori familia. Imaginea de sine si autostima se deterioreaza simtitor, apar sentimente de vinovatie, neputinta, abandon, blamare, inutilitate si lipsa de valoare.

    Cei care au depresie trebuie mai intai sa se gandeasca foarte bine care este originea ei si sa o identifice dintre alti factori potentiali. In functie de factorii declansatori, exista mai multe tipuri de depresie:
Reactiva - declansata de un eveniment traumatic, dificil sau stresant al vietii. Cauzele variaza enorm de la o persoana la alta, fiind vorba uneori de schimbarea locuintei sau de pierderea unui parinte in copilarie, pana la incapacitatea de a realiza ceva o lunga perioada de timp, o pierdere grea sau un divort.
Endogena - nu este intotdeauna cauzata de un eveniment stresant din viata, ci mai degraba poate fi vorba de un dezechilibru al reactiilor chimice ale creierului. Acest tip de depresie apare cel mai adesea din cauza problemelor legate de familie.
Maniaca sau Bipolara - in afara sentimentului de nefericire, persoana afectata experimenteaza o crestere exagerata de energie si stari de exaltare, urmate de scaderi bruste si de disperare cumplita. Aceste urcusuri si coborasuri de stare pot dura chiar si cateva luni la rand. De asemenea, persoanele afectate pot suferi de deziluzii si halucinatii - vad si aud lucruri care nu exista.
Post-natala - afecteaza intre 10 si 20% dintre femeile care dau nastere unui copil. Aceasta afectiune poate provoca un plans inexplicabil si sentimentul de singuratate. Apare dupa doua sau chiar trei saptamani de la nastere si se dezvolta incet, fiind cauzata de un dezechilibru hormonal in creier.
Tulburari de sezon - apare odata cu apropierea iernii si se pare ca se datoreaza lipsei de lumina a zilei in lunile de iarna. Aceasta lipsa de lumina a zilei limiteaza producerea serotoninei, un hormon al fericirii produs de creierul nostru, provocand sentimente de nefericire.


Cauzele depresiei
    Viziunea unanima actuala a cercetatorilor arata ca la instalarea depresiei contribuie atat perturbari biochimice de la nivelul creierului, cat si cauze psihologice (personalitati fragile) sau sociale (stresul cotidian, evenimente tragice ori negative, ostilitatea mediului: abuzul sau singuratatea, etc.).
    Starea de sanatate influenteaza foarte mult si starea psiho-mentala. Afectiuni precum cancerul, bolile cardiovasculare sau neurologice, probleme cu glanda tiroida, durerile cronice etc. pot creste riscul de a dezvolta depresie. Pentru toate aceste boli oamenii iau pastile, insa chiar si unele medicamente pot sa induca fenomene depresive (antihipertensive, contraceptive orale si hormonii, stimulante sau supresoare ale apetitului alimentar, analgezicele si antiinflamatoarele, antibacterienele si antimicoticele).
    De asemenea, lipsa de lumina din timpul iernii sau carenta vitaminei B3, declanseaza scaderea nivelului de serotonina. Denumită şi „molecula fericirii”, serotonina este un neurotransmiţător care ajută la menţinerea unei stări de bună dispoziţie, împlinire si satisfacţie.

Cauze mentale si emotionale
    Depresia este o stare de oboseala fizica si psihica. Simptomele sale se traduc prin dificultatea de a lua decizii si prin confuzie. Desi nu am nicio tulburare organica, este posibil sa am dificultati legate de digestie, dureri fizice, o emotivitate exacerbata si sa ma simt foarte slabit. Am tendinta de a fi singur si a vedea totul in negru. Nu vreau să fac eforturi, deoarece imi spun ca acestea nu vor schimba nimic. Atitudinea mea negativa este cauza acestei boli. Ma simt intr-un impas. Vreau sa excelez, sa ma remarc, dar se pare ca imi risipesc sansele dinainte, de fiecare data cand ma descurajez.

Atitudine sanatoasa
    In loc sa imi concentrez atentia pe „tot ceea ce nu merge in viata mea”, accept sa spun „Multumesc !” pentru ceea ce am. Trebuie sa devin responsabil, sa imi fac proiecte si sa cred faptul ca am tot potentialul, perseverenta si curajul necesare pentru a-mi atinge toate scopurile. Astfel, fericirea si bucuria vor ocupa si mai mult loc în viata mea.


Simptomele depresiei
    In cazul depresiei, puteti manifesta mai multe simptome in paralel. Daca acestea dureaza mai mult de doua saptamani, atunci este cazul sa faceti ceva in aceasta directie. De cele mai multe ori, schimbarea vine din interior (vezi si Calatoria Interioara).
Simptomele depresiei pot fi impartite in 2 mari categorii:
1. Simptome psihice si emotionale
- tristete persistenta, anxietate
- tendinta de a plange cu usurinta
- ganduri negative, senzatia ca “nu are nici un rost sa traiesc”
- sentimente de vinovatie sau neputinta
- sentimente de inutilitate sau de pesimism
- stare de neajutorare şi de zădărnicie
- neliniste sau iritabilitate
- pierderea încrederii în sine, stima de sine scazuta
- pierderea bucuriei faţă de lucrurile care altadată erau plăcute şi interesante
- pierderea speranţei
2. Simptome fizice
- lipsa de somn (insomnie) sau prea mult somn
- lipsa de energie, oboseala
- capacitate redusa de concentrare, indecizie, confuzie
- scaderea libidoului
- pierderea poftei de mancare sau pofta de mancare exagerata
- reactii incetinite sau agitatie
- probleme fizice persistente: dureri de cap, tulburari digestive, dureri cronice ce nu raspund la tratamente

Remedii naturale antidepresive
    Multe alimente furnizează un aminoacid care se numeşte triptofan. Acesta este precursorul serotoninei, denumită si ”hormonul fericirii”. Iata o lista cu alimentele bogate în triptofan: peste, ouă, cereale integrale nerafinate (fulgi de cereale, musli), prune (crude sau uscate), banane, seminte oleaginoase (arahide, caju, nuci, alune de pădure, migdale, seminte de dovleac sau floarea soarelui), nuca de cocos, ananas, lapte, branzeturi, soia, fasole, linte, mazare, miere de albine, ulei de canepa, drojdie de bere.
    Consumul acestor alimente cu un continut mare in triptofan, alaturi de carbohidrati stimuleaza eliberarea serotoninei in organism. Atentie la consumul carbohidratilor simpli (siropuri, dulceturi, gemuri, jeleuri, bauturi racoritoare, dulciuri) care poate avea un efect de moment, deoarece nivelul insulinei va scadea conducand la pierderea energiei, la depresie sau „concentratie scazuta de zahar”, iar o noua portie de zaharuri va inrautati si mai mult lucrurile.

Uleiurile esentiale
    Folosite in masaj, apa de baie sau in lampa de aromoterapie, te pot ajuta sa combati anxietatea si depresia sezoniera. Un studiu american a demonstrat ameliorarea dispozitiei subiectilor expusi pentru cateva minute la mirosul uleiului de lavanda. Uleiurile volatile de scortisoara, portocala, busuioc sau iasomie sunt printre cele mai recomandate de terapeuti.

Sunatoarea
    Denumită popular iarba Sf. Ioan, sunătoarea este unul dintre antidepresivele naturale cele mai eficiente. Se recomanda cate 2-3 cani de ceai pe parcursul zilei. In cazul tulburarilor emotionale mai puternice se poate lua si pulbere de sunatoare, cate o lingurita rasa la fiecare patru ore din zi.
    Tinctura se recomanda in stari depresive si nervoase, distrofie neurovegetativa, sindrom psihovegetativ, dischinezie biliara, stimularea functiei hepatice, enterocolite, gastrite hiperacide, ulcer gastric, hepatita cronica, colecistita. La nevoie se iau cate 30 de picaturi de trei ori pe zi, diluate in putina apa.
    Alte plante medicinale antidepresive sunt: menta (actiune calmantă psihoemoţională şi stimulentă mentală), busuioc (considerata planta sacra), fenicul (conferă stare de confort şi mulţumire, fiind utilă pentru persoanele nervoase, iritabile), roinita (reglare psiho-emotională), angelica (antidepresiv excelent, stimulent cerebral).

Laptisorul de matca

    Are efecte antidepresive mai intense chiar decat sunătoarea şi este lipsit de efecte adverse majore. Pacienţii depresivi sau depresiv anxioşi care iau lăptişor de matcă îşi recapătă treptat tonusul psihic şi mintal, apetitul alimentar şi somnul revin la normal, dispar stările astenice.
    Se ţin cure de 30 de zile, timp în care se iau zilnic 2-4 g de lăptişor de matcă crud, după care se face o pauză de 1-2 săptămâni, apoi tratamentul se poate relua.

Apa cu lamaie
    Apa este esentiala pentru mentinerea unei stari de bine. De foarte multe ori, la originea tristetii sau indispozitiei noastre sta apa, mai bine spus lipsa acesteia, fara ca noi sa realizam ca, in realitate, ne este sete. Hidratarea tine moralul sus, arata studiile. In plus, vitamina C din sucul de lamaie este foarte utila persoanelor astenice, cu tendinţă spre melancolie sau depresie, asupra cărora are un efect tonic, înviorător, dătător de iniţiativă şi poftă de viaţă. Pe de altă parte, vitamina C este implicată şi în sinteza serotoninei - responsabilă cu stările de calm, de curaj şi de relaxare, precum şi de apariţia stării de somn (vezi si Vitamina C Organica).

- desfasurati activitatile zilnice intr-un mediu bine iluminat. Acest lucru sta la baza tratamentului depresiei afective sezoniere. Orice sursa de lumina este importanta, chiar si in cazul in care cresterea nivelului de serotonina este teporara. Iesiti la soare ori de cate ori puteti !
- gasiti o modalitate placuta de a face miscare: plimbari in parc, fitness, cursuri de dans, ciclism, inot
- faceti-va mici bucurii: mergeti in excursie, vizionati filme motivationale, ascultati muzica dinamica, cumparati o haina, cititi o carte, faceti clatite sau popcorn, etc
- urmariti sa vedeti partea plina a paharului, fiti optimisti, bucurati-va de ceea ce aveti (vezi si „Lucrarea” lui Katie)
- cromoterapia este recunoscuta ca avand influente asupra psihicului: folositi culori vii si placute pentru a va reda buna dispozitie
- nu consumati prea multe dulciuri sau carbohidrati simpli, cum ar fi orezul si painea alba care ridica rapid nivelul zaharului din sange si intensifica productia de insulina
- nu consumati cafea, fiindca suprima actiunea serotoninei, hormonul care da starea de fericire
- primăvara şi toamna, când se instalează cu mai mare uşurinţă astenia sau in cazul unor afecţiuni neuropsihice (iritabilitate, neurastenie, agitaţie psihomotorie), poţi urma o cură cu carbune vegetal

    In urmatorul clip video sunt prezentate si alte puncte de vedere in legatura cu acest subiect.


Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...