TRATAREA ARSURILOR SUPERFICIALE

    Unele dintre cele mai dureroase accidente casnice sunt reprezentate de arsuri. Arsurile pot fi provocate de foc, aburi sau lichide fierbinti, de contactul cu agenti chimici, de soare sau radiatii ori de trecerea curentului electric prin tesuturi. Este foarte important sa stim ce trebuie si, mai ales, ce NU trebuie facut in asfel de cazuri. Tratamentele arsurilor depind de gradul leziunilor şi urmăresc calmarea durerilor, curăţirea mecanică şi chimică a plăgilor, împiedicarea resorbţiei de toxine, prevenirea infecţiilor şi cicatrizarea rănilor.

    In functie de gravitate, arsurile pot avea 3 grade:
- gradul 1: arsuri manifestate prin zone de roşeaţă pe piele, edeme, dureri, usturimi, febră, frisoane, greţuri, vărsături, reacţii care dispar după 2-3 zile, lăsând o piele uşor pigmentată, dar fără cicatrice
- gradul 2: sunt mai profunde, foarte dureroase si se formeaza basici; pielea este foarte rosie, cu un aspect patat
- gradul 3: afecteaza toate straturile pielii şi o parte din ţesuturile subcutanate, care se pot infecta, întârziind vindecarea şi lăsând cicatrice vizibile; pot capata un aspect negricios, sunt putin sau deloc dureroase, pentru ca nervii sunt distrusi

    Arsurile de gradul 1 şi 2 sunt considerate superficiale si se pot vindeca fără urme în 10-20 zile.
    În arsurile superficiale primele măsuri constau din scoaterea hainelor sau îndepărtarea resturilor arse şi a obiectelor de orice natură (bijuterii, ceasuri, cordoane, bretele) din jurul leziunii, care nu sunt lipite de arsură. Arsurile vor fi ţinute sub jet de apă rece pentru cel putin 10-15 minute şi apoi se acoperă cu o compresă sterilă sau se unge cu miere de albine. Dacă au apărut băşicuţe, acestea nu se vor sparge, întrucât se intensifică durerile, iar locul de arsură ar putea fi infectat.

NU încercati să scoateţi hainele dacă acestea s-au lipit de pielea sa.
NU aplicati gheaţă sau apa foarte rece deoarece poate sa apara hipotermia (senzatia de frig).
NU se aplică creme grase, ulei, unt sau alte unguente deoarece acestea astupă porii şi agravează arsura.
NU se beau lichide în caz de sete, deoarece pot apare vărsaturi; doar umeziţi buzele.

    În cazul arsurilor grave (de gradul 3), cu suprafaţa arsă mai mare de 20-30% din pielea corpului şi cu dureri foarte mari, pacientul va primi un calmant şi va fi transportat, urgent, la o unitate sanitară de profil chirurgical, fiind înfăşurat într-un cearceaf sau o pânză curată.

Tratamente naturiste pentru arsuri superficiale
- un albuş de ou bătut spumă grăbeşte procesul de vindecare a arsurilor
- o linguriţă de miere aplicată pe pielea arsă şi acoperirea cu un bandaj a zonei, va ameliora durerea şi va grăbi refacerea ţesuturilor
- se aplica, de cateva ori pe zi, o pelicula groasa de castraveti zdrobiti (piure)
- senzaţia de usturime va dispărea dacă acoperi zona arsa cu o felie crudă de cartof sau o cataplasmă făcută din cartofi raşi
- se taie o felie subtire de pepene galben si se aplica sub forma de cataplasma
- se unge de mai multe ori pe zi cu tinctura de propolis, care este cicatrizant, antibiotic si antiseptic
- argintul coloidal accelereaza regenerarea pielii si a altor tesuturi iar suprafata afectata ramane sterila

    Din flori de soc, coada-şoricelului, galbenele sau musetel se prepara o infuzie (2 linguri la 250 ml apă clocotită), folosită la spălături şi băi locale, având acţiune calmanta, antiseptică, cicatrizantă şi de uscare în cazul apariţiei băşicuţelor.

Alifie de coaja de soc care regenereaza total tesuturile si nu lasa semne.
    Ingrediente: ceai de coaja de soc (un litru), 250 ml ulei rafinat de floarea-soarelui, 3 linguri miere, ceara curata de albine (cat un ou mic). 
    Se aleg bete de soc de 2-3 cm diametru, care se spala bine, apoi se curata de coaja. Se pune coaja intr-o oala de 4 litri si se acopera cu apa. Se fierbe pana ce lichidul din oala capata o culoare inchisa, aproape neagra. Se strecoara lichidul si se lasa 2 ore sa se decanteze. Se masoara un litru de lichid care se pune la fiert cu uleiul, mierea si ceara. Se lasa la fiert pana ce ramane jumatate. Dupa ce s-a racit putin, se strecoara prin tifon si se pune la loc racoros, pana a doua zi. Nu o raciti fortat, fiindca se transforma in bilute. A doua zi, alifia intarita se pune in cutii si se pastreaza la loc intunecos si rece.

    Foile de varza sunt un excelent cicatrizant si pot fi aplicate pe arsuri usoare, rani sau ulceratii. Pentru aceasta, se taie nervurile, se spala foile si apoi se lasa la macerat pentru 3-5 ore, intr-un amestec format din jumatate de litru de apa si sucul a doua lamai. Fiecare foaie de varza, pregatita astfel, se aplica pe rand pe zona afectata timp de 1-2 ore.

    Cand arsura este veche, baba Vanga da reteta urmatoare: se bat 6 galbenusuri cu 6 lingurite de unt topit pana ce amestecul devine o pasta ca maioneza. Se inmoaie in preparat o banda de tifon, cu care se infasoara membrele arse. Se repeta de cateva ori.

ATENTIE!
    Pentru prevenirea arsurilor la copii se impun următoarele măsuri:
- să nu fie lăsaţi singuri în casă;
- să nu aibă acces la mijloacele care produc foc (chibrituri, brichete) şi să nu fie lăsaţi să se joace cu focul;
- prizele electrice să fie bine blocate, iar copiii să nu aibă acces la sârmă şi fire electrice;
- se vor ţine sub cheie substanţele inflamabile, caustice sau toxice;
- joaca copiilor să nu fie permisă în apropierea surselor de lichide fierbinţi (langa aragaz);
- bronzatul la soare să se facă în mod progresiv.


Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...