MENTA, UN LEAC PENTRU MINTE

    In Evul Mediu menta sau izma era cea mai iubita planta aromatica. Guvernatorul britanic al Virginiei din secolul XVII- lea, Thomas Culpeper, citeaza aproximativ 40 de afectiuni pentru care se prescrie ca leac menta: "mirosul ei avea darul sa limpezeasca mintea; preparata sub forma de ceai era un calmant pentru stomac si intarea memoria; adaugata la apa de baie linistea nervii si intarea muschii". La noi, menta era pusa la capul celor grav bolnavi, "ca sa le ia din durerea trupeasca si sufleteasca".
    Intradevar, vara cateva frunze de menta verde puse in salata sau in mancaruri gatite sunt binevenite pentru sanatatea noastra, deoarece stimuleaza digestia si dau un gust placut cu o aroma specifica racoritoare.
    Menta mai este utilizata si pentru calitatile sale medicinale deosebite, utile in profilaxia si terapia naturista a bolilor digestive, respiratorii si circulatorii.
     Aceste calitati sunt date de continutul mare de ulei volatil (ce are 40- 60% mentol), precum si de tanin, flavonoide, principii amare, polifenoli, vitaminele C si D, calciu, magneziu, zinc, potasiu, etc. Datorita acestora, menta are proprietati antiinflamatorii, astringente, antiseptice, antispastice, tonice, carminative. analgezice, antispasmodice si calmante.



Indicatii terapeutice

Intern
    Studiile au aratat ca uleiul de menta este destul de eficient in ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil, manifestari ce includ crampe, dureri abdominale, balonare, constipatie si diaree. Pacientii care au luat cate 2 picaturi de ulei volatil, de 3 ori pe zi, in cure de 4 saptamani, au raportat o frecventa mult mai mica a crampelor abdominale, a balonarii si a tulburarilor de tranzit intestinal.
     Deasemenea, pulberea din frunze bine uscate si macinate (cu o rasnita de cafea), se recomanda pentru refacerea mucoaselor intestinale si calmarea colonului iritabil. Se ia cate o lingurita rasa de pulbere, de 2-3 ori pe zi, amestecata cu miere.

     Mentolul continut in menta are efecte antiinflamatoare si calmante asupra mucoasei gastrice, fiind indicat in gastrita hiperacida si ulcer gastric. Consumul de ceai si de menta ca aliment este un foarte bun tratament de preventie al acestor boli gastrice, mai ales in perioadele de trecere de la anotimpul rece la cel cald si viceversa.

     Reduce intensitatea crampelor menstruale. Expertii recomanda menta femeilor care manifesta dureri menstruale puternice. Deoarece menta poate relaxa musculatura, beti o ceasca de ceai de menta de 2-3 ori pe zi in timpul ciclului menstrual pentru pentru a ajuta la calmarea durerilor.

     Un excelent mijloc de relaxare si regenerare, in caz de epuizare si oboseala cronica o constitue inhalarea uleiului esential de menta, consumul de infuzie de menta si baile cu aceasta planta. Avantajul acestor procedee este ca nu induc o stare de somnolenta, ci din contra, pastreaza mintea lucida si capacitatile intelectuale nealterate si este un foarte bun mijloc de regenerare rapida dupa eforturile fizice, psihice si mentale.


Extern
     Amelioreaza durerile de cap si migrenele. Potrivit cercetatorilor, menta are efecte vasodilatatoare care pot ajuta la reducerea frecventei durerilor de cap. Atunci cand simtiti ca aveti o migrena, aplicati local o cantitate mica de ulei de menta (pe tample, frunte si ceafa)

     Amelioreaza simptomele de stres si anxietate. Aromoterapia cu ulei de menta poate ajuta la tratarea anxietatii, stresului si a dezechilibrelor emotionale. Cercetatorii italieni au descoperit ca, in urma fierberii frunzelor de menta, se elibereaza peste 12 compusi chimici instabili volatili, care inhiba centrii agresivitatii.

     Diminueaza durerile. Menta are proprietati analgezice si antiinflamatorii, care pot estompa durerile reumatice si lombare, luxatii, entorse, durerile musculare si de artrita. Se foloseste otet aromat sub forma de comprese sau frectii locale. Otetul aromat se obtine turnand un litru de otet din vin peste 60g de planta proaspata. Se lasa la macerat 30 de zile, agitand vasul zilnic.
     Aceleasi efecte se obtin daca se aplica ulei de menta pe zona afectata, de 2 sau 3 ori pe zi. Tratamentul poate fi utilizat si pentru detensionarea musculaturii dupa antrenamente fizice intense. Puteti face acest lucru adaugand 6-10 picaturi de ulei de menta in apa de baie calda.

     Pentru ca menta are proprietati antiinflamatoare si antiiritante, infuzia de menta poate fi folosita la calmarea tenurilor iritate sau grase, cu acnee sau puncte negre. Fata se tamponeaza zilnic, efectul fiind vizibil dupa cateva zile.

     Menta este cunoscuta ca un insecticid natural si poate ucide paduchii. Pulverizati ulei de menta in par cu aproximativ 30 de minute inainte de a face dus pentru a scapa de paduchii din cap. Repetati acest lucru de 3 ori pe saptamana. Daca observati orice fel de iritatie a pielii, puteti sa diluati uleiul de menta cu ulei de masline.
    In plus, menta, cultivata in ghiveci, pe pervazul ferestrei, alunga tantarii si mustele.

Contraindicatii
     Menta este contraindicată persoanelor cu tensiune arterială scăzută, femeilor însărcinate, femeilor care alăptează, celor care primesc tratamente homeopatice si copiilor până la varsta de 3 ani.

Menta, in alimentatie

     Ca aliment, menta se foloseste la sosuri, salate, preparate cu paste, deserturi, bauturi racoritoare, lichioruri, creme, oteturi si uleiuri aromate.


- Uscata, menta este un condiment foarte apreciat, pusa in salatele de fructe (apreciata mai ales vara, datorita aromei sale racoritoare), in supe (mai ales cele de chimen), in diferite dulciuri (creme, dulceturi, prajituri, ciocolata).
 

- Amestecand menta taiata foarte fin cu iaurt si lasand 2 ore acest amestec sa se intrepatrunda, se obtine un sos foarte bun, care se consuma cu mancarurile picante.
 
- Frunze de patrunjel si de menta se taie foarte fin, se amesteca bine cu zeama de lamaie si cu felii mici de rosii, obtinandu-se "tabbouli", o salata arabeasca aromata, foarte apreciata de cunoscatori.
 

- O tulpina de menta proaspata se spala, se toaca nu foarte marunt si se pune intr-o sticla de apa minerala, unde se lasa de seara pana dimineata. Se bea continutul acestei sticle pe parcursul zilei, pentru hidratare. Mai ales vara, aceasta licoare simpla are un minunat efect racoritor si inviorator.
 

- Dulceata de menta
Ingrediente: 250 g frunze de menta, 1 kg de zahar, 2 lamai, 0,5 l apa.
     Frunzele de menta, curatate de codite, se spala bine in mai multe ape, se zvanta (eventual pe o hartie absorbanta) si se maruntesc cu cutitul de zarzavat (dar nu asa marunt, cum se procedeaza la marar si patrunjel). Cele doua lamai se taie in felii groase, se elimina samburii si se taie apoi in cuburi.
     Intr-un vas cu apa dinainte pregatita, se introduc frunzele de menta impreuna cu lamaiele si se dau la foc timp de zece minute. Se iau de pe foc si se lasa la macerat timp de 24 de ore.
     Dupa acest timp, se strecoara, se adauga zaharul in zeama obtinuta, se fierbe pana cand amestecul capata o oarecare consistenta, se inglobeaza menta si lamaiele si se continua fierberea pana cand se leaga dulceata.
     Dulceata fierbinte se introduce in borcane preincalzite in cuptor si se acopera imediat cu capace etanse. Se lasa borcanele sa se raceasca incet si apoi se pun in camara.

Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...