PRUNELE - UN CONCENTRAT PENTRU VITALITATE

    Sursa de sanatate si vitalitate, prunele ne imbie de fiecare data prin gustul si culoarea lor. Avand o mare concentratie de vitamine si minerale, prunele ajuta la slabit, vindeca unele afectiuni, detoxifica organismul si fac bine la frumusete. Prunele crude sau sub forma de suc, nectar sau gem, chiar si prunele uscate, au efectul unui tonic extrem de eficient, inlocuiesc medicamentele si redau vioiciunea organismului.
    In stare proaspata sau uscata, prunele sunt indicate in caz de anemie, caci datorita continutului de vitamina C se mareste capacitatea organismului de a absorbi fierul din diferite surse. In plus, datorita continutului natural de zaharuri, prunele au mari proprietati energizante si pot alunga oboseala sau senzatia de stres.
    Consumate dimineata si seara, pe stomacul gol, prunele sunt si un remediu eficient impotriva constipatiei, ajuta la eliminarea toxinelor din organism, sunt un bun diuretic (datorita celulozei), curata intestinele si au capacitatea de a regla tranzitul intestinal.

Iata ce contin prunele:
- Vitamine: A, B1, B2, B3, B5, C, E, K, betacaroten
- Minerale: sodiu, potasiu, magneziu, sulf, fosfor, fier, mangan, calciu
- Antioxidanti: coaja prunelor contine cel mai puternic antioxidant din natura: resveratrolul
- Alte substante active, fibre, zaharuri si apa

Beneficii ale consumului de prune:
Previn bolile de inimă - Prunele contin pigmenti antocianici care, impreuna cu vitamina P, intaresc peretii vaselor sanguine, ferindu-ne astfel de formarea cheagurilor de sange, de arteroscleroza, embolii pulmonare si anevrisme.

Ajuta in cure de slabire - Ca laxativ natural, prunele si sucul de prune contribuie la eliberarea toxinelor din organism, dar si la eliminarea excesului de grasimi. Ceea ce trebuie sa stii e ca pentru a pierde din greutate trebuie sa bei zilnic doua pahare de suc de prune sau sa consumi dimineata, pe stomacul gol cate 8-12 prune.

Previn cancerul - Antioxidantii pe care-i contine, precum si pigmentul roşiatic-albăstrui al prunelor, numit antocianină, poate ajuta la prevenirea diverselor tipuri de cancer.

Benefice pentru oase - Prunele conţin şi vitamina A, iar un singur fruct conţine 8 % din aportul zilnic de vitamina, despre care este recunoscut faptul că promovează refacerea şi creşterea oaselor.

Combat anemia - Mecanismul prin care prunele combat anemia şi previn reapariţia acesteia nu este legat de conţinutul ridicat de fier al acestor fructe, ci datorită acţiunii vitaminei C, care intervine în absorbţia fierului la nivelul organelor digestive, jucând astfel un rol indirect în prevenirea şi tratarea anemiei feriprive.

Tratează constipaţia - Bogatia de fibre a prunelor si prezenta sorbitolului accelereaza tranzitul intestinal. Prunele relaxeaza tesuturile, diminuand starea de inflamatie si crescand peristaltismul intestinal, usurand tranzitul prin lubrefiere. Pruna e una dintre cele mai eficiente si igienice laxative naturale. In caz de colon iritabil, datorita pectinei, elimina crampele si regleaza evacuarea balastului alimentar.

Previn diabetul - Diabetul se caracterizează prin tulburări ale metabolismului glucozei şi variaţiile acesteia în sânge. Deşi au un conţinut moderat de glucide, prunele proaspete prezintă proprietăţi de reglare a glicemiei şi previn apariţia diabetului prin stimularea metabolismului glucid. Prunele uscate nu sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet zaharat pentru că au o concentraţie ridicată de glucide.

Stimuleaza sistemul imunitar - Resveratrolul, o substanta antitumorala, incetineste, cu pana 50%, inmultirea celulelor cancerigene sau poate chiar sa le si opreasca, stimuleaza inmultirea celulelor sanatoase si capacitatea lor de regenerare, scade nivelul colesterolului rau si creste nivelul celui bun. Contin si acid cafeolchinic, un compus fenolic care are o activitate puternic antioxidanta. Continutul antioxidant al prunelor se dubleaza cand sunt uscate.

Folosite pentru frumusete - Fructele proaspete de prun se folosesc si in cosmetica pentru tenurile grase cu pori deschisi. Ele se zdrobesc si se aseaza pe fata, realizand o masca astringenta, timp de 20 minute, dupa care se spala cu apa calduta.

ATENŢIE!
    Consumul de prune este contraindicat în boala diareică acută sau cronică şi în caz de suferinţe renale, cum sunt pietrele la rinichi.

Indicatii terapeutice privind consumul de prune
Fructele propriu-zise: se consuma de obicei dimineata, cu o jumatate de ora inainte de masa. Este indicat ca prunele sa fie consumate moderat, in cure de doua-trei zile consecutiv. Prunele ajuta la eliminarea toxinelor din organism si imbunatatesc tranzitul intestinal.

Compotul din prune: desi prin fierbere o mare parte dintre proprietati dispar, compotul este indicat in cazul hemoroizilor sau al afectiunilor digestive.

Prunele uscate: au proprietati depurative superioare fructelor crude datorita concentratiei substantelor, ca urmare a deshidratarii. In cazul persoanelor ce sufera de afectiuni ale ficatului, sunt indicate diferite cure cu prune uscate. Deshidratate, prunele isi pastreaza mai mult timp proprietatile, reusind sa creasca si nivelul hemoglobinei.

Decoctul din prune: este indicat in cazul persoanelor ce sufera de inflamatii ale splinei. In aceste cazuri, se recomanda consumarea decoctului dimineata si al fructelor seara, inainte de masa.

Sucul din prune: ajuta la intarirea sistemului imunitar, creste rezistenta organismului la infectii, este un tonic eficient pentru sistemul nervos si se foloseste adesea in prevenirea hipertensiunii arteriale. Sucul de prune, ca si fructul intreg, de altfel, este un laxativ natural. Se consuma cate unui pahar, inainte de masa, timp de o saptamana.

Vinul tonic din prune uscate: se recomanda in cazul persoanelor ce sufera de anemie, reumatism sau afectiuni biliare.

Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...