MASAJUL ZONELOR REFLEXOGENE

    Reflexoterapia este o straveche tehnica de masare a mainilor si/sau a picioarelor, practicata de catre vindecatorii din Egiptul si China Antica. Este considerata o terapie alternativa, fiind cea mai usoara metoda de tratament. Reflexoterapia are rol profilactic, mentinand sanatatea celor care o intrebuinteaza periodic, dar si curativ, ducand la ameliorarea si vindecarea multor afectiuni, fara a fi nevoie de medicamente. 
    In reflexoterapie nu se pun diagnostice, dar se pot constata zonele cu dezechilibru energetic care au determinat tulburari functionale si organice, iar prin stimularea unor anumitor puncte se ajuta la refacerea armoniei energetice. Reflexoterapia este o practica holistica, adica priveste organismul ca un intreg, fiind o tehnica complet inofensiva, probata de mii de ani, ce se poate aplica la orice varsta. Zonele reflexogene sunt situate pe talpa, palme, fata, ureche, limba, coloana vertebrala. Pentru fiecare din aceste zone exista o harta specifica, care contine proiectia punctelor de masaj, ce corespund cu organele, glandele sau alte zone ale corpului.


    Reflexoterapia are atat un scop curativ, inlaturand cauzele care au produs afectiunea, dar si preventiv, intrucat poate depista dezechilibrele inainte ca o boala sa se faca simtita. Punctele reflexogene devin sensibile in cazul unei afectiuni, ele fiind dureroase la palpare, acest lucru fiind sesizat foarte usor. Durerea este direct proportionala cu vechimea si gravitatea afectiunii organului respectiv. Prin presarea sau masarea acestor puncte, se actioneaza asupra organului afectat ca si cum chiar acesta ar fi cel masat. In acest mod, circulatia sangvina se imbunatateste si organismul este ajutat sa elimine toxinele, astfel incat in final dezechilibrele dispar, iar functia organului respectiv se normalizeaza.

    Prin masajul reflexogen, organismul isi poate recapata echilibrul psihic, care de multe ori este zdruncinat in perioadele de suprasolicitare si stres. In perioadele de convalescenta sau post-operatorii, reflexoterapia grabeste restabilirea organismului. In cazul fracturilor, masajul punctelor reflexe se aplica membrului corespondent si poate reduce foarte mult durata de vindecare.

    Prin reflexoterapie se pot trata foarte multe afectiuni:
- stres, migrene, ameteli, insomnii, oboseala cronica, anemie, instabilitate emotionala, depresii, anxietate, atacuri de panica.
- afectiuni ale coloanei, sciatica, lombosciatica, spondiloze, cifoze, reumatism, artroze, artrite, gonartroza, coxartroza etc.
- tulburari endocrine: tiroida, paratiroide (caderi de calciu), suprarenale, deficiente de crestere la copii, reglarea ciclului, tulburari de menopauza, osteoporoza (stoparea degradarii masei osoase), disfunctii sexuale (impotenta, frigiditate etc.), tulburari de metabolism, obezitate, diabet.
- afectiuni digestive: gastrite, enterocolite, colite, ulcer, esofagite de reflux, constipatie, diaree, hemoroizi, balonari etc.
- afectiuni hepato-biliare: litiaza biliara, hipercolesterolemie, bila lenesa etc.
- afectiuni renale (se elimina nisipul si pietricelele) litiaze, prostatite, cistita, enurezis nocturn, edeme (picioare umflate) etc.
- afectiuni circulatorii: hipo si hipertensiune, arterioscleroza, guta, sindromul mainilor si picioarelor reci, dureri de picioare sau maini, afecţiuni cardiace
- afectiuni ORL: bronsite, rinite, sinuzite, nevralgii, astm, faringo-amigdalite etc.
- afecţiuni dermatologice: acnee, psoriazis, negi, inflamatii ale pielii, etc.
- probleme ale sportivilor: crampe musculare, luxatii, entorse, dureri de spate, inflamatii ale tendoanelor, etc.

Reguli in reflexoterapie
1. Se recomanda o baie cu sare de mare sau plante inaintea masajului, iar dupa masaj se incalta o pereche curata de sosete sau ciorapi.
2. Nu se consuma alimente sau cafea cu doua ore inaintea masajului si o ora dupa aceea.
3. Nu se fumeaza si nu se consuma bauturi alcoolice pe toata durata tratamentului. Este indicata o dieta echilibrata, bogata in fructe, legume, sucuri naturale si de preferinta sa se evite carnea.
4. Este indicat consumul a 1,5-2 litri de lichide (apa plata, ceaiuri) pe zi.
5. In paralel cu tratamentul reflexogen nu se admit alte tratamente cu exceptia celui alopat, recomandat de medic.

    Sedintele de reflexoterapie se pot efectua zilnic sau o data la doua zile, de obicei seara, dupa programul de lucru. Numarul de sedinte necesare pentru un tratament variaza in functie de gravitatea afectiunii. In cazul afectiunilor acute, ameliorarea se produce dupa 5-6 sedinte de reflexoterapie, uneori si mai repede, iar vindecarea dupa cateva saptamani de tratament. La afectiunile cronice efectele se obtin dupa 3 luni de tratament zilnic. Durata unei sedinte este de 50-60 minute.
    Nu trebuie sa va speriati de posibile reactii ale organismului pe durata tratamentului. Datorită eliminării toxinelor, în urma primelor şedinţe de reflexoterapie, se pot manifesta senzaţii neplăcute precum: vomă, diaree, urinari dese si cu miros, transpiraţie, erupţii cutanate, ameţeli, dureri de cap, stare de oboseală, febră.

    Avand la baza principiile stimularii punctelor reflexogene din talpa, s-au imaginat dispozitive de masat sau suprafete modelate, astfel incat sa simuleze un masaj permanent. De asemenea, exista si talpici (branturi) speciali pentru masarea talpii - cu magneti sau fara - si care se pot introduce in incaltari.

Reflexoterapia este interzisă în următoarele situaţii:
- insuficiente renale si/sau hepatice acute
- la hipertensiune/hipotensiune extreme, tensiune arteriala oscilanta
- hemoragii, infarct miocardic
- varice voluminoase si inflamate, ulcer varicos, tromboze si tromboflebite avansate
- infectii cutanate, rani deschise, boli de piele de natura parazitara sau inflamatorie, micoze
- perioada de sarcina
- boli infecto-contagioase, tumori maligne

2 comentarii :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...