Pagini

CULORILE HAINELOR INFLUENTEAZA SANATATEA

    Studii recente asupra psihicului uman au reusit sa scoata in evidenta importanta si rolul pe care il are culoarea in viata noastra. Se stie ca anumite stari psihice sunt induse de impresiile pe care mediul inconjurator le emite catre ochiul uman, deoarece ochii reprezinta calea de “intrare” a peste 70 % din fluxul informational. Culorile naturii inconjuratoare, a vestimentatiei, a spatiilor in care traim sau muncim ne influenteaza dispozitia si comportamentul, de cele mai multe ori fara sa ne dam seama. 
    Inca din antichitate, oamenii au sesizat efectele culorilor si au incercat sa vindece bolile cu ajutorul lor. Culoarea era folosita nu numai in scopul de a vindeca, ci si de a stimula mentalul si de a creste forta vitala. Culorile au un efect important asupra starilor noastre de spirit, fapt cunoscut din timpuri stravechi, si variaza de la individ la individ, fiecare dintre ele purtand mesaje ascunse. 

    Acum si cercetatorii au ajuns sa recunoasca efectele puternice ale culorilor asupra psihicului uman, iar prin intermediul psihicului asupra dispozitiei si sanatatii. In epoca moderna, Max Luscher este primul care a relevat importanta legaturii intre culoare si psihicul uman. El a testat mii de persoane, ce au generat informatii deosebit de utile pentru teoria sa. Cu toate acestea, marea majoritate a persoanelor nu acorda inca o semnificatie reala fata de aceste culori, chiar daca testele de culoare ale lui Max Luscher o demonstreaza foarte clar.
    Culorile pot sa preschimbe un sentiment de tristete in bucurie, prin simpla lor prezenta in vestimentatia aleasa, in decorul casei sau chiar in lumina unui bec.

Cum este posibila vindecarea prin intermediul culorilor ?
    Conform dictionarului, culoarea este o radiatie de lumină de diferite frecvente, care creeaza asupra ochilor o impresie specifica. Altfel spus, culoarea unui obiect este lumina reflectata de obiectul respectiv pe o anumita frecventa. Aceasta lumina actioneaza asupra aurei energetice care inconjoara orice fiinta vie si o regenereaza, la fiecare patru ore, indiferent daca sunteti sau nu constient de aceasta.
    Clarvazatorii spun ca studiul culorilor din aura omului este esential pentru a stabili starea generala de sanatate, inclusiv a organelor si a celulelor. Fiecare culoare si nuanta a aurei are un inteles unic. Culorile deschise, vii, reprezinta o sanatate puternica, ganduri frumoase si sentimente elevate, in timp ce culorile închise din aură denotă energie slabită, boala si sentimente negative.
    Barbara Y. Martin este o renumita clarvazatoare, care putea vedea aura de la varsta de trei ani. Iata ce spune ea despre culorile inchise:
    „Maro-cacao in aura semnifica o persoana cruda, rea sau meschina. Vad aceasta culoare in jurul oamenilor foarte incapatanati, mai ales atunci cand refuza sa isi asume responsabilitatea pentru propria sanatate.
    Impreuna cu griul, negrul este energia cea mai des asociata cu boala. In timp ce griul poate fi prezent intr-o multitudine de boli, vad negrul numai atunci cand situatia este extrem de grava. Este o energie complet lipsita de sanatate. Este cea mai joasa vibratie din aura. Negrul aduce cu el ura si mania criminala, deci este o energie pe care vrem sa o evitam cu orice pret.”
    Si totusi, in moda este promovata foarte mult culoarea neagra, hainele de iarna sunt in general negre, cand ar putea sa aiba si culori ca verde, albastru sau mov iar obiectele de îmbrăcăminte pentru barbati sunt in culori terne, mohorate, triste… parca se vrea intentionat sa se impuna o viata cenusie, confuza si pesimista.

    Stiind ca orice culoare aduce in aura o energie luminoasa de o anumita frecventa, s-a nascut ideea terapiei prin culori sau cromoterapia. In 1933, medicul indian Dinshah Ghadiali a publicat un tratat in care afirma ca bolile sunt cauzate de preponderenta sau lipsa culorilor. Apoi, terapia culorilor a cunoscut o dezvoltare intensiva prin cercetarile lui D. Ghadiali, el inventand si aparatul de cromoterapie numit bioptron. In continuare sunt descrise cateva dintre efectele culorilor:

ROŞU: inspiră energie, forţă, pasiune, sexualitate. Este culoarea preferata de catre persoanele curajoase, voluntare si comunicative. Rosul este simbolul vietii, puterii si vitalitatii, semnifica vointa de a obtine rezultate, de a infrunta viata cu dificultatile si problemele ei.
Indicatii: anemie, raceala, gripe, dureri reumatice, tulburari respiratorii, anumite forme de depresie nervoasa, astenie fizica, frigiditate, astm bronsic.
Contraindicatii: hipertensiune arteriala, febra, crize de nervi, temperamente sangvine, tulburari emotionale.

GALBEN: Imbracamintea de culoare galbena este indicata pentru a intari si a dinamiza nervii si creierul. Cei ce prefera aceasta culoare sunt optimisti, originali, creativi, spirituali, adora provocarile si sunt prieteni pe care se poate conta. Culoarea galbena este ideala pentru holuri sau pentru o camera insuficient luminata. Galbenul influenţează capacitatea de concentrare, mobilizarea, vigilenţa si stimuleaza activitatea ficatului, amplifica procesele trofice la nivelul pielii, normalizeaza digestia.
Considerata cea mai vesela din tot spectrul, culoarea galbena stimuleaza trairea unor sentimente pozitive, cum ar fi: optimismul, cutezanta, tendinta de autodepasire, stapanirea de sine, generozitatea.
Indicatii: hepatite cronice si acute, dischinezie biliara, colite de fermentatie, diferite eczeme si afectiuni ale pielii, diabet, migrene, meteorism, tulburari stomacale, stimularea memoriei, calmant in psihonevroze.
Contraindicatii: stari febrile, palpitatii cardiace, inflamatii acute, stari de supraexcitare.

PORTOCALIU: este o culoare senzuală şi, fiind apropiată de roşu, dezvăluie persoane calde, care radiază bunătate, persoane cu foarte mult optimism. Portocaliul simbolizeaza confort si caldura, fiind potrivit pentru camera de zi, insa pe suprafete mari poate deveni obositor. Cei carora le place aceasta culoare sunt harnici, entuziasti si iubesc aventura.
Indicatii: tratarea astmului, spasmofiliei, in caz de litiaza biliara, melancolie, stres, bronsite, afectiuni renale sau hepatice, reumatism cronic.

ROZ: exprima tinerete, fericire si este ideal pentru camera copiilor sau pentru baie. Cei care prefera culoarea roz sunt romantici, talentati, cuceritori in conversatii si pastreaza un aer de inocenta juvenila. Dacă apare frecvent în vestimentaţie, denotă imaturitate, dorinţa de a copilări, de a retrăi bucuria tinereţii. Dezavantajul celor din aceasta categorie este că sunt lipsiţi de puterea de decizie şi sunt obsedaţi de propria persoană. Are proprietati calmante si relaxante, creeaza o ambianta optimista si odihnitoare.

ALBASTRU: este o culoare calmantă şi clară. Aceasta este culoarea luptătorilor, a persoanelor care vor să se perfecţioneze într-un domeniu de activitate. Adesea, sunt firi introvertite, care se dedică muncii, în special domeniilor de cercetare. Se foloseste la vopsirea culoarelor si incaperilor in nuante deschise, ca sa dea senzatia de spatiu mai mare, iar in salile de operatie si de nastere se foloseste pentru efectul ei analgezic si antispastic. Paradoxal, abuzul de albastru în decorarea interioarelor poate provoca depresie, deoarece este considerata o culoare rece. De asemenea, se recomanda ca lenjeria intima, atat la barbati, cat si la femei sa nu aiba culoarea albastra intrucat in timp, folosirea acestei culori duce la diminuarea vitalitatii si la anumite forme de astenie.
Indicatii: hipertensiune arteriala, afectiuni ale gatului, dureri de cap, afte, insomnie, abcese gingivale, alergii, stari febrile, insolatie, palpitatii.
Contraindicatii: boli reumatice, raceala, frisoane, oboseala, stari depresive.

VERDE: are un tonus excepţional. Persoanele care preferă verdele sunt prietenoase, perfecţioniste şi autoritare. Imbracamintea de culoare verde se recomanda sa se poarte mai ales in timpul perioadelor de tulburari emotionale sau mentale. Recomandarile medicale privind plimbarile sau concediile efectuate in mijlocul naturii spun totul despre puterea de revigorare a acestei culori. De fapt este una dintre culorile despre care se admite ca nu are contraindicatii majore, atat timp cat nu este folosita in nuante inchise, timp indelungat.
Indicatii: dureri de cap, alergii, insomnie, hipertensiune arteriala, ulcer gastric, gripa insotita de febra, nevralgii, oboseala acuta,  nevroze insotite de anxietate. Ca regenerant, culoarea verde este indicata pentru stimularea vindecarii ranilor vechi si a fracturilor.

VIOLET: este asociat cu fantezia, creativitatea. Reprezintă regalitatea sau o lume plină de romantism. Respingerea violetului semnifică teamă de angajare, ezitare. Preferinta pentru nuantele pure de violet indica o natura sincera, inocenta, precum si o anumita intelepciune. La nivel psihic calmeaza angoasele, anihileaza frica si elimina agresivitatea.
Indicatii: boli reumatice, nevralgii, insomnie, astm bronsic, tulburari de vedere, dezechilibre nervoase, afectiuni renale, boli infectioase, stimularea memoriei, afectiuni cardiace, celulita.
Contraindicatii: persoanele melancolice, predispuse la depresie psihica.

INDIGO: Culoarea indigo combina albastrul intens al gandirii clare, lucide cu aspectele nuantei de rosu stabilizator, de aceea prin asimilarea acestei culori devin posibile schimbari benefice rapide la toate nivelurile fiintei umane. Culoarea indigo este un agent purificator al sistemului circulator si amelioreaza durerile, datorita proprietatilor sale sedative, antialgice si anestezice.
Indicatii: migrene, diminuarea sau pierderea senzatiei gustative sau a mirosului, stimularea activitatii glandei tiroide, nevralgii, stari obsesive, afectiuni bronhopulmonare, sinuzite.

ALB: Culoarea alba contine toate culorile spectrului vizibil si este sinteza tuturor efectelor terapeutice ale acestora. In ceea ce priveste lumina alba naturala (de la soare), aceasta creste tonusul tuturor organelor interne. Practic nu exista afectiune care sa reziste unei bai de lumina alb-stralucitoare. Albul este perceput ca expresie a purităţii, curăţeniei şi limpezimii. Persoanele care se înconjoară de mult alb au intenţii bune, sunt darnice, inocente şi, de obicei, adeptele stilului de viaţă simplu. Nu le plac complicaţiile, nu se implică în scandaluri şi ies de cele mai multe ori din fiecare confruntare cu fruntea sus. Caracteristicile acestor persoane sunt diplomaţia şi forta de caracter. Dacă este folosit în decorarea biroului, albul pur şi intens face pupilele să se contracte, de aceea este considerat obositor.
Indicatii: gripa, bronsita, afectiuni hepatice, diabet, diferite afectiuni endocrine, tulburari de crestere, depresii, anxietate, diverse nevroze.

    Urmatoarele culori nu sunt folosite in terapeutica si se recomanda evitarea lor. Nu sunt bune nici nuatele inchise ale culorilor (rosu inchis, verde inchis, etc). Fiind lipsite de stralucire, ele nu contribuie la o stare de sanatate mai buna.

NEGRU: reprezintă misterul, necunoscutul şi, câteodată, nevoia de singurătate. Persoanele care iubesc această culoare sunt greu de abordat, dar foarte devotate şi, în acelaşi timp, conservatoare. Specialiştii descurajează folosirea acestei non-culori în mediul de lucru sau acasă: reduce activitatea mentală şi pe cea metabolică, inducând stări depresive, de nelinişte, de disperare. Fiziologic, reduce mult activităţile vitale, scade pulsul, minimalizează capacitatea de răspuns la stimulii din mediul ambiant.
GRI: simbolizează neutralitate şi sofisticare, la fel de autoritar ca şi negrul. Dar un angajator ar trebui să ştie că, în plan psihologic, cei care preferă griul nutresc în subconştient dorinţa de a se delimita, de a nu se implica, de a rămâne izolaţi de orice influenţă.
MARO: comunică echilibru şi credibilitate. Denotă o persoană hotărâtă (incapatanata), prietenoasă, cu picioarele pe pământ, practica, inclinata spre confort, placere si siguranta, care tinde sa isi ordoneze viata dupa un program propriu, nu prea inteles de cei din jur.

Efectul culorilor asupra animalelor domestice
    In urma unor cercetari, s-a remarcat ca porcii se ingrasa mai bine la lumina albastra si violet, iar daca peretele grajdului este vopsit in galben, intensifica pofta de mancare. Vitele tinute intr-un grajd vopsit in verde deschis dau mai mult lapte decat cele care au fost tinute intr-un grajd de culoare alba. De la culoarea portocalie, caii devin nelinistiti, iar de la culoarea violet sau albastru "se culca". Gainile fac mai multe oua daca sunt expuse la o iluminare care limiteaza lumina solara, iar culoarea albastra indeparteaza insectele parazite si mustele. Musculitele sunt atrase de galbenul deschis intens, albinele devin rele (ataca) la culoarea neagra, iar paianjenii "adora" peretele alb proaspat vopsit. In unele tari exista combinate chimice care comercializeaza folii colorate pentru serele de legume, acestea fiind mai avantajoase in cresterea plantelor decat ingrasamintele chimice.

    Iata de ce aceste culori trebuie luate in consideratie pentru confortul nostru, al animalelor si chiar si al plantelor.

 

Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...