Pagini

SA NE JUCAM SANATOS !

Motto: „Atunci cand am incetat sa mai fim copii, suntem deja morti.“ - C. Brancusi

    Jocul este o parte integrantă a vieţii umane. A te juca împreună înseamnă a trăi împreună aceeasi emotie si a impartasi aceeasi experienta. Jocul este cel mai placut instrument de comunicare, adecvat pentru orice varsta. Dar, aceasta comunicare nu este doar verbala caci prin joc, ea devine mult mai profunda. Aventura si bucuria jocului îi apropie pe cei care se joaca impreuna, îi ajuta se se cunoasca mai bine si le permite sa colaboreze. 

    In general, se considera ca pentru copii, jocul are rolul de a-i amuza si de a contribui la dezvoltarea lor, insa medicii sustin ca acesta este si un instrument terapeutic valoros. Prin intermediul jocului, un copil învată să comunice cu ceilalti, să-si exprime sentimentele, să-si modifice comportamentul, să-si dezvolte increderea in el si chiar abilităti de rezolvare a problemelor. Jocul, în viaţa copilului, satisface dorinţa firească de manifestare, de acţiune şi de afirmare. Un copil singuratic care nu se joaca, nici nu se dezvolta normal. El va avea carente (lipsuri) pe toate planurile: fizic, mental si emotional.

Libris.ro

    Privit ca si o terapie, jocul ofera o multime de avantaje:
- dezvolta iniţiativa şi curajul de a intra în competiţie
- incurajeaza dezvoltarea unor ganduri, idei si sentimente noi, originale si creative
- contribuie la dezvoltarea concentrarii, atentiei, indemanarii, spontaneitatii si a vointei
- incurajeaza si consolideaza increderea in sine si eliminarea timiditatii
- dezvolta increderea in ceilalti si depasirea barierelor de comunicare
- creste gradul de intelegere si constientizare a unor probleme
- faciliteaza depasirea experientelor traumatice din trecut, reducerea anxietatatii

    Avand in vedere toate aceste beneficii, putem spune ca jocul modeleaza personalitatea si gandirea omului, aducand un plus de culoare in viata, intocmai ca si Iubirea, indiferent in ce etapa a vietii s-ar afla.


    Cu toate acestea, in ciuda plăcerii de a ne juca, undeva între copilărie şi maturitate, mulţi din noi se opresc să se mai joace. Înlocuim jucatul cu munca şi responsabilităţile. Cei mai multi devin prea seriosi, competitivi si orgoliosi, uitand ca insasi Viata este doar un joc. Daca avem ceva timp de pierdut, alegem să ne retragem în faţa televizorului si ne uitam la altii cum se joaca - in emisiuni de divertisment, de sport sau in filme. Altii sunt hipnotizati de calculator si isi consuma timpul (viata) cu lucruri marunte cand, la fel de bine, ar putea face/juca ceva creativ şi stimulator. Fiecare alege si apoi culege… Alege sanatos !

    Funcţiile jocului se schimbă în raport cu vârsta. Astfel, dacă pentru copil, jocul este o activitate fundamentală, pentru adult reprezintă un mijloc de relaxare, o activitate de divertisment si una dintre modalitatile cele mai placute de a petrece timpul liber. Este deopotrivă o sursă de calm şi destindere, dar şi o sursă de stimulare a creierului şi a corpului. Jocul oferă individului posibilitatea descătuşării de lumea înconjurătoare si o metoda eficienta de desprindere fata de griji, stresuri si alte tensiuni. Chiar daca toate aceste probleme raman temporar nerezolvate, tendinţa jucăuşă ne ajută să râdem mai mult, sa fim mai inventivi si fericiţi, mult mai flexibili şi mai optimişti.

    O cale sigură de a ne dezvolta sănătatea (fizica, mentală si emotionala) este aceea de a ne juca împreună cu partenerii de viaţă, colegii de serviciu, copiii, nepoţii şi/sau prietenii. Cu siguranta, merita sa va gasiti timp pentru joaca in fiecare dupa-amiaza sau la sfarsit de saptamana, cand iesiti la iarba-verde sau chiar la orice petrecere. De asemenea, jocul ne poate stimula să lucrăm mai productiv şi cu mai multă plăcere.





Gasiti aici idei de jocuri (fara calculator) de toate genurile, pentru toate gusturile si pentru orice varsta !

Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...