MARGARINA vs. UNT (CLARIFICAT)

    Margarina este un produs de sinteza, apărut în al doilea război mondial, în urma raţionalizării untului. Cercetătorii americani au descoperit, accidental, că dacă se încălzeşte la 150°C un amestec de uleiuri vegetale, în prezenţa hidrogenului, folosind catalizatori de nichel, se obţine un produs alb. Acesta este asemănător untului, cu o structură moleculară aproape identică cu cea a plasticului (!), pe care l-au botezat după numele soţiei (Margot) a unuia dintre savanţi.
    Până astăzi, margarina a fost îmbogăţită cu tot soiul de coloranţi, arome, emulgatori, metale şi vitamine sintetice, devenind unul dintre cele mai toxice produse alimentare inventate vreodată. Grăsimile sintetice nu pot fi arse de organism. Ele cresc colesterolul si se depun pe vasele de sange si în ţesuturi, paralizand intreg organismul. Rezultatele pentru inimă, creier şi circulaţia sanguină sunt dezastruoase.

    Trebuie avut in vedere si faptul ca multe produse de patiserie si produse de tip fast-food au in compozitie margarina sub forma de grasime hidrogenata, uleiuri hidrogenate sau grasime vegetala industriala. Din acest motiv este preferabil sa evitati consumul produselor care o contin. Va sfatuim sa cititi cu atentie eticheta produsului, deoarece producatorii sunt obligati sa declare lista de ingrediente folosite.

Margarinele tartinabile de generaţie nouă
    Acestea se obţin prin amestecarea uleiurilor vegetale, cu o cantitate mică de grăsime vegetală de palmier interesterificată şi cu apă. Interesterificarea presupune rearanjarea acizilor graşi de-a lungul moleculei de glicerol, pentru a da un alt gust produsului, aranjare care nu afectează structura acizilor graşi şi nu conduce la formarea de acizi graşi trans, care cresc nivelul colesterolului rău din sânge.
    Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare,  spune că nici acest produs nu este tolerat de organism, ramanand tot un produs sintetic: “E adevărat că din procesul de interesterificare nu apar acizi graşi de tip trans, însă aceste grăsimi interesterificate duc la o rearanjare a straturilor grăsimilor, nenaturală, pe care organismul nu ştie s-o folosească. Asta înseamnă că rămâne un produs nociv”.

    Trebuie sa stiti ca orice produs sintetic (artificial) ingerat, este tratat de organism ca pe ceva strain si daunator, obligand tot organele la o lupta pentru eliminarea lui. Margarina se poate înlocui cu unt sau unt clarificat. Este adevarat ca este ceva mai scump, dar nu veţi da mai târziu banii pe medicamente. Este ca o investiţie în sănătatea dumneavoastră.



Diferenta dintre untul obisnuit si ghee
    Exista o diferenta fundamentala între untul obisnuit si untul clarificat sau gheea. În cadrul prepararii untului clarificat, apa si componentele proteice, precum si unele grasimi sunt eliminate, ramânând astfel doar grasimea pura din unt. In felul acesta se obtine un produs cu calitati superioare untului obisnuit. Gheea bine preparata nu râncezeste si nu mucegaieste, putând fi tinuta la temperatura camerei saptamâni si chiar ani la rând fara a-si schimba proprietatile. De altfel, se spune ca cu cât este mai veche, cu atât este mai valoroasa din punct de vedere terapeutic. 

    Untul clarificat se prepara din unt de vaca, bogat în grasime (82-85%) si nesarat, de preferinta ecologic (care nu contine aditivi alimentari). Se pune untul într-un vas de inox sau emailat, la foc mic si se topeste încet. Din momentul topirii sale, apa prezenta în unt începe sa iasa la suprafata sub forma de spuma alb-galbuie, care va fi colectata cu o lingura de inox, pe tot parcursul formarii ei. Daca toata apa si reziduurile proteice din unt au fost eliminate, nu este nevoie sa fie tinut în frigider, acesta fiind si testul prin care dovedim ca gheea este de buna calitate.

Beneficiile untului clarificat
- tonic, nutritiv, hraneste toate tesuturile si organele
- detoxifiant (impiedica acumularile toxice)
- antidot in caz de otraviri
- scade colesterolul sanguin
- stimulent al digestiei
- scade aciditatea gastrica
- bun in caz de tuse cronica, bronsita si astm (impreuna cu anumite amestecuri din plante)
- recomandat in afectiuni biliare
- recomandat in insomnie - o lingurita de ghee in lapte cald, seara la culcare, induce somnul
- recomandat in epilepsie si tulburari de memorie
- se foloseste cu rezultate bune in afectiuni ale pielii
- consumul regulat de ghee duce la lubrifierea mucoaselor si la intinerirea pielii, favorizeaza cresterea parului si a unghiilor

Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...