CE CONTIN COCA COLA si PEPSI COLA ?

    In august 2006, statul Kerala din sudul Indiei a interzis producția si comercializarea de Coca Cola şi Pepsi Cola pe teritoriul lui. Această decizie a fost luată in urma unor analize de laborator, care demonstrau că băuturile in cauză conţin cantităţi mari de pesticide şi reprezintă un pericol, atât pentru sănătatea celor care le consumă, cât şi pentru mediu. Cinci alte provincii indiene au interzis apoi producția de Coca Cola şi Pepsi Cola şi comercializarea lor mai ales in şcoli, spitale şi universităţi. Aceste măsuri au pus in serioasă dificultate cele două companii, care deţin 80% din piața indiană a băuturilor răcoritoare, pierderile fiind estimate la miliarde de dolari. Totodată ele reprezentau o serioasă lovitură de imagine la adresa Coca Cola şi Pepsi Cola. Cele două corporaţii americane se aflau pentru a doua oară în această situaţie.

    Guvernul indian interzisese cele două produse şi în 1977, după ce le solicitase companiilor să declare care sunt ingredientele băuturilor, pentru a dovedi astfel că acestea nu sunt nocive. Companiile au refuzat să facă acest lucru, sub pretextul că reţetele sunt secrete. Analizele de laborator au fost realizate de o asociaţie independentă, Centrul pentru ştiință şi mediu (CSE) din lndia, şi confirmă rezultatele unui raport al autorităților sanitar-veterinare din New Delhi. Ambele arată că băuturile in cauză conţin cantităţi nepermise de pesticide, de 20 până la 200 de ori mai mari decât limitele admise. Coca Cola a contestat rezultatele, aducând ca probă analizele efectuate de laboratorul englez care îi certifică de obicei produsele. CSE arată insă că acest laborator nu este o sursă obiectivă: „Faptul că un singur laborator din Marea Britanie are dreptul de a analiza aceste produse este dubios. Cum poate fi considerată o analiză, care este finanţată şi controlată de Coca Cola, o sursă fiabilă de informații?"
    Reprezentanţii Coca Cola s-au justificat penibil – „Cola pe care o bei in India este la fel de curată ca şi aceea pe care o bei la Paris", a declarat Kenth Kaerhoeg, director de comunicare al Coca Cola pentru regiunea Asia. Această afirmație pune însă şi mai mult paie pe foc. Inseamnă că şi Cola pe care o bei la Paris sau în alte locuri conţine la fel de multe pesticide.

    Uluitor este şi modul în care administrația americană a intervenit in acest caz, făcând presiuni şi amenințând India, iar presa oficială internaţională s-a mobilizat şi ea pentru a prezenta cele două companii drept victime ale unui boicot. Subsecretarul american pentru comerț internațional, Franklin Lavin, a declarat: „Aceste măsuri aduc o imagine negativă mediului de afaceri asiatic, imagine care se va resimți prin scăderea masivă a investițiilor americane in India, în viitor. Este un pas înapoi pentru economia indiană. Iar momentul nu este deloc bine ales, interesul guvernului indian ar trebui să fie acela de a menține un nivel cât mai ridicat al investițiilor străine”. Intr-adevăr SUA este cel mai mare investitor străin din India, însă indienii nu văd deloc cu ochi buni modul în care aceste companii străine îşi însuşesc resursele țării lor.

    In ceea ce priveşte Coca Cola, au avut loc numeroase proteste publice pentru a atrage atentia asupra problemelor sociale şi de mediu pe care această companie le creează. O fabrică de Cola consumă până la un milion de litri de apă pe zi, în condițiile in care multe din aceste fabrici sunt amplasate in zone sărace, în care populatia suferă de pe urma lipsei de apă. În plus, Coca Cola cumpără această apă la un pret de nimic si o vinde apoi sub formă de băuturi răcoritoare foarte scumpe şi toxice. Aceste proteste au semnalat şi faptul ca mega-corporatia pune monopol pe sursele de apă, le sărăceşte şi apoi deversează deşeuri toxice, fără a respecta normele de mediu. Companiile americane nu pot să se sustragă sau să modifice după cum au chef normele de exploatare a resurselor naturale, sub pretextul că fac investitii.



    „Nu putem tolera stilul Coca Cola şi Pepsi Cola, iar dacă guvernul american vrea să reducă investitiile in India, nu are decât să o facă", a declarat S. Nandal, reprezentantul unei organizatii din statul Uttar Pradesh. 
    De aceeaşi părere este şi Sawai Singh, reprezentantul unei asociatii din statul Kerala: „Poate că a venit momentul ca guvernul american să işi reducă investițiile in India. Până acum a distrus destule companii indiene. Produsele lor sunt nocive." 
    „Guvernul american ar trebui să lase guvernul indian să decidă singur ce este şi ce nu este bine pentru indieni. A continua să comercializăm produse de tip Cola, după ce s-a dovedit din două surse că au in compozitie pesticide, este o insultă la adresa libertătii noastre, a democratiei şi chiar a suveranitătii nationale", a declarat R. Ajayan din Plachimada, unul din satele afectate negativ de prezenta unei fabrici Coca Cola. 
    Modul in care SUA a intervenit se explică insă prin faptul că mega-corporatia este unul din principalii contribuitori, care finantează partidul republican şi care a sustinut financiar campania preşedintelui Bush la alegerile din 2004. Cum Curtea de justitie din Kerala s-a spălat pe mâini, ultimul cuvânt in acest caz i-a revenit Curtii Supreme Federale de Justitie din New Delhi. Aceasta a cedat însă presiunilor americane şi intereselor economice.

    Situatia din India nu a rămas fără ecou. Modul nedemocratic in care SUA a intervenit, i-a determinat in 2007 pe studentii universitătilor din Manchester, Marea Britanie şi Guelph, Canada să ceară interzicerea celor două băuturi în campusuri. In noiembrie 2006, guvernul de la Riga, Letonia a dat o lege prin care comercializarea Coca Cola şi Pepsi Cola a fost interzisă in şcoli, alături de alte produse dăunătoare sănătătii. Această decizie a fost luată in ciuda presiunilor făcute de Madeleine Albright, care i-a cerut personal preşedintelui leton Vaira Vike-Freiberga să blocheze această măsură. Ministerul Sănătătii din Letonia a plasat Coca Cola si Pepsi Cola printre „produsele toxice, care contin coloranti şi substante artificiale şi pot provoca reactii alergice", „Organismele copiilor sunt foarte sensibile la contactul cu produse chimice", se arată intr-un comunicat al aceluiaşi minister.

    În Statele Unite ale Americii, Centrul pentru Promovarea Stiintei in Interes Public (Center for Science in the Public Interest - CSPI) a studiat atent şi a recomandat deja interzicerea băuturilor din gama Coca Cola şi Pepsi Cola după ce a constatat că aceste două tipuri de băuturi periculoase contin, ca multe alte băuturi carbogazoase, unele substante cancerigene. Este vorba despre substantele 2-MI şi 4-MI şi inclusiv despre colorantul caramel, care toate prezintă un real risc cancerigen. Mai adăugăm faptul că versiunile fără zahăr ale acestor două băuturi gazoase contin indulcitori precum aspartamul, care s-a dovedit deja că este cancerigen, iar Coca Cola contine mai multi aditivi, printre care şi acidifiantul E338, despre care se ştie că sunt nocivi pentru sănătate şi de asemenea cancerigeni.

    Aspartamul este un indulcitor folosit in majoritatea băuturilor dietetice şi este de 200 de ori mai dulce decât zahărul obişnuit. Continutul ridicat de fenilalanină şi de metanol din aspartam distruge neuronii, conducând la pierderea memoriei, la aparitia tumorilor pe creier şi a maladiei Alzheimer. Substanta nocivă neotam prezentă în băuturile de tip Coca Cola poate cauza dereglări emotionale şi comportamentale.
    Neotamul este de la 7.000 până la de 13.000 de ori mai dulce decât zahărul. Un sfert de lingurită de neotam este echivalentul a 11 kilograme de zahăr. Acest indulcitor este folosit de Coca Cola de putin timp şi inlocuieşte fructoza din siropul de porumb, folosită pe vremuri în multe produse ale companiei.

    Sucraloza (periculosul E955) care se găseşte in băutura Diet Coke este un edulcorant chimic de sinteză, care are o putere de îndulcire de 600 de ori mai mare decât zahărul, de două ori mai mare decât zaharina şi de patru ori mai mare decât aspartamul. Sucraloza este obtinută din zahăr prin adăugarea a trei atomi de clorină. Producătorii de sucraloză se bazează chiar pe faptul că aceasta provine din zahăr, ceea ce îi face să afirme că este un aditiv alimentar aproape natural, uitând totuşi să adauge că, făcând aceste modificări, sucraloza a devenit o substantă chimică nocivă. Ea cauzează migrene şi afectează sistemul imunitar. Toate cercetările de până acum, care au fost realizate pe animale, au condus la concluzia că, in urma consumului de sucraloză, acestora le-au fost afectate ficatul şi rinichii, le-a scăzut numărul de globule roşii, şi in plus s-au confruntat cu stări diareice şi cu tulburări la nivelul timusului. Consumul ridicat de sucraloză şi, implicit, de clorină produce atacuri de panică, stări de agitatie şi dureri musculare. De asemenea, toate aceste băuturi bogate în cofeină determină aparitia tulburărilor somnului, scăderea puterii de concentrare şi compromit sănătatea oaselor. Studiile de specialitate au arătat că, in cazul copiilor care beau de cel putin două ori pe zi băuturi de tip Cola, oasele lor devin fragile. Aceste băuturi periculoase afectează gradat şi functionarea ficatului. În ciuda reclamelor mirobolante care ne asaltează de peste tot, este deci spre binele nostru să evităm consumarea acestor băuturi aşa-zis răcoritoare.



Un comentariu :

  1. Este celebru filmuletul de pe Facebook, in care se curata rugina de pe bara de directie a masinii cu ... Coca Cola!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...