Turmericul (Curcuma longa) este o plantă din familia zingiberacea, şi este utilizată foarte mult în gastronomia indiană. Pulberea de turmeric este unul din ingredientele binecunoscutului amestec de condimente indiene numit curry şi oferă acestuia o culoare galben intens, caracteristică.
Tot mai mulţi cercetători studiază această plantă, ajungând la concluzia că ea este utilă în peste 600 de cazuri, având extraordinare proprietăţi curative cât şi de prevenţie. La ora actuală, există peste 6000 de studii ştiinţifice care demonstrează ca turmericul poate înlocui cu succes multe medicamente. Curcumina prezintă 150 de activităţi potenţial terapeutice, printre care se numără şi proprietăţile anticancerigene. Capabilă să pătrundă bariera hematoencefalică, este un agent protector al neuronilor în cazul multor tulburări neurologice.
Tot mai mulţi cercetători studiază această plantă, ajungând la concluzia că ea este utilă în peste 600 de cazuri, având extraordinare proprietăţi curative cât şi de prevenţie. La ora actuală, există peste 6000 de studii ştiinţifice care demonstrează ca turmericul poate înlocui cu succes multe medicamente. Curcumina prezintă 150 de activităţi potenţial terapeutice, printre care se numără şi proprietăţile anticancerigene. Capabilă să pătrundă bariera hematoencefalică, este un agent protector al neuronilor în cazul multor tulburări neurologice.
20 de motive pentru a-l folosi in dieta dumneavoastra zilnica:
1. Este un agent natural antiseptic si antibaterian util in dezinfectarea taieturilor si arsurilor.
2. In combinatie cu conopida se pare ca previne cancerul de prostata si opreste dezvoltarea cancerului de prostata deja existent.
3. La soareci previne raspandirea cancerului de san catre plamani.
4. Poate preveni melanomul sau poate duce la disparitia/micsorarea celulelor de melanom deja existente.
5. Reduce riscul aparitiei de leucemie la copii.
6. Este un agent de detoxifiere natural al ficatului.
7. Poate preveni si incetini progresia bolii Alzheimer, prin eliminarea placii buildup de amiloid din creier.
8. Poate impiedica aparitia metastazei in diversele forme de cancer.
9. Anti-inflamator natural, fara efecte adverse.
10. La soareci, a incetinit progresia sclerozei multiple.
11. Este un analgezic natural.
12. Ajuta la arderea grasimilor din metabolism si mentine controlul greutatii.
13. Este folosit de foarte multa vreme in medicina chineza pentru tratarea depresiei.
14. Datorita proprietatilor sale anti-inflamatorii, este un tratament naturist pentru artrita si artrita reumatoida.
15. Creste efectele unor medicamente chimice si reduce efectele lor adverse.
16. Exista studii promitatoare in curs de desfasurare cu privire la efectele curcumei asupra cancerului pancreatic.
17. De asemenea, sunt studii in curs de desfasurare cu privire la efectele pozitive pe care le are turmericul/curcuma in tratarea melanomului multiplu.
18. Accelereaza vindecarea ranilor si ajuta la remodelarea pielii deterioarate.
19. Poate ajuta la tratarea psoriazisului.
20. S-a demonstrat ca opreste cresterea de noi vase de sange din tumori.
Efecte antiinflamatorii
Uleiul volatil din turmeric a dovedit o semnificativa activitate antiinflamatorie. De asemenea, curcuminul, componenta a turmericului, are efecte antiinflamatorii comparabile cu cele ale medicamentelor pe baza de hidrocortizon si fenilbutazon. Spre deosebire de aceste medicamente care pot cauza efecte adverse serioase, curcuminul nu este toxic.
Boala inflamatorie intestinala
Curcuminul este un tratament eficient, ieftin si bine tolerat pentru bolile inflamatorii ale intesinului (boala Crohn sau colite ulcerative) gratie efectelor antioxidante coroborate cu abilitatea de a inhiba unul dintre agentii majori (NF kappa-B) ai inflamatiei celulare.
Artrita reumatoida
Curcuminul are puternice efecte antioxidante ce se materializeaza prin neutralizarea radicalilor liberi ce calatoresc prin organism cauzand grave distrugeri celulare. In artrita, radicalii liberi sunt responsabili de durerile provocate de inflamarea articulatiilor si de eventualele daune provocate acestora.
Fibroza chistica
Studiile efectuate pe animale au demonstrat ca una din afectiunile impotriva carora lupta curcuminul este si fibroza chistica, o afectiune grava ce ataca plamanii si poate cauza infectii fatale. In ciuda efectelor pozitive pe care le-a aratat turmericul, specialistii recomanda pacientilor sa nu incerce autotratarea cu aceasta planta pana cand dozele corecte nu sunt stabilite de cercetari si pana cand nu se stabilesc exact interactiunile pe care aceasta substanta le are cu medicamentele administrate persoanelor cu fibroza chistica.
Alzheimer si Parkinson
Cercetarile au demonstrat ca turmericul ofera protectie impotriva bolilor neurodegenerative. De exemplu, s-a remarcat ca in tarile in care turmericul este un condiment intens utilizat, prevalenta acestor afectiuni este foarte mica. Rolul curcuminului consta in sustinerea producerii de bilirubina antioxidanta care protejeaza creierul de deteriorarea cauzata de radicalii liberi.
Turmericul ajuta la stabilizarea nivelului glicemiei, avand efecte hipoglicemice. In combinatie cu alte ierburi, proprietatile antidiabetice ale turmericului sunt chiar mai pronuntate.
Efectul antioxidant al curcuminului protejeaza colonul de radicalii liberi ce deterioreaza celulele la nivelul ADN-ului. De asemenea, curcuminul ajuta la distrugerea celulelor care deja au suferit mutatii, astfel incat acestea nu se vor raspandi in organism. Un alt mecanism prin care turmericul previne aparitia cancerului este inhibarea sintetizarii proteinei considerate a fi vitala in formarea tumorilor. Turmericul previne si combate cancerul de prostata, cancerul de colon, cancerul pulmonar si reduce riscul dezvoltarii leucemiei.
Protejarea ficatului
Intr-un studiu conceput pentru a evalua efectele turmericului asupra abilitatii ficatului de a detoxifica substante chimice xenobiotice (toxice) a dovedit ca exista potential in aceasta directie. Totusi, cercetarile continua pentru a stabili dozele si efectele concrete pe oameni.
Protectie cardiovasculara
Curcuminul previne oxidarea colesterolului in organism, ceea ce impiedica deteriorarea vaselor de sange ce provoaca accidente cerebrale si atacuri de cord. Tot prin impiedicarea oxidarii colesterolului, se previne si accentuarea arterosclerozei si a afectiunilor cardiace asociate cu diabetul. In plus, prin continutul de vitamina B6, turmericul mentine nivelul homocisteine in limite normale. Homocisteina este direct corelata cu deteriorarea peretilor vaselor sanguine.
Efectul anticancer al turmericului
Turmericul este probabil cel mai bun aliment anticancer. Principiul antitumoral din turmeric este CURCUMINA, capabilă să inhibe creşterea multor tipuri de celule tumorale (din ovare, sân, colon, ficat, plămâni, pancreas, stomac, vezică etc). În mod curios, curcumina pare să fie în mod universal utilă pentru aproape toate tipurile de cancer. Experimentele făcute pe animale, iar apoi în cazul oamenilor, prin teste şi probe specifice, arată că molecula de curcumină are o puternică acţiune antiinflamatorie.
Aşa cum a explicat Dr. LaValley (care a studiat biologia moleculară a cancerului şi a lucrat timp de aproximativ 9000 de ore pentru a crea o bază de date de literatură tip PubMed despre biologia moleculară a cancerului), molecula de curcumină cauzează o creştere a traficului sau a activităţii unei molecule în particular ori chiar diminuează/inhibă activitatea sa, studiile medicale demonstrând în mod repetat că rezultatul final este o puternică activitate anti-cancer. În plus, curcumina nu afectează celulele sănătoase (aşa cum acţionează din păcate chimioterapia), ci se îndreaptă în mod selectiv către celulele canceroase.
Un alt aspect: dacă anumite tipuri de cancer sunt rezistente la medicaţia „clasică”, nu la fel se petrece şi în cazul turmericului, acesta demonstrându-şi eficacitatea împotriva acestor forme de cancer rezistente la chimioterapie şi radioterapie.
Studiul realizat în 2006 de către Universitatea din Bucuresti, Departamentul de Biochimie şi Biologie Moleculara (DBBM) concluzionează: "Curcumina are un potenţial enorm în prevenţia şi terapia cancerului."
Curcumina este nutrientul cu cele mai multe referiri la utilizarea sa împotriva cancerului. Are capacitatea de a modula activitatea şi expresia genetică, distrugând celulele canceroase şi determinând funcţia celulară sănătoasă. De asemenea, împiedică anti-angiogeneza (dezvoltarea vaselor de sânge care hrănesc celulele cancerigene). Mai exact, ce face curcumina?
- Inhibă proliferarea celulelor tumorale,
- Reduce inflamaţia,
- Inhibă transformarea celulelor normale în celule tumorale,
- Inhibă sinteza unei proteine care este considerată fundamentală pentru formarea tumorală,
- Ajută corpul să distrugă celulele cancerigene pentru a nu se răspândi în corp,
- Împiedică dezvoltarea vaselor de sânge care hrănesc celulele cancerigene (angiogeneză)
Rădăcina de turmeric conţine curcumină în procent de aproximativ 3%. De asemenea, consumată în stare naturală, sub formă crudă, curcumina se absoarbe foarte puţin, doar 1%, ceea ce face necesar consumul unor cantităţi foarte mari de turmeric pentru a ne asigura suficientă curcumină de care avem nevoie. Din fericire, există în prezent extracte de curcumină, cu o concentraţie de până la 95%.
O modalitate de a creşte foarte mult biodisponibilitatea curcuminei este aceea de a fierbe apa, la care se adaugă două capsule sau puţină pulbere (cam o linguriţă) şi se lasă să fiarbă timp de 10-12 minute. Astfel beneficiem de o cantitate mare de molecule biodisponibile de curcumină (ce pot fi absorbite de organism).
O variantă mult mai simplă şi eficientă este uleiul de turmeric. Evităm astfel pătarea hainelor şi a bucătăriei (turmericul fiind un excelent agent colorant pentru ţesături, dându-le o nuanţă galben-portocalie).
Alte efecte:
- intareste sistemul imunitar, antistres
- curăţă şi menţine elasticitatea pielii
- ajută la menţinerea unui sistem digestiv sanatos
- ajuta sistemul osos si ligamentele
- mentine in echilibru nivelul de colesterol
- curata sangele şi funcţiile hepatice
- contine antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi
- mentine pielea sănătoasă
- ajuta la o buna circulatie a sangelui in organism
- mentine sanatatea sistemul neurologic sa faca fata cu bine la stres
- ajuta la sanatatea sistemul de reproducere feminin
- mentine nivelul zahărului din sânge în limite normale
Precautii:
Turmericul nu este un condiment ce provoaca alergii, in mod normal si nu contine cantitati masurabile de oxalati si purine.
Consumul prelungit de turmeric in cantitati mari poate cauza tulburari gastrice, deshidratare si constipatie. Trebuie să fie evitat de persoanele care sufera de calculi biliari.
Turmericul are efect de purificare şi subţiere a sângelui. Nu se recomandă înainte de intervenţii chirurgicale. Persoanele care urmează tratament cu anticoagulante trebuie să-l folosească cu precauţie (şi doar la indicaţia medicului).
excelent articol, o sa caut uleiul de turmeric si probabil o sa folosesc si ceaiul din pudra de planta. multumim
RăspundețiȘtergere