RESVERATROL – CEL MAI PUTERNIC ANTICANCERIGEN

    Resveratrolul este una dintre cele mai importante descoperiri ale medicinii complementare si alternative moderne, un compus din gama polifenolilor cu o capacitate incredibila de a proteja organismul impotriva bolilor de inima si a radicalilor liberi responsabili pentru boli grave precum cancerul. Aceasta substanta antitumorala incetineste cu pana 50% inmultirea celulelor cancerigene, stimuland inmultirea celulelor sanatoase si capacitatea lor de regenerare.
    Resveratrolul este considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum, fiind de 4-5 ori mai puternic decat betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic decat vitamina C. In limbaj medical, antioxidant inseamna in primul rand anticancer si antiimbatranire.

    Multa vreme aceasta substanta nu a fost luata in seama, pana în anul 1992, cand s-a descoperit ca este continuta in cantitati destul de mari in strugurii rosii si in vinul rosu. Mai exact, resveratrolul este secretat de catre strugurii din vita de vie, atunci cand acestia sunt atacati de catre ciupercile si bacteriile parazite, la origini ea fiind, deci, o substanta cu scop defensiv.

SURSE DE RESVERATROL
    Resveratrolul se gaseste in tot ceea ce noi numim fructe si legume negre, de fapt o culoare intermediara, intre indogo - negru si visiniul cel mai inchis.

    Dintre fructe, cele mai bogate in resveratrol sunt: afinele si strugurii negri (mai ales coaja lor), urmate in ordine de strugurii rosii si samburii strugurilor (albi sau rosii), merisor, mure, agude negre, coacaze negre, mere cu coaja rosu-inchis spre violet, prune inchise la culoare, corcoduse negre, visine, goji.
    Legumele bogate in resveratrol sunt: ceapa rosie, varza rosie, sfecla rosie, fasolea neagra si lintea neagra.
    Varza de Bruxelles, fragii si arahidele nu au culoarea neagra, dar totusi contin resveratrol intr-o cantitate mai mica. Cea mai mare cantitate de resveratrol se gaseste in radacina plantei Polygonum Cuspidatum originara din Japonia, care nu poate fi consumata in stare naturala, insa pe piata exista suplimente alimentare cu extract din aceasta planta.

    Resveratrolul se absoarbe foarte bine, dar biodisponibilitatea este redusă datorită metabolizarii şi eliminarii rapide. După consumarea unei doze de resveratrol, doar cantităţi foarte mici au fost detectate în plasma sanguina, iar concentraţia este maximă la 30-60 minute după consum. Un alt studiu a aratat că nu există diferenţe între cantitatea absorbită pe stomacul gol şi cea din timpul mesei.

ACTIUNI
    Resveratrolul are un puternic efect antiinflamator si antibacterian, mentine elasticitatea si fermitatea pielii si impiedica imbatranirea ei prematura.

    Resveratrolul este, de asemenea, un bun antialergic, recomandat si persoanelor care sufera de astm bronsic. In acest caz, vindecarea se produce in timp, de obicei intr-un an, un an si jumatate, de aceea trebuie foarte multa rabdare si incredere.

    Resveratrolul, un puternic antioxidant, este recunoscut pentru capacitatea sa de a de a stimula productia unor proteine care protejeaza ADN-ul si refac moleculele distruse ca urmare a actiunii radicalilor liberi (poluare, substanțe nocive).

    Previne imbatranirea - in mod normal, organismul nostru are capacitatea de a se apara de bacterii, virusuri si stres, la acest lucru contribuind "proteina longevitatii", SIRT1. Aceasta are rolul de a pastra ADN-ul intact si de a repara moleculele deteriorate de radicalii liberi. In timp insa, pe masura ce numarul de radicali liberi creste si capacitatea de autoaparare celulara scade, proteinele SIRT1 sunt solicitate din ce in ce mai mult la refacerea celulelor si neglijeaza astfel protectia ADN-ului, conducand la accelerarea procesului de imbatranire. Resveratrolul are proprietatea de a stimula productia de proteine SIRT1 prin actiunea carora se incetineste imbatranirea.

    Protejeaza inima si vasele sanguine - resveratrolul, prin actiunea sa puternic antioxidanta, previne intarirea si ingrosarea vaselor de sange, regleaza fluxul sanguin si previne agregarea plachetara. De asemenea, aceasta substanta mentine capacitatea de functionare normala a trombocitelor, ajuta la scaderea vascozitatii sangelui, imbunatatind astfel, circulatia sangelui, arterele ramanand elastice. In plus, consumul de fructe si legume inchise la culoare, care contin resveratrol, scade nivelul colesterolului rau si creste nivelul celui bun. Resveratrolul scade riscul de boli cardiovasculare cu 30%-50%.

    Protejeaza sistemul cerebral - previne moartea celulelor neuronale si reduce astfel riscul unor afectiuni neurodegenerative precum Alzheimer, Hungtington si Parkinson.
    Resveratrolul imbunatateste capacitatea memoriei, creste rezistenta organismului la stres, scade nivelul glicemiei, echilibreaza tensiunea arteriala, imbunatateste vederea, blocheaza procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central.

INDICATII
- in timpul terapiei antitumorale previne si trateaza bolile canceroase (in combinatie cu tratamentele traditionale)
- in cresterea imunitatii, impotriva stresului biologic
- se foloseste impotriva bolilor de inima, infarct, arterioscleroza, prevenirea si tratarea acestora
- imbunatateste microcirculatia din tesuturi si organe, previne si trateaza varicele si tromboza
- ajuta la reabilitarea organismului dupa interventiile chirurgicale
- ajuta in starile dinaintea tumorilor benigne si maligne, eroziune cervicala, fibrom uterin, noduli la san
- in cazul imbolnavirilor de natura alergica, de exemplu astm
- in diabet si hipertensiune, in tratarea si prevenirea afectarii retinei
- la persoanele care locuiesc intr-un mediu poluant
- este bine cunoscut pentru proprietăţile sale celulare anti-îmbătrânire

STUDII SI EXPERIMENTE
    Resveratrolul are numeroase alte efecte benefice asupra starii generale de sanatate si nivelului de energie, demonstrate prin studii desfasurate la nivel global.

    Ajuns in organismele animale, acest resveratrol s-a dovedit a avea efecte terapeutice neobisnuit de puternice. In anul 2003, un biolog american, dr. David Sinclair, a descoperit ca administrarea de resveratrol prelungeste viata insectelor cu pana la 54%. Apoi, in 2006, un grup de cercetatori italieni au demonstrat ca pestii hraniti cu suplimente de resveratrol traiesc in medie cu 30% mai mult, sunt mai rezistenti la efort si, in plus, au o mult mai mare abilitate de a evita stimulii neplacuti.

    Organizaţia Mondială a Sănătăţii sugerează că de unul singur, resveratrolul, reduce riscul cardiovascular cu 40%! Resveratrolul este mai eficient decât vitamina E, in protejarea împotriva unei game foarte largi de radicali liberi, in prevenirea oxidarii lipoproteinelor cu densitate mică (LDL).

    Un studiu publicat in prestigioasa revista "Science", a arătat că Resveratrolul blochează proliferarea celulelor canceroase pe parcursul a trei etape importante de dezvoltare. Un studiu în care s-au dat şoarecilor resveratrol peste 18 săptămâni, a arătat o reducere a tumorilor de piele cu 98%! Un studiu austriac a arătat că resveratrolul a împiedicat dezvoltarea pentru anumite tipuri de cancer cu metastaza la oase. Alte studii au demonstrat că în unele cazuri, acesta a îmbunătăţit rezultatele chimioterapiei. Se pot bloca, de asemenea, efectele cancerului prin promovarea a unei diete bogate in acid linoleic. Spre deosebire de multe medicamente, resveratrolul protejeaza, mai degrabă decât distruge, celulele sanatoase. Acţiunea sa anti-cancer este diversă, puternica şi sofisticata.

    Studii preliminare sugerează că resveratrolul - administrat separat sau în combinaţie cu alti antioxidanti - protejează creierul împotriva stresului oxidativ. Stresul oxidativ este cunoscut ca joaca un rol major în cele mai multe boli neurodegenerative.

    Un studiu chinezesc a demonstrat recent că, atunci când este injectat imediat după un prejudiciu, resveratrolul este la fel de eficace ca şi Prednisonul la protejarea împotriva inflamaţiei măduvei spinării, dar cu avantajul suplimentar de protecţie antioxidanta. Un studiu pe şobolani, carora li s-a administrat resveratrol pentru 21 de zile, a demonstrat că îmbunătăţeşte prognosticul sanatatii lor şi reduce efectele permanente, in situatiile de accident vascular cerebral.

    Potrivit unui studiu al Harvard Medical School, resveratrolul activeaza o gena a longevitatii, în anumite tulpini de drojdii şi extinde speranţa de viaţă cu 70%! Acesta acţionează în acelaşi mod ca restricţie de calorii (singura modalitate dovedita stiintific de creştere a longevitatii) prin activarea genelor SIR. Cercetarile de până acum, au limitat aceste gene la drojdii, muste si nematozi dar este demn de remarcat faptul că oamenii au, de asemenea, aceste gene.


Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...