DOUA CARTI DESPRE SUPERALIMENTE

    Super-alimentele sunt in egala masura atat alimente, cat si remedii medicinale avand elemente comune ambelor categorii, fiind exceptional de bogate in substante nutritive si cu un potential terapeutic fara egal - elemente esentiale care ne asigura o stare excelenta de sanatate, vitalitate si de bunastare. 
    Cu alte cuvinte, vorbim despre fructe, legume, seminţe sau plante care sunt foarte bogate in proteine, vitamine, minerale, enzime, antioxidanti, grasimi si uleiuri bune.

    Extrem de gustoase si de satisfacatoare, superalimentele au capacitatea de a amplifica enorm forta vitala si energia corpului fizic, reprezentand implicit cea mai buna alegere pentru imbunatatirea starii de sanatate, pentru fortificarea sistemului imunitar, a secretiei de serotonina, a apetitului sexual, dar si pentru purificarea si alcalinizarea organismului. 
    Superalimentele contin toate proteinele, vitaminele si mineralele de care are nevoie corpul uman, la care se adauga polizaharide esentiale, acizi grasi esentiali, substante nutritive de care are nevoie sistemul imunitar. In plus, corecteaza pe termen lung dezechilibrele nutritionale si ne ajuta sa adoptam o dieta bazata pe alimente naturale.

    Aceste alimente foarte speciale se pot clasifica in trei grupe de produse:
1. plante si cruditati: in aceasta categorie intra alimentele importante pe care le consumam zilnic, cum ar fi majoritatea fructelor si legumelor, nuci si alune, seminte, alge marine, germeni, plante medicinale si aromatice, alimente fermentate – cum sunt muraturile.

2. superalimente: aceasta categorie contine o serie de alimente care au cel putin 12 proprietati unice, cum sunt fructele goji, care reprezinta o sursa completa de proteine, polizaharide si antioxidanti sau fructul Noni, denumit si superfructul polinesian, cu efecte terapeutice cunoscute si folosite de 2000 de ani de catre samani sau vindecatori traditionali.

3. superplante medicinale si aromatice: aceasta categorie include plante medicinale si aromatice cu proprietati supertonice si adaptogene, precum si alte calitati unice, cum este Rhodiola Rosea. Un alt exemplu este Gheara Matei, o superplanta din Peru, contine un inhibator al oxidazei monoamine care te face sa te simti mai fericit si are proprietati de stimulare a sistemului umanitar. Sa nu uitam de Oregano, un foarte cunoscut supresor al tusei folosit inca din Egiptul Antic. In Evul Mediu oregano era folosit pentru a proteja alimentele impotriva fermentatiei si alterarii.

    Intr-o cantitate mica de superalimente se pot afla cantitati mari de minerale si alti nutrienti complecsi. De aceea, acestea trebuie sa fie consumate cu masura si niciodata in exces, fiindca nu beneficiem mai mult daca adaugam o cantitate mai mare, ba chiar putem face rau. Singurele superalimente care nu au limite de consum sunt algele marine, fiindca pot fi considerate drept salata de mare. Superalimentele se pot adauga in cantitati mici in mai toate preparatele, atat sarate cat si dulci, cum ar fi: smoothies, inghetate, batoane cu seminte si nuci, prajituri, torturi, pateuri, nelactate etc.

    In continuare prezentam doua carti pe aceasta tema…

    In aceasta carte bogat ilustrata, nutritionistul David Wolfe prezinta cateva din cele mai delicioase superalimente, precum fructele goji, boabele de cacao (ciocolata cruda), semintele de canepa, maca, spirulina, produsele stupului, aloe vera si multe altele.
    Fiecare superaliment este descris in detaliu, fiind insotit de mai multe retete delicioase si usor de preparat, dar si de informatii stiintifice de ultima ora. Acest ghid este accesibil tuturor oamenilor si prezinta argumente foarte convingatoare, bazate pe dovezi stiintifice, care confirma puterea unica a superalimentelor de a promova starea de excelenta nutritionala, de sanatate si de bunastare, de frumusete, de a sustine o agricultura sustenabila si de a transforma dieta si stilul de viata ale oamenilor, conducand la o revitalizare a umanitatii si a planetei Pamant.

    Iata ce a raspuns autorul atunci cand a fost intrebat de mai multe persoane ce mananca el: “Iubesc sa mananc frunze verzi (le mestec ca pe guma cateodata cand ma plictisesc). Am descoperit ca frunzele verzi in special cele amare sunt alimente foarte vindecatoare. Atunci cand reusesti sa-ti dezvolti un gust pentru alimentele amare, vei remarca o imbunatatire substantiala a sanatatii tale.”

    Dupa o perioada suficienta de alimentatie bazata pe hrana vie 100% (intre 1 si 3 ani), corpul va incepe sa se elibereze de acizi si sa inlocuiasca din mineralele grele. Daca mancati o dieta bogata in fructe dulci, fara legume cu frunze verzi, atunci eliberarea mineralelor va avea loc mai devreme (cam 1 an ). Aceasta este ce se petrece cu fructarienii si problemele lor cu dintii, datorita lipsei calciului, a magneziului si a siliciului. In momentul eliberarii mineralelor, este nevoie sa se consume aproximativ 1-2 kg de frunze verzi pe zi (un sfert mancate, doua sferturi suc).

    Odata ce s-a trecut de aceasta perioada care dureaza cam 6 luni, se ajunge in punctul de unde nu mai exista intoarcere. Dupa acest moment, corpul va refuza mancarea moarta (gatita) atat de puternic si vei trai intr-o stare de sanatate maxima, de neimaginat in comparatie cu felul in care obisnuiai sa traiesti inainte.

* * *
CUMPARA cartea !
    O alta carte despre super-alimente simple, uşor de cumpărat şi de preparat şi despre beneficiile palpabile pe care le pot aduce atât asupra sănătăţii corpului, cât şi a stării generale de bine, este scrisa de dr. Steven Pratt.
    Pornind de la ideea că paisprezece alimente – numite SuperAlimente – conţin toţi nutrienţii de care un om obişnuit ar avea nevoie, dr. Steven Pratt trasează cadrul unui program amplu de alimentaţie la capătul căruia sănătatea şi forma fizică excelentă sunt garantate. Fasolea, afinele, broccoli, ovăzul, portocalele, dovleacul, somonul sălbatic, soia, spanacul, ceaiul, roşiile, carnea de curcan, nucile şi iaurtul sunt aliaţi de nădejde împotriva afecţiunilor de tot felul, împotriva îmbătrânirii sau chiar a cancerului.

    În lumea anglo-saxonă, simbolul Rx indică acele medicamente care nu se pot cumpăra decât pe bază de prescripţie medicală, devenind astfel sinonim pentru mulţi cu o cale sigură către sănătate. Astfel trebuie citită şi cartea "SuperAlimente Rx", ca o lungă şi captivantă reţetă, un melanj în care se îmbină explicaţiile atent documentate, dovezile ştiinţifice, studiile clinice şi recomandările de preparate culinare care mai de care mai delicioase, propuse de cunoscuţi maeştri bucătari.

    Dr. Steven PRATT este unul dintre cei mai cunoscuţi susţinători ai ideii că alimentaţia şi stilul de viaţă joacă un rol extrem de important în menţinerea unei sănătăţi de fier şi în prevenirea diferitelor afecţiuni. După ce a absolvit în 1975 Jefferson Medical College, s-a specializat în oftalmologie la Naval Hospital din San Diego. Este medic oftalmolog în cadrul Scripps Memorial Hospital din La Jolla, California. Dr. Pratt este de asemenea autorul bestsellerurilor SuperFoods HealthStyle: Simple changes to get the most out of life for the rest of your life și SuperFoods Rx Diet: Lose Weight with the Power of SuperNutrients, and SuperHealth: 6 Simple Steps, 6 Easy Weeks, 1 Longer, Healthier Life.

    Kathy MATTHEWS este coautoare a numeroase volume pe teme de sănătate sau medicină, colaborând cu succes cu doctori, specialiști în nutriție sau profesori de medicină; între aceștia se numără Wendy Bazilian, Sally Haddock, Roy E. Vartabedian, Heather Bauer sau Robert M. Giller. În prezent, locuiește în Pelham, New York.

Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...