BITTER SUEDEZ - TONIC GENERAL PENTRU SANATATE SI VITALITATE

    Fitoterapeutii stiu ca pentru fiecare boala exista cate o mica planta tamaduitoare. Bitter-ul suedez este o tinctura produsa prin macerarea mai multor plante amare (32, 16 sau 12 plante), folosita in tratarea catorva zeci de afectiuni, cu aplicatii interne si externe. Principala funcţie terapeutică a acestei formule este aceea de a dinamiza circulaţia sângelui şi de a înlătura stările congestive, avand efecte benefice într-un şir impresionant de boli interne, dar este şi un leac extern care grăbeşte vindecarea plăgilor, leziunilor şi fracturilor.
    Acest elixir din plante, a fost creat in Evul Mediu de savantul si alchimistul Paracelsius, pentru a-si mentine vigoarea si tineretea organismului un timp cat mai indelungat.

    În manuscrisul lui Paracelsus este descrisă puterea tămăduitoare a bitterului suedez într-un număr impresionant de cazuri, dintre care o bună parte au fost evidenţiate şi de Maria Treben in cartea sa „Sănătate din farmacia Domnului". Enumerarea acestora dovedeşte atât o vastă, excepţională şi miraculoasă putere de vindecare, cât şi faptul că este greu de găsit o afecţiune care să nu fie vindecată sau măcar substanţial ameliorată prin utilizarea acestor aşa-zise „picaturi suedeze”.
    Remediile amare sunt un drenor puternic pentru ficat şi vezica biliară, stimulează procesele de eliminare prin amplificarea peristaltismului intestinal, activează digestia prin sporirea secreţiei de sucuri gastrice, purifica sangele si elimina parazitii intestinali. În plan psiho-mental, gustul amar are rolul de a elimina convingerile şi ideile false, a amăgirilor şi tristeţii.

INDICATII pentru UZ INTERN
Indigestie, balonare, dischinezie biliara, constipatie
    Se ia cate o lingurita de bitter, diluata in jumatate de cana de apa, de patru ori pe zi, inainte de masa. In cazurile de indigestie, se poate administra, imediat ce apar simptomele neplacute, o doza mai mare de bitter - 2 lingurite intr-un pahar cu apa.

Afectiuni hepatice cronice
    Plantele amare ale bitterului actioneaza cu mare putere in sensul decongestionarii si regenerarii ficatului. Astfel, cu ajutorul sau poti combate efectele bolilor ficatului, precum hepatita si ciroza. Se administreaza cate o lingurita, de 3 ori pe zi, intr-o cana de apa (250 ml), pe stomacul gol. Se vor face cure de cate 2-3 saptamani, urmate apoi de o saptamana de pauza.
    Vindeca icterul daca se ia cate o lingura de 3 ori/zi si se aplica comprese pe ficatul inflamat. Daca apar dureri ale vezicii biliare, se ia cate o lingura dimineata si una seara si se pun noaptea comprese; durerea dispare repede.

Anorexie, anemie
    Inca din primele zile ale administrarii bitterului se declanseaza o senzatie naturala de foame, simultan cu trezirea unui neobisnuit tonus psihic si a poftei de viata, stari care trebuie de altfel sa caracterizeze orice om sanatos. Aceasta conduce la o normalizare ponderala gradata, prin echilibrarea functiilor digestive si a starilor emotionale. Se vor lua 3 mese pe zi, bitterul fiind administrat cu 20 de minute inainte de fiecare masa, in doza de 1-2 lingurite la o cana cu apa.

Boli de piele
    Se face o cura de o luna cu bitter suedez, din care se administreaza cate o lingurita intr-un pahar cu apa, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Efectele se instaleaza gradat, dar sunt persistente, fapt ce va fi usor constatat la cei predispusi la eczeme ori acnee, precum si la cei care nu pot sa scape de unele infectii cu ciuperci sau bacterii cu localizare pe piele.

Afectiuni alergice
    Bitterul se foloseste in cure de doua luni. Se administreaza de patru ori pe zi, cate o lingurita de bitter diluata intr-un pahar cu apa. Modul de actiune a preparatului in cazul acestor afectiuni nu este inca pe deplin elucidat, se pare insa ca efectul tonifiant si purificator puternic asupra principalelor organe de eliminare si drenare din corp (ficat, rinichi, plamani), conduce gradat la o reglare a reactiilor imunitare ale organismului.

Tulburari menstruale (ciclu neregulat, abundent, dureri menstruale)
    Administrarea se realizeaza intr-un mod aparte: cu 4-5 zile inaintea menstruatiei, se administreaza cate o lingurita de trei ori pe zi, iar in primele doua zile in care ciclul menstrual s-a declansat, se administreaza cate o jumatate de lingurita de 5-6 ori pe zi, diluata intr-un pahar cu apa.

Afectiuni renale
    Tinctura suedeza are o actiune foarte eficienta in cazul cistitei, infectiilor renale, calculilor renali, datorita proprietatilor sale antiseptice si diuretice. Se administreaza cate o lingurita de patru ori pe zi in 250 ml de apa (se consuma astfel zilnic un litru de apa cu preparat). In cazurile de criza, se vor aplica suplimentar comprese calde cu bitter pe zona vezicii urinare sau a rinichilor, dupa caz.

Viermi intestinali
    Se administreaza de trei ori pe zi cate o lingurita de bitter suedez, diluat intr-un pahar cu apa. Elimina chiar si tenia.

    Bitterul se administreaza din trei in trei ore, pe intreaga durata a zilei, in doza de o jumatate de lingurita-o lingurita la un pahar cu apa. Are efecte de eliberare treptata a cailor respiratorii, de reducere a inflamatiilor si a durerilor gatului, de usurare a respiratiei si reglare a temperaturii in caz de febra. De asemenea, are efecte de stimulare imunitara. In caz de tuberculoza se iau 3 lingurite/zi timp de 6 saptamani.

Febra
    Este recomandat ca bitterul sa fie administrat chiar de la inceputul declansarii starilor febrile. In aceste cazuri, in primele zile se va administra din doua in doua ore,cate o lingurita la o jumatate de pahar cu apa. Alimentatia trebuie sa fie foarte usoara in acest interval, bazata mai mult pe legume, fructe si bauturi naturale (sucuri proaspete din citrice sau apa plata). Odata cu reducerea temperaturii, remediul se administreaza normal, cate o lingurita de trei ori pe zi.

Stari de greata dimineata, migrene
    Se administreaza atat preventiv, cate o lingurita de trei ori pe zi, cat si ca adjuvant in cazul in care au aparut aceste stari - cate o lingurita din ora in ora, dar nu mai mult de 5 administrari zilnic.

Reumatism, guta
    Bitterul are un efect pe termen lung in cazul acestor boli, prin declansarea proceselor de mobilizare si eliminare a toxinelor din tot corpul. Se va folosi in cure de lunga durata (3 luni), timp in care se administreaza de patru ori pe zi cate o lingurita de preparat la o cana cu apa, pe stomacul gol. Dupa o pauza de o luna, cura se poate relua de mai multe ori.

Boli cardiace
    Bitterul suedez reduce valorile colesterolului, ajuta la mentinerea tineretii si flexibilitatii vaselor de sange, avand si efecte tonice cardiace. Se administreaza in tratamente de minimum doua luni, timp in care se iau cate 3 lingurite pe zi, inainte de mesele principale.

Scade aciditatea gastrică
    Tratamentul cu bitter suedez, atenuează simptome precum: inflamaţiile, arsurile gastrice şi diminuează hiperaciditatea, având, totodată, efecte revigorante după crizele digestive puternice.
    La primele simptome se ia câte o linguriţă de bitter, diluată într-o jumătate de ceaşcă cu ceai, de patru ori pe zi, înainte de masă. În crizele puternice de indigestie, se iau câte două linguriţe de bitter, diluate într-un pahar cu ceai de coada-şoricelului, de afin sau de sunătoare. Terapia trebuie urmata cel puţin şapte zile.

Boli ale pancreasului, adjuvant in diabet
    Se iau 3-4 lingurite de bitter pe zi, diluate in apa. Plantele amare din compozitia sa au efecte tonice si antiinflamatoare asupra pancreasului.

Adjuvant in boala canceroasa
    Bitterul suedez imbunatateste capacitatea organismului de a se apara si il intareste, motiv pentru care da rezultate foarte bune chiar si cand vine vorba de cancer. In aceste cazuri, o lingurita diluata in 250 ml de apa, de 3 ori pe zi, este suficienta si are rezultate foarte bune.

INDICATII pentru UZ EXTERN
Dureri de cap, tulburari nervoase posttraumatice - Se pune pe ceafa o compresa cu bitter suedez, care se tine minimum 30 de minute.

Rani, cicatrice persistente, negi, taieturi, umflaturi, vanatai, eczeme, bube - acestea se umezesc bine si des cu un tampon inmuiat in bitter.

Arsuri usoare si medii - Se aplica cu ajutorul unui tampon de vata bitter pe locul afectat.

Tromboflebita - Se pun comprese cu bitter suedez pe zona afectata.

Luxatii, entorse, diferite tipuri de pareze - Zilnic, se tine vreme de doua ore o compresa pe zona respectiva.

Intepaturi de insecte - Se scoate acul, dupa care se aplica o compresa inmuiata in bitter.

Ajuta vederea - Tratamentul inlatura roseata ochilor, durerea si injectarea. Vindeca cataracta daca se umezeste coada ochilor sau se pune o bucata de panza umezita cu bitter pe ochii inchisi.

Calmeaza durerile de dinti - Se tine in gura un amestec din putina apa si o lingura de bitter sau se pune o compresa inmuiata pe dintele dureros. Durerea dispare si infectia se retrage.

Aftele, basicile de pe limba - Dispar daca sunt umezite sistematic cu acest bitter.

Dureri de urechi si vajait in urechi - Se umezeste o bucata de vata si se baga in ureche.

Hemoroizii - Se umezesc des si se face si cura interna.

Administrare:
    Bitterul suedez poate fi administrat in diferite moduri, in functie de afectiune. Pentru problemele interne, acesta trebuie diluat cu apa sau cu ceai si consumat inainte de mesele principale sau chiar inhalat in cazul afectiunilor respiratorii, iar pentru afectiunile externe, o simpla aplicare sau niste comprese pot face minuni.
    In cursul tratamentului, doza se poate mari treptat, de la 2-3 lingurite pe zi, pana la 30 ml/zi (doua linguri mari).

Precautii si contraindicatii:
    Pentru uz intern, datorita concentratiei destul de mari de alcool, nu va fi administrat persoanelor suferinde de hepatite virale, toxice şi metabolice, steatoză hepatică şi ciroză hepatică. Intrucat contine plante cu efecte abortive, nu va fi administrat nici femeilor gravide.
ATENTIE ! Nu se consuma lapte inainte si dupa administrare!
    Pentru uz extern, va fi folosit sub forma de comprese, dupa ce se da in prealabil un strat protector cu crema de galbenele pe portiunea de piele care va fi tratata. De asemenea, dupa aplicarea pe portiunea de piele, va fi lasata la aer macar un sfert de ora, pentru a se zvanta. In cazul in care apar senzatii de arsura ori maceratia puternica a tegumentelor, tratamentul va fi intrerupt temporar.

Lista plantelor din BITTER-ul SUEDEZ
1. ANGHINARE = plantă miraculoasă ce nu are nici dăunători şi nici boli
Proprietăţi terapeutice:
tonic amar digestiv puternic, acţiune coleretică (stimulează secreţia biliară), acţiune colagogă (stimulează evacuarea bilei), diuretic (favorizeaza eliminarea ureei şi a acidului uric)
Indicaţii terapeutice:
favorizează regenerarea celulelor hepatice, normalizează valorile colesterolului, normalizează nivelul zahărului în sânge, folosita in cure de slabire, stimuleaza digestia, gută.

2. GENŢIANA = plantă amară pură, folosită de mai bine de 2000 de ani
Proprietăţi terapeutice:
favorizează regenerarea celulei hepatice şi inhibă dezvoltarea virusului hepatic A
Datorită principiului său activ amarogentina (considerată cea mai amară substanţă din lume), ea stimulează puternic secreţia şi eliberarea sucurilor gastrice şi a bilei, necesare procesului de digestie, stimulează peristaltismul intestinal, fiind indicată în crize biliare, dischinezie biliară şi prevenirea litiazei biliare şi în constipaţie. Întăreşte sistemul imunitar, tonic general.
Indicaţii terapeutice:
utila in caz de tulburari digestive grave si dispepsie

3. NUCŞOARA = originară din sudul Indiei, Ceylon şi Malaysia, prin mirosul său foarte plăcut conferă o stare de uşurare, limpezeşte mintea şi are un efect tonic general şi stimulent
Proprietati terapeutice:
calmant, sedativ, tonic şi afrodisiac, antiinflamator, stimulează digestia, improspătează respiraţia.
Indicaţii terapeutice:
stări de greaţă, halenă, meteorism, flatulenţă, apetit scăzut, insomnii, ejaculare precoce, paraziţi intestinali, stimuleaza sistemul cardio-vascular asigurand cresterea circulatiei sanguine a celor hipotensivi

4. OBLIGEANA = miracolul dintre ape, numită şi „trestie mirositoare”, menţionată în „Vechiul testament” şi în lucrările marilor medici ai antichităţii, Hipocrate şi Dioscoride
Indicaţii terapeutice:
Anxietate, astenie, insomnie, gastrită hiperacidă, ulcer gastric şi duodenal, arsuri gastrice - reduce aciditatea gastrică, calmează durerea şi are efect antiinflamator asupra mucoasei, colită, enterocolită, constipaţie asociată stresului psihic, aritmii cardiace, extrasistole

5. REVENT sau RUBARBĂ = conţine antrachinone şi taninuri
Proprietati terapeutice:
În doze mici este antidiareic, datorită taninurilor, la doze mari este laxativ şi purgativ. În doze foarte mari inhibă contracţiile peristaltice. Are efecte antioxidante.
Indicaţii terapeutice:
scade colesterolul si imbunatateste circulatia sangelui, constipaţie, dischinezie biliară, ulcer duodenal, paraziţi intestinali

6. ALOE VERA = „elixirul longevităţii”, „vindecătorul tăcut”, preţuită încă din antichitate datorită proprietăţilor terapeutice
Proprietăţi terapeutice:
Antioxidant, antiîmbătrânire, antibiotic, antibacterian, antiinflamator, antimicotic, antiviral, antitumoral, imunomodulator, cicatrizant şi rgenerant al pielii, detoxifiant,
radioprotector
Indicaţii terapeutice:
amelioreaza colita, diverticulita, boala Crohn, sindromul de colon iritabil, stimuleaza echilibrul florei bacteriene din organism si imbunatateste digestia

7. COLACUL BABEI = Turta sau colacul babei este un scaiete obişnuit în fânaţele montane, ce conţine inula, un zahăr digerabil pentru diabetici şi oxidul de carlină.
Proprietăţi terapeutice:
antibiotic, tonic stomacal, depurativ, de stimulare a digestiei, febrifug, diuretic, cicatrizant (pentru piele şi mucoase), bacteriostatic şi bactericid
Indicaţii terapeutice:
boli gastrointestinale, boli ale tractului urinar si stari febrile

8. SMIRNA = este o substanţă amară şi răşinoasă, care se scurge din arborele Styrax benzoin. Smirna (ca şi tămâia), combinată cu alte substanţe aromatice, a jucat un mare rol în practicile religioase ale indienilor şi egiptenilor şi este cea dintâi dintre plantele aromate care servesc la prepararea untdelemnului sfinţit.
Proprietăţi terapeutice:
antiinflamatoare, antioxidantă, diuretică, expectorantă, sedativă, deodorantă
Indicaţii terapeutice:
dureri musculare şi ale articulaţiilor (artrite, reumatism, gută), circulaţie deficitară, afecţiuni ale aparatului respirator (bronşite, astm, tuse, faringite), imunostimulator, stres, tulburări menstruale, previne obezitatea.

9. TURMERIC = originar din India şi Indonezia
Proprietăţi terapeutice:
Turmericul stimulează circulaţia şi purifică sângele, detoxifiant, tonic uterin şi afrodisiac, colagog, antiinflamator
Indicaţii terapeutice:
foarte eficient în tratarea afecţiunilor respiratorii, ulcer gastric şi duodenal

10. FRĂSINEL = contine ulei esential, saponina, cictamina, colina
Proprietati terapeutice:
tonic, antispasmodic, antiepileptic, sudorific, antifebril si vermifug
Indicaţii terapeutice:
anemie, indigestie, ameteala, crampe abdominale si musculare, litiază renală, febră, leucoree, paraziţi intestinali

11. ANGELICA = „iarba celor 7 îngeri”, în tradiţia românească, este o plantă cu puteri magice. Se zice că are puterea de a atrage protecţia îngerilor.
Proprietăţi terapeutice:
tonic amare, carminative, antispastice, cardiotonice, excitant cerebral, diuretice, sudorifice, antibiotice, antiseptice
Indicaţii terapeutice:
stări depresive, isterie, astenie, rahitism, oboseala generala, dificultăţi de concentrare, colită de fermentaţie, gastrită, ciroza, ulcer gastro-duodenal, meteorism, digestie dificilă, vărsături spasmodice, dificultăţi de ciclu menstrual, dereglări hormonale însoţite de acnee, hirsutism, tuberculoza, afectiuni respiratorii

12. SCLIPEŢI = Valoare medicinală au rădăcinile de Sclipeţi, iar substanţele active importante sunt taninuri, tormentol, rezine şi săruri minerale.
Indicaţii terapeutice:
Este folosit cel mai des sub formă de gargarisme, în angine, glosite, faringite şi laringite. Ajuta la boli intestinale, enterocolită, diaree, enterite, hematurie, hemoragii stomacale, halena, hemoragii uterine (menoragii), incontinenţă urinară nocturnă.

13. SENNA = fructele se remarcă prin conţinutul în antrachinone şi glucozide
Deoarece au proprietăţi laxative (şi chiar purgative), frunzele şi fructele de Senna se recomandă în constipaţie. Au o eficienta actiune laxativa prin continutul in senozide si antrachinone care inhiba reabsorbtia apei la nivelul intestinului gros. Astfel, cresc volumul si presiunea continutului intestinal care stimuleaza miscarile peristaltice restabilind regularitatea scaunelor si conducand la detoxifierea rapida a organismului.

14. ŞOFRAN = cel mai scump condiment din lume
Proprietăţi terapeutice:
Aromatizant, antioxidant, stimulator digestiv, laxativ, afrodisiac, reglator hormonal
Indicaţii terapeutice:
impotenţă, sterilitate, ejaculare precoce, depresii, suprasolicitarea fizică şi psihică a organismului, amelioreză durerile provocate de menstruaţie, inhiba cresterea celulelor canceroase

15. CAMFOR = se extrage din arborele de camfor ce creşte spontan în extremul orient, China meridională şi Japonia. Se spune că sporeşte energia tuturor celorlalte plante cu care intră în amestec, că este printre puţinele remedii capabile să reînvie spiritul adormit şi că stimulează circulaţia energiilor stagnante.
Proprietăţi terapeutice:
tonic amare, carminative, antispastice, cardiotonice, excitant cerebral, sudorifice
Indicaţii terapeutice:
regleaza activitatea inimii si a sistemului nervos, decongestioneaza caile respiratorii si plamanii, scade febra

16. THERIAC VENEŢIAN = este un un remediu alchimic obtinut din rasina de zada folositor in multe boli.
Proprietăţi terapeutice:
acţiune expectorantă şi antitusivă puternică

3 comentarii :

  1. Exista cumva un produs similar cu bitterul suedez, dar care e facut cu plante de provenienta locala?

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim pentru sfaturi,vom tine cont de e.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte bun acest bitter, ma ajutat mult!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...