ARGININA SUSTINE CONDITIA FIZICA
si O VIATA SEXUALA ACTIVA

    Arginina este un aminoacid important, avand efecte benefice asupra majoritatii organelor si fiind utilizata de unele glande (hipofiza, timus, pancreas, tiroida) pentru a participa la secreţia unor hormoni.

    Functia cruciala a argininei este productia de oxid nitric (un vasodilatator cu multe functii fiziologice si patologice), compus pe care corpul il produce in cantitati insuficiente sau deloc. Uneori, arginina a fost descrisa ca pro-sexuala, deoarece sustine o viata sexuala activa atat la barbati cat si la femei. De asemenea, arginina este folosita pentru reducerea colesterolului rau, cresterea masei musculare, formarea oaselor si vindecarea ranilor.

    Arginina are o serie de funcţii biologice importante:
- ajuta la formarea oxidului nitric care dilata, relaxeaza si mentine elasticitatea vaselor sanguine
- reduce nivelul amoniacului si al celorlalti derivati toxici de azot din organism prin metabolizarea lor hepatica in uree, mai putin toxica
- sustine eliberarea hormonului de crestere care stimuleaza in copilarie cresterea, iar la maturitate regenerarea si refacerea tesuturilor
- contribuie la funcţionarea în parametrii normali a sistemului nervos central şi periferic
- participă la sinteza colagenului si a creatinei, având efect cicatrizant
- susţine funcţiile hepatice şi cardiovasculare, creşte biosinteza proteinelor hepatice

    Oxidul nitric relaxeaza vasele sanguine, facand din arginina un supliment foarte util in cazul afectiunilor cardiovasculare: insuficienta cardiaca, angina sau refacerea dupa un atac cardiac. Despre arginina s-a descoperit, de asemenea, ca poate reduce tensiunea arteriala la oamenii care sufera de hipertensiune.

    Necesarul de arginină este ceva mai mare la bărbaţi pentru că lichidul seminal conţine aproximativ 80% din acest aminoacid, iar deficitul poate duce la sterilitate. Arginina stimulează producţia de testosteron si pentru ca poate imbunatatii curgerea sangelui in zona organelor genitale, functioneaza ca un tratament natural impotriva disfunctiilor erectile.
    Un studiu in care au fost implicate 77 de femei de toate varstele a ajuns la concluzia ca in numai cateva saptamani, 73,5% dintre femei care au luat suplimente ce includeau L-arginina au resimtit o uscare vaginala mai scazuta, imbunatatirea satisfactiei sexuale, incluzand cresterea libidoului si senzatiilor clitoridiene, cresterea numarului actelor sexuale si a orgasmelor.

    Arginina imbunatateste functia imuna si raspunsul imun prin cresterea dimensiunii si activitatii timusului. Glanda timus produce celule T, care sunt componente cruciale pentru un sistem imunitar sanatos. Gasita in piele si tesuturile conjuctive, arginina poate ajuta declansarea sintezei proteice, fapt ce ajuta in vindecarea ranilor, scaderea timpului de recuperare si reduce riscurile de infectie in urma ranilor sau operatiilor.

"Adezivul" din tesuturi contine multa arginina, care ajuta indirect la formarea oaselor si a tesuturilor conjunctive. Suplimentarea alimentatiei cu arginina sau prin luarea unor suplimente alimentare ce contin arginina poate avea efecte deosebite in caz de osteoporoza, artrita si afectiuni ale tesuturilor conjunctive. 

    Arginina este necesara pentru productia de creatina, cea despre care se tot vorbeste in contextul dezvoltarii masei musculare si al vigorii celulelor corpului. Este folosita in vederea obtinerii unor rezultate sportive mai bune, sporeste eliberarea hormonului de crestere si scade oboseala din timpul antrenamentului. Hormonul de creştere promovează un anabolism natural şi sănătos în tot organismul, ajutând la sinteza proteinelor în celule. Pe de alta parte, in cazul efortului fizic intens si sustinut, dezintegrarea aminoacizilor din muschi va creste, ceea ce are ca rezultat un nivel ridicat de amoniac in sange. Accelerand eliminarea amoniacului, arginina sprijina performanta fizica pe termen scurt si lung.

    Arginina ajuta si in cazul reducerii grasimii corporale prin consolidarea stabilitatii nitrogenului din organism, permitand intensificarea metabolismului si transformarea proteinei in viitoarea masa musculara. Studiile arata ca arginina mareste forta si timpul de lucru in cadrul unui antrenament, prin urmare marind si eficienta sesiunii de sport.

    Arginina are de asemenea, efecte benefice asupra rinichilor si poate imbunatati functia renala, reducand simptomele asociate cu infectiile urinare prin neutralizarea nivelurilor ridicate de amoniac din corp.

Arginina joaca un rol important si in detoxifiere si poate chiar reduce stresul mental, depresia si anxietatea. Un studiu facut de japonezi si publicat in 2007, arata ca arginina in colaborare cu lizina, pot scadea in mod semnificativ nivelele de cortizol, hormonul care se manifesta in situatiile de stres.

Efecte terapeutice:
- imbunatateste functiile imunitare
- reduce timpul de vindecare al ranilor
- îmbunătateste fertilitatea atât la bărbaţi, cât şi la femei
- imbunatatirea calitatii lichidului seminal si reducerea disfunctiei erectile
- imbunatateste functiile vasculare ale pacientilor care sufera de angina
- ajuta la recuperarea dupa atacurile de cord
- reduce riscul ocurentei cheagurilor de sange si ale infarctelor
- ajuta la preventia si tratarea afectiunilor cardiovasculare
- reduce progresia placii de colesterol si agregarea plachetara, scade trigliceridele
- in ateroscleroza: acumularile de placi ateromatoase, acizi grasi si calciu din artere sunt inlaturate de oxidul nitric produs de arginina
- in arterioscleroza: blocarea arterelor este inversata prin flexibilizarea pe care le-o confera oxidul nitric
- oxigenarea muschiului cardiac, arginina poate insanatosi inima si arterele
- regleaza nivelul tensiunii arteriale, imbunatatirea circulatiei periferice
- in atac cerebral: detensionarea vaselor de sange ale creierului conduce la eliminarea sanselor de ocurenta a acestor atacuri pe creier
- are efect antiimbatranire: purificarea sistemului de artere si productia hormonului de crestere pot inversa imbatranirea cu pana la 20 de ani
- in cancer: arginina si vitamina D3 pot imbunatati sistemul imunitar pana in punctul in care elimina celulele canceroase
- imbunatateste memoria si poate inversa dementa sau chiar Alzheimerul (datorita purificarii vaselor lobilor frontali)
- îmbunătăţirea performanţelor sportive
- in antrenamentul de forta: l-arginina promoveaza dezvoltarea musculara
- stimuleaza cresterea osoasa si a cartilagiilor sanatoase
- imbunatateste metabolismul
- in hemoroizi: relaxarea sfincterului previne si vindeca hemoroizii
- amelioreaza neuropatia (lipsa senzatiilor in membre din cauza problemelor de la nivelul sistemului nervos)
- arginina reenergizeaza organismul si reduce surmenarea, simptome asociate cu depresia
- arginina scade efectele stresului
- in ulcer: arginina reduce efectele ulcerelor produse de stres
- are rezultate foarte bune in bolile de ficat (ciroza)
- imbunatateste functionarea prostatei
- recomandata in bolile diverticulare sau diverticulita
- imbunatateste functiile renale
- amelioreaza degenerarea maculara (scaderea graduala a vazului)
- trateaza sindromul colonului iritabil
- reduce problemele legate de menopauza
- ajuta la protectia plamanilor si la vindecarea daunelor produse de fumat
- aduce beneficii glandelor: beneficiaza pancreasul si productia sa de insulina, dar si glanda tiroida prin productia de oxid nitric

Efecte secundare si contraindicatii
    Poate dura cel mult 3 luni pana cand efectele administrarii de arginina sa fie vizibile. Doza normala zilnica poate ajunge pana la 10 grame. In cazul in care va antrenati intens, se recomanda jumatate din aceasta cantitate inainte de antrenament si jumatate dupa.
    Intotdeauna consultati medicul inainte de a folosi L-arginina sau orice alt supliment, pentru ca exista riscul de interactiune cu alte medicamente. Persoanele cu afectiuni hepatice sau renale pot lua arginina numai sub supraveghere medicala.

    Desi l-arginina poate fi consumata in siguranta pe termen scurt, aceasta poate provoca o serie de efecte secundare precum: balonare, diaree, greturi, disconfort gastrointestinal, dureri de cap, inflamatia cailor respiratorii, urticarie, eruptii, amorteli, scaderea tensiunii, sindromul picioarelor nelinistite si dureri in zona lombara. Dozele mari de arginina pot creste aciditatea gastrica, favorizand aparitia ulcerelor sau alte tulburari ale sistemului digestiv. De asemenea, se considera ca arginina amplifica simptomele pacientilor cu herpes si astm.

    In cazul tinerilor sub 18 ani, L-arginina poate stimula aparitia unor modificari endocrine, poate afecta nivelul glicemiei si agravarea sangerarilor. Pericolul principal este ca o supradoza poate genera o acidoza metabolica hipercloremica, o afectiune care determina ca organismul sa produca prea mult acid, cauzand astfel edem cerebral si in cele mai grave situatii poate conduce si la deces.

    Din motive de siguranta, l-arginina ar trebui sa fie evitata de catre pacientii care sufera de diabet zaharat sau care au suferit un atac de cord precum si de femeile insarcinate sau care alapteaza.

Surse naturale de arginina
    Sursele cele mai bune de arginina se regasesc in plante. Acestea sunt si sursele cele mai biodisponibile, adica din care arginina se asimileaza in procent maxim.
    Surse foarte bune de arginina: cereale integrale (grau, orez brun, ovaz), floricele de porumb, alge, naut, linte, seminte de tot felul (susan, floarea soarelui), spanac, pepeni rosii, nuci, caju, nuca de cocos, ciocolata, dulciuri pe baza de gelatina, stafide, goji si alte alimente bogate in proteine.



2 comentarii :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...