STIMULAREA FOCULUI DIGESTIV

    In Antichitate, condimentele rădăcinoase valorau cât greutatea lor în aur. Mici cantităţi din aceste condimente erau adăugate în mâncăruri pentru a îmbunătăţi funcţionarea sistemului digestiv, făcând astfel digestia mult mai uşoară. Abilitatea organismului nostru de a digera mâncarea devine din ce în ce mai slabă odată cu vârsta. Ca adulţi, ne place să vorbim despre cum puteam mânca orice când eram mai tineri. Odata cu inaintarea in varsta ne confruntăm cu probleme ale stomacului, tulburări intestinale şi cu senzaţia de greutate în tot corpul.
    Potrivit filozofiei estice, digestia proastă este principala sursă a bolilor noastre. Conceptul de foc digestiv este folosit in Est pentru a explica această relaţie. Dacă focul este puternic şi strălucitor (ca atunci când suntem tineri), mâncarea este digerată bine, fără resturi toxice. Celulele primesc substanţele hrănitoare necesare şi organismul nostru este sănătos. Atunci când focul digestiv devine mai slab, digestia este incompletă şi se formează toxine, expunându-ne riscului bolilor.

    Pentru a revitaliza focul digestiv slăbit, putem adăuga următoarele condimente la mese: piper negru sau roşu, nucşoară, scorţişoară, cuişoare, muştar, hrean, ghimbir şi sare. Introducând în meniu cantităţi mici din aceste produse, inainte, in timpul sau după mese, ne putem stimula apetitul si imbunătăţi funcţionarea sistemului digestiv. Avem nevoie de condimente mai ales în anotimpurile reci. Persoanele în vârstă şi cele cu o digestie slaba pot beneficia mult de pe urma adaugarii condimentelor in mancare.

Terapia cu ghimbir
    Ghimbirul este considerat in Orient a fi cel mai bun aliment capabil sa revitalizeze puterea digestiei. Indigestia poate fi tratată dacă mâncati cateva bucătele de tulpină de ghimbir proaspăt. Este un bun calmant pentru durerile abdominale, ajută digestia, elimină gazele, dă poftă de mâncare, neutralizează toxinele si chiar o toxiinfectie alimentară. Este atât de eficient în acest sens întrucât are de 180 de ori mai multe enzime pentru digestia proteinelor decât legendara papaya.
    Mai multe despre beneficiile ghimbirului puteti citi aici !

Medicii antici recomandau o terapie specială cu ghimbir pentru a îmbunătăţi digestia. Terapia se adresează persoanelor al căror foc digestiv se diminuează natural odată cu vârsta. 
Preparare
    Luaţi un castron mic emailat sau din ceramică. Amestecaţi patru linguri de praf de ghimbir cu 100-150 g de unt clarificat (ghee) până obţineţi o pastă uniformă. Acoperiţi cu un capac şi păstraţi-l intr-un loc răcoros. Consumaţi din acest amestec înainte de micul dejun, în fiecare zi. Micul dejun trebuie să fie alcatuit din ceai de plante, legume fierte proaspăt şi cereale.

Ziua 1   -  o jumătate de linguriţă
Ziua 2   -  1 linguriţă
Ziua 3   -  1,5 linguriţe
Ziua 4   -  2 linguriţe
Ziua 5   -  2,5 linguriţe
Ziua 6   -  2,5 linguriţe
Ziua 7   -  2 linguriţe
Ziua 8   -  1,5 linguriţe
Ziua 9   -  1 linguriţă
Ziua 10 -  o jumătate de linguriţă

    După cum putem vedea, cantitatea creşte cu o jumătate de linguriţă zilnic, apoi ajunge la un maxim, după care descreşte din ziua a şaptea. Cantitatea din ziua a zecea este de jumătate de linguriţă, ca şi în prima zi.

    Dupa ce terapia se termina, focul digestiv va fi revitalizat. In timpul terapiei trebuie sa evitam produsele cu efect puternic de racire, cum ar fi apa cu gheata, inghetata, laptele de la frigider, fructele inghetate, etc.

Obtinerea untului clarificat
    Untul clarificat (ghee) se prepara din unt de vaca, bogat în grasime si nesarat (82-85%), de preferinta ecologic (care nu contine aditivi alimentari). Se pune untul într-un vas de inox sau emailat, la foc mic si se topeste încet.
    Din momentul topirii sale, apa prezenta în unt începe sa iasa la suprafata sub forma de spuma alb-galbuie, care va fi colectata cu o lingura de inox, pe tot parcursul formarii ei. Daca toata apa si reziduurile proteice din unt au fost eliminate, nu este nevoie sa mai fie tinut în frigider, acesta fiind si testul prin care dovedim ca gheea este de buna calitate.


Un comentariu :

  1. Am o durere in stomac si tot ce mănânc parcă me feoame incontinu mănânc puţin si mă simt umflată ca un balon ....simt zvâcnituri in abdomen ..ce puteți să'mi recomandaţi... Si dacă puteți sa-mi spuneti ce mi se intamplă ..cum trebue săă procedez ..Cristina

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...