In 2011, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a avertizat pentru prima data oamenii despre riscul aparitiei cancerului din cauza folosirii excesive a telefoanelor mobile. Cercetarile efectuate in 13 tari, au aratat ca riscul exista chiar si in cazul folosirii celularelor timp de 15 minute zilnic.
Cercetătorii au asociat folosirea intensă a telefonului mobil cu dezvoltarea unei forme de cancer cerebral numită gliom. În cele mai multe situaţii, boala se tratează greu şi rata de supravieţuire este redusă. Clasificarea OMS s-a bazat pe un studiu din 2004 care arăta că persoanele care utilizează intens telefonul mobil timp de 30 de minute pe zi, timp de zece ani, au un risc cu 40% mai mare de a dezvolta tumoarea la nivelul trunchiului cerebral decât cele care nu sunt atât de împătimite de telefonul mobil. Graham Lamburn, inspector tehnic la Powerwatch, spune ca „avem de-a face cu o adevarata bomba cu ceas".
Alt organ, care este supus acţiunii telefonului mobil este cristalinul ochiului. Datorită îndeplinirii de către acesta a unor funcţii foarte importante, cea de asigurare a transparenţei şi cea de acomodare, el este slab alimentat cu sânge şi din această cauză este mai sensibil la iradierea electromagnetică, acest lucru influenţând acuitatea vederii. Acest fapt este foarte usor sesizat de catre cei care petrec mult timp in fata monitorului de la calculator.
Copiii sunt cei mai sensibili faţă de radiaţia telefonului mobil si a calculatoarelor. Un raport australian arată că undele electromagnetice sunt absorbite de către un copil la o rată de 3,3 ori mai mare decât un adult.
Copiii sunt cei mai sensibili faţă de radiaţia telefonului mobil si a calculatoarelor. Un raport australian arată că undele electromagnetice sunt absorbite de către un copil la o rată de 3,3 ori mai mare decât un adult.
Cauze si efecte
1. Antena telefonului mobil emite unde electromagnetice de acelaşi tip ca si cuptoarele cu microunde, doar că într-o cantitate mult mai mică. Aşa cum cuptorul încălzeşte mâncarea, undele mobilului încălzesc celulele umane, afectându-le în mod negativ. Antena, cea mai importantă sursă de iradiere a telefonului mobil, se află la o distanţă de 3-5 centimetri de creier. După o discuţie mai lungă putem observa că temperatura la nivelul urechii si anumitor zone ale creierului creşte semnificativ.
S-a calculat că la o valoare SAR de 4 W/kg pentru o durată de 30 de minute, temperatura ţesutului unui individ adult sănătos creşte cu 1 grad Celsius. Aceasta are un efect nefast asupra tuturor organelor, care vor reacţiona prin diverse disfuncţionalităţi.
S-a calculat că la o valoare SAR de 4 W/kg pentru o durată de 30 de minute, temperatura ţesutului unui individ adult sănătos creşte cu 1 grad Celsius. Aceasta are un efect nefast asupra tuturor organelor, care vor reacţiona prin diverse disfuncţionalităţi.
NOTA: În conformitate cu normele internaţionale, puterea de iradiaţie e telefoanelor mobile este măsurată în unităţi SAR (Specific Absorption Rate – Rata Specifică de Absorbţie) si se exprimă în watt pe 1 kg (W/kg). Indicele SAR (sau SAREU) este trecut in specificatiile tehnice ale fiecarui telefon mobil. Este general acceptată următoarea clasificare:
Capacitate de iradiere mică - SAR < 0.2 W/kg
Capacitate de iradiere redusă - SAR 0.2 - 0.5 W/kg
Capacitate de iradiere medie - SAR 0.5 - 1.0 W/kg
Capacitate de iradiere ridicată - SAR > 1.0 W/kg
Capacitate de iradiere redusă - SAR 0.2 - 0.5 W/kg
Capacitate de iradiere medie - SAR 0.5 - 1.0 W/kg
Capacitate de iradiere ridicată - SAR > 1.0 W/kg
2. Campurile electromagnetice pot induce campuri electrice slabe in conductorii electrici. Acest proces, denumit inductie, este unul din modalitatile prin care asemenea campuri pot perturba chimia trupului, deoarece corpurile noastre se comporta ca niste conductori.
3. Energia electrica creeaza electricitate statica si un mediu crescut de incarcare ion-pozitiva, care nu face deloc bine sanatatii umane. Electricitatea statică este o formă de poluare electromagnetică.
4. Telefonul digital emite un semnal pulsat, iar frecvenţa afectează oamenii mai mult decât în cazul unui semnal analogic. Frecvenţele aparatelor de telefonie mobilă coincid cu frecvenţele activităţii bioelectrice naturale, proprii creierului uman, care se înregistrează pe encefalogramă (EEG).
Astfel, frecvenţa impulsurilor telefonului mobil este de 1/4,616 ms=216,6 Hz sau rotunjit 217 Hz, ce coincide cu aşa numitul ritm gamma al creierului. A doua frecvenţă care este emisă de telefonul mobil este frecvenţa de 217/26=8,35 HZ, care este ritmul alfa. Iar telefoane mobile care funcţionează în regim de economisire a energiei electrice (DTX) mai au o frecventa de 2 Hz, care este in ritmul delta.
Prin urmare, telefonul mobil transmite semnale care sunt capabile să interfereze cu activitatea bioelectrică proprie a creierului şi prin aceasta să-i deregleze funcţiile. Astfel de modificări se pot observa pe encefalogramă şi ele nu dispar o perioadă îndelungată de timp după terminarea convorbirii telefonice.
Prin urmare, telefonul mobil transmite semnale care sunt capabile să interfereze cu activitatea bioelectrică proprie a creierului şi prin aceasta să-i deregleze funcţiile. Astfel de modificări se pot observa pe encefalogramă şi ele nu dispar o perioadă îndelungată de timp după terminarea convorbirii telefonice.
Este foarte important de menţionat că undele alfa se afla în legătură directă cu activitatea intelectuală a individului şi se consideră că reflectă scanarea imaginilor interioare ale conştiinţei. Gândirea abstractă depinde de ritmul alfa, în timpul somnului predomină ritmul delta, iar în starea de activitate a omului – undele gamma.
Radiatiile electromagnetice pulsate la o frecvenţă joasă au efecte negative asupra sistemului nervos si echilibrului hormonal al omului. Printre altele, este afectat hormonul melatonină produs în epifiză, care reglează somnul şi joacă un rol important în cadrul sistemului imunitar. Nivelul de melatonină creşte de obicei în timpul nopţii. Printr-un efect de lungă durată al radiaţiilor electromagnetice, poate fi micşorată producţia de melatonină de peste noapte. Ca urmare, se observă schimbări ale stării de spirit, depresii, tulburări de somn şi oboseală. De asemenea, poate apărea o sensibilitate imunitară crescută şi predispoziţie la cancer.
Alte simptome care apar datorita efectelor negative al telefonului mobil asupra stării de sănătate sunt: dureri de cap, probleme de memorie şi concentrare, stări permanente de oboseală, dureri şi înţepături la nivelul ochilor, uscarea şi lăcrimarea ochilor, inrăutăţirea progresivă a vederii, labilitatea tensiunii arteriale şi a pulsului (s-a demonstrat că după o convorbire cu telefonul mobil, tensiunea arterială poate să crească cu 5-10 gradaţii).
Cele mai periculoase consecinţe ale radiaţiei microundelor telefoanelor mobile raman tumorile de la nivelul creierului. Dezvoltarea acestor tumori are o perioadă latentă de 3-10 ani. La persoanele care au folosit in mod curent telefonul mobil mai mult de 6 ani frecvenţa dezvoltării tumorilor creste cu 50%.
Dispozitive antiradiatii
ORGONITA este un amestec de span metalic, cristale de cuart si rasina sintetica, dar poate contine si alte pietre semipretioase. Au capacitatea de a transforma energia negativa perturbata de campurile electromagnetice in energie pozitiva. Cu cat sunt mai mari cu atat raza de actiune este mai mare. Unele orgonite contin aluminiu sau/si plumb ceea ce nu este indicat, deoarece aceste metale sunt toxice pentru organism. Din cand in cand, orgonita trebuie purificata: se tine 7-10 minute in apa rece curgatoare.
DAVIDMAG este o inventie romaneasca care contine un compus de cristale ale unor metale bivalente, cu proprietati magnetice superioare si conductibilitate electrica redusa, metale nobile, compuşi de stabilizare şi de elemente de fixare de oscilatie. Acesta conţine 16 elemente în rezonanţă de concentrare optime. Se aplica pe partea din spate a telefonului mobil, in dreptul acumulatorului, iar la monitoare si televizoare pe rama ecranului.
DNRN-1 adica Dispozitiv de Neutralizare a Radiatiilor Nocive produse de telefonul mobil. Este inventia unui fizician roman. Modul de actiune se bazeaza pe teoria taoistă conform căreia plantele primesc lumina soarelui direct în celule. Astfel, în mod indirect, oamenii primesc informaţii esenţiale de la plante. Dispozitivul contine cristale lichide obţinute din aproape 40 de plante care sunt activate de un câmp (bio)electromagnetic anormal precum radiaţia telurică sau radiaţia disfuncţională a biocâmpului uman. Radiaţia holografică a plantelor generează două tipuri de efecte, unul de stimulare, de modulare în fază a sistemului biologic uman şi altul de inhibare, adică o demodulare a emisiei sursei generatoare de radiaţii negative, prin interferenţă defazată. Dispozitivul trebuie amplasat în carcasa telefonului mobil, sub acumulator, cât mai aproape de antenă.
TORSER este un dispozitiv creat de rusi, care genereaza un camp de torsiune, adica un fel de anticamp care se opune campului electromagnetic produs de telefoane sau calculatoare. Acest lucru elimina efectele radiatiilor nocive. Are perioada de functionare minim 8 ani si raza de actiune de 2,5 m. Nu are nevoie de baterii.
Sfaturi Foarte Utile
- Copiii nu trebuie să folosească telefoanele mobile ! În niciun caz nu-i cumpărati unui copil mai mic de 12 ani telefon mobil sau tabletă, fiindcă cei mici sunt cei mai expuşi la riscurile expunerii la undele electromagnetice.
- La cumpărarea unui telefon mobil fiti atenţi la mărimea SAR !
- NU vorbiti continuu mai mult de 3-4 minute ! Nu vorbiti la telefon mai mult decat este nevoie. Nu este bine să folositi mobilul dacă acest lucru nu este absolut necesar.
- Tineti telefonul la distanta de ureche ! Folositi optiunea speaker (difuzor) sau casti (hands-free). Dacă îndepărtăm telefonul cu numai 15 centimetri de corp, intensitatea câmpului scade cu aproximativ 50%. Cu cat sunteti mai departe de telefon cu atat scade si riscul radiatiilor produse de el. Castile sunt o solutie ieftina si comoda, elibereaza mainile si da posibilitatea de a va ocupa si de altceva cat timp vorbiti la telefon.
- Cand apelati pe cineva, nu puneti imediat telefonul la ureche ! Dupa ce formati numarul, telefonul emite cele mai multe radiatii. În primele 5 secunde a apelului telefonului mobil, radiaţiile sunt cele mai puternice.
- Folositi mai des serviciile SMS (mesaje) !
- Evitati folosirea telefonului mobil atunci când semnalul este slab ! Cu cat semnalul este mai prost, cu atat cresc si radiatiile. În încercarea de a se conecta la o reţea, mobilul va folosi mai multă energie şi, deci, câmpul emis va fi mai intens. Gasiti cea mai buna zona cu semnal. Stati aproape de fereastra pentru a oferi telefonului cea mai buna receptie. Evitati sa vorbiti cat timp sunteti la metrou sau in lift.
- Nu ţineti telefonul în buzunarul de la pantaloni sau la piept ! Un studiu publicat în Jurnalul de Chirurgie Craniofacială a evidenţiat că radiaţiile emanate de telefonul mobil au legătură cu scăderea densităţii osoase din pelvis, iar în 2008 un alt studiu realizat de clinica din Cleveland a constatat că acestea duc la scăderea fertilităţii. Purtarea telefonului mobil la gât sau in buzunarul de la piept exercită influenţe negative asupra inimii şi sistemului endocrin.
- NU dormiti cu telefonul mobil pe pat sau pe noptieră ! Nici calculatorul nu trebuie să stea prea aproape de pat când dormim. Evitati pe cât posibil să ţineti laptopul în poală atunci când lucrati, mai ales dacă folositi internet Wi-fi, deoarece câmpul de radiofrecvenţă emis de aceste aparate este aproximativ egal cu acela al cuptoarelor cu microunde (2.400 Mhz), doar că undele sunt mai puternice.
- Acasă şi la serviciu trebuie să folosim telefoane obişnuite cu cablu !
- Scoateti din priză dispozitivele electrocasnice pe care nu le folositi ! Acestea emit unde electromagnetice şi atunci când nu sunt utilizate, dacă sunt în priză. Pe cat posibil, păstrati o distanţă de cel puţin 30 de centimetri de orice aparat electric. Câmpul electromagnetic se reduce considerabil de la 30 de centimetri încolo.
- Scoateti televizorul şi calculatorul din dormitor !
Tawkon – aplicatie pe Android
Aceasta este o noua aplicatie pe telefon ce monitorizeaza nivelul de radiatii emise de telefoanele cu Android si avertizeaza in cazul in care se depaseste un anumit nivel. Aplicatia nu este disponibila si pe iPhone. Tawkon monitorizeaza telefonul tau si, daca radiatiile electromagnetice sunt prea puternice, te avertizeaza sa iti pui castile si sa continui in acest mod convorbirea. Tawkon este o aplicatie gratuita ce poate fi luata din Google Play. A fost descarcata de 10.000 ori in prima saptamana de la lansare.
Despre marketingul agresiv.
RăspundețiȘtergereAparatul-minune Torser este prezentat de falșii inventatori ca un dispozitiv care îi apără pe clienți de radiații, de atacuri energetice și îi vindecă de orice boală. Medicii și fizicienii îl desființează. Până acum, 8.000 de români au fost păcăliți. Vedete ca Oreste, Andra, Nelu Ploieșteanu, Irinel Columbeanu, actorul Steven Seagal, generali ai Armatei Române și chiar decedați îi îmbie pe naivi în reclame false, publicate în tabloide, să achiziționeze cu 240 de euro un așa-numit aparat Torser, care te face sănătos tun. Medicii spun clar că nu are niciun efect. Lansată în noiembrie anul trecut, este una dintre cele mai mari escrocherii.
Produsul este adus din Rusia la un preț de nimic și este vândut cu o marjă de profit foarte mare.
De fapt, totul este o escrocherie. Discul Torser, cu un diametru de 8 cm, este plin doar cu nisip. „Nu are niciun efect demonstrat științific. Este adus din Rusia, unde costă între 5 și 28 de euro – în funcție de câte iei.”, ne explică Cristian Culiță, unul dintre cei care au colaborat cu Neotek.
Personajul care a pus la punct ingineria este pretinsul biofizician Victor Jalo. Născut în Republica Moldova, acesta este un țepar care a mai pus la punct în trecut afaceri de tip piramidal cu parfumuri și cu domenii online. Acum a născut o nouă escrocherie cu Torser-ul, un aparat care ar folosi principiile torsiunii (în fizică, spun specialiștii, nici nu există această teorie) prin care un corp este încărcat cu energie.
Și escrocheria a mers, pentru că basarabeanul dă Torserele cu 240 de euro/bucata. „Am vândut cam 8.000 de bucăți din noiembrie și până acum”, se laudă Jalo la o întâlnire pe Calea Dorobanților cu un reporter EVZ, care s-a dat reprezentantul unui firme interesate să cumpere 1.000 de dispozitive.
În momentul când i-am spus lui Jalo că aparatul este o prostie care nu funcționează, dar oamenii sunt naivi și îl cumpără, acesta nu a obiectat. Ba chiar ne-a zis cu zâmbetul pe buze: „Am avut doar 11 produse returnate și asta pentru că oamenii nu au mai avut bani să plătească”. Victor Jalo a și înstrăinat firma Neotek în acte, pentru a nu avea răspundere în fața legii. Mai mult, pe site-ul societății nu este trecută adresa sediului, iar comenzile se fac doar telefonic sau pe e-mail. Comanda ajunge la naivi prin poștă.