"Dacă se respectă regulile de compatibilitate, veţi avea o digestie bună, fără balonare, arsuri, reflux gastroesofagian sau alte probleme" - prof. dr. Mencinicopschi
De multe ori, obisnuintele determina oamenii sa consume aperitiv, felul 1, felul 2, desert, fructe, bauturi – toate la o singura masa ! Practic se creaza un adevarat dezastru in organism. Sistemul digestiv, in complexitatea sa, este dat peste cap intr-un mod extrem de dur. Pentru a-si reveni si a putea digera, asimila si elimina reziduurile, el "imprumuta" energie (resurse) din alte zone, iar rezultatul il constituie, in timp, inevitabila imbolnavire.
Corpul uman este cea mai complexa “fabrica” de pe pamant. Reactile chimice si complexitatea intregului mecanism uman nu s-au putut explica pana in prezent. Din aceasta cauza, pentru o functionare normala si echilibrata, ar trebui sa oferim o atentie deosebita combinarii corecte a alimentelor consumate.
Pentru a putea fi digerat, fiecare tip de hrana are nevoie de un anume tip de suc gastric secretat de stomac si nu toate sucurile gastrice pot fi secretate in acelasi timp. Iar asta deoarece fiecare aliment este digerat in mod diferit. Alimentele ce contin amidon – anumiti carbohidrati (orez, paine, cartofi s.a.) au nevoie de un mediu digestiv alcalin ce este furnizat initial in gura de enzima ptialina, apoi de amilaza pancreatica, ce ajunge in intestinul subtire. Alimentele ce contin proteine (carne, lactate, alune, seminte si altele de acest fel) au nevoie de un mediu acid pentru digerare, furnizat de acidul clorhidric si pepsina.
Doua medii cu efect contrar - acizi si baze (alcalini) - nu pot actiona in acelasi timp. Se neutralizeaza unul pe celalalt. Cu alte cuvinte, daca mancam o proteina impreuna cu un amidon, digestia este ingreunata sau complet blocata. De exemplu, una din mancarurile preferate ale oamenilor este celebra friptura cu cartofi prajiti (sau orice combinatie de carne si cartofi). Gustul este bun si senzatia de satietate la fel, asa ca nu mai conteaza somnolenta dupa o asemenea masa copioasa. Aceasta apare deoarece sistemul digestiv depune mult efort si consuma mult mai multa energie decat primeste de la hrana, iar asimilarea este practic extrem de redusa.
Mai departe, hrana nedigerata fie sufera un proces de fermentatie (si oamenii incep treptat sa se ingrase) fie sufera un proces de putrefactie (iar oamenii slabesc, cu timpul). Asta se intampla deoarece hrana nedigerata constituie un mediu fertil pentru diversi agenti patogeni (bacterii, viermi) care o descompun, dand nastere la diverse tulburari digestive. Impreuna cu tulburarile emotionale datorate stresului si emotiilor negative, dar si cu alte probleme ce tin de poluarea aerului, apei si alimentelor, duc la ingrasare (in special) sau slabire. In plus, combinatiile necorespunzatoare creaza exces de aciditate ce face sangele sa se ingroase si sa circule mai greu prin vase, consumand astfel mai mult oxigen (o alta cauza a somnolentei si oboselii).
Tranzitul normal in organism sau cat dureaza aproximativ digestia alimentelor:
0 – 15 min: apa
15 – 30 min: sucuri din legume sau fructe crude
30 - 60 min: fructe, pepeni
60 min: germeni din seminte
1 – 1,5 ore: sucul de grau verde
1 - 2 ore: cele mai multe vegetale (legume crude, verdeturi)
1.5 – 4 ore: ulei, cereale, fasole, naut, linte, cartofi, legume amidonoase
2 – 4 ore: nuci, seminte crude
4 – 10 ore sau mai mult: diverse tipuri de carne, peste, crustacee, lactate procesate
Din cercetarile specialistilor a rezultat ca, in cazul unei combinatii corespunzatoare a alimentelor, timpul necesar digestiei si asimilarii este de numai 3-4 ore. Organismul nu cheltuie deci foarte multa energie pentru aceste procese. Dar in cazul combinatiilor necorespunzatoare acest timp poate ajunge la 8-12 ore ! In acest interval omul mai ia cel putin o masa, iar aceste alimente sunt turnate deasupra celor dinainte, formand o masa nedigerata, care se lipeste pe peretii intestinelor, ducand la auto-intoxicarea si acidifierea organismului. Astfel, nu e de mirare ca majoritatea bolilor se datoreaza unei alimentatii gresite.
Tabelul de mai jos prezinta categoriile de alimente si modul sanatos de combinare a acestora. Salvati aceasta poza si tipariti-o, apoi puneti-o in bucatarie pentru a fi la vedere oricand aveti nevoie de ea.
Tabelul de mai jos prezinta categoriile de alimente si modul sanatos de combinare a acestora. Salvati aceasta poza si tipariti-o, apoi puneti-o in bucatarie pentru a fi la vedere oricand aveti nevoie de ea.
Beneficiile combinatiilor compatibile ale alimentelor sunt:
- imbunatatesc digestia
- mentinerea greutatii normale
- sintetizarea elementelor nutritive din alimentele ingerate
- mentin alcalinitatea sangelui
- scad nivelul de acid care da nastere la toxine
- elimina balonarea, constipatia si gazele
Alte reguli pentru o alimentaţie sănătoasă:
- Apa se consumă cu jumătate de oră înainte de mâncare sau la cel putin 1-2 ore dupa masa, nu în timpul mesei, deoarece dilueaza sucurile gastrice si stinge focul digestiv.
- Ideal e să consumăm prima dată o mâncare crudă iar după jumătate de oră, o mâncare gătită.
- Consumati fructele noastre mai mult decât pe cele importate din alte ţări, care străbat o cale lungă, sunt culese verzi, ambalate, transportate şi depozitate în diverse locuri iar în final coapte într-un mod artificial.
- Mâncarea îndelung procesată, gătită ore întregi, cea reincalzita de mai multe ori sau care este mai veche, este o mancare „moarta” si e mai bine sa nu fie consumata.
- Este bine să nu combinati foarte multe feluri la aceeaşi masă.
Alimente care este bine sa fie evitate:
- Evitati produsele de patiserie. Conţin faina alba, margarina şi aditivi chimici.
- Evitati sa mâncati carne. Este principalul factor care produce acidifiere si colesterol.
- Evitati uleiurile rafinate şi folositi mai des uleiuri presate la rece.
- Evitati băuturile carbogazoase. Sunt acide si contin multe substante cancerigene.
- Evitati painea albă şi pastele făinoase. Consumati paine neagra sau intermediara.
Multumesc pentru aceste informatii minunate!
RăspundețiȘtergere