Italienii numesc rosiile pomodoro, care inseamna „mar de aur”, francezii le numesc „marul iubirii”, iar germanii „marul paradisului”. Exista aproximativ 10.000 de tipuri de rosii in intreaga lume, fiecare cu gust (de la acru la dulce), forma (lunguiete sau rotunde), culoare (galben, portocaliu, rosu) si aroma specifica.
Rosiile sau tomatele (Solanum lycopersicum) sunt printre cele mai consumate alimente din lume, fiind folosite in bucatarie sub forma de sos, suc de tomate, ketchup, bulion sau pasta de rosii.
Rosiile sunt una din marile binefaceri ale verii, deoarece sunt sarace in calorii si pline de apa vie. In aceasta perioada, o cura cu suc de rosii este nepretuita pentru continutul sau de minerale si vitamine. De asemenea, sunt bogate in substante nutritive si au multe beneficii pentru sanatate si frumusete.
In plus, in stratul exterior, contin cantitati apreciabile de licopen, un antioxidant care poate preveni multe tipuri de cancer. Se spune ca o singura molecula de licopen are puterea de a distruge 13 radacini de virusi.
Beneficiile sucului de rosii
1. Sursa de antioxidanti
Rosiile contin vitaminele A, C si E, care au importante proprietati antioxidante, dar si licopen - un antioxidant ce intareste sistemul imunitar si protejeaza organismul de actiunea radicalilor liberi, care distrug celulele si cauzeaza diferite tipuri de afectiuni. Rosiile fierte sau oparite contin mai mult licopen. Acesta este solubil in grasime, astfel ca adaugarea unei lingurite de ulei de masline in sucul de rosii, intensifica absorbtia lui.
2. Scad nivelul de colesterol
Sucul de rosii este un tratament natural excelent pentru persoanele care au un nivel mare al colesterolului. Contine fitosteroli, fibre si vitamina B3 - compusi care contribuie la mentinerea sub control a valorilor colesterolului.
3. Protejează inima
Sucul de roşii este ideal pentru inimă, întrucât acesta are proprietatea de a fluidiza sângele. Un pahar de suc de rosii pe zi previne afectiunile cardiovasculare precum cardiopatia ischemică sau insuficienţa cardiacă, deoarece vitamina B6, pe care o contin rosiile, ajuta la mentinerea unui nivel normal de hemocisteina in sange. Aceasta este responsabila de sanatatea venelor si arterelor.
4. Controleaza hipertensiunea arteriala
Continutul de potasiu, magneziu, sodiu si vitamina B din sucul de rosii scad hipertensiunea arteriala si previn riscul de accident vascular cerebral sau atac de cord. Acesti compusi sunt esentiali pentru mentinerea presiunii sanguine sistolice si diastolice.
5. Amelioreaza diabetul
Un studiu realizat de Journal al Asociatiei Medicale Americane a aratat ca daca consumati cel putin doua rosii pe zi puteti reduce stresul oxidativ, diabetul zaharat de tip 2. In plus, studii facute la Universitatea din Newcastle, Australia, au aratat ca dupa numai 3 saptamani in care au consumat suc de rosii, riscul pacientilor cu diabet de tip 2 de a dezvolta cheaguri de sange a scazut.
6. Protejeaza plamanii
Rosiile contin acid coumaric si acid clorogenic, substante care ajuta la reducerea efectelor nocive ale fumatului. Deasemenea, va pot ajuta si daca planuiti sa va lasati de fumat, pentru ca reduc apetitul pentru nicotina. Un studiu efectuat in 2006 la Universitatea Jundendo, din Tokio, a aratat ca sucul de rosii poate preveni aparitia emfizemului pulmonar cauzat de expunerea la fum de tigara.
7. Imbunatateste vederea
Sucul de rosii are efecte benefice asupra vederii si previne afectiunile oculare cauzate de inaintarea in varsta prin actiunea vitaminei A, luteinei si zeaxantinei, antioxidanti care protejeaza retina.
8. Protejeaza sanatatea sistemului osos
Rosiile contin cantitati semnificative de calciu si magneziu si contribuie la asimilarea mai buna a fierului in organism, În plus, licopenul din compoziţia roşiilor este un excelent „ingredient” care luptă împotriva apariţiei osteoporozei.
9. Ajuta digestia
Sucul de rosii stimuleaza digestia si previne constipatia. Este util si in curele de slabire, suprimand foamea. In unele cazuri, sucul de rosii previne diareea.
10. Menţin frumuseţea pielii
Hranesc pielea si au efect de atenuare a semnelor si cicatricelor lasate de acnee. Produsele cosmetice pe baza de rosii ajuta la uniformizarea culorii tenului si protejeaza de radiatiile razelor solare.
11. Remediu natural împotriva arsurilor solare
O masca facuta din rosii proaspete ajuta la ameliorarea durerilor provocate de arsurile solare, previn imbatranirea pielii si aparitia ridurilor. Acest tratament, grabeste vindecarea si regenerarea tesuturilor.
12. Sursa naturala de vitamine si minerale
Vitamine: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K. Minerale: potasiu, magneziu, fier, fosfor, calciu, sodiu, mangan, cupru, zinc si crom.
Atenţie! Sucul de roşii pentru cură trebuie să fie natural, preparat acasă, din rosii coapte si carnoase. Nu se recomandă bulionul sau sucul de roşii din magazin, deoarece contine conservanti chimici.
Cura cu suc de rosii dureaza 3-4 saptamani, timp în care se bea de trei ori pe zi, cate 200 ml de suc de roşii proaspat preparat. Rosiile pentru suc pot fi crude sau oparite.
Contraindicatii privind consumul de tomate
Rosiile contin acid oxalic (5.3 mg/100 g), substante care formeaza saruri insolubile de calciu (oxalat de calciu) care se pot transforma in pietre la rinichi.
De asemenea, din cauza aciditatii este recomandat un consum moderat de rosii, iar in cazul bolilor gastroduodenale, acestea trebuiesc evitate.
Suc de rosii pentru la iarna
Se aleg rosii coapte, se spala in mai multe ape, se curata de codite, se indeparteaza partile verzi sau stricate daca acestea exista si se trec prin masina de tocat, storcator de fructe sau printr-un blender. Sucul obtinut se pune la fiert, amestecandu-se din cand in cand pentru a nu se prinde de oala. Se fierbe pana la consistenta dorita. Sucul de rosii este gata atunci cand nu mai face spuma deasupra. De obicei asta se intampla cand a scazut la jumatate din cantitatea initiala.
La sfarsit, pentru fiecare litru de suc rezultat se adauga cate o lingura rasa de sare si se mai fierbe putin. Daca va place mai dulceag, se poate adauga si cate o lingurita de zahar la fiecare litru rezultat. Zaharul reduce aciditatea rosiilor. Apoi, se toarna sucul de rosii in sticle preincalzite, se capseaza bine, se pun cu gura in jos si se acopera cu paturi pentru a se raci lent. Se pastreaza intr-un loc intunecos si racoros.
La sfarsit, pentru fiecare litru de suc rezultat se adauga cate o lingura rasa de sare si se mai fierbe putin. Daca va place mai dulceag, se poate adauga si cate o lingurita de zahar la fiecare litru rezultat. Zaharul reduce aciditatea rosiilor. Apoi, se toarna sucul de rosii in sticle preincalzite, se capseaza bine, se pun cu gura in jos si se acopera cu paturi pentru a se raci lent. Se pastreaza intr-un loc intunecos si racoros.
Sucul de rosii trebuie sa fie crud ca sa aiba proprietati nu oparit...toate legumele crude au proprietati vindecatoare, daca le oparesti sau le fierbi....by by vitamine. Doar o parere.
RăspundețiȘtergere