ANTIOXIDANTII si RADICALII LIBERI

    Se stie ca fiecare celula prezenta in corp are nevoie de oxigen pentru a ramane in viata. Cu toate acestea, oxigenul este responsabil si pentru deteriorarea celulelor ca urmare a procesului de oxidare. Ca un rezultat al oxidarii apar radicalii liberi, care au efect daunator asupra celulelor. In cazul in care daunele cauzate de radicalii liberi se intind pe o perioada mare de timp, este posibil sa apara diverse boli.
    Cele mai sensibile organe la acţiunea radicalilor liberi sunt cristalinul, pancreasul, celulele nervoase şi vasele de sânge. Până la o anumită vârstă, organismul se opune acestor duşmani prin propriile mecanisme antioxidante, însă, o dată cu înaintarea în vârstă, capacitatea organismului de a face faţă stresului oxidativ scade. Rolul antioxidantilor naturali este tocmai acela de a repara daunele provocate de radicalii liberi.

"Totusi, radicalii liberi nu sunt intotdeauna dusmani, stand la baza unui proces normal, numit oxidare. Sunt indispensabili pentru organism, sistemul imunitar folosindu-i ca arme pentru bacteriile ce incearca sa invadeze corpul", spune Jeffrey Blumberg, director la Universitatea Tufts.

    Radicalii liberi sunt prezenţi în corpul nostru în mod firesc, fiind produsi de organism in urma proceselor metabolice si de productie a energiei. De asemenea, radicalii liberi mai rezulta si din procesele inflamatorii care se petrec in organism sau in urma depunerii unui efort fizic sustinut. Insa, pe langa aceste procese perfect naturale, mai exista si altele care sunt un raspuns la toxinele din mediu.
    Iată care sunt factorii generatori de radicali liberi, de care trebuie să ne ferim: fumul de tigara, stresul, aerul poluat, gaze de eşapament, radiaţiile (Razele Ultra Violete, Radioterapia şi Radiografiile), alcoolul, modurile greşite de preparare termică a alimentelor (prăjelile, fripturile, grătarul), consumul de alimente râncede sau alterate, al dulciurilor concentrate, uleiurile vegetale rafinate, unele margarine, expunerile prelungite la soare, bronzarea artificială, sursele de oxigen atomic (hipocloriţii, permanganaţii, cloraţii, percloraţii, sarea iodată), conservanţii alimentari (nitraţii, nitriţii, sulfaţii, tiosulfaţii, sulfiţii, fosfaţii, fosfiţii, etc), bacterii, virusuri si ciuperci (fungi), medicamentele citostatice, depăşirea greutăţii corporale, ”E”-urile alimentare, unele metale grele (Al, Pb, Cd, U), telefonul mobil, cuptoarele cu microunde, ionii pozitivi generaţi de ecranul PC-ului sau al TV-ului etc.

    Specialistii in sanatate spun ca numarul crescut de radicali liberi si deficienta de antioxidanti poate cauza sau favoriza aparitia multor afectiuni cronice, precum: Alzheimer, boli cardiovasculare, cataracta, diabet, hipertensiunea, infertilitate, degenerare maculara, tulburari mentale, boala parodontala, infectii ale tractului respirator, artrita reumatoida sau cancer.


    Pentru a intelege mai usor ce fac antioxidantii, faceti urmatorul experiment: taiati un mar in doua si peste prima jumatate puneti suc de lamaie iar pe cealalta nu puneti nimic, apoi le lasati asa pentru o ora. O sa observati ca jumatatea pe care ati pus suc de lamaie (bogat in vitamina C) arata foarte bine, iar cealalta jumatate a capatat o culoare maronie datorita oxidarii celulelor.
    Antioxidantii prezenti in alimentele pe care le consumam fac acelasi lucru celulelor corpului nostru. Practic, rolul antioxidantilor este acela de a opri procesul de oxidare prin neutralizarea radicalilor liberi formati in timpul oxidarii. Pentru aceasta, corpul foloseste in permanenta antioxidantii, asa ca trebuie sa ii oferim incontinuu altii.

    Pana de curand se credea ca antioxidantii actioneaza independent in combaterea radicalilor liberi dar s-a descoperit ca acestia lucreaza impreuna pentru a elimina radicalii liberi.
Exista cinci antioxidanti ce fac parte din aceasta retea: acidul lipoic, vitaminele C si E, glutationul si coenzima Q10.
    Cand se combina, acesti antioxidanti isi maresc reciproc puterea de eliminare a radicalilor liberi. Cel mai interesant fapt este ca acesti antioxidanti se pot recicla reciproc asfel transformand un antioxidant inactivat intr-un antioxidant functional, adica ei sunt antioxidanti unul pentru celalalt. Singurul antioxidant din acesta retea, ce poate regenera toti antioxidantii retelei (inclusiv pe el) este acidul lipoic.
    Fiecare antioxidant al retelei este specializat pe o anumita nisa. De exemplu, vitamina A poate proteja foarte bine membrana celulara dar protejeaza foarte putin interiorul celulei. Acest lucru se datoreaza faptului ca vitamina A este liposolubila iar interiorul celulei este in principal compus din apa. Insa aici functioneaza foarte bine vitamina C care este hidrosolubila. S-a descoperit ca doar acidul lipoic poate actiona la fel de bine atat in interiorul celulei cat si in afara acesteia.

Iata o lista cu cei mai cunoscuti antioxidanti:
- Coenzima Q10: se mai numeşte şi “antioxidantul inimii sănătoase” pentru că reface ADN-ul deteriorat şi este folosită în tratamentul şi prevenirea bolilor cardiace. Totodată, aceasta ajuta la prevenirea bolilor Alzheimer si Parkinson, este implicată în toate procesele producătoare de energie şi în stocarea energiei în celule, ajutând şi la funcţionarea ficatului.
Coenzima Q10 este prezentă în cantităţi importante în uleiul de soia, sardine, spanac, broccoli, conopida, fasole, mazare, linte, soia, arahide, fistic, nuci, alune si seminte de susan.

- Vitamina C: este un antioxidant cu rol important în funcţionarea corectă a sistemului imunitar şi stimularea capacităţii de regenerare a organismului. În plus, aceasta ajuta la evitarea complicaţiilor prenatale şi are un rol esenţial în producerea colagenului din piele. Fiind hidrosolubila, se elimina foarte usor si tocmai de aceea trebuie adus un aport zilnic de vitamina C.
Cele mai importante surse de vitamina C sunt: patrunjel, macese, catina, citrice, papaya, kiwi, pepene rosu, broccoli, ardei, coacaze negre, capsuni, nectarine si rosii.

- Vitamina E: reprezinta un antioxidant puternic ce ajuta atat in prevenirea deteriorarii lipidelor si a uleiurilor esentiale, incluzand aici si acizii grasi Omega-3, cat si la producerea glutationului, o molecula puternic antioxidanta. Aceasta vitamină stopează procesul de îmbătrânire, ajuta la hidratarea pielii, reduce apariţia cicatricilor şi a arsurilor şi întăreşte sănătatea ochilor. Cele mai clare semne ale deficitului de vitamina E sunt cele legate de probleme digestive, furnicături, amorţirea braţelor sau a picioarelor şi încetinirea vindecării rănilor. De altfel, lipsa acestei vitamine măreşte şi riscul cancerului la prostată şi la sân.
     Vitamina E poate fi asimilată din alimente precum: uleiul de germeni de grâu, cereale integrale, legume cu frunze verzi, seminţe de floarea soarelui şi de muştar, alune, nuci, gălbenuş de ou şi unt, broccoli, morcovi, ardei roşu, spanac.

- Acidul lipoic: este un acid gras care se găseşte în mod natural în fiecare celulă a corpului ce ajută la convertirea glucozei în energie, prevenind astfel hiperglicemia. Proprietatea deosebită a acidului lipoic este că, spre deosebire de alţi antioxidanţi, acţionează în profunzime atât în apă, cât şi în grăsime, astfel că este asimilat cu mai multă uşurinţă de organism. De asemenea, reduce riscul apariţiei accidentelor vasculare cerebrale, cataractei, bolilor cardiace şi protejează ficatul de diferite acţiuni toxice.
Acidul lipoic se găseşte în putine alimente: spanac, broccoli, mazăre, drojdia de bere, varza de Bruxelles.

- Beta-carotenul (sursa de vitamina A): are un rol deosebit în prevenirea cancerului, prin anihilarea radicalilor liberi şi „dizolvarea” substanţelor canceroase provenite din mediul extern. Proprietatile antioxidante sunt foarte importante in apararea plamanilor, atat de actiunea distrugatoare a fumului de tigara cat si de cea a poluarii. De asemenea, joacă un rol important în combaterea aterosclerozei, deoarece împiedica oxidarea lipoproteinelor de mică densitate (colesterolul LDL) reducând riscul apariţiei acestei boli şi în consecinţă al producerii infarctului miocardic. Beta-carotenul are efect antiimbatranire, protejează pielea împotriva radiaţiilor ultraviolete şi ajuta la prevenirea numeroaselor boli cauzate de înaintarea în vârstă.
Betacarotenul se găseşte în: spanac, cartofi dulci, roşii, caise, sparanghel, sfeclă, broccoli, pepene galben, morcovi, mango, papaya, piersici, nectarine, grepfruit roz, dovleac, verdeata.

- Resveratrol: acest antioxidant are o acţiune extrem de puternică, fiind de 4-5 ori mai puternic decât beta-carotenul, de 50 de ori mai puternic decât Vitamina E şi de 20 de ori mai puternic decât Vitamina C. Recunoscut ca antioxidant care răspunde la stres, infecţii micotice şi radiaţii ultraviolete, proprietăţile acestei substanţe se extind asupra echilibrării nivelului de colesterol în organism, îmbunătăţirea circulaţiei sângelui, menţinerea elasticităţii pielii şi ameliorarea simptomelor cauzate de alergii.
Resveratrolul se regăseşte preponderent în strugurii roşii, afine, mure, vin negru şi must.

- Fitonutrientii: acestia sunt licopenul si luteina, antioxidanti puternici proveniti din plante si legume, care s-au dovedit a fi arme eficiente impotriva bolilor degenerative. Desi nu actioneaza direct asupra sanatatii pielii, fitonutrientii imbunatatesc in general sanatatea organismului.
Luteina se gaseste in legumele care au un pigment verde: spanac si varza, iar licopenul se gaseste in rosii, pepene rosu, papaya si grapefruit rosu.


- Flavonoizii: sunt pigmenti ai plantelor si pot fi catalogati ca niste nutrienti speciali cu potential benefic pentru organism. Cei mai multi flavonoizi functioneaza ca antioxidanti puternici. Reduc inflamatiile, mentin arterele sanatoase si lupta impotriva procesului de imbatranire. De asemenea, flavonoizii reduc riscul de dementa, Alzheimer, boli de inima si unele tipuri de cancer. Mai mult decat atat, flavonoizii au efect vasodilatator si proprietati antibacteriale, antivirale, antiinflamatorii si antialergenice. 
 Se gasesc in fructele si legumele colorate. Se considera ca cu cat acestea au culori mai inchise (albastru, mov, negru), cu atat sunt mai bogate in flavonoizi.

- Seleniul: stimuleaza productia de anticorpi proprii organismului si are capacitatea de a reduce din toxicitatea unor metale grele precum plumbul, cadmiul, mercurul. Este implicat si in fabricarea hormonilor tiroidieni. Multe dintre beneficiile seleniului in organism sunt legate de rolul sau in producerea unei enzime numite glutation peroxidaza, responsabila de detoxifierea organismului.
Se gaseste din belsug in pesti (ton) si crustacee, oua, usturoi, cereale integrale, germeni de grau, tarite, ceapa, rosii, broccoli, telina, mazare.

- Zincul: are o influenţă uriaşă asupra sănătăţii noastre deoarece este impli­cat în tot ceea ce înseamnă diviziune celu­lară. Regenerarea organismului, înnoirea ţesuturilor depind de acest mineral, la fel ca şi producerea a nu mai puţin de 300 de enzime, implicate prac­tic în toate procesele vitale din fiinţa noastră.
Zincul se găseşte în: fasole boabe, nuci, fructe de mare, cereale integrale, lactate.

    Se estimeaza ca exista peste 4000 de surse alimentare (in principal legume si fructe) care actioneaza ca antioxidanti. Fiecare aliment poate fi caracterizat, printr-un numar de unitaţi ORAC (Oxigen Radical Absorbance Capacity = capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului). Cu cât un aliment are o valoare antioxidanta ORAC mai mare, cu atat va avea o capacitate mai mare să lupte cu oxidantii sau radicalii liberi.

Analizând scala ORAC, constăm că:

- condimentele sunt cele mai puternice antioxidante !!!
- nici un aliment de origine animală nu figurează in această scală !!!


Scala ORAC (unităţi/100g produs) a celor mai sănătoase alimente:
(conf. www.oracvalues.com)



314.446  pudra de cuişoare
312.400  tărâţele neprelucrate de sumac
267.536  pudra de scorţişoară
240.000  tărâţele de sorg bogate în tanin
200.129  pudra de oregano uscat
159.277  pudra de curcuma (turmeric)
102.700  boabele de acai liofilizate
100.800  tărâţele negre de sorg
  91.500  pudra de roşcove (carob, ceratonia)
  86.800  sumacul brut
  80.933  cacaoa pudră uscată şi neîndulcită
  76.800  seminţele de chimen
  75.000  pudra concentrată de boabe de maqui
  74.349  pătrunjelul uscat
  71.000  tărâţele de sorg roşu
  70.000  cireşele Acerola
  67.553  busuiocul uscat
  48.504  pudra de curry
  45.400  sorgul brut bogat în tanin
  40.200  pudra de ciocolată olandeză
  40.000  sucul de boabe de maqui
  32.004  salvia proaspătă
  29.257  seminţele de muştar galben
  28.811  ghimbirul pudră
  27.618  piperul negru boabe
  27.426  cimbrul în stare proaspătă
  27.297  măghiranul în stare proaspătă
  25.300 fructul de lyci (sau lechee)
  25.300  fructul de goji
  24.700  polenul granule
  24.287  tărâţele de orez crude
  23.636  pudra de chili
  21.900  boabele de sorg negru
  20.823  bomboanele de ciocolată neagră
  19.600  cojile seminţelor de in
  18.053  bomboanele de ciocolată amăruie
  17.940  nucile pecan
  17.919  boiaua de ardei
  16.062  boabele de chokeberry crude
  15.542  frunzele proaspete de tarhon
  14.840  rădăcina de ghimbir proaspătă
  14.697  boabele de soc crude
  14.000  boabele de sorg roşu
  13.978  frunzele proaspete de mentă
  13.970   boabele proaspete de oregano
  13.541   nucile englezeşti (walnuts)
    9.645   alunele de pădure sau alunele turceşti
    9.584   coacazele roşii crude
    9.465   boabele proaspete de cimbru
    9.416   infuzia de anghinarie
    8.459   boabele de fasole roşie crudă
    8.320   boabele de fasole roz crudă
    8.040   boabele de fasole neagră crudă
    7.983   fisticul crud
    7.960   coacazele negre crude
    7.779   fasolea Pinto crudă
    7.581   prunele “diamantul negru” cu coajă crude
    7.528   bomboanele de ciocolată cu lapte
    7.282   lintea crudă
    7.274   agavele uscate
    6.665   pudra de usturoi uscat
    6.552   anghinaria cruda
    6.552   afinele crude
    6.552   prunele uscate
    6.400   tărâţele de sorg alb
    6.330   siropul de ciocolată
    6.259   prunele crude
    5.997   frunzele proaspete de melisă
    5.764   boabele de soia crude
    5.735   pudra de ceapă
    5.347   murele
    5.346   usturoiul crud
    5.141   frunzele crude de coriandru
    4.882   zmeura crudă
    4.805   frunzele proaspete de busuioc
    4.454   migdalele
    4.392   frunzele proaspete de mărar
    4.343   frunzele de ceai
    4.275   merele roşii
    4.188   stafidele albe
    3.898   merele “Granny Smith”
    3.577   căpşunile proaspete
    3.432   untul de arahide
    3.383   smochinele proaspete
    3.365   cireşele obişnuite dulci
    3.307   rodia
    3.277   agrişele crude
    3.234   caisele confiate
    3.166   arahidele de orice fel, crude
    3.145   varza roşie fiartă şi scursă fără sare
    3.083   broccoli crud
    3.082   merele obişnuite cu coajă
    2.941   perele crude
    2.938   agavele fierte
    2.936   merele ”Red delicious”, crude, fără coajă
    2.906   sucul de coacăze negre
    2.830   strugurii negri
    2.828   merele Gala crude cu coajă
    2.764   (condimentul) cardamom
    2.670   merele Golden crude cu coajă
    2.589   merele Fuji crude cu coajă
    2.573   merele crude fara coaja
    2.550   guava
    2.386   brocolli fiert şi nesărat
    2.380   salata lollo crudă
    2.359   fulgii de porumb
    2.341   sucul proaspăt de rodie
    2.308   fulgii de ovăz instant fortificat
    2.294   granola cu stafide
    2.252   varza roşie cruda
    2.210   merele Golden crude fără coajă
    2.200   sorgul alb boabe
    2.184   seminţele de ridiche încolţite
    2.183   tărâţele de ovăz
    2.175   fulgii de ovăz simpli
    2.150   frunzele de sparanghel crude
    2.115   cartofii dulci copţi în coajă
    2.104   pâinea integrală de grâu
    2.094   arpagicul crud
    2.050   varza albă fiartă, scursă şi nesărată
    2.036   sucul de prune
    1.990   guava rosie
    1.965   piureul de mere
    1.963   pâinea integrală de secară
    1.948   caju crud
    1.946   frunzele crude de sfeclă
    1.933   avocado
    1.911   perele verzi cu coajă
    1.819   portocalele
    1.814   piersicile crude
    1.788   sucul de struguri roşii
    1.773   varza roşie fiartă
    1.767   sfecla crudă
    1.750   merişoarele
    1.746   perele de Anjou roşii
    1.743   floricelele de porumb
    1.736   ridichile crude
    1.695   nucile de macadamia prăjite
    1.687   frunzele de spanac congelate şi nefierte
    1.680   cartofii roşii cu coajă copţi
    1.644   sparanghelul fiert şi scurs
    1.620   mandarinele crude
    1.548   grape-fruit-ul roz şi roşu
    1540    fragii
    1.521   ceapa roşie crudă
    1.520   boabele de fasole marină crude
    1.515   spanacul crud
    1.510   seminţele de lucernă încolţite
    1.506   noni
    1.447   frunzele proaspete de salată verde
    1.421   pâinea integrală din amestec de cereale
    1.419   nucile braziliene uscate
    1.326   cartofii roşii copţi
    1.322   cartofii roşii cruzi
    1.318   pâinea de ovăz
    1.303   fulgii de grâu
    1.301   pătrunjelul proaspăt
    1.263   ciocolata cu lapte de băut
    1.260   strugurii roşii proaspeţi
    1.253   ceaiul verde gata preparat
    1.247   agave crude
    1.238   sucul de grape-fruit galben
    1.225   sucul de lămâie
    1.220   ceapa galbenă călită câteva minute
    1.210   kiwi
    1.150   uleiul de măsline extra-virgin
    1.138   cartofii albi copţi în coajă
    1.118   strugurii albi sau verzi cruzi
    1.115   caisele crude
    1.098   cartofii roşii cruzi
    1.058   cartofii albi cruzi
    1.034   ceapa albă crudă
    1.005   vinul de masă roşu
    1.002   sucul de căpşune
    1.002   mango crud
    1.001   sosul de salsa
       984   ardeiul dulce portocaliu crud
       980   varza de Bruxelles
       965   ardei dulce galben crud
       962   seminţele de soia mature încolţite şi nefierte
       933   vânăta crudă
       923   ardeiul verde dulce crud
       904   fasolea Pinto gătită
       902   cartofii dulci cruzi
       884   ananasul crud
       879   banana
       856   varza albă fiartă, scursă nesărată
       847   năutul crud
       847   ardeiul roşu călit
       830   strugurii albi proaspeţi
       829   conopida proaspătă
       793   sucul de struguri albi
       791   ardeiul dulce roşu proaspăt
       759   fasolea verde crudă
       750   nectarinele crude
       741   mazărea galbenă crudă
       728   boabele de porumb dulce crude
       726   sucul de portocală
       704   sucul de pere
       694   ardeiul dulce galben
       694   sos de tomate
       666   morovii cruzi
       620   conopida fiartă scursă fără sare
       616   nucile uscate
       615   ardeiul dulce verde călit câteva minute
       600   mazărea verde congelată
       578   sosul picant
       568   sucul de ananas
       564   oţetul de mere
       546   prunele roşii crude
       524   mazărea despicată seminţe mature crude
       508   varza albă crudă
       497   ţelina crudă
       496   brocolli congelat
       490   prazul crud
       486   sucul de roşii conservat cu sare
       483   dovleacul crud
       481   semintele de mac
       436   siropul de piersici conservat
       413   porumbul dulce conservat
       410   oţetul din vin roşu
       408   sucul de mere
       392   vinul alb de masă
       367   tomatele roşii coapte
       317   morcovii fierţi şi scurşi nesăraţi
       315   pepenele galben crud
       307   bulbul de fenicul crud
       245   vinetele fierte scurse nesărate
       225   oţetul din miere
       214   castraveţii cruzi cu coajă
       180   dovlecelul crud
       142   pepenele verde
       126   castravetele decojit crud
       106   uleiul de arahide




Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...