SALVIA, PLANTA CARE TE SALVEAZA!

Motto: „De ce să moară omul, dacă are salvie-n grădină ?"
 
    Salvia (Salvia officinalis), numita si Palma Maicii Domnului, este folosita in medicina populara de mai bine de 2.500 de ani, fiind, dupa cum ii spune si numele, „cea care salveaza”. Principala virtute a salviei este aceea de a întări trupul, spiritul şi mintea. Dar, puterea ei cea mai căutată este aceea de a trezi iubirea, bucuria şi pasiunea, deoarece conţine estrogeni (hormonii iubirii şi ai dorinţei). Pe langa acestea, salvia mai este bogată în substanţe cu rol antiseptic, antimicrobian, antiinflamator, antifungic si antihipertensiv. De asemenea, salvia conţine acizi fenolici, uleiuri volatile şi enzime cu proprietăţi antioxidante.
    Datorită proprietăţilor antimicotice şi antibacteriene, extractul de salvie este inclus în pastele de dinţi naturale. In India, frunzele plantei sunt folosite direct pentru curăţarea dinţilor.
    Salvia este utilizata si in gastronomie pentru aromatizarea preparatelor culinare. Frunzele proaspete presărate peste alimente stimulează apetitul şi uşurează digestia. Ele conferă mâncării un gust uşor amărui, care acţionează ca un tonic digestiv.


Lecţia Salviei
    Salvia este o a doua şansă pentru cei ce nu pot avea gânduri bune, curate, luminoase, pentru cei întunecaţi de mânie, de invidie sau de alte porniri otrăvitoare şi care, de aceea, nici nu sunt în stare să vorbească frumos. Pentru cei care nu au mintea organizată sau ordonată, limpede, armonioasă, frumoasă, ci cu ascunzişuri şi cu capcane, înceţoşată, fricoasă şi neîncrezătoare sau prea ambiţioasă. Pentru că mintea - locul gândurilor şi gura - locul cuvintelor, suferă. Pentru cei care spun că „asta le cade greu la stomac” sau „asta nu  pot înghiţi/digera”. Pentru femeile care declară că „nu pot concepe ca…” sau „nu pot concepe să…” şi pentru cele cărora li se refuză maternitatea sau suferă din pricina feminităţii lor neîmplinite, abuzate sau de care abuzează ele însele.

    Marea putere a salviei este aceea de a retrezi dragostea. Pe scurt, salvia este o a doua şansă pentru cei lipsiţi de iubire, fie că n-au avut-o niciodată, fie că au pierdut-o. Este vorba atat despre iubirea pentru ei înşişi, cat si pentru cei din jurul lor, pentru cei ce nu (mai) iubesc nici lumea, nici viaţa.
    Lecţia salviei este următoarea: toţi cei „salvaţi” de ea sunt, de fapt, tămăduiţi de împăcarea cu ei înşişi, cu lumea, cu cei din jurul lor şi cu Dumnezeu şi sunt tămăduiţi de îmblânzirea firii lor sălbatice. Adică, de acceptarea iubirii în viaţa lor.

    Salvia se poate administra intern (infuzie, pulbere, tinctură, vin), extern (comprese, cataplasme cu otet) sau prin inhalarea uleiului volatil obţinut din frunze.

Afectiuni INTERNE
- dezinfectează căile respiratorii, calmează tusea şi atenuează durerile în gât. Substanţele din compoziţia frunzelor de salvie reduc febra, scad secreţiile bronşice şi calmează durerile musculare specifice gripei. (ceai)
- bronsita, astm, rinita, sinuzita, laringita, amigdalita, boli respiratorii cu secretii abundente (pulbere, ceai)
- gingivită, afte, abcese dentare, focare de puroi, dintii care se misca, gingiile care sangereaza, retragerea gingiei (gargara, ceai)
- contribuie la scaderea nivelului de zahar din sange si la scaderea tensiunii (ceai)
- efect benefic asupra ficatului bolnav, inlaturand toate indispozitiile legate de dereglarile functionarii ficatului (ceai)
- actioneaza ca un tonic digestiv, utila in afecţiuni intestinale precum balonări, constipatie, sindromul intestinului iritabil, enterocolita şi diaree (ceai)
- astenie de primavara, surmenaj (tinctura, ceai)
- stimulează capacitatea de concentrare şi de memorare, îmbunătăţeşte tonusul psihic, fiind utilă în perioadele de suprasolicitare intelectuală sau persoanelor care suferă de boli degenerative precum maladia Alzheimer (pulbere, ceai)
- este depurativa, ajută la eliminarea toxinelor din corp si a mucozitatilor prea abundente din aparatul respirator si stomac (ceai, 2 cani/zi, timp de 2-3 luni)
- ciclu menstrual neregulat, foarte abundent sau dureros, sterilitate feminina; efecte ample de armonizare la nivel hormonal (pulbere, 3 luni)
- tulburari de menopauza (tinctura si pulbere, 1-3 luni): se reduce transpiratia si se rareste aparitia bufeurilor
- cancer la colon, tumori pe tubul digestiv (ceai, minim 3 luni)
- echilibrant nervos, îi readuce la viaţă pe depresivi, îi linişteşte pe anxioşi şi pe cei ce suferă de nevroze (tinctura)
- alunga tristeţea, slăbiciunea, melancolia, anxietatea, palpitaţiile, tensiunea interioară sau nemulţumirea (bai)


Afectiuni EXTERNE
- încetineste procesul de degradare a ţesuturilor, stimulează regenerarea tenului (comprese)
- ajută la vindecarea rănilor care se vindeca greu, ulceraţii cutanate, ulcere venoase, eczeme infectioase şi îmbunătăţesc aspectul pielii afectate de psoriazis sau acnee (cataplasma, spalaturi)
- reduce puternic sudoratia (tinctura, ceai)
- combate mirosul neplăcut al gurii (gargara de 4-5 ori/zi)

- curata dantura si albeste dintii (pudra)
- revigorare, stare de tonus psihic si vioiciune, inlatura oboseala, dau corpului un miros placut (bai, de 2 ori/saptamana).
- are un efect foarte favorabil asupra paraliziilor (bai)
- calmeaza rapid locul intepaturilor de insecte (frunza strivita)
- pentru un somn bun si odihnitor se umple un saculet cu frunze proaspete de salvie, care se pastreaza langa cap

Contraindicatii
    Este contraindicată persoanelor care suferă de epilepsie şi copiilor cu vârsta sub 10 ani. Consumul de salvie este interzis in timpul sarcii intrucat determina contractii uterine. De asemenea, femeile care alapteaza nu vor folosi aceasta planta, care este recunoscuta pentru efectul sau foarte rapid de oprire a lactatiei. Diabeticii insulinodependenti trebuie sa fie foarte precauti, masurand zilnic glicemia.
ATENTIE ! Supradozajul poate duce la iritatii gastrointestinale si convulsii.


Remedii naturale din salvie
Infuzie de salvie: Se opareste o lingurita de plante cu 1/4 litru de apa si se lasa la racorit. Pentru un gust mai bun, se poate adauga lamaie.

Pulbere de salvie: Se obtine prin macinare cat mai fina a frunzelor uscate de salvie, cu o rasnita electrica de cafea. Se depoziteaza in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pentru o perioada de maximum o saptamana, deoarece uleiurile volatile din frunze se evapora foarte rapid. Se administreaza de 3-4 ori pe zi, cate o jumatate de lingurita rasa, care se tine sub limba 10-15 minute si apoi se inghite cu apa.

Tinctura de salvie: Se pun intr-un borcan cu filet cincisprezece linguri de pulbere de salvie, peste care se adauga doua pahare (400 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata va fi pusa in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza cate o lingurita diluata in putina apa, de patru ori pe zi.

Otet de salvie: Se umple o sticla pana la gat (fara a o indesa) cu flori de salvie, se toarna deasupra otet de mere, astfel incat sa acopere florile si se lasa sa stea 14 zile la soare sau la caldura.

Vin de salvie: Intr-un litru de vin natural alb se pun douazeci de linguri de pulbere de salvie si se lasa sa se macereze vreme de trei saptamani, dupa care se strecoara. Se iau cate 3 linguri din acest vin, inainte sau dupa masa.

Bai de sezut: Dimineata, se pun patru maini pline cu frunze de salvie, in apa rece, la macerat. Seara, totul se incalzeste pana da in clocot, iar extractul incalzit se adauga la apa pentru baia de sezut.


Cataplasma cu salvie: O mana de frunze de salvie se lasa timp de 1-2 ore sa se inmoaie in apa calda (40-50 de grade Celsius). Dupa trecerea acestui interval de timp se aplica direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon. Se lasa vreme de o ora.

Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...