URZICA TE MUŞCĂ, DAR TE SI VINDECĂ !

    Rudolf Steiner a denumit urzica drept „cea mai mare binefacatoare din regnul vegetal”. Revigorantă şi tonică, pişcătoarea urzică vie este un remineralizant de excepţie. Datorita proprietatilor antianemice, remineralizante, hemostatice, depurative, diuretice, antidiareice, antibacteriene si hipoglicemiante, urzica este venerata pe tot globul, ca o "regina a verdeturilor". Ea poate fi intalnita pe langa garduri si case, pe malul apelor, in luminisuri de padure, fiind raspandita de la campie pana la zona alpina. Cele indicate pentru consum, se culeg numai din zone nepoluate, care sunt departe de şosele, oraşe sau centre industriale. Urzica se foloseşte în tratamentul a peste 80 de boli.

    In scop terapeutic, de la urzica se poate folosi absolut tot: radacina, frunze, flori si seminte. Frunzele se aduna in lunile aprilie-octombrie, cu manusi de protectie, iar florile, semintele si radacina se aduna toamna (septembrie-noiembrie). Infloreste din iunie pana toamna tarziu. In lunile mai si iunie substantele active sunt cel mai mult prezente in planta.
    Urzica vie contine un numar mare de aminoacizi, carotenoide (provitamina A), vitamine (A, B, C, K), saruri minerale (fier, calciu, magneziu, siliciu, potasiu, mangan), substante proteice, acid pantoteic, acid folic, amine, cetone, flavonoizi, taninuri, uleiuri volatile si clorofila, care au efect tonic, cicatrizant şi antiinflamator. Acest continut bogat, face ca urzicile sa fie folosite atat ca aliment, cat  si ca plante medicinale, in cure pentru regenerarea si detoxifierea organismului.


  Actiune si indicatii
- vitaminizeaza si remineralizeaza organismul, elimina starea de anemie
- echilibreaza sistemul de aparare al organismului
- curata si fluidifica sangele avand efect detoxifiant
- actioneaza bactericid, limitand sau inlaturand multiplicarea bacteriilor
- are efect benefic in bronsite si astm, fluidifica secretiile bronsice si favorizeaza eliminarea lor prin expectoratie, combate tusea
- stimuleaza metabolismul, secretia bilei, secretia pancreatica, gastrica si intestinala, stimuleaza digestia si peristaltismul intestinal
- combate diareea, dizenteria, constipatia si starile inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv
- actioneaza impotriva viermilor intestinali
- activeaza procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor si trombocitelor
- scade glucoza in sange
- are actiune hemostatica, oprind sangerarea
- mareste cantitatea de urina eliminata, contribuind la eliminarea substantelor toxice din sange si in general din organism
- favorizeaza eliminarea masiva a acidului uric pe cale renala
- stimuleaza secretia glandelor mamare la femeile lauze
- activeaza regenerarea tesuturilor si epitelizarea, cicatrizand ranile
- influenteaza favorabil reumatismul si guta
- provoaca scaderea temperaturii corpului in diferite stari febrile
- este tonic capilar si combate matreata



Avand aceste proprietati, urzica este indicata in: 
- afectiuni renale, ale prostatei si ale vezicii urinare, retentie urinara, incontinenta urinara, litiaza urinara
- afectiuni circulatorii, efecte benefice in caz de varice, ulcer varicos sau hemoroizi
- afectiuni gastrice, hepatice, intestinale; tulburari gastrice datorita abuzului de tutun
- insuficienta secretorie gastrica, hepatica, pancreatica si intestinala, diabet
- indigestii, enterita, diaree, dizinterie, constipatie
- ulcer duodenal, litiaza biliara si duodenala
- hemoptizie, hemoragie interna si uterina, metroragie, menstre neregulate, vaginite, leucoree
- retentie de apa in organism
- ascita, reumatism, guta
- obezitate, lombago, sciatica si alte nevralgii
- amigdalite, pneumonii, bronsita, astm bronsic, alergii
- rani, urticarie, psoriazis, ptiriazis, arsuri, ulceratii, supuratii
- alopecie, matreata, seboree
- tumori, profilaxia cancerului


Terapii si retete cu urzici
INTERN
Suc de urzica - Se spala bine urzicile, se lasa la scurs, apoi uscate se dau prin masina de tocat carne, dupa care se strecoara sucul care se pastreaza la frigider, in sticle mici, bine acoperite. Zilnic se beau cate 4-5 linguri de suc de urzici. Gustul metalic pe care il veti simti in gura este de la fierul din compozitia urzicii.
    O cură de trei luni, cu suc proaspăt de urzici (câte două linguri administrate dimineaţa, înainte de micul dejun) contribuie la scăderea glicemiei,

Sirop de urzica - 100 g de suc de urzica proaspata (obtinut prin mixare) se amesteca cu 100 g de miere. Se lasa la macerat timp de 30 de zile, apoi se filtreaza.
    In anemie, se iau 3 linguri de sirop pe zi.

Tinctura de urzica - Se poate prepara primavara sau toamna din radacini sau frunze. Se spala bine radacinile/frunzele, se usuca si se taie marunt. Se umple cu ele o sticla si se toarna deasupra alcool alimentar sau tuica de casa, cat sa le acopere. Se lasa la macerat intr-un loc calduros, timp de 2 saptamani, timp in care vasul se agita de doua ori pe zi. Apoi se filtreaza si se pastreaza la rece, in sticle de culoare inchisa. Tinctura se poate folosi timp de doi ani de la data cand a fost culeasa planta.
    Se iau zilnic, de trei ori pe zi, cate 25 de picaturi dizolvate in apa sau ceai in caz de eczema, psoriasis, reumatism, guta, bronsite, astm, diabet, hemoroizi, hemoragii interne.

Infuzie de urzica - Pentru revigorare si detoxifiere se face o cura cu infuzie de urzica: o lingura de frunze proaspate (sau o linguriţă de frunze uscate) la o cana cu apa clocotita, lasata acoperita timp de 15 minute. Se beau cate 2-3 cani de ceai pe zi, de preferat fara zahar, timp de 3-6 saptamani.

    Pentru combaterea hipertensiunii arteriale şi tahicardiilor: se consumă câte trei căni de infuzie de urzici pe zi, timp de o lună. După o pauză de o săptămână, cura se poate repeta.

Ceai de urzica – se prepara ca si infuzia, dar se fierbe timp de 5-10 minute.
    Datorită acţiunii diuretice, ceaiul de urzici se recomandă în tratamentul reumatismului, gutei şi litiazei renale (nisip si pietre la rinichi).
    Distruge viermii intestinali: se consumă câte două căni de ceai pe zi, timp de 10 zile. Pentru copii, terapia se repetă periodic, la un interval de 2-3 luni.
    Pentru afectiuni hepatice, biliare, splenice si stimularea metabolismului: câte o cană pe zi, timp de 21 de zile pe lună.
    Ceaiul din frunze de urzica mai este utilizat in anemie (datorita fierului pe care il contine)
   Ceaiul de radacina de urzica (3 cani/zi, inaintea meselor principale) este recomandat pentru reglarea glicemiei.

Pulbere de urzica - Urzicile pot fi uscate si maruntite, pulberea fiind pastrata si folosita pentru adaos la mancare pentru vitaminizare, mineralizare si intarirea organismului. De obicei, pentru mancare, se recolteaza frunzele tinere, care apar primavara. Insa, de la o planta matura se pot folosi numai varfurile, atat timp cat urzica nu a inceput sa infloreasca.

Seminte de urzica - se consuma in fiecare zi pe stomacul gol cate o lingurita de seminte pisate, amestecate cu miere. (Reteta recomandata pentru impotenta.)
    Pentru enurezis si incontinenta urinara se iau in fiecare seara cate 2-3 g de seminte macinate, impreuna cu o lingura de miere.

EXTERN
Urzicare - Planta matură, care înţeapă, combate circulaţia periferică deficitară şi nevralgia sciatică (prin urzicarea zonelor afectate de boală). Se foloseste si in caz de lumbago sau nevrite ale bratelor si picioarelor.

Spalaturi si gargara - pentru afte, infectii bucofaringiene si micoze bucale: se face un ceai din 2 linguri de flori de urzica la 1 litru de apa, care se fierb 1-2 minute.
    Gargara cu ceai de urzica se recomanda in: amigdalita, stomatita si gingivita.

Comprese cu ceai de urzica - Compresele se pun seara, la culcare. Peste comprese se pune o punga de plastic, apoi se leaga cu o basma. Cura dureaza o luna. (Recomandat in acnee).
    Compresele mai ajuta si la cicatrizarea ranilor.

Bai din ceai de frunze si radacina de urzica - Se recomanda in tratamentul hemoroizilor hemoragici, a ranilor greu vindecabile, a ulcerului varicos, supuratii, sciatica, arterita si dureri puternice, leucoree, intepaturi de insecte, eczeme, guta, psoriazis, ulceratii cronice, arsuri, alopecie, pitiriazis, bataturi.
    Pentru persoanelor care sufera de flebita si tromboflebita: seara, se pun la macerat, in cinci litri de apa rece, doi pumni de radacina si cateva tulpini cu tot cu frunze. A doua zi, lichidul cu tot cu planta, se incalzeste (nu se fierbe), apoi se strecoara si se fac bai de picioare care sa dureze 15-20 de minute.
    Pentru tonifierea parului si combaterea matretii, se folosesc 40-50g frunze de urzica, la un litru de apa. Se lasa sa fiarba 10-15 minute, se racoreste, apoi se strecoara si se spala parul.
   
CONTRAINDICATII
    Cercetari recente de laborator au dovedit ca urzicile determina contractii ale uterului, din acest motiv fiind recomandat ca femeile insarcinate sa se fereasca de consumul de urzica.

2 comentarii :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...