FERICIREA şi SANATATEA

    Fericirea si starea de bine sunt deosebit de importante pentru ca o persoana sa poata functiona la capacitate maxima. De-a lungul timpului, cercetatorii au evidentiat in repetate randuri impactul fericirii, al bunastarii emotionale si al psihicului pozitiv asupra starii generale de sanatate. In anul 2008, "Journal of Happiness Studies" ("Jurnalul Studiilor despre Fericire") a raportat ca fericirea protejeaza organismul de boala, absenta ei fiind la fel de toxica precum fumatul. La aceasta concluzie au ajuns 30 de studii diferite, ce au fost combinate si analizate.
    Starea de fericire si sanatatea deplina se afla intr-o legatura directa si depind una de alta. In momentul in care sanatatea emotionala este afectata, la fel se intampla si cu cea fizica. Dar, sentimentul fericirii nu vine intotdeauna de la sine, ci are nevoie sa fie provocat prin actiuni pozitive si altruiste, ganduri optimiste si decizii intelepte, pline de bun simt. A fi fericit implica un proces activ si constient. Astfel, orice persoana detine puterea de a-si imbunatati atitudinea despre viata si de a stimula trairile pozitive. Daca sunteti stresati, nefericiti, nesatisfacuti, depresivi sau anxiosi, asta inseamna ca sunteti mai tot timpul mentali si ar trebui sa acordati mai multa atentie sufletului, adica „sa coborati” in inima.

     Altfel spus, este absolut necesar sa ai grija si de sufletul tau, hranindu-l cu bucurii si emotii pozitive, iar daca viata nu-ti aduce bucurii, atunci e cazul sa ti le faci singur(a), oricat de mici ar fi ele. De exemplu, aceste mici bucurii ar putea fi: o plimbare in natura, sa imbratisezi pe cineva, sa razi mai des, sa faci cadouri, sa ai grija de o floare sau un animal, sa te intalnesti cu prietenii, sa te joci, sa ajuti pe cineva, sa dansezi, etc.
    Martin Seligman, profesor de psihologie la Universitatea din Pennsylvania, a demonstrat in cadrul experimentelor sale ca simplul obicei de a fi recunoscator fata de cei din jur si de ceea ce-ti daruieste viata in general, poate atrage dupa sine beneficii de nemasurat, precum: risc redus de boli cardiace, nivel diminuat de anxietate si depresie, somn de calitate, relatii armonioase cu cei din jur, comportament mai putin agresiv.



     Mai jos sunt cateva CHEI care pot fi folosite cu succes de catre cei care doresc cu adevarat sa fie fericiti si sanatosi. Dar inainte de a aplica aceste CHEI transformatoare in viata ta este indicat sa-ti pui cateva intrebari, de genul:
1 - Ce ma face fericit(a) ?
2 - Ca ma face nefericit(a) ?
3 - Imi ascult vocea interioara si intuitia ?
4 - Fac ceea ce simt ?
5 - Am grija de nevoile mele ?
6 - Cum stau cu dragostea ?

CHEI transformatoare pentru a deveni un OM fericit si sanatos:

Oamenii fericiti nu barfesc
    Singurii oameni care nu barfesc sunt aceia care in adancul lor se simt destul de impliniti. Daca esti fericit si implinit cu viata ta, de ce ti-ar mai pasa ce se petrece in viata altcuiva? Nu e nevoie sa ne ocupam timpul cu un astfel de comportament, caci acesta nu face decat sa ne puna in ipostaza de a parea gelosi.


Oamenii fericiti sunt optimisti
    Exista oameni care, simtindu-se mereu neimpliniti, se plang de orice. De cealalta parte ii avem pe oamenii fericiti care vad mereu mai degraba jumatatea plina a paharului si cauta in mod constant lucruri din ce in ce mai interesante in viata lor. Sa gandesti pozitiv este o conditie esentiala in economia unei vieti fericite. Concentreaza-te pe aspectele pozitive din viata ta si nu asupra celor negative!

Oamenii fericiti se bucura pentru ceilalti
    Un om fericit nu are absolut nici un motiv sa fie invidios pe alti oameni. Ei recunosc aspectele pozitive din viata lor, care nu trebuie sa fie identice cu ale celorlalti si le pretuiesc. Ei nu se compara cu ceilalti, pentru ca sunt multumiti cu propriul drum in viata, cu ceea ce au. In loc sa se poarte cu invidie, ei se bucura sincer pentru succesul celor din jur si celebreaza reusitele alaturi de ei.

Oamenii fericiti nu isi bat capul cu problemele altora
    Oamenii care nu reusesc sa isi vada de treburile lor, se simt, cel mai probabil, "mizerabil". Cauta greselile altora doar ca sa se simta intr-un fel, mai bine. Acesti oameni nu prea stiu sa isi pigmenteze viata cu activitati interesante si atunci isi consuma timpul "preocupandu-se" de cele care li se petrec celorlalti. Asa cum spunea Kathie in „Lucrarea”, cea mai mare parte a stresului vine din faptul că trăim mental în afara treburilor noastre.

Oamenii fericiti au incredere in ei

    Oamenii fericiti nu isi doresc cu ardoare aprecierea si confirmarile celorlalti. Ei isi recunosc propria valoare, au un auto-respect bine definit, valori bine fundamentate si nu traiesc in functie de asteptarile celorlalti. Ei stiu ca trebuie sa faca lucruri pentru ei insisi care ii ajuta sa evolueze in viata. Increderea in ei insisi, in tot ceea ce isi doresc este esentiala pentru acesti oameni. Ei sunt atat de increzatori in valorile pe care le au incat nimic nu pare sa ii zdruncine.

Oamenii fericiti iarta repede
    E mai bine sa lasam lucrurile asa cum sunt, in voia legilor universale, iar noi sa ne continuam viata, fara a ne lasa coplesiti de ganduri negative si dorinta de razbunare. Singura metoda prin care poti sa te desprinzi de dorinta de razbunare este de a ierta si a accepta o persoana sau o situatie, exact asa cum este.

Oamenii fericiti sunt detasati
    Daca te tot gandesti la ceva care te-a marcat intr-un fel, nu faci decat sa iti amplifici suferinta interioara, iar oamenii pozitivi stiu acest lucru si in consecinta prefera sa nu se mai gandeasca la ceea ce le-ar putea face rau. Invata sa renunti! Sentimentul de a renunta la furie este unul cu adevarat eliberator.

Oamenii fericiti au umilinta
    Foarte multi oameni au tendinta de a tine cu dintii de convingerile lor, pentru ca isi doresc sa aiba doar ei dreptate. Multi nu renunta la ceea ce cred nici macar atunci cand le sunt prezentate argumente solide, astfel incat in fata unor astfel de oameni este mai bine sa nu deschizi subiecte asupra carora stii ca nu vor deloc sa reflecteze. Discutiile cu ei nu sunt decat o risipa de energie. A nu accepta si alte perspective tradeaza un ego puternic, orgoliu si infatuare. Este mai bine sa ne mentinem opiniile cu mult calm, stiind sa ascultam si argumentele celorlalti.

Oamenii fericiti accepta viata asa cum e
    Una dintre cele mai mari provocari ale vietii este aceea de a-i accepta pe oameni exact asa cum sunt. Odata ce inveti ca asteptarile pe care le ai nu ii vor schimba pe ceilalti, viata ta va fi din ce in ce mai buna. Problemele apar atunci cand asteptarile nu se materializeaza. Asteptarile nerealiste duc de cele mai multe ori catre mari dezamagiri in legatura cu ceilalti. A nu avea asteptari te ajuta sa traiesti liber, fara presiunea imensa a preconceptiilor despre cum ar trebui sa fie o situatie sau ceilalti.

Oamenii fericiti rezolva problemele pe care le au
    Atunci cand se ivesc probleme, cum este de altfel normal in viata fiecaruia, unii oameni au tendinta de "a le ascunde sub pres", in loc sa gaseasca metode pentru a le solutiona. A ignora problemele inseamna sa te ingropi si mai tare in sentimente de anxietate si stres. Actiunea (de a rezolva o problema) este superioara non-actiunii !

Oamenii fericiti cauta fericirea in adancul lor
    Pentru acesti oameni, fericirea nu depinde de felul cum arata, de masina pe care o detin sau geanta de firma pe care si-au cumparat-o. Pentru acesti oameni, fericirea este o stare interioara. Ei au puterea de a da o conotatie lumii inconjuratoare, ceea ce este crucial pentru a ramane pozitivi. A cauta fericirea in exterior este o greseala prin care multi oameni devin dependenti in viata lor!

Oamenii fericiti traiesc in prezent
    Trecutul este trecut dintr-un bun motiv. Chiar nu avem de ce sa ramanem agatati acolo, de vreme ce el nu poate fi schimbat. Persoanele fericite au facut pace cu trecutul lor sau se afla pe acest drum, traind cu intensitate tot ceea ce le ofera prezentul si creindu-si un viitor asa cum si-l doresc. In mod activ, ei incearca sa obtina tot ce este mai frumos in vietile lor.


Oamenii fericiti sunt non-conformisti si cu bun simt
    Acesti oameni sunt mai indrazneti si dau dovada de originalitate. Ei renunţa la comoditatea pe care o conferă “spiritul de turmă” si, cu siguranta, se simt mult mai liberi şi mai fericiţi. Cu toate acestea, ei respecta liberul arbitru al celorlalti si sunt plini de bun simt, aplicand regula de aur: „Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face!” Oamenii fericiti stiu ca daca sunt in armonie cu ceilalti, atunci sunt in armonie si cu ei insisi.
   
Oamenii fericiti fac alegeri si preiau controlul
    Sa te gandesti necontenit la ceva care iti cauzeaza un incovenient nu este cea mai buna solutie. De multe ori, modul in care supra-exageram o problema cauzeaza si dispute, certuri intre oameni. Cu cat analizam mai tare si cu atat avem tendinta de a deveni mai negativi, solutia va intarzia sa apara. Este mult mai indicat sa actionezi, dacat sa reactionezi !

Oamenii fericiti sunt "deschisi" la minte
    Oamenii fericiti nu sunt suparaciosi. Ei nu exagereaza o situatie sau un comentariu la adresa lor. Asculta cu atentie ce au ceilalti sa le transmita, fie ca este "de bine", fie ca este o critica. Unii oameni traiesc chiar mici drame, neintelegand un mesaj exact asa cum a fost transmis, ceea ce nu este tocmai bine pentru starea lor emotionala. De fapt, totul depinde de cum interpretam lucrurile. Gandeste-te cat de mult ai de castigat atunci cand privesti dintr-o perspectiva noua asupra unei situatii.


Citate despre FERICIRE

Adevarata fericire ar fi sa ne amintim de prezent. – Jules Renard
Fericirea se naste din iubire, iar iubirea se naste chiar din inima omului. – Don Miguel Ruiz
Este foarte simplu sa fii fericit, dar este foarte greu sa fii simplu. – Rabindranath Tagore
Rar se intampla ca oamenii rai sa fie fericiti. Se otravesc cu propria lor rautate. – Maurice Chevalier
Pentru a avea o viata fericita, trebuie sa ai o minte linistita. – Anonim

Secretul fericirii nu este sa faci ceea ce iti place, ci sa-ti placa ceea ce trebuie sa faci. – James Matthew Barrie
Dacă vrei să fii fericit o clipă, razbună-te! Dacă vrei să fii fericit o viată, iartă! - Anonim
Nefericirea este pretutindeni dar si fericirea, de asemenea. - Voltaire

Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...