SUCUL DE PATRUNJEL

    Patrunjelul este unul dintre cele mai populare plante culinare, folosit in principal ca si condiment sau pentru a decora diverse tipuri de mancare. El creste tot timpul anului, in diferite climate, fiind bienal, adica produce seminte in al doilea an de cand a fost plantat.
    Desi are importante calitati nutritive si paleative, majoritatea oamenilor nu cunosc beneficiile sale, iar valoarea terapeutica a patrunjelului este ignorata sau subapreciata.


Ce contine Patrunjelul?
    Patrunjelul contine vitamine (A, C, E, K, complexul vitaminic B), provitamine, betacaroten, minerale (magneziu, calciu, fosfor, potasiu, sulf, cupru, mangan, fier, sodiu), proteine, aminoacizi, iod, clorofila, acid folic, acid alfa-linolenic.
    Cantitatea de vitamina C din patrunjel este de aproximativ 3-4 ori mai mare decat cea din citrice. Contine mai mult fier decat se gaseste in spanac. Contine o cantitate dubla de proteine decat cea dintr-un ou.
    De remarcat faptul ca intreaga planta este utila, radacina de patrunjel fiind la fel de bogata in nutrienti ca si frunzele. De asemenea, e bine de stiut ca este mai activ patrunjelul cu frunza neteda decat cel cu frunza incretita.

Problemele pentru care este indicat patrunjelul: 
- cancer pulmonar, cancer de colon, cancer de col uterin
- calculi renali (diuretic), calculi biliari, atonie a vezicii biliare
- fertilitate si potenta,
- alergii, eczeme alergice
- afectiuni hepatice (hepatita, ciroza, colicistita)
- menstre neregulate, amenoree, cistita, dureri de sani
- osteoporoza, reumatism, guta, dureri articulare, fixarea calciului in organism, intarirea dintilor
- obezitate, scade nivelul colesterolului din sange
- oboseala, astenie, surmenaj fizic si intelectual, anemie, depresie
- stimuleaza pofta de mancare, indigestie, constipatie
- eficient în bolile de ochi, cataractă
- stimuleaza activitatea glandelor endocrine
- creste tonicitatea sistemului nervos
- purifica sangele (antioxidant, detoxifiant), hipoglicemie, hipertensiune
- neutralizeaza efectele nocive ale fumatului si consumului excesiv de alcool
- fortifica sistemul imunitar, stari infectioase (antibacterian), convalescenta
- inlatura pistruii, curata tenul, prelungeste tineretea pielii, celulita
- hipertrofia de prostată, batranete, boli de uzura

Sucul de patrunjel:
    Se pune intr-un blender sau in storcator o legatura de patrunjel verde (cu tot cu radacini) si se amesteca cu apa astfel incat sa se obtina un suc mai gros.
 
     Pentru un gust mai bun se poate adauga suc de morcovi, telina, spanac sau mere. Astfel, se obtin efecte terapeutice combinate si mai puternice. O alta varianta ar fi adaosul de miere si zeama de lamaie.
    Din sucul astfel obtinut se bea un pahar dimineata pe stomacul gol sau inainte de masa principala. Este recomandat ca sucul sa se bea imediat ce a fost preparat, iar daca se pastreaza la frigider trebuie sa fie acoperit si nu se tine mai mult de 4-5 ore.
    Efectele sucului de patrunjel sunt foarte puternice si din acest motiv el se consuma in cantitati mici (cantitatile mari pot produce tulburari ale sistemului nervos).
    Cura cu suc de patrunjel dureaza doua saptamani.

Contraindicatii:
    Cura de detoxifiere cu patrunjel este contraindicata femeilor insarcinate sau celor care alapteaza. Patrunjelul contine o substanta care induce contractii uterine si care poate avea efecte nedorite asupra evolutiei sarcinii (pericol de avort). De asemenea, consumul de patrunjel reduce cantitatea de lapte secretat de glandele mamare.

4 comentarii :

  1. Buna ziua eu consum frunze de patrunjel cu ghimbir Deci o legatura de patrunjel frunze cu o bucata de ghimbir potrivit il pun in blender si consum cam 300ml! INTREBAREA MEA ESTE DACA ESTE BINE CUM IL CONSUM SI CAT TIMP SA TINA CURA IN FIECARE LUNA AM 52ANI MULTUMESC MULT ASTEP RASPUNSUL

    RăspundețiȘtergere
  2. Dupa cum scrie in articol, nu sunt contraindicatii in cazul dvs. Insa, este posibil ca ghimbirul din China sa fie tratat cu ingrasaminte chimice si ierbicide/pesticide.

    RăspundețiȘtergere
  3. sotul meu are cancer pulmonar ,recent depistat ,in dieta cu patrunjel ce cantitate poate consuma zilnic in cele 2 saptamini permise?cefel influenteaza aceasta cura de patrunjel boala de care v-am spus ,o mai amelioreaza micsoreaza tumora sau ii stopeaza evolutia?

    RăspundețiȘtergere
  4. Inainte de toate trebuie sa stiti ca se spune despre cancer ca este o boala a sufletului. In functie de localizare se poate afla si ce trauma emotionala a provocat cancerul (cititi articolul: CORPUL TAU ITI SPUNE: IUBESTE-TE !). Asadar, adevarata vindecare incepe cu rezolvarea conflictelor interioare. O solutie foarte eficienta este descrisa in articolul CALATORIA INTERIOARA... CATRE VINDECARE.
    In ce priveste cantitatea de suc de patrunjel: "...se bea un pahar dimineata pe stomacul gol sau inainte de masa principala. Este recomandat ca sucul sa se bea imediat ce a fost preparat, iar daca se pastreaza la frigider trebuie sa fie acoperit si nu se tine mai mult de 4-5 ore."

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...