Pagini

ULEIUL VOLATIL DE LAVANDA OFERA
ALINARE FIZICA SI PSIHICA

    Lista de beneficii ale lavandei este tot atat de vasta, precum modurile in care este folosita: ca parfum, dezinfectant, deodorant, afrodiziac, insecticid natural sau calmant pentru sistemul nervos. Gratie proprietatilor acestei plante pretuite, inca de acum 2500 de ani, uleiul de levantica este un remediu natural pentru o serie intreaga de dezechilibre fizice si emotionale. Datorită multiplelor virtuți pe care le are, este probabil cel mai recunoscut şi răspândit ulei esenţial, fiind utilizat pentru atenuarea problemelor cutanate și regenerarea pielii, pentru favorizarea somnului și calmarea sistemului nervos dar și pentru parfumul său deosebit de apreciat.

Proprietăţile terapeutice ale uleiului de lavandă
    Proprietatile terapeutice ale uleiului de lavanda sunt: antidepresiv, antiseptic general, antiseptic pulmonar, antimigrenos, anireumatic, antispasmodic, antalgic, analgezic, sedativ, anticonvulsiv, bactericid, antireumatic, decongestiv, calmant al iritabilitatii cerebro-spinale, carminativ, diuretic, emenagog, hipotensor, mareste secretia gastrica si peristaltismul intestinal, sudorific, tonic, tonic cardiac, decontractant muscular, vermifug, cicatrizant, calmant (unul dintre cele mai eficiente, valabil si in cazul nevrozelor, psihozelor, depresiilor, etc), hipnotic usor, insecticid, paraziticid, fluidifiant al secretiilor bronhice, echilibrant al sistemului nervos, armonizant.

Recomandari terapeutice
- depresie, stări de panică, isterie sau epuizare nervoasă, hipertensiune, boli psihice
- anxietate, iritabilitate, insomnie, melancolie, neurastenie, palpitații, spasme
- regenerarea pielii afectate de alergii, infecții, plagi de orice natura (simple, atone, ulceratii ale gambelor, cangrenoase, sifilitice, sancre, fistule anale), eczeme cronice, perineale, leucoree, acnee, cuperoza, pediculoza, raie
- atenuarea cicatricilor în urma lezării pielii, în caz de prurit, inflamații, urticarie, după epilare și bărbierit
- regenerarea pielii după arsuri ușoare, arsuri solare, înțepături de insecte, caderea parului
- dureri (musculare, cervicale, articulare), umeri înțepeniți, dureri de cap, crampe
- combaterea afectiunilor respiratorii si pulmonare
- improspatarea aerului (aromoterapie)

Moduri de utilizare
- baie: 6-10 picaturi/cada
    Baia este o cale foarte placuta si totodata eficienta de a folosi uleiurile esentiale pentru relaxare, pentru a alina muschii durerosi si pentru a elimina stresul.
    Uleiurile se adauga chiar inainte de a incepe baia si nu mai devreme, deoarece datorita caldurii ele se evapora foarte usor. Astfel, pentru o baie se pun 4-6 picaturi de ulei esential (sau 4-6 picaturi de amestec) in 2-3 linguri de lapte nedegresat sau 2 linguri de ulei de baza, apoi se toarna in cada si se amesteca bine. Baia va dura 10-20 minute.

- masaj: 2-3 picaturi incorporate in ulei de masaj
    Masajul este una dintre cele mai populare metode de utilizare a uleiurilor esentiale. Acestea nu se folosesc direct pe piele, ci se amesteca intr-un ulei de baza. Pentru o sedinta de masaj se adauga 4-6 picaturi de ulei esential in aproximativ 10 ml ulei de masline. Un masaj regulat cu ulei de lavanda reduce durerile musculare sau din articulatii, crampele și zonele tensionate. Pentru tulburări ale sistemului nervos, se va efectua masaj pe plexul solar sau pe spate și coloana vertebrală.

- aromoterapie: 3-5 picaturi in 50 ml apa
    Candela (lampa) odorizanta se foloseste pentru a aromatiza camera, pentru a genera o stare de spirit pozitiva, tonica sau dimpotriva de relaxare ori pur si simplu pentru a crea o atmosfera speciala. Pentru aceasta, se pune apa in farfuria candelei, se adauga 3-5 picaturi de ulei si se aprinde lumanarea.

- inhalatii: 8 picaturi la 100 ml apa fierbinte
    Inhalatiile sunt foarte potrivite pentru tratarea problemelor respiratorii, a racelilor, gripei si pentru pregatirea tenului in vederea unui tratament cosmetic. Pentru aceasta, se toarna intr-un vas un litru de apa clocotita si se adauga 3-4 picaturi de ulei. Vaporii degajati se inspira stand aplecat peste vas, cu capul acoperit cu un prosop mare.

- comprese: 2-8 picaturi
    O compresa fierbinte este un mod eficient de a trata multe probleme ale pielii, ca de exemplu injectiile sau durerile musculare de natura reumatica. Cantitatea de ulei depinde de suprafata pielii pe care aplicati compresia: 2 picaturi pentru suprafete mici, 6-8 picaturi pentru suprafete mari.

- ingredient: in parfumuri, cosmetice, săpunuri, în procent de 0,5-2%

Precautii si contraindicatii
    Ca si la multe alte uleiuri esentiale, femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa evite folosirea uleiului de lavanda. La fel si diabeticii. De asemenea, acesta poate provoca reactii alergice la persoanele care au pielea sensibila. Unele persoane pot suferi varsaturi si dureri de cap din cauza utilizarii uleiului de levantica.

Reteta pentru ulei cu aroma de levantica
    Se culege un pumn de flori si cozi de levantica si se pun intr-un recipient din sticla. Cu cat se pun mai multe flori, cu atat mai intensa va fi aroma uleiului. Se adauga ulei de masline, pana cand se acopera bine florile, apoi se inchide etans recipientul, lasand totul la macerat intr-un loc cald. Se agita zilnic sticla, pentru a ajuta florile sa isi elibereze aroma. Dupa 30 de zile, se strecoara amestecul cu o sita deasa. Uleiul obtinut poate fi folosit timp de 12 luni, daca se pastreaza intr-un loc racoros.


Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...