Pagini

AFINELE, UN "MEDICAMENT" UNIVERSAL

    Afinele sunt fructele muntilor, de culoare albastru inchis, fructe care capteaza toata energia solara de pe platourile inalte si o transforma intr-o hrana bogata in vitamine si minerale, oferindu-i organismului puterea de a se revigora. Au un gust dulce-acrisor iar efectele lor terapeutice sunt atat de miraculoase incat pot inlocui cu succes medicamentele.
    Considerate cele mai importante fructe de padure, afinele contin foarte multe substante benefice pentru organism ce inhiba mecanismele de producere a celulelor canceroase, incetinind declinul cognitiv asociat aparitiei bolii Alzheimer si reducand riscul de accident vascular. Atat fructele, dar si frunzele de afin sunt utilizate în medicina naturistă, avand proprietăți astringente datorită taninului si actiune antibacteriană, modificând favorabil flora intestinală.

    Afinele contin multe substante cu rol important pentru sanatatea organismului nostru, cum ar fi: vitamine (A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, K), minerale (mangan, fier, calciu, cupru, magneziu, potasiu, sodiu, zinc, fosfor si seleniu), antioxidanti, fibre, zaharuri, acizi, proteine, uleiuri si 80% apă.
    Datorita tuturor acestor elemente, precum si a proprietatilor lor, afinele actioneaza pe toate planurile, asupra majoritatii sistemelor corpului uman:
- sistemul imunitar: este stimulat datorita antioxidantilor foarte numerosi si puternici din afine
- sistemul respirator: afinele contin multa vitamina C
- sistemul circulator: substantele din afine elimina colesterolul rau, imbunatatesc circulatia venoasa si intaresc inima
- sistemul digestiv: datorita fibrelor si a altor elemente se regleaza si se imbunatateste digestia
- sistemul nervos: consumul regulat de afine poate ajuta la prevenirea degenerarii sau distrugerii neuronilor
- sistemul urinar: afinele contin antibiotice naturale care elimina infectiile urinare
- sistemul osos: numeroase vitamine si minerale din afine contribuie la construirea si mentinerea unui sistem osos puternic

Stimuleaza sistemul imunitar si previn imbatranirea
    Afinele sunt foarte bogate in antioxidanti. Acest lucru se datoreaza in special prezentei antocianinei, un pigment responsabil de culoarea albastra a afinelor. Datorita cantitatilor de antioxidanti si de vitamina C pe care le au, afinele previn imbatranirea celulara si stresul oxidativ. In plus, ele ajuta la pastrarea si imbunatatirea functiilor cognitive, mentin sanatatea vaselor de sange, a articulatiilor si a tonusului muscular, stimuleaza sistemul imunitar. Odata ce imunitatea dumneavoastra este puternica, veti evita raceala, febra, varicela si multe dintre bolile care se pot transmite, atat pe cale virala, cat si bacteriana.

Combat infectiile urinare
    Afinele au proprietati antiinflamatoare si antibacteriene, luptand cu succes impotriva infectiilor din organism. Mai mult, sucul de afine este un adevărat antibiotic natural, deoarece conţine o substanţă numită proantocianidină care anihilează colibacilii, bacterii ce cauzează infecţiile la nivelul tractului urinar. Proantocianidinele nu permit bacteriilor să modifice structura celulelor aflate pe mucoasa aparatului urinar, ci le elimină din organism. Celor care se imbolnavesc de cistita li se recomanda sa consume mult suc de afine neindulcit pentru eliminarea din tractul urinar a E.coli si Proteus. Aceste bacterii provoaca dureri in timpul urinarii sau crampe abdominale.

Îmbunătăţesc vederea
    Extractul de afine contine un nivel ridicat de substante (antocianozide, carotenoide, flavonoide, vitamine si minerale) care sunt benefice si esentiale pentru sanatatea ochilor. Acesti compusi pot preveni sau intarzia toate problemele legate de imbatranire, cum ar fi degenerescenta maculara, cataracta, miopia si hipermetropia, uscaciunea ochilor si infectiile, in special cele de la nivelul retinei, datorita propietatilor lor antioxidative. Vitaminele A şi C din afine, în combinaţie cu pigmentul antocianină, îmbunătăţesc acuitatea vizuală, circulaţia sangvină la nivelul ochilor şi al sistemului nervos şi pot preveni sau chiar trata unele boli de ochi, precum retinita pigmentoasă, glaucomul sau miopia. Vitaminele şi nutrienţii din afine sunt eficiente împotriva oboselii ochilor, în timp ce antocianina ajută la protejarea ţesuturilor retinei împotriva radicalilor liberi.

Previn si trateaza bolile cardiovasculare
    Continutul ridicat de fibre, antioxidanti puternici si abilitatea afinelor de a dizolva colesterolul rau, fac din aceste fructe un supliment alimentar ideal pentru vindecarea bolilor de inima. Consumul de afine oferă o bună protecţie pentru inimă persoanelor care suferă de sindrom metabolic. Efectul benefic se datorează unor substanţe prezente în compoziţia afinelor, care împiedică depunerea colesterolului pe vasele de sânge şi formarea cheagurilor de sânge pe artere. Afinele sunt indicate şi hipertensivilor, deoarece previn creşterea tensiunii arteriale si intaresc muschii inimii.

Mentin sanatatea creierului
    Un studiu realizat la o universitate din SUA arata ca un consum regulat de afine poate ajuta la prevenirea degenerarii sau distrugerii neuronilor (celulele creierului), ajutand la mentinerea santatatii sistemului nervos central. De asemenea, afinele pot preintampina sau vindeca aparitia tulburarilor nevrotice precum Alzheimer, pastrand functiile cognitive si motorii. De asemenea, afinele ajuta la imbunatatirea functiilor creierului, a capacitatii de memorare si invatare. Toate acestea se datoreaza antioxidantilor din afine care impiedica procesul de imbatranire celulara la nivelul sistemului nervos.

Adjuvant in probleme digestive
    Vitaminele, sodiul, cuprul, fructoza si acizii imbunatatesc digestia, iar fibrele din afine tin la distanta constipatia. Datorită conţinutului ridicat în substanţe bactericide şi în taninuri, afinele sunt un puternic antiseptic intestinal. Având efect antiputrid, ele se folosesc în tratamentul enterocolitelor de fermentaţie si a dizenteriilor. Mancate dimineata pe stomacul gol, ele accelereaza tranzitul intestinal si curata colonul de reziduurile acumulate in timp. Mai mult, ele trateaza si diareea.
    Ceaiul din frunze de afine ajută la vindecarea diferitelor afecţiuni ale stomacului şi la rezolvarea anumitor probleme ale sistemului digestiv. În plus, echilbrează flora intestinală și depurifică.

Reduc riscul de diabet
    Unul dintre antioxidantii prezenti in afine s-a dovedit ca reduce riscul de diabet de tip 2. O cura zilnica cu afine poate reduce nivelul zaharului din sange, stabilizand astfel nivelul glicemiei si ajutandu-i pe oamenii care sufera de diabet si care sunt dependenti de insulina, reducând astfel şi dependenţa de administrarea insulinei. In plus, consumul de afine tine la distanta complicatiile care pot aparea din cauza diabetului. Persoanele care au consumat doua sau mai multe portii de afine pe saptamana si-au redus riscul de a avea diabet cu 23 %, conform unui studiu.

Apără de boli ale sistemului respirator
    Taninul din afine ajută la reducerea inflamaţiilor de la nivelul laringelui în cazurile de gripă, răceală sau a diverselor forme de alergii.

Te scapa de varice si hemoroizi
    Datorita substantelor antioxidante pe care le contin, afinele stopeaza formarea varicelor si a hemoroizilor si imbunatatesc circulatia venoasa. Sunt recomandate curele de minim patru saptamani. Acest tratament poate fi folosit cu succes si in tratarea ulcerelor venoase.

Ajuta la pierderea in greutate
    Afinele pot activa genele de ardere a grasimilor datorita unor substante (catehine) gasite in componenta lor. Consumul de alimente pline de catehine va dubla cantitatea de greutate pierduta, conform unui studiu din cadrul Universitatii Tufts din SUA. Afinele pot chiar contribui la reducerea grasimii abdominale.

Oase sanatoase
    Fierul, fosforul, calciul, magneziul, manganul, zincul si vitamina K din afine, toate acestea contribuie la construirea si mentinerea unui sistem osos puternic. Fierul si zincul au un rol extrem de important in mentinerea elasticitatii oaselor si incheieturilor, iar vitamina K ajuta la absorbtia calciului, atat de important pentru sanatatea oaselor.

Combat oboseala
    Afinele sunt recomandate persoanelor care au de susţinut examene dificile sau care sunt supuse unor activităţi intelectuale susţinute. Aceste fructe stimulează circulaţia sângelui şi a oxigenului în creier, fapt ce revigorează activitatea cerebrală. Cercetătorii au descoperit şi efectul energizant pe care îl au afinele asupra organismului. Dacă vei consuma seara afine, vei alunga oboseala acumulată în timpul zilei.

Lupta impotriva cancerului
    Afinele contin anumiti compusi, cum ar fi pterostilbene si acid elagic, care in combinatie cu antocianina si alti antioxidanti precum vitamina C si cupru, previn aparitia mutatiilor si malignizarea celulelor din organism, putand duce vindecarea cancerului. Astfel, afinele s-au dovedit a fi de ajutor bolnavilor de cancer la colon si ficat.
    Un alt studiu realizat pe un esantion de femei a descoperit ca acelea dintre ele care consumau alimente bogate in chempferol (o flavonoida continuta in cantitati considerabile in afine) au avut un risc cu 40% mai mic de dezvoltare a cancerului la san sau cancer ovarian.
    Se recomanda cure de cel putin trei saptamani cu afine sau alte fructe de padure (mure, zmeura, fragi, coacaze) care sa contina aceasta substanta pentru a preveni aparitia cancerului.

Cum se consuma afinele
    Cel mai bine este sa manaci afinele proaspete. E important de stiut ca aceste fructe pot fi congelate fara a afecta proprietatile lor antioxidante, astfel incat pot fi pastrate si peste iarna. Poti sa pui afine proaspete in micul dejun cu cereale, peste wafe, clatite sau iaurt. Fa-ti un smoothie cu afine proaspete sau congelate. Amesteca afine proaspete sau uscate in salata verde, alaturi de nuci si branza. Presara-le in briose sau paseaza-le cu putina apa si foloseste acest amestec ca sirop deasupra unei felii de prajitura.

    Pentru prevenirea anumitor boli, este recomandabil sa se consume in jur de 200 de grame de afine proaspete zilnic, cu o jumatate de ora inainte de masa. Pentru tratarea bolilor, este nevoie de o cura sustinuta si de o cantitate mai mare de fructe - aproximativ 400 de grame zilnic timp de cel putin o saptamana, cel mult o luna.


Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...