Pagini

HREANUL – MEDICAMENT PENTRU
AFECTIUNI RESPIRATORII SI CARDIOVASCULARE

    Cu un gust aromat si condimentat, hreanul este folosit atat la gatit, cat si în medicina naturista pentru tratarea diverselor afectiuni. Radacina este partea cea mai valoroasa a hreanului, avand un continut bogat de vitamine si substante cu efect antibacterian, dar si de uleiuri eterice cu efect calmant.
    Hreanul este un condiment valoros, contribuind la revigorarea organismului. Este recomandat în special persoanelor cu imunitatea scazuta si vesnic racite. Curata organismul de bacterii si infectii, ajuta la o respiratie mai buna si elimina oboseala, punand sangele în miscare. De aceea, este folosit si în tratarea unor afectiuni cardiovasculare, precum angina pectorala, cardiopatia ischemica sau hipertensiunea.

    Hreanul contine vitamine (C, A, B1, B2, B6), saruri, minerale (fier, potasiu, zinc, calciu, magneziu, mangan, fosfor), acizi, glutamine, aspargina, substante antibiotice naturale, enzime, fitohormoni, uleiuri volatile si peroxidaza - o substanta antioxidanta foarte valoroasa. Mirosul intepator al radacinii se datoreaza sulfurii de alil - prezenta si în usturoi si ceapa - care prin radere da nastere unei substante numite mirosina, ce da proprietatile iritante ale plantei.

Indicatii terapeutice
Combate oboseala cronica
    Hreanul are un rol important în fiziologia sistemului nervos, de a induce o stare de bine, de satisfactie, de placere. De aceea, terapia cu hrean este indicata în combaterea oboselii cronice. Datorita compozitiei chimice, actiunea sa de tonifiere este de lunga durata. Cand va simtiti obositi, consumati o salata de cruditati care sa contina mere, morcovi si hrean.

Indicat in afectiuni cardiovasculare
    Anumite substante pe care le contine hreanul au efecte benefice asupra circulatiei sangelui în zonele periferice. Astfel, consumul de hrean normalizeaza tensiunea arteriala si previne riscul formarii de cheagurilor de sange. Totodata, substantele sulfurate din hrean îmbunatatesc elasticitatea vaselor de sange cerebrale si coronariene, reducand astfel riscul aparitiei unui infarct sau accident vascular cerebral. In caz de hipertensiune, se face o cura cu hrean amestecat cu miere de albine - se ia dimineata cate o lingura înainte de micul dejun

Trateaza raceala si gripa
    Hreanul are si calitatea de a descongestiona aparatul respirator, fiind o planta recomandata împotriva racelii si gripei. Înca de la primele simptome încearca sa consumi hrean ca atare sau amestecat cu miere pentru a-i mai taia din aroma puternica. Senzatia de nas înfundat va disparea ca prin minune. Proprietatea lui de a stimula transpiratia îl recomanda si ca remediu pentru scaderea temperaturii corpului.
    Hreanul este un leac foarte bun si în cazurile de dureri de cap, fiind un adevarat analgezic. În acest caz poti opta pentru comprese cu hrean aplicate pe frunte.

Combate sinuzita
    Pentru a scapa de necazurile create de sinuzita, se folosesc cataplasme cu hrean pe zona fruntii. Practic, doua lingurite cu hrean ras se pun pe o panza care se aplica pe frunte.
    Nasul se desfunda la scurt timp, eliminand secretiile si curatind astfel caile respiratorii. Aceasta terapie, cu efecte imediate, trebuie sa fie continuata 5 zile la rand.

Afectiuni dentare
    În caz de stomatite, gingivite, paradontoze se face gargara cu tinctura de hrean (3-4 lingurite dizolvate intr-un pahar cu apa) – tratamentul trebuie sa dureze minim doua saptamani, zilnic.

Bun la reumatism si guta
    Ca tratament intern, hreanul este recomandat si persoanelor care sufera de reumatism sau guta. Într-o cana cu lapte cald se adauga una sau doua lingurite de hrean ras foarte fin. Acest preparat se bea pe stomacul gol, o data sau de doua ori pe zi. Tratamentul trebuie sa dureze aproximativ trei saptamani. Extern, se aplica cataplasme pe zonele dureroase.

Este vermifug
    Hreanul elimina parazitii intestinali. Un tratament cu cate 20 picaturi de tinctura de hrean, luate de 3 ori pe zi este eficient în tratamentul viermilor intestinali (tenia).

Îmbunatateste memoria
    În compozitia hreanului se gasesc din belsug vitamine din complexul B, necesare pentru functionarea sistemului nervos si pentru îmbunatatirea memoriei.

Elimina infectiile urinare
    Datorita calitatilor antimicrobiene, hreanul e bun si pentru tratarea infectiilor urinare. În Germania, hreanul a fost aprobat ca tratament adjuvant în infectii de tract urinar, pentru ca se considera ca are efecte antibiotice.

Reda pofta de mancare
    Hreanul este de neînlocuit în alimentatie atunci cand nu ai pofta de mancare. În acest caz, substanta care da gustul picant al hreanului creste secretia de suc gastric si reda pofta de mancare persoanelor anemice, rahitice sau anorexice. Pentru un efect deosebit trebuie consumat hrean ras amestecat cu putina miere. Se ia cate o lingurita, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masa.
    Digestia lenta si gastrita hipoacida se trateaza în mod eficient cu cate doua-trei linguri de hrean ras care se consuma în timpul meselor principale. Tratamentul trebuie urmat cel putin 21 de zile.

Opreste tumorile
    Cel mai interesant beneficiu al hreanului este acela de ajutor în tratarea cancerului. Hreanul contine cantitati semnificative dintr-o enzima care opreste cresterea tumorilor. Cu toate ca mai exista si alte crucifere precum broccoli care au aceasta componenta, hreanul are de zece ori mai mult.

În cosmetica
    Tamponarea tenului cu otet de hrean are efect de stimulare a circulatiei, efecte tonice asupra pielii, mentine tineretea pielii. De asemenea se poate aplica suc proaspat de hrean timp de 5-10 minute, apoi se spala fata cu lapte caldut. In caz de descuamare a tenului, pete sau pistrui, se curata cu tinctura de hrean sau otet de hrean, dupa care se aplica un unguent de galbenele.

Precautii si contraindicatii
    Nu este recomandat persoanelor care sufera de ulcer gastric sau de afectiuni tiroidiene, deoarece efectele sale caustice pot irita tractul digestiv.
    De asemenea, se manifesta prudenta la persoanele cu colon iritabil sau cu gastrita hiperacida. Abuzul de hrean poate duce la deranjamente digestive si tulburari nervoase. In uz extern trebuie folosit cu prudenta la persoanele cu pielea sensibila pentru a nu produce alergii si iritatii ale pielii.

Remedii din hrean
Sirop de hrean
    Siropul de hrean este recomandat persoanelor care sufera de astm, bronsita cronica, tuse sau afectiuni ale cailor respiratorii. Se da pe razatoarea mica o radacina de hrean, se adauga patru linguri de miere, se amesteca bine si se lasa cateva minute la macerat. Se strecoara si se obtine siropul crud. Resturile de hrean care raman se pun la fiert cu putina apa (cat sa le acopere). Dupa fierbere se strecoara prin presare, se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca cu siropul crud. Optional, se poate adauga si suc de lamaie. Pentru afectiunile de mai sus se iau trei linguri pe zi.

Otet de hrean
    Se poate folosi cu succes împotriva seboreei sau descuamarii pielii.
    Mod de preparare: se rade o radacina de hrean si se introduce într-o sticla. Peste el se toarna otet de mere cu miere, pana se acopera hreanul. Se lasa la macerat timp de zece zile, dupa care se scoate din sticla cate putin lichid care se va folosi pentru aplicatii externe.

Tinctura de hrean
    Intern, tinctura de hrean este recomandata pentru tratarea tusei, a guturaiului si a gripei, iar extern se recomanda pentru tratarea reumatismului sau a plagilor necrozate.
    Mod de preparare: se dau pe razatoarea mica cateva radacini de hrean, se pun într-un borcan (pana se umple o treime) si restul borcanului se umple cu alcool alb alimentar de 80 de grade. Se lasa la macerat timp de zece zile, apoi se strecoara, presand amestecul printr-un tifon. Intern se ia cate o jumatate de lingurita de trei sau patru ori pe zi, iar extern se aplica pe zonele afectate. Aplicarea tincturii este usor dureroasa, dar e foarte eficienta.

Cataplasme cu hrean
    Radacina de hrean rasa se pune într-un saculet de panza si se aseaza pe locul dureros, pentru calmarea nevralgiilor si a junghiurilor. Din cauza ca poate arde pielea, inainte de aplicare, se va unge zona cu crema de galbenele.

Vin tonic cu hrean
    Intr-un litru de vin rosu se pun 20 linguri de hrean ras, se lasa la macerat 8-10 zile, apoi se strecoara. Se administreaza cate 3-4 linguri din acest vin tonic pentru stimularea digestiei, cresterea apetitului, reglarea activitatii cardiace, prevenirea litiazei renale, iar pe termen lung poate fi un bun afrodisiac, tonic sexual, energizant.

Ceai cu radacina de hrean
    Se recomanda în tratamentul, bronsitei cronice si în afectiuni ale cailor respiratorii, cum ar fi cele pulmonare, deoarece are efecte antibiotice puternice, expectorante si bronhodilatatoare. Se pune la fiert 10-15 grame radacina de hrean in jumatate de litru de apa si se fierbe 10 minute. Se beau 2-3 cani/zi.


Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...